Citat:
În prealabil postat de Fani71
Cred ca l-ai inteles gresit pe sfantul Maxim. Nu placerea este cauza necuratiei. Placerea a devenit sursa de ispite dupa cadere, insa ea este tot de Dumnezeu creata si nu este rea in sine. Nu din cauza asta se citesc acele rugaciuni, ci din cauza sangelui, de el se spune ca 'necurateste', iar pierderea sangelui este un simbol pentru pacat. Un simbol - nu ceva personal. Nu este vorba la aceste rugaciuni de a curati femeia de vreo necuratie personala, legata de ceva cea facut ca sa zamisleasca - altfel ar fi logic sa se spuna acele rugaciuni si pt barbat, nu? Dar el poate bine merci sa mearga la biserica si sa se impartaseasca in toata aceasta perioada.
|
Nu aveam cum sa-l inteleg gresit, cand ce am postat este un citat din Sf. Maxim Marturisitorul, gasit in cartea Pr. Dumitru Staniloae " Iisus Hristos sau Restaurarea omului". Este mentionat "op. c. p. 189", ceea ce poate insemna Opere complete pagina 189. Se poate gasi astfel sursa.
Dealtfel cred, este doar parerea mea, ca tot placerea a fost pacatul, "marul" din care a mancat Eva ispitita de satana, si apoi si Adam, de s-au trezit dintr-odata goi, adica fara Duh Sfant, care ii imbraca, incat de stralucire nu-si vedeau propria goliciune.