Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 22.03.2010, 20:55:22
laraG laraG is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 09.10.2008
Locație: timisoara
Religia: Ortodox
Mesaje: 425
Implicit Aluat de placinta

300 ml apa calduta
200 ml ulei
cca 500 gr.faina alba
25 gr drojdie, putina sare
Se pune faina intr-un castron , se face o adancitura in mijloc, se pune drojdia si cate putina apa,se amesteca usor cu faina se lasa sa dospeasca dupa care se adauga uleiul tot cate putin si se amesteca bine cu faina(daca este prea unsuros sau moale se mai adauga putina faina).Se mai lasa la dospit cca.15 min.Se intind foi de marimea unei tavi obisnuite ,care se umplu cu mere rase si dunstuite.Se mai foloseste si la cornulete umplute cu fructe inghetate din congelator(visine, caise, piersici)sau cu piure de spanac, urzici, etc.
Din acest aluat in care se adauga si zahar la pregatirea lui, se pot pregati si cozonaci de post.
__________________
"Nu va temeti de cei care ucid trupul si dupa aceea nu pot face nimic mai mult...Temeti-va de acela care , dupa ce a ucis , are putere sa arunce in gheena;adevar spun, temeti-va de acesta"(Lc.12,4-5)
Reply With Quote
  #2  
Vechi 22.03.2010, 21:11:42
casiana's Avatar
casiana casiana is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.03.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 172
Implicit Drob de miel

Ingrediente
• 1 kg maruntaie miel – ficat, inima, plamani, rinichi, splina
• 200 g ceapa uscata • 3 legaturi ceapã verde
• 100 ml untdelemn • 2 oua mari
• sare, piper • 1 prapur miel
• 50 g unt
Preparare:
Se spala prapurul, se lasa in apa rece
• Se spala maruntaiele in cateva ape, se oparesc scurt într-o apa clocotita
• Se fierb în ape cu un praf de sare 30 minute de la primul clocot; se scot
• Daca s-au recit, se toace din cutit, marunt,(se pot toca si prin masina – dar iese ca un pateu, nu drob)
• se incinge bine grasimea sau uleiul la foc iute
• Ceapa, si uscata si verde, se toaca maruntel;
• Jumatate din ceapa se pune în grasime la prajit
• Cand s-a inmuiat si s-a strevezit putin, se adauga tocatura, sa sfaraie înca
5 minute; apoi se ia prajeala de pe foc, se scurge bine de grasime si se
raceste
• Ouale se bat cu sare si piper
• Se amesteca tocatura, ceapa ramasa si ouale
• Prapurul se scurge de apa, se întinde dantela-i cu delicatete si se umple
cu amestecatura de mai sus
Finalul (în trei variante):
A • Se unge cat de bine cu unt o tava adancuta de cozonac, se potriveste
drobul în forma asta si se da la cuptor, la foc foarte mic, pana se
rumeneste bine (maroniu deschis)
B • Se turteste drobul, rotunjit ca o ... turta, printr-o clisa facuta din 2 oua
si 2 linguri de faina, si se pune la prajit în grasime incinsa pana se
rumeneste; se mai pune si în cuptor, vreo 15-20 minute, la foc minuscul,
sa se lege – usuce – patrunda
C • Tava de cozonac se unge cu unt, se presara din gros cu pesmet; drobul
si el se presara cat de des cu pesmet; se pune în tava si se da la cuptor

S-aveti pofta!
__________________
Ma plangeam ca n-am bani pentru sandale, pana cand m-am intalnit cu un om fara picioare...
"Cred, Doamne! ajuta necredintei mele!"(Marcu, 9:24)
Reply With Quote
  #3  
Vechi 22.03.2010, 22:59:02
casiana's Avatar
casiana casiana is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.03.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 172
Implicit Ciorba de miel

• 1 cap miel, gat, coada, merg si alte bucati de carne cu os, orice in afara
de muschii spatelui, carnea pulpelor si maruntaielor, care direct la friptura
si drob pot ajunge
• 3 morcovi • 2 pastarnaci • 1 telina
• 2 cepe • 100 g orez • 2 oua
• 200 ml smantana • 100 g macris • leustean, tarhon
• 20 boabe piper • sare • 1 l bors (eventual 100 ml otet)
• Se pregateste capul: se taie partea din fata, cu dinti, a botului, se scot
globii ochilor; se spala narile cu apa si se
curata cu varful cutitului
• Se taie gatul si restul carnii în bucati potrivite polonicului
• Se taie marunt zarzavatul – morcovii, pastarnacul, telina si ceapa
• Se pun ceapa si zarzavatul la fiert în 3 1 apa rece cu carnea, piperul si
o lingurita de sare (sa se închege spuma)
• Se spumuieste
• Dupa o ora de fiert molcomit se adauga orezul spalat si macrisul tocat
• Dupa alte douazeci de minute se adauga si borsul (cam o jumatate
litru, normal, 1 l daca va place mai acra) si se mai lasa cateva clocote
• Fiertura are voie si e bine sa scada 1 litru, dar nu mai mult, ca
se-ndeseste prea tare. Daca a scazut mai mult se completeaza
• Se ia de pe foc, se drege cu smantana batuta cu ouale si putina zeama
din ciorba, se sareaza
• Se presara leustean si tarhon tocate
__________________
Ma plangeam ca n-am bani pentru sandale, pana cand m-am intalnit cu un om fara picioare...
"Cred, Doamne! ajuta necredintei mele!"(Marcu, 9:24)
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Istoria Bibliei romanesti Alustor Intrebari utilizatori 3 09.10.2012 14:48:27
Fototeca ortodoxiei romanesti cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 2 09.02.2012 12:08:09
costume populare-traditii romanesti lore86 Generalitati 9 18.12.2011 11:22:37
Pastorale ale IPS Mitropoliti ai Bisericilor Ortodoxe Traditionale razvan.mn Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 7 20.04.2010 20:14:32
23 canale romanesti pentru cei din strainatate patinina34 Stiri, actualitati, anunturi 4 10.08.2009 19:26:26