![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ooo de ar sti acesti micuti sa isi insusasca critica,si sa zica :<<are dreptate fratele ca zice de mine,ca sunt mult mai pacatos si mai nedrept decat zice el>>.Atunci nu ar mai exista nici aceste repetate contraziceri,si cel care a vrut sa atinga,se va retrage descumpanit. Hbar n-am 'ce' sa vorbesc,dar ma intereseaza mult 'cum' vorbesc.Si tare as vrea sa nu nedreptatesc pe nimeni! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar spune-mi, te rog, Iustin, tie iti este frica sa fii criticat?!? Stii, dupa razboi multi eroi apar... Daca vezi pe cineva adus de spate, si riscand sa se cocoseze de-a binelea, ce faci? a. il lasi in pace, din mila? b. ii spui: Indreapta-ti spatele frate! Altfel te vei cocosa de tot. Cu tot riscul, de a fi interpretat gresit, as apela la a doua varianta; caci nu astept laude, ci vreau sa-l ajut sa se indrepte. Intr-un tarziu va intelege ca i-am vrut binele. In asemena caz tacerea ar fi egala cu indiferenta. Dar tu ce ai face? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Asa ca ma voi apleca de spate,ma voi cocosa ,si ii voi spune: "frate,ce stramba e lumea!" :) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar asta e tendinta, ca lumea sa se cocoseze tot mai tare si sa i se para ca e normal. Mie duhovnicul altceva mi-a spus si m-a invatat sa fac. Si am canon sa citesc zilnic din Sfintii Parinti, tocmai pentru a nu ma cocosa. Dar, fiecare cu ce i-a spus duhovnicul. Mi-a facut placere sa schimb mesaje cu tine, Iustin. Noapte buna si Doamne ajuta! |
|
|||
|
|||
![]()
Aceasta am primit si pe aceasta o tin. Si tot ce s-a zis dupa aceasta porunca,incerc sa o armonizez cu aceasta porunca de capatai a Domnului.
Daca se da liber la a ii corecta pe ceialalti ,si a le atrage atentia,cu placere,ma bag si eu ! Dar pastrez in minte mereu porunca Domnului ,si prefer sa nu fiu judecat de El,decat sa fiu judecat ca poate l-am invatat prost pe celalalt,si poate eu insumi sunt mai ratacit ca el. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Facem dragoste pentru aproapele cand il ajutam sa se indrepte pe calea cea buna, nu cand il lasam neindreptat, ca sa nu-l deranjam". Pe mine m-a convins. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Curata-te pe tine - > Apoi indreapta-i pe ceilalti. Cand se zice ca suntem datori sa ii indreptam pe ceilalti,se vorbeste despre efectul final,despre rodirea noastra. Dar,nu vom putea ajunge la aceasta minunata lucrare,a indreptarii aproapelui,fara sa ne curatim pe noi insine,cu platosa curateniei,si fierul smereniei. Multi pot zice ca indrepata pe aproapele,dar rezultatele sunt singurele care spun care este adevarul. A atrage atentia,nu inseamna ca l-ai indreptat deja pe celalalt.E mult mai complicat.Si ,in aceasta misiune grea,a atrage atentia pur si simplu,poate devni chiar contra-productiv . De aceea si ap Pavel spune"bucura-te cu cel ce se bucura,plangi cu cel ce plange,si fa-te tuturora totul,ca sa castigi pe unii" |
|
|||
|
|||
![]()
@Iustin si Anca - nu mai stiu cine a venit cu pilda cocosatului.
Exista inca o posbilitate de a-l ajuta, dar depinde de om. Eu una as incerca sa-l ajut mai inati cu ce are nevoie practic. Si as incerca sa-i vobesc bland, incercand sa aflu despre suferinta lui: cauze, origini, sa-i dau ceva sfaturi daca ma pricep, din acelea simple, omenesti. A nu-l baga in seama nu este bine, la fel cum a da sfaturi pe ton aspru ("indreapta-te frate...") nu este bine. Nu stii ce este in sufletul sau, nu stii ce dureri are. Crezi ca el nu stie deja ceea ii dictezi tu? Si daca nu poate s-o faca? Depinde de natusa cocosarii. Anca, eu nu stiu ce duhovnic ai si cum te sfatuieste. Poate ca tie asta ti se potriveste, sa citesti. Dar nu sunt de acord cu cocosarea. Mai intai ca nu cred ca la tine este vorba de asta, de o cocosare spirituala ma refer. Dar poate ca ma insel, nu te pot evalua decat prin prezenta ta aici pe forum si asta nu ne arata in lumina reala. Ceea ce scriem reflecta de multe ori interiorul nostru, problemele si nu felul in care suntem noi intr-adevar. Smerenia si iubirea de aproape pentru mine sa face prin cocosare, prin coborarea la nivelul celui suferind, cazut. A sta cu spatele drept si privind in sus este omeneste si firesc, dar nu a privi pe cineva de sus, de la distanta. Nu stiu exact la ce se referea duhovnicul tau cu incovoierea. In pilda cocosatului este vorba de altceva insa, de pozitia fata de aproapele. Dar stiti voi ceva: Am invatat aici (unde locuiesc acum) lucruri noi si ciudate pentru mine. Aici lumea este impotriva sfaturilor si criticilor. Daca cineva este in suferinta, sau face o greseala, aici metoda este de a-l lasa in pace. Eu am vrut de cateva ori sa fac asa cum stiam eu, cum se face la noi: sa merg sa-l mangai, sa-l ajut, sau in cazul de greseala sa-i spun c-o face , sa-i dau sfat. Am fost oprita si de cei din jur: "lasa-l in pace, nu ai dreptul sa dai sfaturi, trebuie sa se descurce singur", si chiar cel in cauza a refuzat si s-a incuiat. Asa ca eu pana la urma nu stiu cum e mai bine. Crestineste este sa ajuti si eu asa imi si doresc daca am nevoie. Cu sfatul...cam delicat. Depinde de situatie cred (cum il dai, cui il dai etc.)
|
|||
|
|||
![]()
@Mishi - te iert si iti intind mana. Nici n-am fost suparata pe tine.
@pentru voi toti Eu va intind mana pacii. Nu tin suparare. Sa mergem sa ne impartasim in pace. Eu...maine.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
A arunca vina unii pe altii! | cristiboss56 | Din Vechiul Testament | 43 | 07.06.2011 19:40:27 |
Forumul nostru - forum de educatie crestina??? | geo.nektarios | Generalitati | 89 | 30.12.2009 13:00:19 |
Forumul nostru | omulet | Biserica Ortodoxa si Massmedia | 479 | 04.11.2009 15:39:44 |
Unii pentru altii sa ne rugam! | LapetiteMoc | Umanitare | 13 | 08.08.2009 16:34:44 |
|