În prealabil postat de Noesisaa
Sper sa resusesc ca aceasta postare sa fie ultima pana de Pasti. Am citit si eu chestiile alea mai demult si am avut si curiozitatea sa ma uit un pic la ce spune Vladuca. Hai sa fim seriosi. NU exista monahul Ion Vladuca, este doar un tip ciudatel cu barba lunga, netuns de vreo 2 ani si imbracat in pulover negru care are impresia ca e si matematician, si teolog, si inca ceva calificari din astea inalte. Multilateral dezvoltat. Si parerea lui merita luata in considerare atata timp cat esti de acord cu afirmatia lui: este gresit sa ii numesti pe romano-catolici crestini, fiindca ei nu sunt crestini, fiindca seful bisericii lor nu este Hristos, ci papa, ceea ce inseamna ca trebuie sa ii numim papistasi. Ma gandesc ca dupa ce spune el pana si baptistii si penticostalii sunt mai crestini decat catolicii. Da, este o aberatie majora, parerea mea, care deja il descalifica.
Cat despre randuiala primirii catolicilor la ortodoxie -- ea a fost scoasa din Molitfelnicul ortodox roman oficial cu ani si ani in urma, daca nu mai mult de 20, daca nu chiar inainte de a ma fi nascut eu. Cred ca ar fi bine sa ne tinem de documentele si publicatiile oficiale ale BOR, daca ne credem ca facem parte din BOR. Daca nu putem trece la calendaristi, unde re-boteaza chiar si pe un ortodox botezat pe stil nou.
Nu, nu am trecut la romano-catolicism. Si nu, nu m-am spovedit si impartasit cu neglijenta sau indiferenta, ci cu acelasi respect ca si la ortodocsi. Nici nu am facut-o pe ascuns, deci nici hot de cele sfinte nu ma pot numi. Preotul catolic stie foarte bine cine sunt, ca sunt ortodoxa, ca nu intentionez sa devin catolica, cel putin deocamdata, na, ca sa se mai scandalizeze cineva, ca sunt aici temporar, dar pe termen mai lung, stie si el ca nu este biserica ortodoxa in oras sau imprejurimi la distante rezonabile. Dimpotriva, in loc de rozariu mi-a dat sa citesc Acatistul Maicii Domnului. Actul de contritie nu l-am stiut (am uitat sa il invat, blah), a ramas mirat ca nu il avem, dar l-a tradus si l-am repetat dupa el. O sa il invat pe data viitoare. Nu am incercat sa ma dau catolica, nu am neglijat ca sunt ortodoxa. Cand am sa ajung inapoi in Suceava nu am sa ma duc la biserica catolica din oras sa ma spovedesc si impartasesc. Am sa trec pe la slujbe, da, dar nu mai mult. Nu din lipsa de respect, ci fiindca asa trebuie. Preotul insusi cu greu poate fi acuzat de liberalism, ne-catolicism, indiferenta sau lipsa de cunoastere. Cati preoti catolici olandezi care nu-s de la FSSP sau SSPX mai poarta sutana in mod normal si obisnuit, sau mai slujesc cu fata spre rasarit --in orasul asta nici unul. In fine, spuneti ce vreti, eu nu simt ca as fi tradat biserica ortodoxa, nici pe cea catolica, nici pe mine insami.
|