![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Buna ziua! Femeile care in perioada Sf. Pasti se nimeresc in acea perioada lunara, cum procedeaza?Nu iau paste(anafura inmuiata in vin, Trupul Domnului si Sangele) si nici nu merg la Biserica?
Imi cer scuze cu asemenea intrebare... Va multumesc ! |
|
||||
|
||||
![]()
Pastele nu este anafura inmuiata in Trupul si Sangele Domnului. Pastele este sfintit cu aghiasma si vin.
Cat despre prezenta unei femei in biserica in aceea zi, eu sunt pentru. S-a tot discutat acest subiect. Eu as spune ca femeia sa nu fie prezenta doar daca are dureri, caci din cauza acestora nu mai poate fi cu luare aminte la slujba. Sa nu ne imaginam ca la judecata Dumnezeu va tine seama de cate prezente am avut in Biserica. Nu. Dumnezeu va tine seama doar de un lucru: daca Se regaseste sau nu in om. Iar acest lucru nu se face printr-o simpla prezenta in Biserica. Sa nu ne ascundem, sunt multi care desi participa la slujbe, nu se impartasesc, nu ies din biserica altfel. Nu ies "in pace", dupa cum ne indeamna Biserica la fianalul Liturghiei: "cu pace sa iesim". Cat despre a lua sau nu Paste, eu spun ca il poti lua si in aceasta perioada. Conteaza mai mult curatenia sufleteasca. Si nu uita, e nevoie si de post. Daca nu te-ai spovedit si nu ai tinut post, nu-l lua. Sa nu crezi ca daca il iei, se vor petrece lucruri miraculoase cu tine. Aghiama, anafura, pastele, rodesc doar in cei care s-au deschis lucrarii lui Dumnezeu. Last edited by costel; 25.03.2010 at 13:16:12. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ar trebui sa intrebi la biserica,dar poti lua lumina,te poti inchina si lua Pasti nu este pacat |
|
||||
|
||||
![]()
Este tipic, dar tipic pentru valahul care are credinta precum spune si Creanga ,, pina la genunchiul broastei" de a-l interesa si de a filosofa exact pe ce nu este semnificativ si normativ sau chiar nu-l priveste . Eu zic ca indiferent daca stim ce si cum sunt Pastile/Pastitele, preparate sau nu, are de loc importanta pt. viata noastra dar a intra necurat si a indrasni la sfintele lui D.zeu este grav de tot, ca sa folosesc un eufemism si sa nu ma exprim pe masura gindurilor celor ce cuteaza .
Faptul ca tocmai astazi , in ziua Maicii Domnului , exista pareri prin care ne dam mai cumsecade decit sfintii canonisti , are o semnificatie aparte . De ce ? deoarece Maica Domnului, adica acea paminteanca provenita din singiuri si odrasla curata , nu mai este de mult pilda de vietuire si model duhovnicesc pt. femei . Pt. ca Ea inca mustra constiintele acestor femei in taina constiintei facind ca astfel sa fie contestata si inlaturata ca model . Ea este cea care astazi , la al 6 ceas prin multa ei smerenie si dragoste catre Dumnezeu nu a ales sa se rasvrateasca si sa-l puna la punct pe Arhanghel ca-i face o asemenea urare ci s-a supus vointei divine exemplar spunind : ,,iata roaba Domnului; fie mie dupa cuvintul Sau" . Femeile din ziua de astaza (evident acelea care gresesc) nici nu mai stiu ce este supunerea din inima fata de D.zeu ci conditioneaza totul mai intii de vointa ei ; nu spun : ,, iata roaba domnului " ci din contra ,, ... eu nu sunt roaba, eu am ratiune si stiu ca timpurile prezente nu mai sunt ca acelea ! " Si atunci cind acest gen de ,,femeie iubitoare de Hristos" mai se impauneaza cu 2-4 admiratori dezarmati de credinta si fuduli cu propria ratiune si parere sminteala este gata . Adevarat , acest subiect a fost razbatut pe multe threaduri , numai abjuratii de la sfintele canoane au ramas aceiasi . Personal consider ca comportamentul corect, care face cinste valahului ortodox ,fata de D.zeu, biserica, dogmele, canoanele si tipicul bisericesc este nu rasvratirea eleganta si cerebrala ci cel asemenea Maicii lui Dumnezeu : iata roaba domnului ; fie mie dupa cuvintul Lui ! Valahul doarme si se rasvrateste dar ispititorul lucreaza cu spor ! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Pentru crestinul ortodox, ORICE DUMINICA este ZI A INVIERII!!! Daca in perioada Sfintelor Pasti va aflati in acea "stare", de ce tineti mortis sa va impartasiti chiar atunci? Va puteti impartasi cu 1-2 saptamani inainte sau cu 1-2 saptamani dupa perioada sfintelor Pasti. Va puteti impartasi in orice duminica sau in orice zi de sarbatoare sau in oricare alta zi a saptamanii in care se savarseste sfanta liturghie (desigur, cu pregatirea necesara). ESTE ATAT DE SIMPLU... DE CE SA NE IMPIEDICAM DE NISTE LUCRURI ASA MARUNTE? DACA IN ACESTEA NU FACEM ASCULTARE DE CANOANE, CUM VOM FACE ASCULTARE IN LUCRURILE MARI? |
|
|||
|
|||
![]()
Bodyensoul, femeia care a intrebat nu se referea la Impartasanie, ci la Paste, adica painea stropita cu vin binecuvantata care se imparte in noaptea de Pasti.
|
|
|||
|
|||
![]()
scuze, am vrut sa zic bodyandsoul
|
|
|||
|
|||
![]()
eu nu consider acea stare un pacat...pana la urma Dumnezeu ne-a dat trupul si tot ce tine de el...atata timp cat esti o femeie curata(ma refer la faptul de moralitate)nu ai de ce sa nu mergi la biserica,Dumnezeu ne-a creat si nu trebuie sa ne ferim de El si oricum in biserica sufletul este important nu trupul,daca te duci cu credinta si cu sufletul curat nu vad care ar fi problema
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sau cand Domnul Iisus Hristos a spus sa mancam painea si sa bem vinul drept Sfant Trupul si Sangele Sau in amintirea Sa, a precizat si exceptiile de la "regula"?! Uneori am senzatia ca uitam de Sfintele Evanghelii si luam Traditia drept baza a credintei noastre. Doamne ajuta!!
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Acestea fiind zise mai am de adaugat doar 2 lucri : - ai abordat sora un subiect la care nu esti pregatita , dar de loc , putind sa smintesti si alti bonjuristi dornici de ,,ratiune si alegere proprie" si nu viata in duh si adevar. - vezi ca nu am mintit cind am aratat ca astazi femeile ortodoxe nici pe departe nu mai au modelul feminin al Maicii Domnului si sunt impotriva Ei pt. ca prin exemplul de fapte le mustra constiinta. Probabil ca un model actual este cel al Madonei ... ce, ea nu crede in ceva ?! Hristos ii spunea femeii samaritence : ,, noi ne inchinam/cinstim la ceea ce stim iar voi va inchinati la ceea ce nu stiti " Este bine sa vorbim despre ceea ce cunoastem precis si sa avem modelul Maicii Domnului permanent in suflet urmindu-l altminteri raminem doar itineranti prin biserica si bonjuristi inafara ei . Sau, sau poate ca exista si oameni care doar asta isi doresc ... abia acum mi-a venit aceasta varianta in minte . |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cum sa procedez cu ai mei ca ei sa-L primeasca pe Domnul? | teodoraianys | Generalitati | 4 | 04.04.2012 23:55:18 |
|