Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 25.04.2010, 02:43:47
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned
 
Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.900
Lightbulb dedicatie

Citat:
În prealabil postat de eodor nastasa Vezi mesajul
Se ia una bucata mamaliga rece, una bucata ceapa uscata, un praf de sare grunjoasa si se trantesc pe masa in fata musteriului. Se aplica una lovitura cepei cu podul palmei(spre a fi fezandata), dupa care se serveste la un paharel de tuica. Pofta buna.
dedicatie colegului nostru :


Mi-am amintit de studentie. Inainte de '89... Felii de paine tavalite in te miri ce ulei, cu ceapa frecata cu sare, ca de, pentru mamaliguta trebuia sa ai cele ulcele ce lipseau din "camarile" noastre!
Reply With Quote
  #2  
Vechi 25.04.2010, 02:52:43
eodor nastasa's Avatar
eodor nastasa eodor nastasa is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 31.03.2010
Locație: ...
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.034
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
dedicatie colegului nostru :


Mi-am amintit de studentie. Inainte de '89... Felii de paine tavalite in te miri ce ulei, cu ceapa frecata cu sare, ca de, pentru mamaliguta trebuia sa ai cele ulcele ce lipseau din "camarile" noastre!
Multumesc, pentru dedicatie !
__________________
Intunericul este doar absenta Luminii...
Reply With Quote
  #3  
Vechi 27.04.2010, 03:55:35
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

A venit primavara si peste tot cresc acum urzici, grâusor, papadie, si multe alte buruieni din Gradina Domnului.
Astazi am facut salata din grâusor, cu ceapa si asezonata cu ulei si otet (cine prefera lamaia, poate inlocui otetul; dar eu asa m-am obisnuit).

Ma poate ajuta cineva cu niste retete de preparat urzicile?

Pana acum le-am facut piure, folosind ca baza o ciulama din faina, ulei si lapte, la care adaug obligatoriu usturoi si boabe de coriandru. Zeama de la fiert urzicile e plina de minerale, de care avem nevoie, acum dupa o iarna grea si lunga.
Am pus si cateva pachete la congelator, pentru cand iar va veni iarna...

Last edited by Miha-anca; 27.04.2010 at 03:57:47.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 27.04.2010, 10:20:09
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned
 
Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.900
Smile urzici

Ciorba de fasole uscata cu urzici:

Fasolea se fierbe bine, apoi se adauga sare, ceapa, morcov ras, radacini de patrunjel, telina. Dupa ce au fiert binisor, se adauga urzicile si se lasa la fiert inca vreun sfert de ora dupa care se adauga multe rosii tocate.

Placinta de urzici (in foi):

Se toaca bine urzicile fierte si scurse, se amesteca cu sare, marar, o ceapa tocata, doua-trei oua, piper. Se pune umplutura intre foi si se asaza in tava. Peste foile din tava se rastoarna o compozitie din smantana, oua, sare, piper. Se da apoi la cuptor.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 27.04.2010, 10:23:55
casiana's Avatar
casiana casiana is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.03.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 172
Implicit Urzici la cuptor

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul

Ma poate ajuta cineva cu niste retete de preparat urzicile?

..
Eu prefer urzicile gatite la cuptor. Poate va ajuta reteta dupa care le prepar eu:

1 kg urzici tinere, 1 pahar cu lapte, 50 g unt + 50 g unt pentru uns tava, 4 linguri faina
4 oua ;1 ceasca orez ; 200 g telemea; piper

Se spala bine urzicile si se pun la fiert. Ouale se bat bine cu faina, laptele, untul, piperul, pana se fac pasta si
spuma.
Se spala si se fierbe orezul.
Dupa ce s-au inmuiat urzicile, se scot, se scurg, se toaca, se amesteca cu orez
fiert si pasta de oua.
Tava se unge bine cu unt, se aseaza urzicile cu orez si pasta de ou.
Deasupra se rade branza

Se lasa inca o jumatate de ora in cuptor, la foc mic pana se-ncheaga si se aureste branza.
__________________
Ma plangeam ca n-am bani pentru sandale, pana cand m-am intalnit cu un om fara picioare...
"Cred, Doamne! ajuta necredintei mele!"(Marcu, 9:24)
Reply With Quote
  #6  
Vechi 28.04.2010, 18:02:34
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Multumesc, Casiana, pentru reteta. Nu am mancat niciodata urzici cu orez. abia astept.
Reply With Quote
  #7  
Vechi 28.04.2010, 21:36:18
Scotianul
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Multumiri

Citat:
În prealabil postat de casiana Vezi mesajul
Eu prefer urzicile gatite la cuptor. Poate va ajuta reteta dupa care le prepar eu:

1 kg urzici tinere, 1 pahar cu lapte, 50 g unt + 50 g unt pentru uns tava, 4 linguri faina
4 oua ;1 ceasca orez ; 200 g telemea; piper

Se spala bine urzicile si se pun la fiert. Ouale se bat bine cu faina, laptele, untul, piperul, pana se fac pasta si
spuma.
Se spala si se fierbe orezul.
Dupa ce s-au inmuiat urzicile, se scot, se scurg, se toaca, se amesteca cu orez
fiert si pasta de oua.
Tava se unge bine cu unt, se aseaza urzicile cu orez si pasta de ou.
Deasupra se rade branza

Se lasa inca o jumatate de ora in cuptor, la foc mic pana se-ncheaga si se aureste branza.
Multumiri si din partea mea pt acesta reteta.Nu am incercat asa ceva dar cu siguranta voi incerca.Toate cele bune.Bye.
Reply With Quote
  #8  
Vechi 04.05.2010, 12:11:21
casiana's Avatar
casiana casiana is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.03.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 172
Implicit Chec

Ingrediente:
6ouă, 2 căni zahăr, un iaurt mic (125g), 50-60g ulei, 1 plic praf de copt, făină cât cuprinde.


Se separă albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile se bat cu zahărul (zahărul se adaugă puțin câte puțin). Albușurile se bat spumă tare. Se încorporează albușurile batute spumă cu gălbenușurile. Se adaugă iaurtul, apoi uleiul și apoi praful de copt stins cu oțet sau cu zeamă de lămâie. (După fiecare ingredient se bate bine). Apoi se adaugă făina. O parte din compoziție se păstrează pt a se amesteca cu cacao. Compoziția finală trebuie să fie de consistența smântânii. Se adaugă în tavă mai întâi compoziția albă, apoi cea cu cacao.
Se coace aprox.40 min (in funcție de cuptor)
__________________
Ma plangeam ca n-am bani pentru sandale, pana cand m-am intalnit cu un om fara picioare...
"Cred, Doamne! ajuta necredintei mele!"(Marcu, 9:24)
Reply With Quote
  #9  
Vechi 05.05.2010, 23:18:32
casiana's Avatar
casiana casiana is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.03.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 172
Implicit Ciorba de salata

Ingrediente
1 salata mare
1 ceapa
1 morcov
o mana de taitei
2 rosii (optional)
1/2 legatura patrunjel
1 l bors sau o lamaie
2 oua
50 g costita sau bacon

Mod de preparare
Se taie cubulete ceapa si morcovul. Se pun la fiert intr-o oala de 5l cu 2l de apa. Cand sunt fierte se pune fideaua. Dupa 10 min (dupa ce s-a fiert fideaua) se pune salata taiata fideluta.

Se mai fierbe alte 10 minute. Se adauga rosiile si se mai fierbe inca 3 minute. Cand s-a stins focul se pune patrunjelul.

Separat se face o omleta din cele 2 oua si costita putin prajita. Se taie bucatele si se pun in ciorba in ultimul clocot sau direct in farfurie.
__________________
Ma plangeam ca n-am bani pentru sandale, pana cand m-am intalnit cu un om fara picioare...
"Cred, Doamne! ajuta necredintei mele!"(Marcu, 9:24)
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Istoria Bibliei romanesti Alustor Intrebari utilizatori 3 09.10.2012 15:48:27
Fototeca ortodoxiei romanesti cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 2 09.02.2012 13:08:09
costume populare-traditii romanesti lore86 Generalitati 9 18.12.2011 12:22:37
Pastorale ale IPS Mitropoliti ai Bisericilor Ortodoxe Traditionale razvan.mn Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 7 20.04.2010 21:14:32
23 canale romanesti pentru cei din strainatate patinina34 Stiri, actualitati, anunturi 4 10.08.2009 20:26:26