Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.05.2010, 22:28:46
Vladimir-Adrian Vladimir-Adrian is offline
Banned

Data înregistrării: 22.02.2010
Implicit motivele divortului in interpretarea BOR

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
E adevarat ca singurul motiv valid de divort ramane curvia, dar chestiunea este valabila in ambele sensuri.
Poate ca societatea evreiasca de acum douamii de ani nu era pregatita pentru acest adevar dar am pretentia ca cineva ca tine ar putea totusi fi..
Biserica nu este deloc unanima in ceea ce priveste motivele legitime ale divortului. Biserica Catolica nu ingaduie deloc divortul, bisericile protestante nu au un punct de vedere comun, parerea ortodoxiei in ansamblul ei nu am gasit-o . Fiecare orientare crestina interpreteaza diferit ideea de ,,moarte" a partenerului din cuplu care ar ingadui divortul. Caci casatoria este pana cand ,, moartea ne va desparti"
Iata punctul de vedere al BOR, in interpretarea oferita de prof. Dr. Ilie Moldovan
Motivele din prima categorie, adica acelea care provoaca moartea religioasa sunt urmatoarele: apostazia, erezia si tinerea la botez a propriului fiu.

Motivele care provoaca moartea morala sunt urmatoarele: alienatia incurabila, crima, avortul, atentatul la viata sotului, osanda grava din partea duhovnicului care se da pentru pacate foarte grele, cum sunt cele strigatoare la cer(ucidere, sodomie, asuprirea vaduvelor, orfanilor si saracilor, oprirea platii lucratorilor, nesocotirea parintilor-nota mea), adulterul, boala venerica, silirea la acte imorale, refuzul convietuirii conjugale, si parasirea domiciliului.

Motivele care provoaca moartea fizica partiala sunt: neputinta indeplinirii indatoririlor conjugale sau impotenta, boala grava incurabila si contagioasa (lepra etc.).

Motivele mai importante care provoaca moartea civila sunt: declararea unui sot ca disparut, anularea unei casatorii prin hotarre judecatoreasca, calugarirea si alegerea de episcop.

Cateva observatii personale

1.Boala venerica

Inteleg ca daca am vreo boala venerica, sotia poate divorta de mine si invers.
Daca unul din cuplu are o boala venerica ascunsa, care iese la iveala dupa casatorie, celalalt poate divorta lejer. Daca unul din ei capata, in casatorie, aceasta boala de la cel(cea) cu care a savarsit adulter, atunci cel(cea) inselat(a) poate cere divortul. Asta mi se pare ca e destul de buna, descurajeaza o minciuna importanta si, fireste, preacurvia.

2. Refuzul convietuirii conjugale

Daca ea ma refuza cand vreau sa fac sex cu ea, pot sa ma despart de ea si invers. Asta imi place cel mai mult. Nu mai tine treaba cu ,, ma doare capul", ,,sunt obosita", vrajeli de-astea. Dar si barbatul trebuie sa fie in forma, altfel primeste cadou niste papuci

2.Neputinta indeplinirii indatoririlor conjugale sau impotenta

Daca cineva are probleme de dinamica sexuala este susceptibil de a fi parasit in chip legitim. Aici femeile se pot considera avantajate, cam greu de demonstrat impotenta la femei. Banuiesc, nu sunt doctor, sa fiu scuzat daca gresesc

4. Silirea la acte imorale. Aici trebuie precizat care sunt exact actele imorale la care se refera
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Alesul Anna Nunta 213 07.11.2017 18:40:17
cauta cu inima si cu tot ce stii, nu cerceta cu ochii Man Teo Generalitati 15 15.08.2011 19:17:52
cum putem stii care este voia lui Dumnezeu? skicolour Intrebari utilizatori 13 18.01.2011 14:12:28