Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.05.2010, 18:45:25
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Pentru ortodocsi ziua odihnei este Sfanta Duminica. Sa ne odihnim in Domnul! Atunci a inviat Hristos, de aceea pentru mine ziua de Duminica inseamna Invierea Domnului.O cinstim mergand la Sfanta biserica, si pentru ca este o zi a bucuriei, toate cate se fac Duminica sunt spre cinstirea lui Hristos.
Vechi 07.05.2010, 19:17:24
vasalie
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Rodica50 Vezi mesajul
Pentru ortodocsi ziua odihnei este Sfanta Duminica. Sa ne odihnim in Domnul! Atunci a inviat Hristos, de aceea pentru mine ziua de Duminica inseamna Invierea Domnului.O cinstim mergand la Sfanta biserica, si pentru ca este o zi a bucuriei, toate cate se fac Duminica sunt spre cinstirea lui Hristos.
Eu nu inteleg un lucru. Daca vrea cineva sa sarbatoreasca in fiecare duminica (prima zi a saptamanii) Invierea Domnului, de ce trebuie sa desfiinteze o Porunca Dumnezeiasca?

Eu stiu despre ortodocsi care respecta Cele 10 Porunci Dumnezeiesti (inclusiv porunca a patra - asa cum a fost scrisa in piatra de Insusi Dumnezeu) iar duminica se duc la biserica.

Si mai am doua nedumeriri:
1). Tot vorbiti despre Inviere. Cand o cinstiti: duminica sau de Pasti? Eu stiu ca Hristos a inviat o singura data, dupa praznuirea Pastelui.
2) Cred ca Invierea este doar un pretext pentru a justifica pazirea primei zile a saptamanii. Pentru ortodocsi nu este importanta Invierea lui Hristos (care da nedejdea invierii mortilor si a vietii vesnice). Ce rost mai are invierea din morti daca se crede ca omul cand moare de fapt nu moare, ci merge intr-un anumit loc?

Unii crestini cred cu putere in Invierea Domnului si au nadejdea revenirii Lui si a invierii celor care au murit in credinta, pentru a mosteni viata vesnica. Dar aceasta nu ii impiedica sa respecte Poruncile lui Dumnezeu. Dimpotriva, nadejdea invierii te indeamna sa ai dragoste de Dumnezeu si sa asculti de Poruncile Sale.
Vechi 07.05.2010, 19:37:16
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de almaris Vezi mesajul
Literal vrei sa spui, nu literar.

Nu incerca sa reduci la absurd, ca nu merge, ti-am zis, daca nu intelegi lucruri simple, e greu. In porunca a patra a decalogului se vorbeste de ziua a saptea a saptamanii, nu le mai ametii ca nu iese ce vrei tu. Nu are cum.
Ce nu inteleg?Raspunde la intrebarile mele, daca sunt atat de absurde.Decalogul are un alt sens in Iisus Hristos, insusi porunca a patra.Primele tablite au fost aruncate , si legea a fost scrisa din nou.

P.S:'Mata din ce secta mai faci parte?
Vechi 07.05.2010, 20:01:51
vasalie
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Primele tablite au fost aruncate , si legea a fost scrisa din nou.
Asa este. Primele table au fost sfaramate de Moise, la manie. Dumnezeu le-a scris din nou. Si a scris exact aceleasi porunci ca prima data. Ce-ti spune acest lucru? Ca se poate schimba ceva din Cele 10 Porunci?

"Moise s-a întors si s-a coborît de pe munte, cu cele douã table ale mãrturiei în mînã. Tablele erau scrise pe amîndouã pãrtile, pe o parte si pe alta. Tablele erau lucrarea lui Dumnezeu, si scrisul era scrisul lui Dumnezeu, sãpat pe table."(Iesirea 32:15,16)

"Si, pe cînd se apropia de tabãrã a vãzut vitelul si jocurile. Moise s-a aprins de mînie, a aruncat tablele din mînã, si le-a sfãrîmat de piciorul muntelui."(Iesirea 32:19)

"Domnul a zis lui Moise: "Taie douã table de piatrã ca cele dintîi, si Eu voi scrie pe ele cuvintele care erau pe tablele dintîi pe care le-ai sfãrîmat."(Iesirea 34:1)

Insusi Dumnezeu a scris aceleasi 10 Porunci, de doua ori. De cate ori trebuia sa la scrie ca sa intelegeti importanta pastrarii lor?
Vechi 07.05.2010, 20:19:52
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de vasalie Vezi mesajul
Asa este. Primele table au fost sfaramate de Moise, la manie. Dumnezeu le-a scris din nou. Si a scris exact aceleasi porunci ca prima data. Ce-ti spune acest lucru? Ca se poate schimba ceva din Cele 10 Porunci?

"Moise s-a întors si s-a coborît de pe munte, cu cele douã table ale mãrturiei în mînã. Tablele erau scrise pe amîndouã pãrtile, pe o parte si pe alta. Tablele erau lucrarea lui Dumnezeu, si scrisul era scrisul lui Dumnezeu, sãpat pe table."(Iesirea 32:15,16)

"Si, pe cînd se apropia de tabãrã a vãzut vitelul si jocurile. Moise s-a aprins de mînie, a aruncat tablele din mînã, si le-a sfãrîmat de piciorul muntelui."(Iesirea 32:19)

"Domnul a zis lui Moise: "Taie douã table de piatrã ca cele dintîi, si Eu voi scrie pe ele cuvintele care erau pe tablele dintîi pe care le-ai sfãrîmat."(Iesirea 34:1)

Insusi Dumnezeu a scris aceleasi 10 Porunci, de doua ori. De cate ori trebuia sa la scrie ca sa intelegeti importanta pastrarii lor?
Acea scriere din nou preinchipuia noua lege.Primele tablite inchipuiau vechea legea care a fost incalcata(zdrobita) iar noile tablite inchipuiau legea noua, legea desavarsirii Duhului in Iisus Hristos.La fel cum si cele doua femei ale lui Avraam inchipuiau doua testamente.Decalogul are un nou sens in Noua Lege, la fel ca multe alte porunci ale Vechii Legi.Vechiul asezamant al Legii a luat sfarsit.Slujirea in litera a legii a luat sfarsit.In Noua Lege, Duminica a luat locul Sambetei,adevaratul Sabat si una cu Sabatul lui Dumnezeu prin Iisus Hristos.Sambata a fost o umbra a Duminicii.
Vechi 07.05.2010, 20:41:26
vasalie
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Acea scriere din nou preinchipuia noua lege.Primele tablite inchipuiau vechea legea care a fost incalcata(zdrobita) iar noile tablite inchipuiau legea noua, legea desavarsirii Duhului in Iisus Hristos.La fel cum si cele doua femei ale lui Avraam inchipuiau doua testamente.Decalogul are un nou sens in Noua Lege, la fel ca multe alte porunci ale Vechii Legi.Vechiul asezamant al Legii a luat sfarsit.Slujirea in litera a legii a luat sfarsit.In Noua Lege, Duminica a luat locul Sambetei,adevaratul Sabat si una cu Sabatul lui Dumnezeu prin Iisus Hristos.Sambata a fost o umbra a Duminicii.
Cand lucrurile sunt limpezi, venim cu "interpretari duhovnicesti"(spirituale). Numai ca asemenea interpretari (ca cele date de tine) nu vin de la spirit ci de la spirt.

Totusi, desi ma astept sa aiurezi din nou, vin cu o intrebare: cine a dat "Legea Noua a duminicii"? Ca Domnul Iisus Hristos (Domn al sambetei) nu a dat-o. Iar Constantin cel Mare a dat legea pazirii "zilei soarelui" (numita ulterior "dies domini" - duminica).
Vechi 07.05.2010, 20:55:10
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Daca ne oprim la interpretarea fiecarui cuvant din punct de vedere literar, se pierde semnificatia... Soarele poate fi simbolul lui Hristos au ba? Eu zic DA! Si apoi in aceasta zi se intalneau primii crestini intrucat aveau constiinta ca a doua venire a Mantuitorului este curand! Iaca noi tinem duminica pentru ca este ZIUA INVIERII DOMNULUI! Discutiile pot continua la nesfarsit si nu cred ca va renunta cineva la ideile sale si nu vad de ce o asa placere de a despica firul in 10 cand s-a tot vorbit si argumentat!
Vechi 07.05.2010, 20:58:22
almaris
Guest

Implicit

Citat:
Pentru ortodocsi ziua odihnei este Sfanta Duminica.
Pentru "ortodocsi" da, dar pentru cei drept credinciosi nu.
Citat:
Atunci a inviat Hristos, de aceea pentru mine ziua de Duminica inseamna Invierea Domnului.
Nu are importanta CAND a inviat ci faptul CA A INVIAT. Asta a contat pentru toti mai ales ca isi pierdusera cu totii speranta vazand cum este pravalita piatra peste mormant cu Mantuitorul inauntru. Asta a contat pentru cei are Il cunoasteau, ca a inviat, nu cand a inviat cum o dau unii ca sa le iasa o invatatura pocita si fara rost.
Vechi 07.05.2010, 21:02:03
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:
Cand lucrurile sunt limpezi, venim cu "interpretari duhovnicesti"(spirituale). Numai ca asemenea interpretari (ca cele date de tine) nu vin de la spirit ci de la spirt.

Totusi, desi ma astept sa aiurezi din nou, vin cu o intrebare: cine a dat "Legea Noua a duminicii"? Ca Domnul Iisus Hristos (Domn al sambetei) nu a dat-o. Iar Constantin cel Mare a dat legea pazirii "zilei soarelui" (numita ulterior "dies domini" - duminica).
Hristos prin Invierea Sa din morti a dat legea duminicii.Domnul Sabatului... ca doar asa scrie in original.Si Duminica e Sabat(Evrei 4:9)...

Nu mai raspund la urmatoarele tale replici... ti-am mai zis o data, cu tine nu mai am ce discuta.. Ti s-au scris destul sute de pagini pe subiectul asta.
Vechi 07.05.2010, 21:03:50
almaris
Guest

Implicit

Citat:
Eu stiu despre ortodocsi care respecta Cele 10 Porunci Dumnezeiesti (inclusiv porunca a patra - asa cum a fost scrisa in piatra de Insusi Dumnezeu) iar duminica se duc la biserica.
Asta e toata filozofia, acolo unde esti, sa iei partea adevarului, atat cat te tin balamalele, nu sa creezi noi denominatiuni, sa pleci de la unii la altii si tot asa. Avem datoria sa avem o gandire critica in legatura cu tot ce ni se spune, indiferent cine este cel care n-i se adreseaza verbal sau in scris(inclusiv Scriptura).
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ziua X Gabriel_ND Intamplari adevarate 10 12.10.2011 13:51:05
Buna ziua ditech22 Generalitati 22 14.02.2010 18:52:40
buna ziua deea_m Biserica Ortodoxa Romana 5 06.04.2009 22:57:16