Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.05.2010, 20:14:23
vasalie
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Apostolul Ioan a primit Apocalipsa in zi de duminica.El insusi zice "Am fost in duh in Ziua Domnului".
Gresit. Ziua Domnului, dupa cum ne spune Cuvantul lui Dumnezeu, este ziua a saptea. "Ziua a saptea este ziua de odihna inchinata Domnului". (Iesirea 20:10). Acest lucru nu se spune, nicaieri in Sfanta Scriptura, despre ziua intaia a saptamanii (duminica).

Citat:
Despre schimbarea zilei de odihna vorbeste si Pavel in Epistola catre Evrei, cap 4, versetele 7-9.
In acele pasaje (de la Evrei 3:7 pana la Evrei 4:11) este vorba despre o noua zi in care vom intra in odihna lui Dumnezeu (odihna pe care evreii lui Iosua au ratat-o din cauza neascultarii si impietririi inimii lor). Nu este vorba nicidecum de o noua zi de odihna. Dimpotriva, unele traduceri ortodoxe ale versetului din Evrei 4:9 suna in felul urmator:

"Iatã darã au rãmas sãrbarea sâmbetei nãrodului lui Dumnezãu." - Biblia de la Bucuresti, 1688.

"Deci dar ramane inca repaus de sambeta pentru poporul lui Dumnezeu." - Biblia Nitzulescu, 1905.

Citat:
In afara de asta si Sfanta Scriptura, consemneaza adunari ale crestinilor in ziua duminicii.Apoi scrierile parintilor apostolici din primul si al doilea secol.Toate scrierile atesta praznuirea duminicii de catre crestini, inca de la inceput.
Sfanta Scriptura consemneaza faptul ca, crestinii se intalneau in fiecare zi a saptamanii (nu numai in ziua intaia). Slab argument pentru a desfiinta o Porunca Dumnezeiasca.

Citat:
Astept raspuns la intrebarile astea:
Ai mai primit raspuns la intrebarile astea, de multe ori (chiar mai complete decat cele de acum). Ce vrei sa demonstrezi prin repetarea acstor intrebari, care contin si afirmatii nedevarate?

Citat:
Cat despre Lege, de unde ai tu ideea ca Legea a ramas neschimbata?
Ortodoxia face distinctie intre legile din Vechiul Testament. Referitor la cele 10 Porunci Dumnezeiesti (numite si "Legea Morala"), Catehismul Ortodox spune:

"""""""20. Ce cuprinde legea Vechiului Testament?
Legea Vechiului Testament cuprinde porunci morale, ceremoniale si civile, date cu scopul de a intretine comuniunea dintre credincios si Dumnezeu si a pregati pe credinciosi pentru rascumpararea lor prin Hristos.

Au ramas insa poruncile morale, care formeaza partea cea mai insemnata a legii Vechiului Testament.

Decalogul este cea dintai lege scrisa a Vechiului Testament si, totodata, cea mai inalta lege morala data pana la Domnul nostru Iisus Hristos. Ea ramane valabila pentru toate timpurile, fiindca cele 10 porunci sunt poruncile legii firesti, pe care Dumnezeu le aduce la cunostinta credinciosilor intr-un chip mai limpede si mai hotarat.

21. Cele 10 porunci stau la temelia vietii morale a crestinului?
Da. De aceea, pentru a sti cum sa-si intocmeasca viata potrivit vointei lui Dumnezeu, pentru a-si castiga mantuirea, crestinul trebuie sa cunoasca si sa pazeasca cele 10 porunci.
""""""""
Verifica si citeste mai mult aici: http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism30.html

Mi se par corecte si in acord cu Sfanta Scriptura, acele invataturi din Catehismul Ortodox. Tu, ce parere ai?
Vechi 08.05.2010, 21:10:00
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vasalie Vezi mesajul
Gresit. Ziua Domnului, dupa cum ne spune Cuvantul lui Dumnezeu, este ziua a saptea. "Ziua a saptea este ziua de odihna inchinata Domnului". (Iesirea 20:10). Acest lucru nu se spune, nicaieri in Sfanta Scriptura, despre ziua intaia a saptamanii (duminica).

Ziua Domnului este Duminica, dupa cum ne consemneaza si scrierile sfintilor parinti apostolici, si dupa cum si sfantul Ignatie zice "sa nu mai tina sambata, ci ziua Domnului"... Ziua Domnului si dupa lexiconul grecesc se refera la ziua Noului Testament.Doar in Noul Testament gasesti referire la Ziua Domnului, aceasta formulare si sintagma aparand mai ales in Noul Testament.Ziua Domnului nu se refera la sambata, ci la duminica Ziua impropriata lui Iisus Hristos prin Invierea Sa.

"Asadar cei care au trait in randuielile cele vechi, si au venit la nadejdea cea noua, sa nu mai tina sambata, ci ziua Domnului, in care si viata noastra a rasarit prin El (Hristos) si prin moartea Lui, pe care unii o tagaduiesc." Sf Ignatie , Epistola catre Magnezieni

Citat:
In acele pasaje (de la Evrei 3:7 pana la Evrei 4:11) este vorba despre o noua zi in care vom intra in odihna lui Dumnezeu (odihna pe care evreii lui Iosua au ratat-o din cauza neascultarii si impietririi inimii lor). Nu este vorba nicidecum de o noua zi de odihna. Dimpotriva, unele traduceri ortodoxe ale versetului din Evrei 4:9 suna in felul urmator:

"Iatã darã au rãmas sãrbarea sâmbetei nãrodului lui Dumnezãu." - Biblia de la Bucuresti, 1688.

"Deci dar ramane inca repaus de sambeta pentru poporul lui Dumnezeu." - Biblia Nitzulescu, 1905.

Evrei 4:7Dumnezeu hotărăște din nou o zi, astăzi rostind prin gura lui David, după atâta vreme, precum s-a zis mai sus: "Dacă veți auzi astăzi glasul Lui, nu învârtoșați inimile voastre".

Evrei 4:8Căci dacă Iosua le-ar fi adus odihnă, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, după acestea, de o altă zi.

Evrei 4:9Rămâne dar o odihnă ca cea de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu.

Contextul vorbeste de o noua zi si de o alta zi si voi spuneti ca ramane aceeasi zi.Cuvantul grecesc pentru Sabatul evreiesc(sambata) este Sabbaton.Cuvantul grecesc folosit aici este Sabbatismos, care inseamna "o odihna sabatica" "o odihna de tipul Sabatului" "o praznuire Sabatica" "o odihna ca cea de Sabat" ;

Deci ramane o praznuire sabatica, nu praznuirea vechiului sabat,nu aceeasi ci praznuirea unui nou Sabat, a zilei hotarite si alese de Dumnezeu.

Sabbaton[SIZE=3]([/SIZE]σάββατον) -[SIZE=4][SIZE=2]
  1. [SIZE=2]
  2. the seventh day of each week which was a sacred festival on which the Israelites were required to abstain from all work
    1. the institution of the sabbath, the law for keeping holy every seventh day of the week
    2. a single sabbath, sabbath day
  3. seven days, a week[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
Sabbatismos(σαββατισμὸς)
[SIZE=4][SIZE=2]
  1. [SIZE=2]
  2. a keeping sabbath
  3. the blessed rest from toils and troubles looked for in the age to come by the true worshippers of God and true Christians[/SIZE]
http://www.searchgodsword.org/lex/grk/view.cgi?number=4521
http://www.searchgodsword.org/lex/gr...gi?number=4520

Citat:
Sfanta Scriptura consemneaza faptul ca, crestinii se intalneau in fiecare zi a saptamanii (nu numai in ziua intaia). Slab argument pentru a desfiinta o Porunca Dumnezeiasca.
Da, crestinii se intalneau in fiecari zi si frangeau paine(participau la Sf. Liturghie) , in mod special duminica, dupa cum ne este si redat in Scriptura.

Citat:
Ai mai primit raspuns la intrebarile astea, de multe ori (chiar mai complete decat cele de acum). Ce vrei sa demonstrezi prin repetarea acstor intrebari, care contin si afirmatii nedevarate?
In primul rand nu tie iti era adresat postul.Cu tine nu mai este ce sa se vorbeasca.De omul eretic dupa a doua si a treia mustrare sa te departezi, zice Scriptura.Ori la tine cred ca e la ordinul sutelor, ba chiar miilor.Cred ca ti s-au dat peste o mie de reply-uri pe subiectul asta, o suta si ceva de pagini sunt numai pe threadul 'Despre Sabat'.In al doilea rand nu imi amintesc sa fi primit raspunsuri la intrebarile astea mai ales din partea ta, ba mai mult ai incercat cat mai mult sa le eviti, cum faci si acum.Si nici nu ma intereseaza.Am acceptat dialogul asta cu postul asta pentru ca, e cumva legat de ce ma asteptam sa ma intrebe almaris, si raspund pentru el.Cu tine nu mai imi pierd vremea ca esti iremediabil.Ti s-au adus toate argumentele in discutie.Eu personal mai pierd vremea si pe alte forumuri, am vorbit si cu iudei pe subiectul asta, si mai miscati au fost ei decat esti tu.Probabil ca si tu esti "miscat",poate chiar faci ca noi, da faci prozeletism cu alte scopuri.Si din maniera vicleana in care postezi, unele argumente mincinoase, care in mai multe randuri ti-au fost date pe fata, ma face sa cred ca ai tu un motiv pentru care faci acest proziletism ieftin, unul care nu tine neaparat de convingerile religioase.Oricum cu tine nu mai am ce discuta.Cu persoanele perverse nu am ce vorbi.

Citat:
Ortodoxia face distinctie intre legile din Vechiul Testament. Referitor la cele 10 Porunci Dumnezeiesti (numite si "Legea Morala"), Catehismul Ortodox spune:

"""""""20. Ce cuprinde legea Vechiului Testament?
Legea Vechiului Testament cuprinde porunci morale, ceremoniale si civile, date cu scopul de a intretine comuniunea dintre credincios si Dumnezeu si a pregati pe credinciosi pentru rascumpararea lor prin Hristos.

Au ramas insa poruncile morale, care formeaza partea cea mai insemnata a legii Vechiului Testament.

Decalogul este cea dintai lege scrisa a Vechiului Testament si, totodata, cea mai inalta lege morala data pana la Domnul nostru Iisus Hristos. Ea ramane valabila pentru toate timpurile, fiindca cele 10 porunci sunt poruncile legii firesti, pe care Dumnezeu le aduce la cunostinta credinciosilor intr-un chip mai limpede si mai hotarat.

21. Cele 10 porunci stau la temelia vietii morale a crestinului?
Da. De aceea, pentru a sti cum sa-si intocmeasca viata potrivit vointei lui Dumnezeu, pentru a-si castiga mantuirea, crestinul trebuie sa cunoasca si sa pazeasca cele 10 porunci.
""""""""
Verifica si citeste mai mult aici: http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism30.html

Mi se par corecte si in acord cu Sfanta Scriptura, acele invataturi din Catehismul Ortodox. Tu, ce parere ai?
Sunt curios si eu daca tot te-ai pus pe cititul catehismului ortodox, de ce nu citesti si ce zice catehismul ortodox cu privire la ziua de odihna, in intregime.Ai o tactica marsava, ceea ce ma face sa cred ca ai scopuri ascunse, aduci in discutie surse ortodoxe, dar si alea lipsite de context si manipulate intr-un mod ordinar, aducandu-le ca argumente pentru tine.Spre exemplu traducerile de mai sus.Prin cuvintele sambata, traducerile se refera la sabat, si traducerile au alt inteles decat acela pe care incerci tu sa il atribui.Dupa cum este clar, Biserica a tinut Duminica, la fel si cei care au facut traducerile acelea."Problema" este ca in limba romana nu prea este un sinonim direct pentru cuvantul Sabat, de aceia a fost tradus direct cu cuvantul sambata, si acum mai nou cu odihna, sau zi de odihna.Din punctul acelora de vedere au acea serbare a sambetei insemna duminica, care este si ea sambata(Sabat).

Last edited by Danut7; 08.05.2010 at 23:14:22.
Vechi 10.05.2010, 17:23:11
almaris
Guest

Implicit

Mai vasalie, nu-ti mai face de lucru cu indivizi ca Danut7, care sper sa primeasca o "pauza" de la admin pentru exhibare de "dreapta credinta" la nivel de limbaj.
Vechi 12.05.2010, 17:52:22
vasalie
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de almaris Vezi mesajul
Mai vasalie, nu-ti mai face de lucru cu indivizi ca Danut7, care sper sa primeasca o "pauza" de la admin pentru exhibare de "dreapta credinta" la nivel de limbaj.
Na, ca cel care a primit pauza esti chiar tu (vorbesc cu fantoma lui almaris). Si, s-ar putea sa urmez si eu. Am mai patit din astea. Pe mine ma faceau unii in tot felul si tot eu eram dat afara de pe forum (acum sunt pe la al 30-lea nume). Nici acum nu am priceput de ce. Poate pentru ca eu judec rational. Altii judeca "duhovniceste".

Stai linstit. Danut7 este in siguranta. Si pe tricesimus... l-a facut carpaci si mai nu stiu cum, si tot nu a patit nimic (nu stiu daca nu a fost dat afara chiar trice..., ca si el a fost nevoit sa-si inoiasca numele de foarte multe ori).
Vechi 22.06.2010, 23:33:21
poviola
Guest

Exclamation "Și zadarnic Mă cinstesc ei, învățând învățături ce sunt porunci ale oamenilor"

"Ziua Domnului este Duminica, dupa cum ne consemneaza si scrierile sfintilor parinti apostolici. Ziua Domnului nu se refera la sambata, ci la duminica Ziua impropriata lui Iisus Hristos prin Invierea Sa."

Domnul Isus insusi a zis: "Și zadarnic Mă cinstesc ei, învățând învățături ce sunt porunci ale oamenilor". Vrei sa spui ca acest Sf. Ignatie ce a poruncit schimbarea nu era un om? cine era de si-a permis sa schimbe ceea ce era scris de Dumnezeu insusi?
Vechi 22.06.2010, 23:55:54
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Na, ca cel care a primit pauza esti chiar tu (vorbesc cu fantoma lui almaris). Si, s-ar putea sa urmez si eu. Am mai patit din astea. Pe mine ma faceau unii in tot felul si tot eu eram dat afara de pe forum (acum sunt pe la al 30-lea nume). Nici acum nu am priceput de ce. Poate pentru ca eu judec rational. Altii judeca "duhovniceste".

Stai linstit. Danut7 este in siguranta. Si pe tricesimus... l-a facut carpaci si mai nu stiu cum, si tot nu a patit nimic (nu stiu daca nu a fost dat afara chiar trice..., ca si el a fost nevoit sa-si inoiasca numele de foarte multe ori).
Dar nu sunteți nevoiți să vă înnoiți numele de foarte multe ori, iubiților ! Că poate chiar v-ar prinde bine o vacanță, v-ați gândit ? Să știți că nu este obligatoriu să umpleți spațiul forumului ! Sau credeți că forumul nu s-ar descurca fără voi ? Nu trebuie să vă închipuiți că e absolut necesar să câștigați orice dispută pe toate forumurile, umplându-l și pe acesta cu învățături din sinagogile voastre, după ce l-ați umplut mai întâi pe cel catolic. Știu de ce vă e teamă: creștinii idolatri vor continua, ca și până acum, să-l necinstească pe Domnul mergând Duminicile la bisericile lor pline de idoli. Nu-i nimic, v-ați făcut datoria (așa cum o înțelegeți voi) și ne-ați pus în gardă că ne riscăm sufletele astfel. Acum, mergeți cu Domnul !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Vechi 23.06.2010, 00:45:09
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Acum, mergeți cu Domnul !
Asta poate sa o spuna gazda, nu musafirul!
Vechi 23.06.2010, 00:56:53
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Asta poate sa o spuna gazda, nu musafirul!
Gazdă este cel care deține spațiul forumului, doamnă Miha Anca. Iar noi ceilalți, suntem toți musafiri. Mai poftiți sau mai nepoftiți, ce e drept. Vă socotiți gazdă deoarece vă credeți ortodoxă ? Greșiți. Ca să fii ortodox, trebuie să fii mai întâi creștin. Mă iertați că vă zic așa, pe șleau: am identificat prea puține semne de creștinism la dv și nu cred că în postările lui Isus aș fi citit ceea ce am avut prilejul să citesc în postările dv.
Ori poate că vă credeți gazdă în virtutea numărului mare de postări și a vechimii prezenței aici ? În cazul acesta, îmi amintiți de atâtea exemple de chiriași, care, stând ei ani mulți pe o proprietate (unii, din 1948), ajung să creadă că sunt gazde și că musafiri sunt ceilalți !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Vechi 23.06.2010, 01:07:31
Miha-anca
Guest

Implicit

Si detineti cumva acest spatiu, domnule Dragomir?!?
Oricum credinta mea nu mi-o poate lua nimeni, nici macar un catolic.
In rest raspund precum Arhanghelul Mihail: Sa te certe pe tine Domnul! (Iuda 1,9)

Last edited by Miha-anca; 23.06.2010 at 01:33:13.
Vechi 28.06.2012, 23:38:57
Ioana Amariucai Ioana Amariucai is offline
Junior Member

Data înregistrării: 28.06.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Ti-am mai recomandat dar se pare ca ai ignorat "Calauza in Credinta Ortodoxa" a parintelui Ilie Cleopa.

O poti cumpara online (poate n-ai sa o gasesti in librariile din orasul tau)

http://www.librariasophia.ro/carti-c...m.-so-536.html

http://www.cartiortodoxe.ro/cartea-c...e,-arhim..html

http://nemteanca.ro/Calauza-in-credi...xa-(Pr.-Cleopa)

Daca ai probleme cu comanda pe site -urile astea doua, iti mai caut (sau poti sa cauti pe google) altele.

Daca vrei, o gasesti si online partial sau integral:

Integral (543pagini) o gasesti aici:
http://www.scribd.com/doc/27757818/C...dinta-Ortodoxa

Poti sa o descarci (pdf) daca iti faci cont pe scribd (gratuit).

Chestia cu "Constantin cel Mare a introdus duminica in locul sambatei" este de obicei prima minciuna care o auzi de la un adventist atunci cand isi incepe propaganda cu "sabatul".

NU lua de bun tot ce iti zic ei, cauta adevarul.

Multumesc! imi voi face comanda si daca nu reusesc mai caut. si daca tot nu reusesc iti voi cere ajutorul.
"Ti-am mai recomandat dar se pare ca ai ignorat "Calauza in Credinta Ortodoxa" a parintelui Ilie Cleopa." Imi cer scuze. Azi mi-am facut cont pe acest site si nu ma descurc prea bine.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ziua X Gabriel_ND Intamplari adevarate 10 12.10.2011 13:51:05
Buna ziua ditech22 Generalitati 22 14.02.2010 18:52:40
buna ziua deea_m Biserica Ortodoxa Romana 5 06.04.2009 22:57:16