Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Sfanta Liturghie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.05.2010, 16:06:33
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Vorbeste te rog romaneste. Cum adica nu sunt simboluri. Cum adica SUNT cind ele NU SUNT REALE( in intelegerea directa lingvistica si logica, rationala, ia-o cum vrei).

Deci daca ni le INCHIPUIM ..uite, na, gaseste tu alt cuvint potrivit pentru aceasta situatie, pentru a inlocui cuvintul SIMBOL...ce anume,? ceva in care pluteste duhul singelui si a carnii?..adica tot ceva imaginat si inchipuit care mi se pare mai nepotrivit si negativ dpdv psihologic de folosit decit ideea de simbol.

Da, in Pateric sunt referiri la caarne adevarata si singe adevarat. ma intreb atunci oare in zilele noastre NIMENI NU MAI ARE ACESTE DUBII pe care le-au avut sfintii pentru a asista la aceeasi minune?
Oare toti cei de acum suntem mai ceva ca sfintii carora le-a aparut aceasta minune?

Din nou intreb ceva ce am mai intrebat de multe ori?
De ce este Dumnezeu asa de sfios? si nu se implica in credinta noastra mai mult?...cind ne vede asa de rataciti si ametiti de cap?...usor manipulabili de oricine care-si doreste acest lucru..asa cum si vedem foarte des

Ce inseamna "SUB CHIPUL piini si vinului?"
Cu siguranta am vorbit romaneste. Pentru tine taina trebuie sa fie rationalizata, probabil ca in teologia romano-catolica a transsubstantierii- esenta elementelor se preface, dar accindetii raman (gustul). Numai Zwingli sustinea ca painea si vinul simbolizeaza.
Eu ma unesc real cu Hristos prin Taina Euharistiei, nu simbolic. Simbolul invaluie si dezvaluie o realitate nevazuta - in Euharistie nu pot sa mai vorbesc despre simboluri.
Reply With Quote
Vechi 26.05.2010, 16:14:38
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
dar accindetii raman (gustul). .
Pai, George, stai asa, la tine nu ramin accidetii? Tu ce gust simti?
Reply With Quote
Vechi 26.05.2010, 16:22:40
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
Pai, George, stai asa, la tine nu ramin accidetii? Tu ce gust simti?
Eu nu sunt de acord cu teoria transsubstantierii. Pentru mine, Taina Euharistiei nu inseamna prefacere partiala, ci prezenta reala si toatala.
Reply With Quote
Vechi 26.05.2010, 16:27:42
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2009
Implicit

Citat:
Eu nu sunt de acord cu teoria transsubstantierii. Pentru mine, Taina Euharistiei nu inseamna prefacere partiala, ci prezenta reala si toatala.
Scuze ca ma bag, dar nici eu nu inteleg. Simti gust de carne si sange?
Reply With Quote
Vechi 26.05.2010, 16:34:09
Banned

Implicit

Citat:
Aici voiam sa ajung, ca iti imaginezi, asa cum si eu imi imaginez desi simt gust de vin si piine.
Reply With Quote
Vechi 26.05.2010, 16:39:11
Banned

Implicit

Eu unul nu cred ca credinta trebuie sa insemne imaginatie si fortare a inchipuirii ci lucruri reale, vii.

Recunosc insa ca in mod misterios impartasania asa cum este ea cu gust de vin si piine este vindecatoare si de aceea sunt adeptul impartasirii dese si fara prea multe obstacole
Reply With Quote
Vechi 26.05.2010, 17:12:41
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Implicit

Citat:
Eu unul nu cred ca credinta trebuie sa insemne imaginatie si fortare a inchipuirii ci lucruri reale, vii.

Recunosc insa ca in mod misterios impartasania asa cum este ea cu gust de vin si piine este vindecatoare si de aceea sunt adeptul impartasirii dese si fara prea multe obstacole
Pai de ce este vindecatoare daca-i doar simbol?
Vechi 26.05.2010, 18:09:46
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Pai de ce este vindecatoare daca-i doar simbol?
eeee, draga Jane, aici este misterul!...mai trebuie citit si studiat si de prin alte locuri
Reply With Quote
Vechi 26.05.2010, 17:31:15
camivero19 camivero19 is offline
Member

Data înregistrării: 26.08.2008
Implicit

Citeam pe undeva, mai demult o intamplare cu un preot care nu prea credea in prefacerea reala a painii si vinului si i-a cerut lui Dumnezeu sa il lamureasca. Astfel ca dupa Eplicleza, cand sa se impartaseasca in loc de paine si vin ca pana atunci a vazut trup, carne reala si sange, cu care nu mai tin minte daca s-a impartasit sau nu... dar a inteles de ce prefacerea nu este si vizibila, nu cred ca ne-ar mai fi la fel de usor sa ne apropiem de Sf. Potir. Imi pare rau ca nu mai tin minte unde am citit. Dar e o diferenta mare intre a vedea intre simbol si prefacere. Apa pe care a prefacut-o Mantuitorul la nunta din Cana s-a transformat in vin din toate punctele de vedere. Asa si painea si vinul, se transforma pe bune in Trupul si Sangele Mantuitorului, doar ca de data asta pentru noi, pentru a ne facilita accesul la Ele ramane aparenta de paine si vin. Si chiar daca poate pare o nuanta, se schimba totul cand treci de la simbol la realitate, cand simtind gust de vin esti convins ca acolo e sangele Mantuitorului... te umple cu totul, te transforma... hmmm, poate de asta nu aveau voie catehumenii sa participe la partea aceasta a Sfintei Liturghii... e mare tare taina asta si nu poate fi pusa in cuvinte decat traita...
Vechi 26.05.2010, 18:19:19
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de camivero19 Vezi mesajul
Citeam pe undeva, mai demult o intamplare cu un preot care nu prea credea in prefacerea reala a painii si vinului si i-a cerut lui Dumnezeu sa il lamureasca. Astfel ca dupa Eplicleza, cand sa se impartaseasca in loc de paine si vin ca pana atunci a vazut trup, carne reala si sange, cu care nu mai tin minte daca s-a impartasit sau nu... dar a inteles de ce prefacerea nu este si vizibila, nu cred ca ne-ar mai fi la fel de usor sa ne apropiem de Sf. Potir.

1. Imi pare rau ca nu mai tin minte unde am citit. Dar e o diferenta mare intre a vedea intre simbol si prefacere.

2 .Apa pe care a prefacut-o Mantuitorul la nunta din Cana s-a transformat in vin din toate punctele de vedere. Asa si painea si vinul, se transforma pe bune in Trupul si Sangele Mantuitorului, doar ca de data asta pentru noi, pentru a ne facilita accesul la Ele ramane aparenta de paine si vin.

3. Si chiar daca poate pare o nuanta, se schimba totul cand treci de la simbol la realitate, cand simtind gust de vin esti convins ca acolo e sangele Mantuitorului... te umple cu totul, te transforma... hmmm, poate de asta nu aveau voie catehumenii sa participe la partea aceasta a Sfintei Liturghii... e mare tare taina asta si nu poate fi pusa in cuvinte decat traita...
1R....Nu-i nimic ca toti stim de aceasta poveste. Nu inteleg insa de ce nu se repeta cu restul celor care se indoiesc. Oare nu se mai indoieste nimeni si de aceea nu se mai repeta minunea?

2R.. Cum adica TOT ASA si piinea si vinul se transforma?
Tu crezi ca nuntasii de la Caana care erau oameni simplii , tarani nesofisticati, palmasi nedusi la psihologi si scoli teologice,...ii puteai convinge sa se minta pe ei si sa-si imagineze ei asa de unii singuri CA APA ESTE VIN? :)))
Tu vorbesti serios?
Tu ai participat la vre-o nunta la tara? Pacalesti tu pe cineva sau HIPNOTIZEZI sau ma rog indocrtrinezi tu pe cineva asa PE LOC in a crede ca "CHIPUL" apei este VIN?
Hai sa fim si putin seriosi si treji!

3. Doar o nuanta?, cum anume "te umple cu totul"? ce vrei sa spui prin... traire? Poezia si realitatea nu trebuie amestecate!
Reply With Quote
Răspunde