Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.05.2010, 09:29:15
costache marilena
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de modele Vezi mesajul
Aici fiecare cu parerea proprie.
Sunt femei care sunt obisnuite ca tot timpul sa fie aranjate, parfumate, dichisite, chiar si cand ies sa duca gunoiul, daramite cand ies pe strada. Mie una mi se pare un lucru bun atata timp cat nu se ajunge la limita vulgaritatii.
O femeie cu parul ingrijit, parfumata discret, imbracata decent, ingrijita din toate punctele de vedere care se straduie sa-si ingrijeasca si sufletul, nu cred ca este neplacuta Domnului.
Neplacuti sunt aceia ce privesc cu ochii lacomi ,plini de patimi.
Neplacute sunt acelea ce pline de invidie privesc in stanga si in dreapta la femeile mai aranjate ca ele.
Ce importanta are daca o femeie este mult mai atragatoare ca restul femeilor dintr-o biserica?
Toti intram in sfanta biserica cu un singur gand: sa ne rugam, sa vorbim cu Dumnezeu, sa ascultam sfintele slujbe, sa fim mai aproape de Dumnezeu.
Cei/cele ce din fire sunt mai "pofticiosi", respectiv invidioase sa faca un efort si cel putin in biserica sa-si stapaneasca aceste patimi.
Eu cand sunt in biserica nici nu vad lumea din jurul meu.
Adica vad... si totusi ...
Niciodata nu am fost ispitita in biserica de vreo femeie cu mai stiu eu ce coafura, cu batic sau fara, parfumata scump sau ieftin sau de vreun barbat cu muschi, aratos sau cu fundul nu stiu cum.
Ba mint(sa ma ierte Dumnezeu), o singura data am fost ispitita, eram in biserica Zlatari si asteptand la rand sa ma rog la moastele Sfantului Ciprian am vazut o doamna strident machiata si imediat in gandul meu am judecat-o.
Dar in acelasi timp m-am intrebat: cu ce sunt eu mai buna decat ea?
Poate ca in timp ce eu o judecam, ea se ruga din tot sufletul si era mai aproape de Dumnezeu...iar eu foarte departe de Domnul ,cu gandurile mele.
Poate ca acea persoana avea sufletul mult mai curat ca sufletul meu.
Nu machiajul, nu parfumul, nu cocul elegant, nu pantalonul, nu tocurile de 10cm spun totul despre SUFLETUL unei persoane.
Ce folos daca te imbraci cu fusta pana-n pamant si batic in cap, iei o fata posomorata ca sa nu ispitesti barbatii iar sufletul ti-e macinat de invidie, si incepi si judeci fiecare femeie ce iese din tiparele tale si ale bisericii in privinta aspectului?
Nu stie nimeni ce suflet poate avea. Nici chiar preotul.
DOAR ATAT ATI INTELES DUMNEAVOASTRA DIN POSTAREA MEA? cum ca as fi invidioasa , nu ma pot abtine de la aceasta patima ? Intr-un ANUMIT FEL asa ma zis, recunosc, dar era UN AMARAT DE EXEMPLU de distragere a atentiei. Si DA, recunosc cu regret, ca uneori mi-ar fi placut sa fiu mai frumoasa. DA, recunosc ca uneori mi-ar fi placut sa am si eu haine mai elegante. DA, recunosc mi-ar fi placut sa fiu si eu mai subtirica. Si daca in jurul meu, la biserica, vad femei care arata asa cum mi-as fi dorit sa arat si eu, si au ceva ce mi-ar fi placut si mie sa am, LE OBSERV SI LE PRIVESC CU ADMIRATIE, NU CU INVIDIE, si e vina mea ca sint asa. Va admir si pe dumneavoastra si mi-as dori si eu din toata inima sa pot fi atat de detasata de "lumesc" in biserica. Va admir si cred ca sunteti o femeie fericita, multumita ca nu aveti aceasta patima, ca doar o singura data vi s-a intamplat sa judecati pe cineva. Eu, spre regretul si rusinea mea mai am mult sa ajung la o asa masura. Doamne, nu ma parasi! Vindeca neputintele mele!
Reply With Quote
Vechi 27.05.2010, 09:33:59
costache marilena
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Ce stiu e ca indreptarul de spovedanie critica lucrurile acestea (machiaj, parfum, gablonturi... scuze, bijuterii ) si duminica eu personal, prin prisma celor citite, consider ca e mai bine sa ma duc la cina Imparatului *fara*. Altele s-or fi ducand cu pentru ca nu au citit indreptarul sau au citit si au interpretat relativ. Chiar ma uitam acum cateva zile si toate femeile si fetele aveau fusta lunga, basma, erau lipsite de orice impopotonare si m-am gandit ca uite ca parintele a reusit sa-si educe enoriasele in cele din urma.

Ingrijirea trupului se refera la a-l tine curat si sanatos. Deja o tusa de perfumme, un fixativ discret, o umbra de gloss tine de vanitate, la care noi, femeile suntem experte. Putem sa ne mintim cat vrem, pot sa ne incurajeze barbatii cat vor, putem relativiza si justifica pana murim, asta este. Si efectiv nu vad de ce ar trebui sa isi puna cineva in valoare 'feminitatea' in prezenta ingerilor si a lui Hristos? E mai de valoare o lacrima scursa asa, diafan, din varful genei rimelate?

Si domnul Mihnea, rugati-va sotia ca dupa ce se coafeaza sa va spele dvs picioarele, ca sa vedeti cam ce parere o sa aiba despre chestia asta. Pentru ca eu cred ca tot ce nu putem face pentru aproapele, nu putem face nici pentru Rege. Sa se coafeze asa, ca pentru Liturghie, sa ia un lighean si sa arate putina dragoste agape picioarelor dvs, ca sunt tare curioasa de cum va decurge evenimentul. Sau vorbeati poate simbolic, dar in NT nu era doar simbolic si nici cand Hristos a spalat picioarele ucenicilor Sai nu a facut-o numai simbolic.

Ci si cat se poate de concret.
Asteptam de mult sa intervi, Jane Says!!! Iti multumesc! Tu sti mereu ce si cum sa spui. Am avut mare nevoie de sprijinul tau. Tu sti ce am vrut sa spun. Incepusem sa cred ca e gresit ce am sustinut... Dar se pare ca nu...
Reply With Quote
Vechi 27.05.2010, 10:55:03
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de caliyo Vezi mesajul
Pun si eu cateva intrebari cu riscul de a-mi atrage obrobiul . M-am pregatit deja: daca aveti pietrele pregatite si pt. mine , puteti sa le aruncati!
Ce urmariti cei carora aveti o placere deosebita de a eticheta userii de pe forum cu: ,,ateu/e, eretic/a, ratacit/a, cazut/a?! Aveti cumva in vedere mantuirea celui etichetat astfel? Sau va intereseaza numai sa demonstrati ca aveti dreptate?
Iar daca urmariti mantuirea aproapelui, in acest mod vreti sa il castigati pt. Hristos?
Oare avem noi competenta morala sa ii tragem o palma lui Arie ca Sf. Nicolae? Daca dvs. aveti aceasta competenta, sincer va felicit.
Oare cum ramane cu: ,,sa uram pacatul, nu pe pacatosŽŽ. Nu e mai simplu sa spui: ,, a crede ca... e o erezieŽŽ decat sa infierezi pe cineva cu: ,,esti ereticŽŽ?
Oare zicalele: ,,vorba dulce mult aduceŽŽ, ,,muzica face tonulŽŽ sunt vorbe in vant si atat?
Nu am nominalizat pe nimeni , nu astept nici un raspuns de la nimeni. Sa isi raspunda fiecare lui/ ei insisi.
Foarte bune intrebari!
Vechi 27.05.2010, 11:45:37
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citeam asa ultimele mesaje si ma gandeam cum voi singuri va contraziceti.
Numai despre femeie si ce sa-i mai cerem si interzicem vorbiti (imbracaminte, coafura, parfum, etc.). Nici un cuvant despre barbat.
Si tot voi spuneti pe urma ca: "vai, dar femeia nu este discriminata si prigonita in biserica".

Si pe mine ma cam ia gandul cand o femeie imbracata mai putin cuviincios in biserica. Dar imi trece. Nu ma preocupa asa restul lumii. Eu am alte probleme, de alta natura in biserica, dar incerc sa le uit si sa ma concentrez la slujba.

@caliyo - superb mesajul.
Vechi 27.05.2010, 11:49:27
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
TOCMAI ASTA LIPSESTE!
Credinta ortodoxa este de o finete deosebita; iar aici asistam la o vulgarizare a ei incredibila, prin expunerea de pareri personale, care mai de care mai "originale"!
Standarde de politete? As vrea sa le regasesc in redactarea mesajelor, macar ca respect pentru Cuvant; dar nu le prea gasesc. Doar in semnatura ta, Fani.
Nu ma refer la tine, ci in general.
Fiecaruia ii revine responsabilitatea pentru modul in care intelege credinta ortodoxa. Nu putem pretinde de la forum sa accepte numai un anumit soi de ortodocsi (si care, la urma urmei? cine sa ii judece?).
Dar un criteriu cumun este grija de a comunica civilizat cu ceilalti chiar daca nu suntem de acord cu ce spune. Daca consideralm ca nu este ortodox ce scrie il putem atentiona politicos. Macar putem incerca sa facem asa, chiar daca ne mai scapa si o ironie, o nuanta de nerabdare etc.
Vechi 27.05.2010, 11:59:06
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Am gasit astazi pe prima pagina a acestui site un articol superb, parca scris de mine (adica asa cum gandesc si eu), pe aceasta tema. Este scris de un preot.

http://www.crestinortodox.ro/editori...ra-feminitatii
Din acest articol:

"Hristos si-a inceput opera de innoire a lumii la o nunta, transformand apa in vin (cf. In 2,1-11), prin urmare schimband vechile relatii dintre barbat si femeie, caracteristice pentru umanitatea cazuta (cf. Fc 3,16), in relatiile Imparatiei lui Dumnezeu. Nu-i de mirare, de vreme ce de reusita cuplului paradisiac atarna implinirea planului divin privind creatia; cum ar putea incepe innoirea/re-crearea lumii altfel decat la o nunta? Mantuirea lumii implica transfigurarea relatiilor dintre barbat si femeie. Este ceea ce sugereaza sfantul apostol Pavel, intr-un comentariu asupra consecintelor mantuirii infaptuite de Hristos, afirmand ca in Hristos Iisus nu mai functioneaza distinctia dintre masculin si feminin (cf. Fc 1,27), aceasta fiind coplesita de noua definitie, de om innoit in Hristos (cf. Ga 3,28; vezi si comentariul sfantului Maxim din cea de a doua parte a primului capitol al Mystagogiei)." (Doru Costache)

Mie mi-a placut articolul desi este cam dur. Nu cunosc atat de bine realitatea romaneasca ca sa-mi dau cu parerea daca exagereaza sau este prea revoltat. Dar ceea ce spune dpdv teologic este corect.
Pe p. Doru Costache il cunosc din alte scrieri care mi s-au parut foarte bune.
Vechi 27.05.2010, 12:31:07
costache marilena
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Citeam asa ultimele mesaje si ma gandeam cum voi singuri va contraziceti.
Numai despre femeie si ce sa-i mai cerem si interzicem vorbiti (imbracaminte, coafura, parfum, etc.). Nici un cuvant despre barbat.
Si tot voi spuneti pe urma ca: "vai, dar femeia nu este discriminata si prigonita in biserica".

Si pe mine ma cam ia gandul cand o femeie imbracata mai putin cuviincios in biserica. Dar imi trece. Nu ma preocupa asa restul lumii. Eu am alte probleme, de alta natura in biserica, dar incerc sa le uit si sa ma concentrez la slujba.

@caliyo - superb mesajul.

"Femeia in Biserica Ortodoxa (merita ea mai mult)
"Am gasit astazi pe prima pagina a acestui site un articol superb, parca scris de mine (adica asa cum gandesc si eu), pe aceasta tema. Este scris de un preot."

http://www.crestinortodox.ro/editori...ra-feminitatii

te cam piezi prin "hatisul postarilor" Sophia, draga... Chiar tu ai pus problema femeilor din Biserica Ortodoxa. Nu ai manifestat nici un interes despre locul/rolul barbatilor in BO.
Daca ai fi citit prima mea postare ai fi gasit si ceva referitor la barbati. Dar nu te mai obosi, oricum, ceea ce scrisesem nu e conform filozofiei tale. Tu sustii emanciparea femeii si in BO. Eu NU. Iar despre barbati si locul/rolul lor in BO, nu-i treaba mea.
Si da, ne contrazicem intre noi, uni pe altii, nu fiecare cu el insusi... mai, mai nu esti atenta deloc... si ai ceva postari la activ, esti senioara... Ma asteptam la mai mult de la tine, nu te supara.
Domnul sa ne ajute!
Reply With Quote
Vechi 27.05.2010, 12:42:30
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Din acest articol:

"Hristos si-a inceput opera de innoire a lumii la o nunta, transformand apa in vin (cf. In 2,1-11), prin urmare schimband vechile relatii dintre barbat si femeie, caracteristice pentru umanitatea cazuta (cf. Fc 3,16), in relatiile Imparatiei lui Dumnezeu. Nu-i de mirare, de vreme ce de reusita cuplului paradisiac atarna implinirea planului divin privind creatia; cum ar putea incepe innoirea/re-crearea lumii altfel decat la o nunta? Mantuirea lumii implica transfigurarea relatiilor dintre barbat si femeie. Este ceea ce sugereaza sfantul apostol Pavel, intr-un comentariu asupra consecintelor mantuirii infaptuite de Hristos, afirmand ca in Hristos Iisus nu mai functioneaza distinctia dintre masculin si feminin (cf. Fc 1,27), aceasta fiind coplesita de noua definitie, de om innoit in Hristos (cf. Ga 3,28; vezi si comentariul sfantului Maxim din cea de a doua parte a primului capitol al Mystagogiei)." (Doru Costache)

Mie mi-a placut articolul desi este cam dur. Nu cunosc atat de bine realitatea romaneasca ca sa-mi dau cu parerea daca exagereaza sau este prea revoltat. Dar ceea ce spune dpdv teologic este corect.
Pe p. Doru Costache il cunosc din alte scrieri care mi s-au parut foarte bune.
Dar oare reinnoirea lumii nu incepe cu Invierea?
Iar distinctia dintre feminin si masculin dispare abia dupa moarte... nu in timpul vietii.
Nu e asa?!?
Reply With Quote
Vechi 27.05.2010, 12:46:16
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Dar oare reinnoirea lumii nu incepe cu Invierea?
Iar distinctia dintre feminin si masculin dispare abia dupa moarte... nu in timpul vietii.
Nu e asa?!?
Nu. Nu in intregime. Nu este vorba ca dispare, ci ca nu mai este esentiala, de altfel.
Dar ce inseamna 'in Hristos nu mai este grec sau iudeu, rob sau om liber, barbat si femeie'? Nu inseamna ca nu mai avem voie sa fim romani sau nemti, de ex., si unii mai liberi ca altii, dar ca pentru Hristos si intru aceste distinctii nu au importanta, sunt pe planul doi.
Si ce inseamna Hristos a inviat din morti... si celor din morminte viata daruindu-le?
Imparatia incepe acum.
Noi dea la botez, cand suntem scosi din apa, am inviat intru Hristos.
Vechi 27.05.2010, 13:53:32
modele modele is offline
Member

Data înregistrării: 27.11.2009
Implicit

Citat:
Aceste cuvinte au devenit laitmotiv pe acest forum. Dar cine spune ca sub haina modesta se ascunde un suflet mandru si invidios?!? Daca nu o judecam pe cea "cu machiaj, cu parfum, cu coc elegant", sa o lasam si pe cea, care considera sa se imbrace mai modest, si sa nu o facem neaparat fatarnica, doar pentru ca exteriorul spune altceva...
Pai aici pe forum cat si in alte locuri cea imbracata modest si cu baticut pe cap nu are loc si nu o lasa in voia Domnului pe cealalta si o judeca.
In schimb cea "cu machiaj, parfum, eleganta" nu are nimic cu femeia modest imbracata.
Nimeni nu spune ca sub haina modesta se ascunde un suflet mandru si invidios, se intelege clar din judecata voastra.
Cand cineva modest imbracat si cu baticut pe cap incepe a spune: uite-o si pe aia ce decolteu are, sau ce machiata a intrat in biserica, sau cat parfum si-a dat nu cred ca o spune din iubire ci din mandrie sau invidie pline de revolta.
Imbracata modest, cu carticica de rugaciuni in brate, cu ochii dupa "ispite" si cu gandul judecand...nu stiu ce sa zic! Cine sunt fariseii?
Apropo, martor mi-e Dumnezeu ca eu in biserica intru intodeauna imbracata modest, fara tocuri, fara machiaj si intodeauna cu capul acoperit.
Dar nu am treaba cu celelalte, nu ma ispitesc, nu le judec.
Doar ma bucur ca si ele, chiar daca vin mai "in afara tiparelor", intra in sfanta biserica deci au grija si de suflet nu numai de trup.
Nu ma revolta aspectul unei persoane in biserica. Este bine sa vina si asa, numai sa vina! Este loc pentru toti, toti suntem ai Domnului, pe toti ne iubeste.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Femeia daca este murdara sa nu intre in biserica? clementia Generalitati 74 27.06.2011 00:16:30
femeia in biserica-intrebare copilu Reguli in Biserica 8 25.09.2010 17:37:49
De ce poarta femeia batic in biserica? ortodoxie Intrebari utilizatori 3 28.06.2010 09:42:33
de ce Biserica nu face mai mult? anamariaplop2000 Despre Biserica Ortodoxa in general 14 18.05.2010 18:07:25
Femeia in biserica iosif Reguli in Biserica 73 02.11.2009 05:44:25