Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Reguli in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.06.2010, 00:50:18
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul

@Noesisaa - fa si tu socoteala: macar de la ora 24.00h pana la ora 12.00h cand se ia Sf.Impartasanie, cate ore de post negru sunt. Si in general termini cu mancat si baut cam de seara mai devreme.
Post negru este cand ajunezi o zi intreaga. 12 ore de ajunare dintre care poate 8 le dormi nu mi se par asa un monstru de post negru. Eu cel putin din copilarie m-am invatat ca daca merg la biserica, chiar daca nu ma impartasesc, nu mananc dimineata. Si asa faceau si bunicii mei, asa este traditia din mosi-stramosi, cum se spune. Nu mi se pare asa o tragedie sa sari peste micul dejun o data pe saptamana ca pregatire speciala pentru intalnirea cu Hristos. In mod normal un om tanar si sanatos nu ar trebui sa aiba probleme, nici sa lesine de la asa ceva.

Dar din nou -- exceptiile sunt exceptii. Boala este boala, slabiciunea este slabiciune, neputinta, neputinta.
Vechi 15.06.2010, 12:49:01
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Post negru este cand ajunezi o zi intreaga. 12 ore de ajunare dintre care poate 8 le dormi nu mi se par asa un monstru de post negru. Eu cel putin din copilarie m-am invatat ca daca merg la biserica, chiar daca nu ma impartasesc, nu mananc dimineata. Si asa faceau si bunicii mei, asa este traditia din mosi-stramosi, cum se spune. Nu mi se pare asa o tragedie sa sari peste micul dejun o data pe saptamana ca pregatire speciala pentru intalnirea cu Hristos. In mod normal un om tanar si sanatos nu ar trebui sa aiba probleme, nici sa lesine de la asa ceva.

Dar din nou -- exceptiile sunt exceptii. Boala este boala, slabiciunea este slabiciune, neputinta, neputinta.
Am impresia ca nu ne lamurim asupra termenilor. Sa-ti spun la ce ma refer eu:
1. Post negru - sa nu mananci si sa nu bei nimic, nimic
Nu are o durata limitata - poate fi 12 ore, 1 zi, sau 1 saptamana. Eu ma refer la ce n-ai voie sa pui in gura la acest post

2. Ajunare - sincera sa fiu, eu nu inteleg ce inseamna pentru voi termenul.
Ce ai voie sa iei in gura la ajunare si cat timp (de la ce ora incepe)?
Poate lamurim intai aceste aspecte inainte sa ne contrazicem.
In dexonline se defineste cu : a nu manca nimic. De lichide nu se spune.

Tu la fel spui: "nu mananc nimic dimineata". Dar de baut apa, ceai?
Eu vorbeam in mesajul meu si de influenta lipsei lichidelor.
In plus vorbeam de perioadele de post, cand oricum mananci de post mai multe zile (1-40 saptamani), iar in ziua impartasirii nu ai voie sa iei nimic in gura. Nici apa. Toate astea se cumuleaza.
Nu e vorba de perioadele obisnuite, in care ajunezi numai sambata. Sa ne intelegem bine.
Deci vorbim sa nu bei nici apa de cu seara - fiecare se culca la o anumita ora si atunci a oprit mancatul si bautul.
Eu stiam ca incepnd cam cu vecernia nu mai ai voie sa mananci nimic.Nu mai mananci de ex. masa de seara (cine mananca seara de obicei).
Deci nu este vorba numai de micul dejun si nici numai de mancat, ci si de lichide.
Am citit undeva ca preotii, de ex., de la ora 24.00h trebuie sa ajuneze (total, deci si fara lichide am inteles eu).

Deci lamuriti-va si pe urma si pe noi, cum este cu ajunarea.

Si inca ceva Noesisaa, pentru ca tu singura ai amintit: aici nu vorbim de copii si nici de tineri sau barbati sanatosi. Vorbim de adulti cu probleme de sanatate. Ca astia lesina de obicei si tot ei sunt cu durerile de oase.

Last edited by sophia; 15.06.2010 at 12:52:12.
Reply With Quote
Vechi 15.06.2010, 16:20:10
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Am impresia ca nu ne lamurim asupra termenilor. Sa-ti spun la ce ma refer eu:

2. Ajunare - sincera sa fiu, eu nu inteleg ce inseamna pentru voi termenul.
Ce ai voie sa iei in gura la ajunare si cat timp (de la ce ora incepe)?
Poate lamurim intai aceste aspecte inainte sa ne contrazicem.
In dexonline se defineste cu : a nu manca nimic. De lichide nu se spune.

Tu la fel spui: "nu mananc nimic dimineata". Dar de baut apa, ceai?
Eu vorbeam in mesajul meu si de influenta lipsei lichidelor.
Nu, nici apa sau altfel de lichide. Poate da, intelegem termenii diferit. Prin post negru inteleg o zi (sau mai multe) de nemancare totala, poate doar apa. Cum ar fi Vinerea Mare. Sunt oameni care tin post negru in fiecare vineri. Scopul fiind unul general, cel de pocainta, sau penitenta, sau cum vrei sa il chemi.

Prin ajunare inteleg abtinere temporara de la mancare si apa, cu un anumit scop -- de exemplu ma impartasesc. Dar este un lucru de cateva ore.

Desi pana la urma cam inseamna acelasi lucru.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Presa creeaza o imagine proasta Bisericii? Bogdan N Generalitati 114 22.06.2011 17:25:19
veste proasta - par iustin emanuel2007 Stiri, actualitati, anunturi 4 27.03.2009 15:38:16