Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.06.2010, 16:51:48
vidoveczandrei's Avatar
vidoveczandrei vidoveczandrei is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.02.2010
Locație: oradea
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru vidoveczandrei
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vidoveczandrei Vezi mesajul
tu nu poti sai contrazici pe Domnul Dumnezeu.Proorocii si Apostoli au avut harul Duhului Sfant si ei au scris cum ia spus Dumnezeu lor.Eu sunt de acord cu Pavel.
dupa Pogorarea Duhului Sfant,Apostolii au mers prin lume dar sau si scris in vremea lor.Prooroci de ex:David-Psalmii,Solomon-Intelepciunile lui Solomon etc. prin harul Duhul Sfant.

Oameni buni nimeni nu are darul de a talcui o Biblie,nu e usor!e mai bine sa lasam in mana preotilor sa ne spune noua ce nu intelegem.Va trebuie o scoala serioasa ca sa stii sa talcui multi ani ca sa stii sa talcuiesti o Biblie.NU AVEM HARUL DE LA DUHUL SFANT SA INTELEGEM CE VA DIN BIBLIE!!!.Dar putem sa fim niste crestini cum se cade.Si in plus in Biblie va lipsesc multe carti.
Vechi 26.06.2010, 16:54:05
vidoveczandrei's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
O respectăm, dar o respectăm așa cum spune apostolul Pavel-că veni vorba de el. Nu o respectăm după cum spune ... (era să-i dau apă la moară lu' anaana cu Elenusha ei) Constantin, pupând-o și închinându-ne la ea.
asa spune Sinodul,Sfintii Parinti au hotarat nu noi.
Vechi 26.06.2010, 17:03:09
vidoveczandrei's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Respectivii scriau cele de mai sus cu gândul la Cel de pe cruce, nu la crucea în sine, la acel obiect din lemn.
vad ca nuti dai seama in Biblie ce sa intamplat la Botezul Domnului si la Rastignirea,vad ca nu stii ce sa intamplat in acele momente.Ca si la botez Domnul a sfintit apa cu Dumnezeiasca putere la fel si pe Cruce sangele a sfintit acel lemn si a devenit adevarat un obiect sfant.

Mai porunca a 2a lea fost dat evreilor ca aia erau cu idolatrii,dar in crestinism gasim ceea ce a existat deja.Acei oameni au existat si iau bine placut la ochii Domnului si ia rasplatit cu Raiul,trupul Sfintilor nu au putrezi fiindca au dus o viata bine gandita.Daca vrei sa vii in ortodoxia vei vedea ca moastelor izvorasc mir binemirositor si nu miroase a nestricat.O da moastele acestor sfintii au vindecat multi oameni,daca nu crezi biserica ortodoxa si minunea savarsita prin harul Domnului Dumnezeu.
Vechi 26.06.2010, 17:06:25
vidoveczandrei's Avatar
Senior Member

Implicit

Domnul Dumnezeu impreuna cu Maica Domnului si cu Sfintii Sai prieteni sa te ajute in continuare ca te afli pe cale destul de stramb.
Vechi 26.06.2010, 18:02:34
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Bineînțeles că sunt, și au fost și înainte de momentul acesta de ne gândim la Enoh, Ilie și chiar și la Moise (acesta având un statut mai special față de primii doi).

Recunosc faptul că sunt oameni vii în ceruri, dar trebuie să adaug că aceștia au ajuns acolo doar prin înviere (respectiv mutați la cer direct din viață în cazul lui Enoh și Ilie) și nu prin moarte. Pentru mine ca adventist formularea "sunt vii cu tot cu trupul" nu prea are sens deoarece Biblia spune că omul este prin definiție un suflet viu (adică trup+suflare de viață). Elementele constitutive de la Creație nu sunt independente, nu sunt entități de sine stătătoare, omul fiind o ființă holistică.

Problema se rezolvă foarte frumos și logic dacă credem Cuvântul Scripturii. Noi vom învia asemenea cu Hristos, adică învierea Lui este o garanție că și noi vom învia la fel. Hristos la înviere a înviat și cu trup căci a putut fi zărit, pipăit și a și mâncat. La fel vom învia și noi, bineînțeles trupurile acelea vor fi slăvite (nu împovărate de boli și degenerare), "transformate"-cum zice sf. apostol Pavel.
De acord în ceea ce privește situația de după învierea trupurilor. După cum sunt sigur că pricepeți foarte bine, deosebirea de vederi este în ceea ce privește soarta spiritelor între momentul morții trupului și momentul învierii cu trupul.

Între aceste două momente a existat un interval de timp, în cazul lui Isus, care a fost de câteva zile. Întrebare: ce credeți că s-a întâmplat cu sufletul Lui în acest interval ?

Citat:
Probabil vreți să spuneți "numai duh" (respectiv "numai spirit"-ca să folosim terminologia catolică). Nu neapărat. Bineînțeles îngerii sunt ființe spirituale [leitourgika pneumata]- duhuri slujitoare (respectiv administratorii spiritus), dar să nu uităm că-i întâlnim în multe situații în Scriptură și cu caracteristici "corporale".

Ideea aceasta de "carcasă"/ "închisoare" a sufletului este total străină Scripturii, fiind importată în creștinism de la Platon și Aristotel.

O singură obiecție: ceea ce se duce la Domnul este "suflarea de viață", duhul, spiritul fără de care omul nu mai este un "suflet viu"/o ființă vie. Însă nici această "suflare de viață" [neshamah - Ieșirea 2,7] nu este o entitate ce trăiește independent de ființa umană, ci este principiul vital, scânteia vieții pusă de Dumnezeu în om pentru a fi o ființă vie.
De acord, propun să folosim de acum termenul de "duh" pentru suflet, ca să nu înțelegeți cumva că e vorba de principiul vital (suflarea de viață). Nu mi-e greu să zic că sunt format din "duh" și "trup" în loc de "suflet" și "trup" cum mă obișnuisem. Dar, întreb de curiozitate: când citiți psalmul 145 "Laudă suflete al meu pe Domnul" ce înțelegeți ? "Laudă principiule al meu vital pe Domnul ?". Ar putea avea principiul vital asemenea facultăți ?

Și o ultimă întrebare: ce e așa de deosebit în cazul lui Moise ? Să insistăm un pic pe acest lucru.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Vechi 26.06.2010, 20:49:15
anaana71's Avatar
anaana71 anaana71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.11.2009
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru anaana71
Implicit

Citat:
În general nu, însă din partea ta am pretenții mai mari - consideră acest lucru un compliment gratuit
da' ce facusi de-ti crescura pretentiile?

in rest complimentele le faci pe bani? intrebam si eu ......
Vechi 26.06.2010, 22:40:11
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:
Dragă Dănuț, cearșaful acela de texte a fost deja "tradus" de câteva ori pe închisul topic despre suflet. Recitește-l repede până nu dispare din forum asemeni celui cu părintele Cleopa și restu' lumii...
De cateva ori, auzi mai ! Oare de ce nu imi amintesc? Dar daca a fost asa inseamna ca nu ai nici o problema sa le reproduci, nu?
Vechi 26.06.2010, 23:11:53
mihele_m's Avatar
mihele_m mihele_m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
Rog pe cineva să posteze pe puncte crezul ortodox, să vedem dacă avem ceva în comun.
Mulțumesc.
Aveti un nume de profil foarte interesant ,parca este numele unui dinozaur ma insel ?
Vechi 26.06.2010, 23:21:59
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Între aceste două momente a existat un interval de timp, în cazul lui Isus, care a fost de câteva zile. Întrebare: ce credeți că s-a întâmplat cu sufletul Lui în acest interval ?
O întrebare destul de grea și cu potențiale capcane. O să încerc un răspuns mai nepretențios. Hristos având natura umană a murit ca orice om - că doar Scriptura zice că a murit- nu-i așa? Adică cât a fost în mormânt a fost fără activitate - că doar Scriptura zice că a înviat- nu-i așa? Termenii aceștia "moarte"-"înviere" și-au cam distorsionat sensul de la scrierea Scripturii până azi datorită multelor concepții filosofice pătrunse în creștinism.
Aș avea o notă la ceea ce am scris mai sus: Hristos pe cruce a suferit chinurile morții a 2-a. Te rog nu-mi cere să dezvolt, că nu mă simt în stare. Atât pot să spun că a preluat vinovăția păcatelor noastre care cer moartea (moartea veșnică) și că a fost părăsit în acele momente de Dumnezeu (e tot una din definițiile morții a 2-a).

Citat:
De acord, propun să folosim de acum termenul de "duh" pentru suflet, ca să nu înțelegeți cumva că e vorba de principiul vital (suflarea de viață). Nu mi-e greu să zic că sunt format din "duh" și "trup" în loc de "suflet" și "trup" cum mă obișnuisem. Dar, întreb de curiozitate: când citiți psalmul 145 "Laudă suflete al meu pe Domnul" ce înțelegeți ? "Laudă principiule al meu vital pe Domnul ?". Ar putea avea principiul vital asemenea facultăți ?
Să spun sincer, a cam început să mă doară capul încercând să inversez terminologia (poate și pentru faptul că sunt cam obosit). Prefer să rămân la antropologia biblică consacrată: trup + suflare de viață = suflet viu (Facerea 2,7). Iar sufletul în această terminologie biblică nu este o entitate diafană fantomatică ce plutește pe deasupra omului mort, ci este însăși ființa umană întreagă (îmi amintește de prima lecție de la Anatomie: "Omul-un tot unitar"). Se și folosește în vorbirea curentă (tot pe filieră biblică): pe forum suntem acum 57 de suflete. Cât privește Ps.145, David folosește exact același termen ca și Moise în Gen.2,7: [nephesh] suflet. Simplu, fără complicații filosofico-teologhicale.

Citat:
Și o ultimă întrebare: ce e așa de deosebit în cazul lui Moise ? Să insistăm un pic pe acest lucru.
Moise a fost "recuperat" după ce murise deja. De aceea și apare pe Muntele Schimbării la Față alături de Ilie ca antitipuri pentru cele două categorii ce vor fi luate la cer de Hristos la a doua Sa venire. Unii înviați, alții găsiți în viață dar transformați (1 Tes. 4,16.17).
Vechi 26.06.2010, 23:24:02
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anaana71 Vezi mesajul
da' ce facusi de-ti crescura pretentiile?
Nu mi-au crescut, sunt aceleași. Vroiam să zic doar că te apreciam cu un potențial mai serios pentru o asemenea abordare superficială.

Citat:
În prealabil postat de anaana71 Vezi mesajul
in rest complimentele le faci pe bani? intrebam si eu ......
În general sunt cam zgîrcit cu complimentele - nah, că am gafat iar cu complimentele (sper să n-am probleme cu soțul tău).
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Noi avem nou martir mihaiB Stiri, actualitati, anunturi 9 07.11.2012 19:51:45
BOR, rabinii si cooperarea pentru "binele comun" Decebal Biserica Ortodoxa Romana 4 10.09.2012 21:07:28
Ce au miscarea legionara si musulmanismul in comun? mihailt Generalitati 14 02.11.2010 21:35:34
Avem Patriarh danyel Stiri, actualitati, anunturi 34 11.02.2009 22:03:42