Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.06.2010, 22:04:01
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Dar de ce nu puneți problema invers ? Ia să o punem invers, să vedem ce iese.
Păi este "normal" ca, dacă un om trăiește câteva zeci de ani și urmează legea lui Dumnezeu, crede cineva că va fi răsplătit o veșnicie pentru cei câțiva ani egali cu zero la nivel cosmic ? Ce sunt 40, 50, 60 de ani de viață față de 1 miliard de ani ? Dar fata de 10 de miliarde de ani? E vorba de o VESNICIE!!

Deci ? Cine a inventat Raiul ? Oare chiar scrie în Biblie despre Rai ? Nu, nu cred că Dumnezeu ne-ar putea da o asemenea răsplată pentru atât de puțin. Precis e ceva inventat de oameni.
Eu nu cred ca problema pusa invers are sanse prea mari de convingere.. Ca suna a treaba de argat, fa-ti jobul 40-50-60 de ani si pe urma "scapi". Nu insinuez ca Mihnea a intentionat sa iasa asa, dar e o interpretare la indemana.

Trebuie sa ne invatam cu rugaciunea si cu restul tocmai pentru ca le vom practica neincetat si dincolo (Maica Domnului, Sfintii, Insusi Duhul Sfant care se roaga pentru noi cu suspine negraite).. si daca le facem in sila, cu gandul ca poate candva n-o sa mai fie nevoie de ele... ne ratam sensul existentei.

La fel si smerenia si mila si jertfa de sine... incercam sa ajungem la ele nu ca sa ne chinuim aici limitat si pe urma sa huzurim etern, ci ca sa dobandim asemanarea cu Hristos in vesnicie.

Partea trista e ca si intelegand toate astea, tot e greu Adica acele lucruri pentru care am fost facuti, acelea le facem cu cea mai mare dificultate si uneori sila, cum si zicea in VT, ca dobitocul isi cunoaste stapanul sau, dar poporul Meu nu Ma cunoaste
Vechi 29.06.2010, 22:11:42
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.01.2010
Implicit

Cineva spunea : Daca ne plictisim aici de Hristos,cum vom putea sta alaturi de El o vesnicie?
Reply With Quote
Vechi 29.06.2010, 22:16:49
catalin755 catalin755 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 28.06.2010
Locație: Baia Mare
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Dar de ce nu puneți problema invers ? Ia să o punem invers, să vedem ce iese.
Păi este "normal" ca, dacă un om trăiește câteva zeci de ani și urmează legea lui Dumnezeu, crede cineva că va fi răsplătit o veșnicie pentru cei câțiva ani egali cu zero la nivel cosmic ? Ce sunt 40, 50, 60 de ani de viață față de 1 miliard de ani ? Dar fata de 10 de miliarde de ani? E vorba de o VESNICIE!!

Deci ? Cine a inventat Raiul ? Oare chiar scrie în Biblie despre Rai ? Nu, nu cred că Dumnezeu ne-ar putea da o asemenea răsplată pentru atât de puțin. Precis e ceva inventat de oameni.
Daca bine am inteles din textul pe care mi l-a recomandat Scotianul si din ceea ce mi-ati scris dumneavoastra as putea intelege (corect oare?) ca sunt trepte pe o scara a evolutiei spirituale a fiecarei persoane. Posibil, deci, ca cei cu un nivel scazut sa aiba un anumit loc in acest "iad" in functie de nivelul lor de dezvoltare spirituala si in acelasi timp cei cu un nivel dezvoltat sau foarte dezvoltat d.p.d.v. spiritual sa aiba un loc in universul acesta sau altele in functie de gradul lor de evolutie. Gresesc cu ceva?
Vechi 29.06.2010, 22:17:36
Junior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotianul Vezi mesajul
Multumesc.
Vechi 29.06.2010, 22:21:10
Junior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de arwein Vezi mesajul
Cred ca esti prea subtil pentru el....
Sa nu tragem concluzii pripite...
Vechi 29.06.2010, 22:47:33
Scotianul
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin755 Vezi mesajul
Multumesc.
Cu placere.Sper sa va ajute.Sa va spun un ,,truc">cand intrati pe site(crestinortodox.ro>pagina principala) aveti sus in dreapta o optiune numita ,,Cauta".Tastati acolo un cuvant>de ex:Iadul.O sa va apara mai multe linkuri.Ultimul se numeste ,,Esenta Iadului si posibilitatea unui Iad etern".Click pe ea.Veti ajunge pe o pagina cu mai multe articole in acest sens de pe acest site.Acolo am gasit si eu articolul postat pt dvs ca doar nu am Lampa lui Aladin :) Cel de Sus sa fie alaturi de dvs.
Reply With Quote
Vechi 29.06.2010, 23:23:14
ai2 ai2 is offline
Banned

Data înregistrării: 24.10.2008
Locație: Micul Paris medieval
Implicit

Cine a inventat iadul? O minte creata plictisita prin desert.
Reply With Quote
Vechi 30.06.2010, 13:03:19
Pandion Pandion is offline
Banned

Data înregistrării: 22.06.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Repet... In Vechiul Testament nu se pomeneste de un loc de condamnare eterna. Insusi Dumnezeu pedepsea evreii sau alte popoare. Deci, daca in V.T. nu exista conceptia de iad cum de s-a format ulterior? Si inca o data o sa mai pun intrebarea: daca un om traieste cativa zeci de ani si face greseli crede cineva ca va fi chinuit o vesnicie pentru acei cativa ani egali cu zero la nivel cosmic? Ce sunt 40, 50, 60 de ani de viata fata de 1 miliard de ani? Dar fata de 10 de miliarde de ani? E vorba de o VESNICIE!!! Deci ceva cu o varsta imposibil de masurat, etern. Isi poate cineva imagina ca Dumnezeu are o astfel de gandire? Oare acest mod de razbunare nu se aseamana mai mult mintii umane? Ma indoiesc ca cineva atat de creativ si capabil de iubire ce nu poate fi perceputa in totalitate de mintea limitata a omului poate fi atat de rea, de distructiva.
Si eu mi-am pus multe din aceste intrebari si am gasit si unele raspunsuri, printre care acela ca de multe ori l-am facut pe Dumnezeu dupa mintea si imaginatia noastra, astfel incat Creatorul Insusi apare ca un monstru care va duce la indeplinire sentinte greu de imaginat si suportat.
Reply With Quote
Vechi 05.07.2010, 21:11:51
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:
A afirmat vreodată Biblia că există un LOC ca iadul? În Vechiul Testament nu există vreun loc de “damnare eternă”. Există Sheol, unde oricine va ajunge, indiferent că este un om păcătos sau virtuos. Acest Sheol este o lume subterană întunecată, un loc totuși neutru, asemănător cu Hades din mitologia grecească. De aici va începe și harababura. Atunci când textul din limba ebraică a fost tradus în greacă, Sheol a fost înlocuit cu Hades. Apoi, cu timpul, s-a accentuat credința că în Hades ajung doar oamenii păcătoși.
Așadar, până acum avem două nume diferite pentru iad: Sheol și Hades. Să-l introducem pe al treilea: Gheena, locul în care învățăturile creștine de la începuturi spun că vor ajunge cei păcătoși, după ce vor fi judecați. Originea cuvântului se referă la “Valea lui Hinnom”, o locație situată la sud de Ierusalim, acolo unde focurile ardeau neîncetat și unde anumiți oameni erau sacrificați și oferiți ca ofrandă zeilor cananiți. “Apocalipsa lui Ioan” a mers ceva mai departe, afirmând că oamenii păcătoși vor fi aruncați într-un “iaz de foc”.
Deci, până acum n-a existat nicio referință la “iad”. Acest lucru s-a întâmplat odată cu traducerea Bibliei în limbi moderne europene, ca engleza, germana sau româna. În multe locuri, Sheol, Hades sau Gheena au fost traduse ca “iad”.
Teologii și filosofii încă mai dezbat dacă iadul reprezintă un loc fizic sau o stare a minții, iar, dacă este un loc fizic, atunci sufletele sunt arse pentru eternitate? Unii afirmă că referințele Bibliei la “distrugerea eternă” și la “cea de a doua moarte” însemnă că sufletul unei persoane este distrus, și nu torturat. Teologul Clark Pinnock se întreba, pe bune dreptate, în revista “Criswell Theological Review”: “Cum ar putea creștinii accepta un Dumnezeu de o asemenea cruditate, care ar accepta o tortură eternă asupra creaturilor sale”? Adica, in cazul in care ai trait 40 de ani, sa presupunem, si ai facut greseli si pacate vei fi torturat o vesnicie? Nu e cam prea mare pedeapsa asta pentru cativa zeci de ani care la nivel cosmic reprezinta o fractiune de secunda? Același teolog afirmă că un Dumnezeu care ar face așa ceva, s-ar asemăna mai mult cu Satana. Un alt cercetător al Bibliei, Philip Hughes, afirmă că credința într-o pedeapsă eternă e mai mult legată de mitologia greacă decât de Biblie.
Dar să nu credeți că iadul e o invenție doar a creștinismului; multe alte religii au propriul lor iad. În islamism, de exemplu, există un “crater de foc”, în hinduism întâlnim 21 de iaduri, pentru a arde kharma rea, iar în budism, drumul spre Nirvana e pavat de iaduri. Să nu uităm că jainismul, o altă religie importantă a lumii, are numai puțin de… 8,4 milioane de iaduri!
Gheena (ebr. gehenna, gej-hinnom = valea Hinnom, valea blestemată)

Spre sud-vest și imediat în afara vechii cetăți a Ierusalimului era o vale cunoscută mai întâi în ebraică ca gey ben [b’ne] hinom, „valea fiului [sau fiilor] lui Hinom”. Mai târziu, aceasta a fost numită doar gey hinom, „valea lui Hinom”, sau în limba greacă, Gheena. De fapt aceasta era o trecătoare adâncă și îngustă cu versanți prăpăstioși și stâncoși, situată nu departe de marele templu și palat al lui Solomon. O parte a acestei văi a fost numită mai târziu Tofet și unii cred că acolo se afla un loc unde se adunau cântăreții și muzicienii regali ai lui Solomon pentru a umple valea cu cântări de laudă lui YHWH – Ios. 15:8; 2Regi 23:10; Ier. 19:2,6.

Cu toate acestea, la bătrânețe, când inima lui Solomon s-a întors de la a-L servi pe singurul Dumnezeu adevărat, el a construit în această vale altare dezgustătoare pentru dumnezei păgâni și zeițe, lui Moloh, Baal, Chemoș și Astarteea (1Regi. 11:5-7). Se spune că aici a fost ridicat un monstruos idol de bronz care era încălzit pe interior și în ale cărui brațe înroșite în foc închinătorii la idoli își aruncau de vii fiii și fiicele. Ca urmare, această vale ce odată răsuna de lauda lui YHWH a fost umplută de țipetele copilașilor ce erau oferiți ca jertfe zeului focului Moloh – 2Cron. 28:3; 33:6.

La timpul potrivit, credinciosul împărat Iosia a pus capăt acestei cruzimi și pentru ca acea practică să nu mai apară din nou el a profanat valea, pângărind-o cu oase ale oamenilor morți (2Regi. 23:10,14; 2Cron. 34:4,5). Din acel timp înainte Gheena a devenit groapa de gunoi folosită de toți pentru deșeurile cetății, un loc unde era depozitat tot gunoiul și toată murdăria din Ierusalim. Aici erau aruncate trupurile animalelor moarte și ale criminalilor executați. Acesta era crematoriul cetății și pentru a întreține arderea flăcărilor se adăuga sulf sau pucioasă. Marginea stâncilor era crestată, iar o parte din gunoiul aruncat se agăța de stânci și deoarece începea descompunerea, de fapt viermii sau larvele erau cei care consumau resturile de carne și nu flăcările sulfuroase de dedesubt. Pentru mintea evreilor Gheena a devenit un simbol viu al nimicirii, un lucru dezgustător, o repulsie pentru ochi și pentru nări o duhoare.
Reply With Quote
Vechi 05.07.2010, 21:21:12
Iubirea's Avatar
Iubirea Iubirea is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.06.2010
Locație: Bucuresti in C.I
Implicit

Iadul nu a fost inventat, a fost creat pur si simplu ca o consecinta a neascultarii...cand cel mai iubit si luminat inger Lucifer a cazut in pacatul maririi de sine, era normal ca nu putea sa mai locuiasca alaturi de Creatorul sau deoarece nu a dorit sa-si recunoasca vina...atunci a trebuit sa plece....unde? undeva opus a ceea ce a trait pana atunci.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
de ce a fost inventat divortul? DianaRoxana Generalitati 98 10.12.2014 00:03:05
Iadul rafella Generalitati 91 20.06.2011 20:23:40
Iadul drogurilor ecaterina Generalitati 6 07.07.2010 15:33:56
Iadul ofurnica Generalitati 35 01.03.2010 22:46:47
Raiul sau iadul silverstar Generalitati 69 19.01.2009 21:11:38