Citat:
În prealabil postat de I.Calin
Pentru cei care conștientizează că este un păcat foarte grav și au fumat cândva cum au reșit să se lase?
Niște experiențe subiective mărturisite de cei care au fost în această situație ar fi de un real folos în lupta împotriva acestui flagel.
Cum poate fi convins un fumător care, totuși, este sau vrea să fie pe calea credinței, să renunțe la acest obicei?
|
Am fumat timp de 15 ani; am ajuns sa fumez 2 pachete pe zi inainte de a renunta .Am avut cateva tentative esuate de a ma lasa. Simteam ca aceasta nenorocire ma va duce la moarte intr-o zi. Bineinteles, m-am apucat din teribilism in liceu. Din experientele anterioare mi-am dat seama ca nu pot renunta asa usor, asa ca am inceput sa studiez fenomenul dependentei de nicotina-am realizat ca totul se intampla in creier-este legat de secretia de serotonina-hormonul fericirii(vezi experimentul cainele lui Pavlov). Mi-am imaginat tot circuitul de la trasul fumului in piept pana la expirarea acestuia si am constatat ca pentru a rupe lantul trebuie sa gasesti ceva care sa stimuleze secretia de serotonina.In acelasi timp am inceput sa vizionez pe net mai multe fimulete cu efectele fumatului-chestii socante, cancere, etc. Am vizionat pana la refuz aceste filmulete si am capatat o stare de greata la gandul unei tigari; si pe 1 februarie 2008 seara am fumat ultima tigara, de atunci m-a ajutat Dumnezeu si nu am mai pus pe gura otrava asta. Cu ce am inlocuit tigara: cu lungi ture de alergare, antrenamente,multe ture montane si dupa 2 ani am ajuns sa particip la semimaraton. Ideea e ca trebuie sa fii foarte hotarat si sa inlaturi toate scuzele pe care creierul le gaseste pentru a pune mana pe tigara, si sa nu te mai atingi de ea orice s-ar intampla. O alta motivatie a fost cea financiara:cu banii economisiti am platit un master.Sunt cate unii care zic "hai ca o tigara merge, doar una"-nu e adevarat odata ce te-ai lasat o singura tigara a cea mai periculoasa-ea le va atrage automat si pe restul .Parerea mea: motivatia este mai importanta decat vointa-este mai bine sa lupti pentru ceva ce vrei sa obtii decat pentru ceva ce vrei sa eviti.