Citat:
În prealabil postat de Mar1vs
Eu cred ca nu reprezinta niciun pericol... In fine, asta tine de fiecare.
De ce sa ti se aiba amprenta si culoarea ochilor? Pentru ca actul de identitate tre' sa inmagazineze absolut toate datele cunoscute despre un anumit individ. Asa consder eu... Si n-o sa mai poata nici dracu' in persoana sa-ti falsifice documentul, care va fi AL TAU si numai al tau! Gandeste-te ca in viitor banii pe care ii castigi vor fi depusi intr-un cont. Cand vei vrea sa platesti, vei scoate actu' si vei plati, un aparat scanandu-ti o banda magnetica, sau conectandu-se la chip. Asa iti va sti amprentele, numele, etc; si va prelua banii direct din contul tau. Plus ca daca-ti fura cineva cartea de indentitate va fi reperat foarte usor. Bani n-ar putea nimeni sa-ti fure, deoarece ai contul tau, accesibil doar cu amprentele tale. Astea ar fi cateva avantaje... Acum tu spune-mi "de ce nu". Ce te-ar face sa te simti rau daca ai amprenta si alte date (grupa de sange, codul ADN,...) memorate pe un chip?
Si ce considerati un "act de identitate normal"? Acesta discutat aici nu e normal?
|
Aici e ceva mai subtil, nu e vorba de a falsifica datele si a evita infractionalitatea informatica. Hai sa extidenm orizontul scenariului: datele din cipuri sunt centralizate de stat; ei bine, daca in acel stat are loc un episod 'rusia 1917' si vin niste grupari ostile libertatii omului iar prin lovitura de stat pun mana pe putere, ce fac ei cu tine daca te opui lor? Ar putea sa iti dea un delete la tot ce esti tu, doar prin cip? Sigur!
Si atunci..., aici e problema libertatii cu cipurile nu de infractionalitate informatica. Ai vazut Minority Report si cum libertatea lui i-a fost afectata cand a intrat in conflict cu sistemul?