Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.09.2010, 12:35:20
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de samson Vezi mesajul
Nu ai sa gasesti nicaieri in Sf Scriptura aceasta invatatura. Ar insemna ca toti care s-au botezat sunt mantuiti ceea ce inseamna ca indiferent de cum traiesc viata asta ei vor fi mantuiti.
Eu nu am spus asta..

În prealabil postat de Danut7
Actul in sine al botezului mantuie.. El este cel prin care beneficiem de lucrarea divina in viata noastra prin harul dumnezeiesc.

Mantuirea este un proces... Prin botez primim ceea ce este necesar procesului de mantuire, adica harul lui Dumnezeu.

Citat:
Petru nu spune asta.

Petru face referire la curatia trupeasca pentru ca evreii aveau bai de curatire in lege(vezi Levitic cap. 15).. El face comparatia asta cu baile evreiesti aratand ca baia botezului nu este pentru stergerea necuratiei trupesti, ci pentru stergerea necuratiei sufletesti, spre iertarea pacatelor..

Am o intrebare: De ce crezi ca Apostolii au botezat pe toti cei ce veneau la Hristos?

si inca una : De ce a mai fost nevoie sa ii boteze pe cei care au primit Duhul Sfant ?

Fapte 10:47 Poate, oare, cineva să oprească apa, ca să nu fie botezați aceștia care au primit Duhul Sfânt ca și noi?

Citat:
Cuget curat inseamna sa traiesti in ascultare de Dumnezeu. Crezi ca cei care s-au botezat si traiesc in pacat au un cuget curat? Nu cred.
Botezul reprezinta "marturia vazuta" a lucrarii dumnezeiesti si nevazuta.O noua nastere, din Duh, nu din trup.. Si o noua inclinatie, nu spre pacat ci spre Dumnezeu.. Aceasta este cugetul curat, curatia in innoirea vietii.. Toate acestea sunt aratate si semnificate prin Apa Botezului, care e mai presus decat baile evreiesti care erau pentru curatia murdariei trupesti.. Pentru ca e apa sfanta, si in apa e insusi harul dumnezeiesc si lucrarea dumnezeiasca.. In Apa Botezului avem exact ceea ce ne mantuieste.. Moartea si Invierea lui Hristos.. Murim prin Hristos omului cel vechi si inviem cu el fiinta noua.Dezbracam haina cea veche a pacatului pentru a imbraca haine luminoasa a harului.

Romani 6:3. Au nu știți că toți câți în Hristos Iisus ne-am botezat, întru moartea Lui ne-am botezat? 4. Deci ne-am îngropat cu El, în moarte, prin botez, pentru ca, precum Hristos a înviat din morți, prin slava Tatălui, așa să umblăm și noi întru înnoirea vieții; 5. Căci dacă am fost altoiți pe El prin asemănarea morții Lui, atunci vom fi părtași și ai învierii Lui, 6. Cunoscând aceasta, că omul nostru cel vechi a fost răstignit împreună cu El, ca să se nimicească trupul păcatului, pentru a nu mai fi robi ai păcatului.

Galateni 3 :27. Căci, câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați îmbrăcat.

Citat:
Aceste versete nu au legatura cu botezul. Primul e din VT cand nici nu era botezul instituit
„Noul Testament este ascuns în cel Vechi și Vechiul Testament în cel Nou se descoperă”

Citat:
iar al doilea se refera la nasterea din nou.
Daca nu are nici o legatura cu botezul poate ne explici ce inseamna "baia nașterii celei de a doua " din Tit 3:5
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 12:42:42
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:
Uite de ce s-a mantuit Noe:
"Noe însă a aflat har înaintea Domnului Dumnezeu.
Iată viața lui Noe: Noe era om drept și neprihănit între oamenii timpului său și mergea pe calea Domnului."

Apoi Dumnezeu repeta acest lucru:
"După aceea a zis Domnul Dumnezeu lui Noe: "Intră în corabie, tu și toată casa ta, căci în neamul acesta numai pe tine te-am văzut drept înaintea Mea. "

Neprihanirea lui a fost cea care l-a mantuit nu apa. Noe nici macar nu a avut contact cu apa( a stat in corabie).
Nu e vorba "de ce" , ci "prin ce" ..

Care fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă.

Acea izbavire a lui Noe prin apa preinchipuia Botezul..
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 12:45:52
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

19. Cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare, 20. Care fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă. 21. Iar această mântuire prin apă închipuia botezul, care vă mântuiește astăzi și pe voi, nu ca ștergere a necurăției trupului, ci ca deschiderea cugetului bun către Dumnezeu, prin învierea lui Iisus Hristos,

Last edited by Danut7; 01.09.2010 at 12:48:30.
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 12:55:33
dobrin7m's Avatar
dobrin7m dobrin7m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.08.2010
Locație: Londra
Implicit

Citat:
In primul rand tu nu ai 2000 de ani si nici eu ca sa spui ca ai auzit de noua lege de 2000 de ani. In cel mai fericit caz poti spune ca ai auzit de maxim varsta care o ai - 10 ani(e un exp) dar in nici un caz de 2000 de ani.
Mantuirea nu depinde de timpurile in care traiesti. Legea lui Dumnezeu e aceeasi si pt noi la fel cum a fost si pt cei de acum 2000 de ani. Daca Dumnezeu a spus oamenilor ca trebuie sa se increada in Hristos ca sa fie mantuiti pai acest lucru e valabil si pentru noi si pentru cei de acum 2000 de ani.
Despre ce capcana vorbesti?Daca cineva se bazeaza pe Sf Scriptura in ceea ce afirma inseamna ca e intr-o capcana?
Eu te-as ruga sa imi argumentezi afirmatiile pe care le-ai facut mai sus.
Ce spun eu si ce intelegi tu. Am zis ca noi oamenii, ca omenirea are noua lege de 2000 ani. Eu sau tu suntem omenirea de 2000 de ani? Ca facem parte din oameni da, dar ti-am mai spus ca tu astazi esti dupa 2000 de ani de crestinism pe cand atunci oamenii erau la inceputul crestinismului. Iarasi o mare diferenta.
Tu nu te bazezi pe Scriptura, ci pe ceea ce intelegi tu din ea. Dar ce te faci daca nu intelegi bine? Cine iti da tie increderea ca ai inteles corect? Mentorul tau?

Nu ai mentor? Atunci esti unul din inteleptii care intelege singur totul? ce cauti atunci aici? Contraziceri? Mandrii, (uite ce destept sunt eu astia nu vad bine, eu vad bine), sau iti zici, trebuie sa invat pe altii. Adevaratii intelepti nu cauta ei insisi invatacei ci merg invataceii la ei.

Ai mentor? esti sigur ca e cel bun? cel adevarat? ca te invata el bine?
Eu zic sa fim foarte atenti pe calea ce urmam, sa fim foarte responsabili cand e vorba de sufletul nostru, ca atunci cand vom fi la judecata nu va fi nici sectantul x sa ne sprijine , nici altcineva decat doar faptele noastre bune. Si degeaba te muncesti si mergi, si alergi pe cale, ca daca nu esti pe cea buna nu ajungi nicaieri.

Iata un exemplu din Patericul atonit urmat apoi de o intrebare pe care ti-o pun eu:
``Odată, un părinte calugar s-a dus într-un sat cu treburi ale mănăstirii. De îndată ce a ajuns, sătenii au venit la el și l-au rugat insistent să-i ajute să apere credința adevărată în fața unui predicator evanghelic. Acesta, cu citate din Sfânta Scriptură, îi tulbura pe ei, defăimându-i pe sfinți și pe Maica Domnului. Călugărul era simplu și aproape analfabet și s-a simțit stânjenit, dar după ce s-a gândit puțin, amintindu-și ceea ce a citit despre sfinți și viețile lor, l-a invitat pe predicatorul protestant să se întâlnească cu el și a propus aceasta:
– Lăsați-ne să aprindem un foc în mijlocul pieții din sat. Fiecare va trece prin el și Dumnezeu va dovedi astfel care dintre noi poartă cu el Adevărul.
În ziua următoare, dimineața devreme, sătenii au adunat lemne și au clădit un rug în mijlocul pieții. Părintele a sosit, dar predicatorul nu. El a fugit cu primul vapor din ziua aceea. Întregul sat s-a bucurat pentru victoria glorioasă asupra predicatorului înșelător. Când părintele s-a întors la mănăstire, ceilalți călugări l-au întrebat:
– Erai pregătit să treci prin foc?
– Eram neliniștit, dar nu m-am îndoit de credința noastră și am gândit: Pe pământ eu nu merit nimic, decât să merg în iad. Ar fi mai bine să ard aici, pe pământ, decât să ard veșnic.
Astfel, acest smerit și simplu călugăr a apărat credința așa cum au apărat-o primii martiri și părinții duhovnicești înaintea lui.``

de ce a fugit predicatorul protestant?
Adevarata credinta este aceea care iti da increderea ca poti trece prin foc fara frica. Ca poti ajunge la judecata fara frica ca nu ai ratacit pa cai gresite.
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 13:00:25
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:
Daca cineva se bazeaza pe Sf Scriptura in ceea ce afirma inseamna ca e intr-o capcana?
Pe care Sfanta Scriptura te bazezi daca negi asta :

Care fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă. 21. Iar această mântuire prin apă închipuia botezul, care vă mântuiește astăzi și pe voi, nu ca ștergere a necurăției trupului, ci ca deschiderea cugetului bun către Dumnezeu, prin învierea lui Iisus Hristos,
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 14:14:27
samson samson is offline
Banned

Data înregistrării: 25.08.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Pe care Sfanta Scriptura te bazezi daca negi asta :

Care fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă. 21. Iar această mântuire prin apă închipuia botezul, care vă mântuiește astăzi și pe voi, nu ca ștergere a necurăției trupului, ci ca deschiderea cugetului bun către Dumnezeu, prin învierea lui Iisus Hristos,
Nu neg mesajul acelui pasaj insa tu faci confuzia intre botezul cu apa si botezul cu Duhul Sfant care nu este facut de om ci este facut de Dumnezeu:

"Și cu ei petrecând, le-a poruncit să nu se depărteze de Ierusalim, ci să aștepte făgăduința Tatălui, pe care (a zis El) ați auzit-o de la Mine:
Că Ioan a botezat cu apă, iar voi veți fi botezați cu Duhul Sfânt, nu mult după aceste zile. " - Fapte 1:4,5

Botezul in apa este marturia exterioara a botezului cu Duhul Sfant, botez pe care il face Dumnezeu cand omul se increde in El.
Cand Petru a vorbit casei lui Corneliu se spune asa:
"Duhul Sfant a coborat peste cei care ascultau cuvantul".
Dupa aceasta a urmat botezul in apa dar dupa cum vezi, in prealabil Duhul Sfant venise peste acei oameni.

Biblia face referire la botezul cu Duhul Sfant care nu este totuna cu botezul in apa. Botezul cu Duhul Sfant inseamna coborarea Duhului Sfant peste om.

Pe tine daca te intreb ai sa spui ca botezul cu Duhul Sfant e totuna cu botezul in apa, lucru negat clar de Sf Scriptura in Matei 3:
"Eu unul vă botez cu apă spre pocăință, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălțămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt și cu foc."

Cand apare termenul botez nu presupune din start ca e botezul cu apa ca nu e asa.
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 14:25:07
samson samson is offline
Banned

Data înregistrării: 25.08.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dobrin7m Vezi mesajul
Ce spun eu si ce intelegi tu. Am zis ca noi oamenii, ca omenirea are noua lege de 2000 ani. Eu sau tu suntem omenirea de 2000 de ani? Ca facem parte din oameni da, dar ti-am mai spus ca tu astazi esti dupa 2000 de ani de crestinism pe cand atunci oamenii erau la inceputul crestinismului. Iarasi o mare diferenta.
Tu nu te bazezi pe Scriptura, ci pe ceea ce intelegi tu din ea. Dar ce te faci daca nu intelegi bine? Cine iti da tie increderea ca ai inteles corect? Mentorul tau?
Nu am mentor, in al doilea rand pana acum nu mi-ai adus nici un argument din Sf Scriptura sa iti sustii afirmatiile.

Citat:
Nu ai mentor? Atunci esti unul din inteleptii care intelege singur totul? ce cauti atunci aici? Contraziceri? Mandrii, (uite ce destept sunt eu astia nu vad bine, eu vad bine), sau iti zici, trebuie sa invat pe altii. Adevaratii intelepti nu cauta ei insisi invatacei ci merg invataceii la ei.
Nu ma consider intelept, Dumnezeu e cel care lumineaza omul in masura voii Lui.
Nu am zis ca uite ce destept sunt eu, si nici sa creez dispute dar dupa cum vezi si tu inceputul topicului NP sunt acuzati si facuti in toate felurile. De fapt si in postarea ta de acum apare aceeasi idee.

Citat:
Ai mentor? esti sigur ca e cel bun? cel adevarat? ca te invata el bine?
Eu zic sa fim foarte atenti pe calea ce urmam, sa fim foarte responsabili cand e vorba de sufletul nostru, ca atunci cand vom fi la judecata nu va fi nici sectantul x sa ne sprijine , nici altcineva decat doar faptele noastre bune. Si degeaba te muncesti si mergi, si alergi pe cale, ca daca nu esti pe cea buna nu ajungi nicaieri.
Nu am.

Citat:
Iata un exemplu din Patericul atonit urmat apoi de o intrebare pe care ti-o pun eu:
``Odată, un părinte calugar s-a dus într-un sat cu treburi ale mănăstirii. De îndată ce a ajuns, sătenii au venit la el și l-au rugat insistent să-i ajute să apere credința adevărată în fața unui predicator evanghelic. Acesta, cu citate din Sfânta Scriptură, îi tulbura pe ei, defăimându-i pe sfinți și pe Maica Domnului. Călugărul era simplu și aproape analfabet și s-a simțit stânjenit, dar după ce s-a gândit puțin, amintindu-și ceea ce a citit despre sfinți și viețile lor, l-a invitat pe predicatorul protestant să se întâlnească cu el și a propus aceasta:
– Lăsați-ne să aprindem un foc în mijlocul pieții din sat. Fiecare va trece prin el și Dumnezeu va dovedi astfel care dintre noi poartă cu el Adevărul.
În ziua următoare, dimineața devreme, sătenii au adunat lemne și au clădit un rug în mijlocul pieții. Părintele a sosit, dar predicatorul nu. El a fugit cu primul vapor din ziua aceea. Întregul sat s-a bucurat pentru victoria glorioasă asupra predicatorului înșelător. Când părintele s-a întors la mănăstire, ceilalți călugări l-au întrebat:
– Erai pregătit să treci prin foc?
– Eram neliniștit, dar nu m-am îndoit de credința noastră și am gândit: Pe pământ eu nu merit nimic, decât să merg în iad. Ar fi mai bine să ard aici, pe pământ, decât să ard veșnic.
Astfel, acest smerit și simplu călugăr a apărat credința așa cum au apărat-o primii martiri și părinții duhovnicești înaintea lui.``

de ce a fugit predicatorul protestant?
Adevarata credinta este aceea care iti da increderea ca poti trece prin foc fara frica. Ca poti ajunge la judecata fara frica ca nu ai ratacit pa cai gresite.
Nu stiu de ce a fugit acel predicator, si nici nu ma intereseaza.
Si musulmanii trec prin foc convinsi ca detin adevarul.
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 14:33:21
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:
Nu neg mesajul acelui pasaj insa tu faci confuzia intre botezul cu apa si botezul cu Duhul Sfant care nu este facut de om ci este facut de Dumnezeu:

"Și cu ei petrecând, le-a poruncit să nu se depărteze de Ierusalim, ci să aștepte făgăduința Tatălui, pe care (a zis El) ați auzit-o de la Mine:
Că Ioan a botezat cu apă, iar voi veți fi botezați cu Duhul Sfânt, nu mult după aceste zile. " - Fapte 1:4,5

Botezul in apa este marturia exterioara a botezului cu Duhul Sfant, botez pe care il face Dumnezeu cand omul se increde in El.
Cand Petru a vorbit casei lui Corneliu se spune asa:
"Duhul Sfant a coborat peste cei care ascultau cuvantul".
Dupa aceasta a urmat botezul in apa dar dupa cum vezi, in prealabil Duhul Sfant venise peste acei oameni.

Biblia face referire la botezul cu Duhul Sfant care nu este totuna cu botezul in apa. Botezul cu Duhul Sfant inseamna coborarea Duhului Sfant peste om.

Pe tine daca te intreb ai sa spui ca botezul cu Duhul Sfant e totuna cu botezul in apa, lucru negat clar de Sf Scriptura in Matei 3:
"Eu unul vă botez cu apă spre pocăință, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălțămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt și cu foc."

Cand apare termenul botez nu presupune din start ca e botezul cu apa ca nu e asa.
Bine bine ma, dar de ce a mai fost nevoie sa ii boteze in apa pe cei care aveau Duhul Sfant?De ce apostolii au botezat pe fiecare indiferent de caz?

Uite aici cum a botezat Hristos si Apostolii :

Ioan 3:22. După acestea a venit Iisus și ucenicii Lui în pământul Iudeii și stătea acolo și boteza. 23. Și boteza și Ioan în Enom, aproape de Salim, că erau acolo ape multe și veneau și se botezau. 24. Căci Ioan nu fusese încă aruncat în închisoare. 25. Și s-a iscat o neînțelegere între ucenicii lui Ioan și un iudeu, asupra curățirii. 26. Și au venit la Ioan și i-au zis: Rabi, Acela care era cu tine, dincolo de Iordan, și despre Care tu ai mărturisit, iată El botează și toți se duc la El. 27. Ioan a răspuns și a zis: Nu poate un om să ia nimic, dacă nu i s-a dat lui din cer. 28. Voi înșivă îmi sunteți martori că am zis: Nu sunt eu Hristosul, ci sunt trimis înaintea Lui. 29. Cel ce are mireasă este mire, iar prietenul mirelui, care stă și ascultă pe mire, se bucură cu bucurie de glasul lui. Deci această bucurie a mea s-a împlinit. 30. Acela trebuie să crească, iar eu să mă micșorez.
Ioan 4:1. Deci când a cunoscut Iisus că fariseii au auzit că El face și botează mai mulți ucenici ca Ioan, 2. Deși Iisus nu boteza El, ci ucenicii Lui,
Hristos si Apostolii au botezat tot in apa.. Botezul cu apa coincide cu botezul cu Duhul Sfant.. Insusi Hristos a zis ca El "are apa cea vie" ..

Ioan 4:10 Iisus a răspuns și i-a zis: Dacă ai fi știut darul lui Dumnezeu și Cine este Cel ce-ți zice: Dă-Mi să beau, tu ai fi cerut de la El, și ți-ar fi dat apă vie.

Ioan 4:14 Dar cel ce va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va mai înseta în veac, căci apa pe care i-o voi da Eu se va face în el izvor de apă curgătoare spre viață veșnică.

Botezul in apa este botezul cu Duhul Sfant..

Ioan 3:5 Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu.

Botezul este o Sfanta Taina(Sacrament) nu un simplu simbol..
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 14:34:15
dobrin7m's Avatar
dobrin7m dobrin7m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.08.2010
Locație: Londra
Implicit

Citat:
Nu am mentor, in al doilea rand pana acum nu mi-ai adus nici un argument din Sf Scriptura sa iti sustii afirmatiile.
Spune un singur cuvant spus de mine care sa nu fie adevarat.
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 14:35:37
licorcrist licorcrist is offline
Member

Data înregistrării: 22.08.2009
Implicit

Danut, dobrin,

Samson a facut o alegere constienta si e fericit in confesiunea lui.

Respectati-i va rog, alegerea, el e multumit cu ea, si aparent mai rau ii faceti, ca ii intariti convingerile. Domnul va lucra cum stie El mai bine, mai mult nu aveti ce sa ii spuneti.

La Judecata nu va putea invoca scuza ca nu i s-a spus adevarul dreptei credinte ortodoxe.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Arsenie Boca si Sfanta Taina a botezului alynna Biserica Ortodoxa Romana 22 10.05.2013 08:28:51
Care este sensul Botezului Domnului? Florin-Ionut Botezul 33 07.01.2013 15:38:30
Taina Botezului in cadrul Sfintei Liturghi georgeval Botezul 22 21.02.2012 23:08:48
Taina Botezului în Filocalie NECTARIE Botezul 6 23.11.2011 15:34:34