Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.09.2010, 19:03:40
cristina2012's Avatar
cristina2012 cristina2012 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2006
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Si eu eram interesata cum faci sa cobori mintea in inima. In mod practic, fara citate.
(Fara ironie).
Rugaciunea inimii se face neaparat sub indrumarea unui duhovnic, asta pentru ca exista riscuri mari de inselare.
Rugaciunea coboara singura in inima, atunci si numai atunci cand inima este curatata de patimi...

Vladica Antonie Marturisitorul: "Calea rugaciunii launtrice" - e o carte scrisa in perioada prigoanei comuniste din Rusia, atunci cand nu prea existau posibiltati de a ajunge la duhovnici care cunoasteau si erau sporiti in practica rugaciunii inimii... E o carte practica.
Cartile Sf Ignatie Briancianinov nu trebuie sa lipseasca din documentare ( "Despre insealre", "Experiente ascetice").
Reply With Quote
Vechi 25.09.2010, 20:28:02
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristina2012 Vezi mesajul
Rugaciunea inimii se face neaparat sub indrumarea unui duhovnic, asta pentru ca exista riscuri mari de inselare.
Rugaciunea coboara singura in inima, atunci si numai atunci cand inima este curatata de patimi...

Vladica Antonie Marturisitorul: "Calea rugaciunii launtrice" - e o carte scrisa in perioada prigoanei comuniste din Rusia, atunci cand nu prea existau posibiltati de a ajunge la duhovnici care cunoasteau si erau sporiti in practica rugaciunii inimii... E o carte practica.
Cartile Sf Ignatie Briancianinov nu trebuie sa lipseasca din documentare ( "Despre insealre", "Experiente ascetice").
Si eu gandesc la fel, Cristina.
Ca atat timp cat sunt impatimita nu pot nici macar sa sper la rugaciune curata (coborarea mintii in inima si alte lucruri despre care am citit).

Imi vine in minte acea intamplare cu cel care spunea de mii de ori rugaciunea inimii in fiecare dimineata, fiind foare mandru de aceasta, iar cand niste muncitori au inceput sa lucreze sub balconul lui, tulburandu-l, omul a aruncat cu ghiveciul cu flori in ei. (cred ca par. Serafim Rose a povestit aceasta, nu-mi amintersc exact).
Reply With Quote
Vechi 26.09.2010, 19:56:48
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Implicit

Întâi, de ce se postează astfel de topicuri la Generalități? Sunt secții speciale, cum ar fi Pocăința.

Apoi, rugăciunea este modul prin care noi Îl iubim pe Dumnezeu. Ea trebuie să fie din toată inima, din tot cugetul și din toate puterile și permanentă.

Faptul că avem gânduri nu este ceva pentru care suntem vinovați, dar dacă ne abatem voluntar spre ele în loc să fim întorși în întregime spre Dumnezeu, atunci da, suntem vinovați.

Dorința pentru o minte complet purificată de gânduri este o deviere, asemenea practicilor orientale (yoga) și totodată o ambiție de a ne crede sfinți. Repet, asta nu înseamnă că nu trebuie să ne străduim din toate puterile și permanent să fim în Dumnezeu prin rugăciune, dar să nu ne așteptăm să avem o minte complet fără gânduri. Ar fi și ceva inuman dealtfel.

Și deși nu se referă specific la rugăciune, niște frumoase cuvinte ale avei Pimen despre gânduri:

A intrebat avva Isaia pe avva Pimen despre gandurile cele spurcate. Si i-a zis lui avva Pimen : precum o lada plina cu haine, de le va lasa cineva, cu vremea putrezesc, asa si gandurile, de nu le vom face cu trupul, cu vremea se prapadesc si se putrezesc.

Un frate a venit la avva Pimen si i-a zis : avvo, multe ganduri am si ma primejduesc din pricina lor. Si l-a scos pe el batranul afara sub vazduh si i-a zis : intinde bratul si tine vanturile. Iar el a zis : nu pot sa fac aceasta. Si i-a zis batranul : daca asta nu poti s-o faci, nici gandurile nu le poti opri sa nu vina . Alt lucru este insa sa le stai impotriva.
Vechi 28.09.2010, 00:02:19
Miha-anca
Guest

Implicit

Multumesc fratelui Zaharia pentru precizari.

Gheron Iosif descopra acest mecanism in lucrarea rugaciunii inimii: "Rugaciunea se spune in tot locul: stand jos sau in picioare, culcat in pat sau mergand. <<Neincetat va rugati, pentru toate multumiti>>, spune Apostolul. Nu numai inainte de culcare trebuie sa te rogi. Este nevoie de multa stradanie. Cand obosesti, aseaza-te. Apoi iarasi ridica-te. Sa nu te ia somnul. Toate acestea se numesc <<lucrare>>. Tu arati lui Dumnezeu vointa ta. Apoi totul depinde de Acesta, daca iti va da sau nu. Dumnezeu este inceputul si sfarsitul. Harul Lui lucreaza totul. El este puterea mobilizatoare."
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cascatul in timpul rugaciunii derbyc Generalitati 27 30.05.2022 12:06:29
Goneste gandurile costel Generalitati 76 17.07.2013 22:18:26
Mintea in timpul rugaciunii georgeval Rugaciuni 27 05.01.2013 21:56:19
lupta cu gandurile consuela Generalitati 81 28.09.2009 16:42:13
Razboiul nevazut cu gandurile Florin-Ionut Pocainta 17 23.05.2009 16:07:39