Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.10.2010, 21:08:19
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de danyel Vezi mesajul
Invatatura ortodoxa ne spune ca exista o judecata paticulara si una finala, nu vor astepta cei rai in rai judecata finala, ci vor astepta acolo unde s-au gatit loc
nu ii cred inselati, cred doar ca au avut niste pareri personale potrivite cu veacurile in care au vietuit,
ti-asi recomanda cartea "Caile ortodoxiei contemporane" de IPS Lazar Puhalo, episcop ortodox din Canada care trateaza foarte critic teoria vamilor cu citate din sfintii Parinti si din scriptura si o gaseste total ne-ortodoxa
Stiu despre discutia dintre par. Seraphim Rose si par. Lazar Puhalo. Dar din cate am citit, urmatoarele lucruri s-au intamplat:
-par. Serafim Rose a evitat polemica directa cu par. Puhalo
-sindoul episcopal al Bisericii Ruse in afara Rusiei (din care faceau parte cei doi) a analizat din punct de vedere teologic scrierile celor doi:
- invatatura vamilor vazduhului asa cum a fost prezentata de par. Serafim Rose a fost considerata in acord cu invatatura ortodoxa
- cartea par. Puhalo a fost considerata gresita
(paranteza: citat din concluziile intalnirii sinodale, ca sa va faceti o idee de extrema in care a cazut par. Puhalo:
The state of the soul after death Deacon Lev Puhalo represents as its utter inability to function in any way whatsoever other than with the assistance of the body (p.7). As he understands the matter, after its departure from the body, the soul finds itself in a state of mute and blind repose. "An active, intellectual life or functioning of the soul alone could never be conceived in either Old or New Testament thought. For the soul to function, its restoration with the body as the 'whole person' would be absolutely necessary" (p.9). "…Without the body, the soul… is not even a person, but only something 'of ' a person… the soul without the body cannot speak, nor remember, nor discern, nor think, nor be roused, nor see… " (p.23) pe scurt, par. Puhalo sustine ca sufletul in afara corpului este intr-o stare inerta, mut, surd, orb, fara memorie sau gandire.. nu este nici macar o persoana..)
sursa

- sinodul episcopal a cerut celor doi sa inceteze aceasta disputa teologica pagubitoare pt credinciosi..
-par. Serafim Rose s-a conformat, dar par. Puhalo nu a ascultat sfatul sinodului (!!!) si a fost caterisit (pentru neascultare, din cat am inteles eu)

- par. Puhalo a trecut in Biserica Sarba...
- apoi in Biserica ortodoxa a Portugaliei...

- acum am citit ca a parasit si Biserica ortodoxa a Portugaliei (sau cine stie ce s-a intamplat) si a trecut la cea rusa.. ce conteaza..

- cam asta este.. nu voi citi cartea lui

(pe de alta parte, exista deja minuni care sunt atribuite de catre credinciosi mijlocirii par. Serafim Rose)

Last edited by anna21; 02.10.2010 at 21:13:41.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Din 24 de Vami idealist Pocainta 5 14.03.2010 21:44:22
Sunt vamile vazduhului o invatatura gnostica? scrabble Slujba inmormantarii 47 18.08.2009 17:33:20
Vamile vazduhului NiCcoleta Generalitati 35 21.02.2008 17:52:26
Vamile vazduhului BogdanF Generalitati 17 25.07.2007 17:57:58