![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Parinte Gheorghe, va multumesc pentru citatul pe care l-ati impartasit cu noi.
Mai ales acest fragment mi-a mers la suflet (e lesne de inteles de ce, daca va uitati la semnatura mea): "Intrebare: Dumnezeu ne-a dat putere de judecata. Asta e alba, asta e neagra. Daca iti spune duhovnicul ca albul e negru si invers, nu elimini judecata? Raspuns: Asta este ascultarea, parintele meu, asta este ascultarea. Sa te incredintezi ca e negru si nu alb cum il vezi tu… tu vezi lucrul alb, iar duhovnicul il vede negru. El vede corect, el vede drept! Asta este ascultarea! Sa te straduiesti sa vezi ca nu este cum spui tu, adica alb, sa nu crezi nici macar ceea ce vad ochii tai." |
|
|
|||
|
|||
|
Mi se pare deosebit de grav ce se intampla in Biserica noastra. Din pacate, semnalele trase din timp de catre cei carora nu le este indiferenta viata Bisericii Ortodoxe Romane, nu au fost luate in seama.In acest moment, cred ca ar trebui cerut ca Danion Vasile sa treaca in biserica pe care o pretuieste si sa nu mai stea in biserica stramoseasca, precum un lup in bana de oaie, otravind mintile unor nefericiti care se cred mai sfinti decat Sfintii. Politica dusa de acesta de a musca din Trupul Bisericii, de a fragiliza si de a deschide fisuri deja existente dintre ierarhie pe de o parte, preoti si laici pe de alta, nu mai poate fi tolerata. Trebuie, in sfarsit, ca si in cazul de cealalta extrema, Corneanu, trebuie deci ca trupul viu al Bisericii sa reactioneze si sa se debaraseze de zelotismul unor credinciosi care se simt incredintati de marea lor “evlavie”, de credinta lor “fierbinte”, de “constiinta ortodoxa”(!), de “dragostea” fata de Hristos. Totul pana aici! Nu are nimeni dreptul sa faca bucati Biserica Ortodoxa Romana, indiferent de cat ar gresi unii ierarhi. Daca Sinodul inca mai reactioneaza – greoi, sovaitor, dar o face – daca gesturile eretice sunt sanctionate si prevenite, nu avem dreptul, noi, ca oameni credinciosi, sa ne indreptatim in judecatori supremi ai pacatelor altora pana acolo incat sa facem Biserica farame. Doar diavolul se poate bucura de astfel de actiuni. Daca are acea “constiinta ortodoxa”, Danion Vasile ar face bine sa plece acolo unde se simte bine, intr-una dintre puzderiile de biserici stiliste cu episcopi de colt de strada. Asta nu inseamna ca fac apel la tolerarea prigoanei instituite de Patriarhie impotriva celor care au alte pareri decat cea oficiala, in general vorbind. Nici vorba de aceasta. Dar nu avem niciun drept, o consider chiar o blestematie, sa facem apel la sfartecarea Bisericii de dragul pozei de “salvator” al acesteia. Consider gestul parintelui Nichita la fel de nociv ca acela al Mitr. Corneanu. Iar cei ce stau in umbra acestui gest, nu au scuze. Sunt instigatori la o mare crima impotriva Crucii! Chiar daca se bucura pentru moment, vai! nu as vrea sa fiu in pielea lor, saracii.
|
|
|
|||
|
|||
|
Nici Sfantul Maxim Marturisitorul n-a fost un ascultator desavarsit si totusi este cinstit in rand cu sfintii. Sau, mai exact, si-a folosit darul discernamantului pentru a-si apara credinta stramoseasca. Pentru Dumnezeu, a facut ascultare de Dumnezeu mai mult decat de ierarhii care tineau la propriile pareri mai mult decat la Dumnezeu. De aici nu reiese ca ascultarea de un preot sau de un ierarh induhovnicit nu e buna. Ba e foarte buna. Cine a gasit un preot prin gura caruia simte ca-i vorbeste Dumnezeu si a decis sa-i incredinteze sufletul sau spre povatuire, apoi sa-l asculte si se va mantui. Caci exista oameni induhovniciti pe care nu te mai saturi sa-i asculti chiar daca nu-ti impune nimeni acest lucru. Aceasta este o ascultare fireasca avand in vedere ca omul nu-si simte mantuirea in pericol, ci , dimpotriva, simte ca parintele il iubeste cu dragoste dumnezeiasca chiar si atunci cand il cearta ori ii da canoane. Dar, daca vede ca preotul sau ierarhul se abate de la credinta in care a fost botezat, apoi n-are pacat daca nu-l mai asculta. Ascultam mai intai de Dumnezeu si apoi de om. Una e sa bea sirop de tuse ca sa se vindece si alta e sa bea otrava din flaconul pe care scrie ,,sirop de tuse". Crestinul trebuie sa deosebeasca ascultarea fireasca, de cea nefireasca, nociva. Ti-e rusine ca esti ortodox? Marturisirea Sfantului Maxim |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Ca de Cristos ascult de episcopul meu, PS Mihai Frățilă. Dar, dacă mâine intră în schismă față de papa, nu încetează de a mai fi episcop, dar încetează de a mai fi episcopul meu și nu îl urmez.
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Acuma,nu ca tin cu Mihnea,desi il admir pt.franchetea sa,dar ce ai cu el?Te obliga sa citesti?
|
|
|
|||
|
|||
|
N-am nimic, doar ca se discuta o problema care se refera strict la ortodocsi. Nu e cazul sa intervina alte confesiuni. Vrem sa fim lasati in pace sa ne spalam lucrurile in familie.
Last edited by antoniap; 16.10.2010 at 23:18:11. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
"Generalitati" si insasi forumul care este deschis tuturora,nu este familie.Nu crezi? Parerea mea e ca se face prea mult caz fara sa stim ce s-a intampat cu adevarat.Daca au gresit,se vor intoarce si mare va fi bucuria,daca n-au gresit,gresim noi si trebuie sa ne indreptam iar odata indreptati,mare va fi bucuria. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
3. Sinodul talharesc de la Efes (449). Fata de tulburarea produsa de erezia lui Eutihie, s-a hotarat ca invatatura lui Eutihie sa fie prezentata si discutata intr-un nou sinod, care a fost convocat la Efes, pentru luna august 449. Eunucul Hrisafie, sustinator si ruda cu Eutihie a facut totul spre a fi opriti sa vina la sinod episcopii banuiti ca sunt adversari ai lui Eutihie. Pentru a da insa sinodului caracterul sau de ecumenic, a primit pe patriarhul Flavian si pe delegatii papei Leon cel Mare. Sinodul s-a deschis la Efes, in biserica Sfanta Maria, la 8 august 449, presedintia fiind incredintata patriarhului Dioscor al Alexandriei. Dezbaterile sinodului s-au tinut intr-o atmosfera foarte agitata. Astfel s-a retras dreptul de vot al ierarhilor care s-au pronuntat in sinodul local din Constantinopol, din anul 448, contra lui Eutihie. Dioscor al Alexandriei a dictat sinodului condamnarea invataturii ortodoxe despre existenta celor doua firi in persoana Mantuitorului si a impus monofizismul ca doctrina ortodoxa. Papa Leon I, informat prin delegatii sai de brutalitatile petrecute la Efes in 449, a numit acest sinod : "sinod talharesc", nume care i-a ramas in istorie. In sinodul tinut la Roma in 449, papa Leon cel Mare a respins toate hotararile sinodului talharesc. http://www.crestinortodox.ro/istoria...451-70571.html |
|
|
|||
|
|||
|
Lasati-o fratilor mai moale, pentru ce atita zarva ? :)
Personal, la moment sunt pe stil vechi ( Din cauza ca asha sunt bisericile de aici, in Basarabia ), da nu cred ca este asha mare deosebire intre ele pentru a se face atita zarva... In Basarabia aproape toate bisericile sunt pe stil vechi, chiar shi cele subordonate BOR... Serbia dupa cate shtiu la fel (cel putin o parte din ele)... In Rusia la fel... Doar in Romania s-a introdus la asha scara calendarul nou... Shi la noi mitropolia subordonata BOR nu e recunoscuta, shi ce inseamna asta ? Ca o sa ajung in iad ? Ca trebuie sa ma duc la cea subordonata rusiei ?? Personal nu fac nici o diferenta, atita timp cat e biserica, shi nu conteaza calendarul fratilor... Shi lasati treaba cu invingerea diavolului, ca e prea radical spus, mai ales din partea unor mireni ca noi... |
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Sfintii Martiri Brancoveni | cozia | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 26 | 27.02.2014 18:23:06 |
| Manastirea Chiajna | ciucaelena | Generalitati | 1 | 30.07.2011 23:03:25 |
| Sfintii martiri brancoveni | georgeval | Generalitati | 23 | 18.08.2009 18:29:35 |
| Opinia Avocatului Cezar Axinte de la Fundatia Sfintii Martiri Brancoveni | camiann | Generalitati | 0 | 06.02.2009 12:49:54 |
| Sfintii Martiri Brancoveni | Laurentiu | Stiri, actualitati, anunturi | 1 | 17.08.2008 22:59:40 |
|
|