![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Argumentul majoritatii e in intregime irelevant. Romania e stat secular, iar atata timp cat are acest statut trebuie faca tot ce-i sta in putere sa se separe de culte. Cand o sa-l punem pe domnul Ciobotea in fruntea tarii si cand o sa inlocuim Constitutia cu Biblia, argumentul majoritatii o sa fie unul valid, pana atunci, nu. Dumneavoastra imi puneti cuvinte in gura, cum ca majoritatea care-si pune increderea in Biserica ar fi formata din "tampiti" si "dobitoci". Nu intelegeti ca pentru mine conteaza ca Biserica sa se tina deoparte de stat, putin ma intereseaza gradul de educatie si inteligenta al membrilor sai! Va inselati cu siguranta asupra parerii pe care v-ati facut-o despre mine. Virulenta pe care am afisat-o uneori in aceasta discutie este indreptata spre cei care intervin cu zgomot, nu cu argumente. Sunt de prea mult timp pe forumul asta ca sa mai pot tolera astfel de interventii. Stiu ca multe din opiniile mele creeaza cel putin controverse cand sunt exprimate aici, ma astept sa fiu combatut, insa sunt prea satul de reactiile reflexe pe care le au unii. Si culmea, tot eu sunt apoi ala care genereaza conflict, cand orice om in locul meu ar reactiona la fel. Pentru multi, insa, e extraordinar de usor si de tentant sa ma eticheteze: e ateu, zice de Biserica, hai sa-i dam in cap. Pierd orice argument inca inainte de a-l incepe, prin CV-ul pe care-l am. Ii ignor cat pot, insa uneori ma calca pe coada si le mai zic de dulce. Revenind la discutie, va intreb si pe dumneavoastra, parinte: cum poate Biserica sa se pastreze "curata" in relatia ei cu autoritatile lumesti? Mai precis, cum a putut atatia ani sa reziste oricarei imixtiuni din partea statului? M-am tot gandit si oricum as pune problema ajung la aceeasi concluzie: o Biserica cu adevarat independenta nu ar fi supravietuit.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
"I se poate oferi lui Dumnezeu chiar si oboseala care ne impiedica sa ne rugam, chiar si neputinta de a ne ruga". Olivier Clement
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul) Last edited by Rodica50; 23.10.2010 at 15:08:35. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Concluzia: cu aceasta mentalitate de care dai dovada nu te vei integra niciunde; ori ii omori tu, ori te omoara ei, ori iti pierzi mintile! Chiar crezi ca din impozitele pe care le plateste crestinul adevarat in tara aceasta, dumneata nu beneficiezi deloc spre implinirea unor scopuri dragi dumitale dar care contribuabilului crestin ii provoaca o reala scarba? Iti transmit un sfat pe care l-am primit si eu atunci cand urlam ca si dumneata azi: "Mai baiete, daca nu crezi, macar taci!". Adio si n-am cuvinte! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Prost am fost ca am intrebat, trebuia sa ma astept la o eschiva demna de Doroftei. Citat:
Poate problema nu e importanta pentru crestinii de tipul celor care ziceti dumneavoastra, dar sa stiti ca exista crestini care nu vad cu ochi buni dependenta BOR fata de stat cand vine vorba cel putin despre plata salariilor preotilor. Cu atat mai importanta este pentru atei, agnostici si alte tipuri de persoane non-religioase. Oricum, este interesant cum cateva pagini mai devreme erati in totalitate de acord cu mine in privinta necesitatii separarii statului de Biserica iar acum incercati sa minimalizati problema. Frumoasa atitudine de tipul "pumnul in gura". Nu se va intampla, din nefericire pentru dumneavoastra.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Referitor la toate intrebarile pe care mi le-ati adresat si referitor la atitudinea de care ma acuzati va spun doar atat: daca in discutia pe care o am cu cineva, eu ca preot, vad ca Hristos este eliminat permanent si independent de scopul urmarit, caut sa ma retrag. Nu din lasitate, nici din nestiinta, cu toate ca nu-mi sunt straine aceste stari in multe ocazii, doar fiindca asa imi porunceste invatatura pe care eu o respect: Citat:
Citat:
Citat:
Atat! (...pot eu!) LAST EDIT: Acum m-am mahnit cu adevarat! Last edited by Pr. Gheorghe; 23.10.2010 at 17:56:37. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sunt un prost pentru ca am crezut pentru o clipa ca sunteti in stare sa duceti acest dialog pana la capat. V-am pus o intrebare sincera si dumneavoastra ma acuzati ca sunt condus de la spate de forte malefice. Imi puneti in gura cuvinte pe care nu le-am rostit. Minimalizati problemele ridicate de mine, desi stiti bine ca nu anvergura lor conteaza. Iar cand eu trec peste toate astea si pun in continuare aceeasi intrebare, bagati fisa cu "discutia din care lipseste Hristos". Draga domnule Gheorghe, parinte, ignorati-ma pe mine. Nu va uitati la mesager. Nu luati in considerare ciondanelile forumistice. Cititi doar intrebarea. Ea putea foarte bine sa vina din partea unui credincios curios. Cum a fost posibil sa-si pastreze biserica independenta atatea mii de ani fara sa cada la compromis cu Cezarul, intr-o masura mai mica sau mai mare? Biserica insasi sustine ca este o organizatie independenta, nu eu. Ca reprezentant al acestei institutii, imi puteti oferi un punct de vedere oficial? E o simpla intrebare, nu e nimic malefic sau tendentios aici. Daca nu, invit ceilalti forumisti la dialog pe tema acestui subiect, ca de-asta suntem aici.
Quidquid latine dictum sit, altum sonatur. User vechi: hmiron. User si mai vechi: scrabble. Last edited by horatiu.miron; 23.10.2010 at 19:09:19. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eu, prin "stat modern" înțeleg unul în care Biserica să fie independentă de stat. Aș fi foarte mult în favoarea ideii ca preoții și personalul auxiliar bisericesc să nu fie salarizat (oricum au salarii la mișto). Dar această idee de independență a Bisericii, vă rog să observați că merge un pic dincolo de salariile preoțești. Ar trebui, pentru deplina independență, ca cei mici ai mei să nu mai fie îndoctrinați și cu adevărat hărțuiți la școală asupra unor dogme ateiste cum ar fi superioritatea orânduirii democratice, caracterul normal al homosexualității sau dezvoltarea unei mentalități contraceptive. Cristos nu a predicat niciodată democrația. Iar sodomia și contracepția, cu atât mai puțin. La școala pe care statul dv a făcut-o obligatorie pe banii mei, copiii mei învață acum altceva decât a învățat Învățătorul nostru. La urma urmei, așa cum dv vă doriți să nu existe oameni care să predice concepții străine ale celor pe care le aveți pe banii dv, și eu îmi doresc exact același lucru. Dați independență școlii și primiți independență pentru Biserică. Ce motiv ați avea să nu vă convină târgul ? În felul acesta, veți rămânea în buzunar atât cu bănuții care în prezent se duc la culte, cât și cu banii, considerabil mai zornăitori, care în prezent se duc la învățământ. Până ce lucrurile se vor așeza pe acest făgaș cu adevărat liberal, nu ar fi de loc rău se se reintroducă în politica fiscală o idee medievală. În tot timpul Evului Mediu impozitul bisericesc era complet separat de celelalte impozite. Impozitul bisericesc se numea "zeciuială" și, în felul acesta, fiecare știa cât plătea pentru Biserică (zeciuiala servea și pentru școli și alte așezăminte, pe atunci pendinte de Biserică). În afară de zeciuială, tot ceea ce mai aveau de plătit oamenii ca impozit era claca, impozit în natură (sau zile de muncă) ce mergea către suzeran. Și care, în linii mari, avea același cuantum cu zeciuiala. Mai exista impozitul pe sare, care era de fapt o acciză precum și impozite indirecte, în special fumăritul. "Banalitățile", plătite în schimbul unui avantaj tehnologic, erau de fapt taxe și nu impozite (cum ar fi morăritul). În orice caz, în mult hulitul și întunecatul Ev Mediu, fiscaliatatea era MULT mai mică decât cea de azi. În cazul șerbilor, adică țăranii cei mai amărâți, toate taxele și impozitele însumate nu depășeau 30 %. Azi, plătim 25 % numai pe TVA.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 24.10.2010 at 07:37:35. |
|
|||
|
|||
![]()
Biserica Ortodoxa are rol fundamental in mantuirea conducatorilor statului, deoarece si ei, la randul lor, sunt crestini ortodocsi.
|
|
||||
|
||||
![]()
Unui popor, Dumnezeu ii trimite conducatorii pe care ii merita.
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() P.S. Preotii sunt ai lui Hristos! |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
biserica catolica versus biserica ortodoxa | sovidiu | Biserica Romano-Catolica | 36 | 08.06.2013 23:58:51 |
E prin Bucuresti vreo biserica cu moaste ale Sfantului Mc. Pantelimon? | crestinOrtodoxa | Intrebari utilizatori | 12 | 21.08.2011 15:53:15 |
Cum ar trebui sa mergem la Sfanta Biserica! | alecsandru | Tinuta in Biserica | 35 | 26.07.2009 01:57:02 |
Sunt la capatul puterilor | ana_theea | Vrajitoria | 29 | 29.06.2008 22:44:49 |
|