Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.10.2010, 21:02:31
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Rodica50 Vezi mesajul
Cred ca ajunge zilei rautatea ei.
Ajunge, intr-adevar.

Imi cer iertare daca am jignit pe cineva (sau, mai bine zis, imi cer iertre celor pe care i-am jignit).
Reply With Quote
Vechi 25.10.2010, 21:05:03
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Rodica50 Vezi mesajul
Cred ca ajunge zilei rautatea ei.
Este penibil ce slujesc domnii catolici si mai ales ca nici prin gind sa le treaca vreo mustrare sau incercare de a se ostoi .

Ramineti voi fratilor limbisti induhovniciti ... continuind sa vorbiti per limba voastra ! Mie mi se pare de ajuns !
Vechi 25.10.2010, 21:14:05
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Remembar . . . forum ! ( mai ales mesajul semnat de sanziana62 )

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?p=85938
Vechi 25.10.2010, 21:30:27
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
In ceea ce priveste acceptarea scrierilor Pr. Arsenie Boca, considerate de unele persoane de pe acest forum, ca ar fi extremiste, nu pot raspunde decat printr-o alta intrebare:
Cand mergi sa faci o operatie, preferi ca igiena din sala de operatie sa fie de 50% sau de 100% ? Indepartarea pacatelor este si ea un fel de operatie si de preferat este igiena de 100%. Degeaba indepartez o buna parte din pacate, dar consider exagerat sa le indepartez pe toate. Ce am facut atunci?!? Sau, cand ne spalam pe maini sa ne spalam doar varful degetelor... Exemplele pot continua.
Pr. Arsenie Boca, avand Duh Sfant, ne-a invatat de bine. Nu putem lua doar o parte de bine, neacceptand restul. La ce ne-ar folosi?
Ni se pare ca a fost sever? Da, a fost, din dragoste si spre binele nostru. adevarul nu suporta jumatati de masura.
Coralina, daca ai gasit la Pr. Arsenie Boca sfaturi care contravin celor lasate noua de Sf. Parinti, atunci te rog sa le pui aici in discutie; daca nu, atunci ceea ce avem de la Pr. Arsenie este bun si nu e motiv sa criticam.
Ca ne e greu sa ne indepartam total de pacate, stiu, caci si mie imi e la fel de greu; dar asta e o lipsa proprie cu care trebuie sa lupt/am, nu sa acceptam jumatatile de masura, care nu ne duc nicaieri.
Miha-Anca, iata:
"5. Să nu vă lipsiți unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciți cu postul și cu rugăciunea, și iarăși să fiți împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre." (I Corinteni, cap.7)

---------versus----------

"Iar viața curată a căsătoriei, după cinstea ei de Taină, este aceasta:

1. Binecuvântată este numai rodirea de copii. Iar tot ce-i în afară de rostul acesta, în privința trupească, este desfrânare și păcat și să nu se mai facă;

2. Vremi îngăduite pentru chemarea copiilor sunt numai zilele între posturi, însă numai dacă soții amândoi sunt învoiți la rostul rodirii de copii;

3. Vremi oprite sunt acestea:
a) Cele patru posturi mari;
b) Cele trei zile de post pe săptămână (miercuri și vineri, iar luni numai dacă este voință);
c) Sărbătorile și zilele asupra sărbătorilor [inclusiv duminica – ziua Domnului și sâmbăta];
d) Vremea necurăției;
e) Vremea de slăbiciune sau de boală a unuia din soți;
f) Vremile de tulburări și războaie precum și oarecare vreme după acestea, pentru cei ce au luat parte la ele;
g) Vremea oprită cu mare asprime este toată vremea sarcinii, precum și vremea alăptării.

4. Cei ce se dovedesc neroditori, să se înțeleagă la petrecerea frățească, evitând păcatul;

5. De la încetarea semnelor femeii, încetează și datoria căsătoriei, a chemării de copii.

6. Urmând așa, nu se mai întâmplă:
a) Crime de avort;
b) Blestemăția ferelii;
c) Fărădelegea desfrânării;
d) Și alte spurcăciuni." ("Pravila alba" - Arsenie Boca)

---------
Asadar in opinia parintelui Arsenie Boca cei infertili si cuplurile in care femeia a ajuns la menopauza nu trebuie sa mai aiba relatii trupesti deloc. Asta in timp ce Sfantul Apostol sfatuieste ca indepartarea trupeasca a barbatului de femeie sa fie una temporara, facuta cu acordul ambelor parti.
Femeilor insarcinate si celor care alapteaza li se "interzice cu asprime" sa faca dragoste cu sotul pentru ca iese copilul viciat in mii de feluri (nu am mai dat citatele). Asta inseamna ca cel putin 2 ani din viata cuplului sa fie fara relatii trupesti, ceea ce depaseste acel "pentru un timp" mentionat de Sf. Apostol Pavel.

Cat despre analogia intre curatenia din sala de operatie si urmarea povetelor celor mai stricte date de Sfintii Parinti, ma gandesc ca problematicile in discutie sunt total diferite. Igiena e un lucru obiectiv care poate fi realizat in proportie de 100% daca se depune efort suficient. Curatirea de patimi este un proces eminamente subiectiv (e implicat in el omul iar nu bacteriile), continuu, a carui desfasurare depinde de foarte multi factori.
Asa cum bine mentiona cineva la acest topic, regulile de urmat pe calea mantuirii sunt uneori deconcertante. Cele privitoare la igiena sunt batute-n cuie, urmezi un anumit protocol si gata.
Raman la parerea ca nu cea mai exigenta opinie e cea "valabila" sau "safe" de urmat ci cea care tine cont de cat mai multe dintre variabilele care sunt implicate intr-un proces complex precum cel al curatirii omului de patimi.
Vechi 25.10.2010, 21:34:31
coralina's Avatar
Senior Member

Implicit

Eu nu consider ca Erethorn si Mihnea Dragomir au jignit prin ultimele lor mesaje (vezi paginile din urma ale acestui topic), ba din contra, au accentuat foarte bine unele puncte nevralgice ale practicii ortodoxe pe care nu le vezi des discutate pe forum.
Vechi 25.10.2010, 21:36:01
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Coralina, exista si canoane care reglementeaza viata sotilor, nu numai Biblia.
Despre menopauza, nu stiu.. dar sincer mi se pare cam aiurea sa fii bunica si sa ai chef de asa ceva.. Te mai gandesti la moarte, la pacate, la boala... in fine, nu am ajuns la acea varsta.
Reply With Quote
Vechi 25.10.2010, 21:38:46
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Si dupa cum observi, scrie clar "ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre". Deci este un pogoramant, nu un scop in sine.

(Apropo, in alta postare spuneai de "cresteti si va inmultiti".. o aduceai ca argument pt binecuvantarea placerii sexuale.Pai ce legatura este intre menopauza si aceasta porunca?)
Reply With Quote
Vechi 25.10.2010, 21:46:07
coralina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Coralina, exista si canoane care reglementeaza viata sotilor, nu numai Biblia.
Despre menopauza, nu stiu.. dar sincer mi se pare cam aiurea sa fii bunica si sa ai chef de asa ceva.. Te mai gandesti la moarte, la pacate, la boala... in fine, nu am ajuns la acea varsta.
Asta e doar o parere personala, este opinia ta despre cum ar trebui sa arate varsta a treia in viata omului, si anume asexuata.
Vechi 25.10.2010, 21:53:34
coralina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Si dupa cum observi, scrie clar "ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre". Deci este un pogoramant, nu un scop in sine.

(Apropo, in alta postare spuneai de "cresteti si va inmultiti".. o aduceai ca argument pt binecuvantarea placerii sexuale.Pai ce legatura este intre menopauza si aceasta porunca?)
Pogoramant sau scop, este sfatul Sfantului Apostol Pavel care cred ca are oaresce autoritate cand afirma aceste lucruri.
"6. Și aceasta o spun ca un sfat, nu ca o poruncă." (I Corinteni, cap. 7)

"Cresteti si va inmultiti" este intr-adevar indemnul lui Dumnezeu pentru om, insa stiindu-se prea bine ca firea omului e slaba, revin la cele spuse de Sf. Apostol Pavel, si anume evitarea caderii in desfrau prin intretinerea de relatii trupesti in cadrul cuplului (stiu ca e de evitat alegerea raului "mai mic", insa insasi Biblia ne sugereaza acest lucru). Iar ispitit trupeste poti fi si dupa intrarea femeii la menopauza (barbatul nu are un buton pe care sa apese pentru a anihila dorinta sexuala), asa ca mi s-ar parea firesc sa se "aplice" sfatul Sf. Apostol Pavel. La fel si cu cei care sunt infertili, nu consideri?
Vechi 25.10.2010, 21:55:59
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de coralina Vezi mesajul
Asadar in opinia parintelui Arsenie Boca cei infertili si cuplurile in care femeia a ajuns la menopauza nu trebuie sa mai aiba relatii trupesti deloc. Asta in timp ce Sfantul Apostol sfatuieste ca indepartarea trupeasca a barbatului de femeie sa fie una temporara, facuta cu acordul ambelor parti.
Femeilor insarcinate si celor care alapteaza li se "interzice cu asprime" sa faca dragoste cu sotul pentru ca iese copilul viciat in mii de feluri (nu am mai dat citatele). Asta inseamna ca cel putin 2 ani din viata cuplului sa fie fara relatii trupesti, ceea ce depaseste acel "pentru un timp" mentionat de Sf. Apostol Pavel.
Ai vazut vreo batrana macinata de patimi? Care sa faca avansuri barbatilor tineri? Groaznica priveliste! Si cata suferinta si pentru ea. Ma intreb cum a ajuns asa. Si nu am vazut un caz.. ci chiar multe. Iti schimba complet perspectiva asupra patimii desfranarii care chiar exista ascunsa in multi si asteapta momentul sa izbucneasca.

Dar de cazuri de divortz la varsta senectutii din nepotrivire sexuala ai auzit? Daca aia nu este patima.. ce e?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Biserica ortodoxa marturiseste ca impreunarea din casatorie este foarte curata! mihailt Nunta 23 02.11.2010 21:03:03
permis biometric cosmin95 Generalitati 8 30.08.2009 16:11:12