Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfintele Pasti - Invierea Domnului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.11.2010, 17:07:16
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Religia: Ortodox
Implicit

Ritualul simbolic al impartasirii pe undeva il inteleg dar faptul ca numim piinea carne si vinul singe, oricit m-as stradui sa ma impresionez si sa-mi imaginez inchipuindu-mi ca una-i de fapt alta, nu reusesc. M-am tot straduit sa ma mint si nu reusesc.

Inima-mi da semne fizice, dureri, si-mi spune incontinuu:
NU TE MINTI CA ESTE PACAT!

Si in plus nu exista nimic in scripturi care sa ne confirme acest lucru ci doar pomenirea lui Hristos de la cina cea de Taina...dar o facem in virtutea Traditiei
Reply With Quote
Vechi 24.11.2010, 17:22:52
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Andrei, sunt alte topicuri cu tema Sfanta Euharistie. Aici e vorba de pasti. Pentru noi, Hristos este cu adevarat in painea si vinul de pe masa Sfantului Altar. Nu e teorie, e partasie la viata Sa. Sa ne respectam unii pe altii, aduce mai mult folos.
Reply With Quote
Vechi 24.11.2010, 19:32:59
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Ritualul simbolic al impartasirii pe undeva il inteleg dar faptul ca numim piinea carne si vinul singe, oricit m-as stradui sa ma impresionez si sa-mi imaginez inchipuindu-mi ca una-i de fapt alta, nu reusesc. M-am tot straduit sa ma mint si nu reusesc.

Si in plus nu exista nimic in scripturi care sa ne confirme acest lucru ci doar pomenirea lui Hristos de la cina cea de Taina...dar o facem in virtutea Traditiei
Noi nu ne bazam pe inchipuirea nostra sau pe gandirea noastra limitata. Trebuie sa cercetam ca sa putem emite o parere. Avem confirmarea tuturor sfintilor si exista si cateva minuni care arata chiar asta. Nu e doar o teorie.
Reply With Quote
Vechi 24.11.2010, 20:07:55
valentin.viliga's Avatar
valentin.viliga valentin.viliga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2008
Locație: arad
Implicit

doctorul faustus are dreptate in ceea ce spune despre painea numita Pasti, intrucat aceasta a aparut doar in Transilivania si sub influenta calvina, inlocuind de fapt impartasirea pascala cu Trupul si Sangele Domnului, de aceea este indicat ca preotii prin cateheze sa explice ca de fapt de Pasti trebuie sa ne impartasim in chip real cu Hristos nu considerand Euharistia in chip simbolic comemorativ Trupul si Sangele Domnului, nu luand tot felul de surogate "sfinte"
Vechi 24.02.2011, 16:01:32
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de valentin.viliga Vezi mesajul
doctorul faustus are dreptate in ceea ce spune despre painea numita Pasti, intrucat aceasta a aparut doar in Transilivania si sub influenta calvina, inlocuind de fapt impartasirea pascala cu Trupul si Sangele Domnului, de aceea este indicat ca preotii prin cateheze sa explice ca de fapt de Pasti trebuie sa ne impartasim in chip real cu Hristos nu considerand Euharistia in chip simbolic comemorativ Trupul si Sangele Domnului, nu luand tot felul de surogate "sfinte"
Hm, la inceput si eu l-as fi contrazis pentru ca nu stiam mai nimic de istoria acestui obicei dar ce a prezentat el este destul de clar..se pare ca nu e un obicei tocmai ortodox si nici sanatos spiritual prin confuziile care se pot crea, mai mult, chiar a fost condamnat de Biserica la un moment dat, daca are altcineva dovezi care sa arate contrariul n-ar fi rau sa vina cu ele.
Reply With Quote
Vechi 31.03.2011, 01:06:49
vioris vioris is offline
Junior Member

Data înregistrării: 30.03.2011
de cativa ani ma duc de paste la manastiri in diferite zone din tara. pot sa va spun ca in valcea,prahova am primit pasti(paine stropita cu vin),in transilvania (paine in vin) dar in moldova(neamt,suceava,moldovita) nici nu stiau maicutele ce este aceasta.acolo se duc la slujba de inviere cu un cos cu cate putin din mancarea gatita pentru paste,oua rosii,cozonac..si preotul sfinteste bucatele si iti pune in cos o painica sfintita. deci nici vorba de denumirea "pasti".
Reply With Quote
Vechi 24.11.2010, 20:00:23
mihaila_alin
Guest

Implicit

Citat:

vai de mine domnule andrei dar ma sperii punind sub semnul intrebari chear sf.impartasanie!.nu crezi ca e prea mult,oare unde ne mai e credinta atuncia?.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2010, 17:23:15
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihaila_alin Vezi mesajul
oare unde ne mai e credinta atuncia?.
Credinta ramine!
Ea nu depinde de nu stiu ce ritual de miscari fizice ale miinilior si a degetelor de vorbe spuse, cuvinte, de hirtie tiparita, de lucruri materiale, de mobilier, masa, lemn, suruburi, bani, faina, ulei, ca doar draga mihaila, credinta nu este vrajitorie cu fum, incantatii si dat din miini , ea este in inima.
Rugaciuni scurte si INAPOPI cu TREZVIE la PRACTICA iubirii!
Asa cum ne-a invatat Hristos, ea se afla in porunca iubirii aproapelui, in SIMTIRI in emotii POZITIVE si sentimente adresate celui de linga tine, nu in faina, si drojdie si nu stiu ce haine si mobilier "sfiintit" si inchipuiri.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2010, 18:53:00
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
Credinta ramine!
Ea nu depinde de nu stiu ce ritual de miscari fizice ale miinilior si a degetelor de vorbe spuse, cuvinte, de hirtie tiparita, de lucruri materiale, de mobilier, masa, lemn, suruburi, bani, faina, ulei, ca doar draga mihaila, credinta nu este vrajitorie cu fum, incantatii si dat din miini , ea este in inima.
Rugaciuni scurte si INAPOPI cu TREZVIE la PRACTICA iubirii!
Asa cum ne-a invatat Hristos, ea se afla in porunca iubirii aproapelui, in SIMTIRI in emotii POZITIVE si sentimente adresate celui de linga tine, nu in faina, si drojdie si nu stiu ce haine si mobilier "sfiintit" si inchipuiri.
Hristos ne-a invatat iubirea de aproapele,si aceasta e esenta invataturii Sale.Cine nu iubeste pe aproapele,degeaba se impartaseste,caci o face cu sufletul necurat.
Impartasirea nu contrazice porunca iubirii,care e fundamentala,ci este doar un ajutor dat noua,pentru a indeplini mai bine aceasta porunca.
"Ramaneti in Mine,caci in afara Mea nimic nu puteti face."
Impartasirea este tot iubire,dar nu fata de oameni,ci fata de Dumnezeu.
Nu trebuie sa urci muntii,nu trebuie sa iti omori trupul in asceze,nu trebuie sa faci nimic pentru a primi dragostea lui Dumnezeu,ci doar atat : sa o mananci .
Asa cum mananci paine in fiecare zi ca sa traiesti,asa trebuie sa mananci in mod real si Trupul lui Hristos ,ca sa te umpli de dragostea desavarsita.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2010, 18:56:22
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Si inca un lucru foarte important.Chiar daca nu intelegi deocamdata aceasta taina,daca sufletul tau simte cea mai mica credinta si apreciere pentru acest gest,fa-l pur si simplu,adica primeste si gusta acea paine ca pe Trupul lui Hristos.
'A manca' vine inaintea lui 'a intelege'
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42
O cantare ciudata, exsultet de ce se canta in BC si in alte "culte crestine" la Pasti mihailt Generalitati 8 17.04.2010 02:20:05