Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.12.2010, 20:05:35
Scotsman
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Putem trage concluzia că săvârșiți o grosolană eroare de logică, care a primit mai demult numele de argumentul "nu-i un scoțian adevărat", sau "no true scotsman", în limba engleză în original.

Într-o formă simpificată, sună cam așa:

- Oricărui scoțian îi place haggis (o mâncare tradițională).
- Nu-i adevărat, unchiului meu Angus din Glasgow nu-i place haggis.
- Atunci unchiul tău Angus din Glasgow nu-i un scoțian adevărat"
Confirm numai un scotian ar putea manca asa ceva iar unchiul Angus e cu siguranta un albicios de englez..

Last edited by Scotsman; 14.12.2010 at 20:21:07.
Reply With Quote
Vechi 14.12.2010, 21:40:46
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În varianta dumneavoastră:

- Numai în prezența harului se întâmplă miracole, deci în BC nu e har.
- În BC se întâmplă n miracole.
- Atunci nu-s miracole adevărate.

SAU

- Bilocatia nu apare la sfinti crestini
- Ba da, apare la n sfinti catolici
- Atunci nu-s adevărați sfinți crestini.

E un argument circular, o rușine pentru oricine dorește să fie luat în serios într-o dezbatere.
Degeaba le amestecati, in ceea ce am spus eu logica e clara.
Cititi va rog din surse catolice care sunt minunile de la vrajmasul si cum se manifesta ele. Exista astfel de studii catolice, eu am citit unul din ele, foarte detaliat. Este descirsa printre altele si bilocatia, prezenta in religiile pagane.
Vedeti in alte surse vindecari facute cu ajutorul vrajmasului. De exemplu un saman african vindeca tot ce putea, aici in partea a doua: http://www.sfaturiortodoxe.ro/marii-...unt-demoni.htm Gasiti aici si alte "minuni".
Ca sa intelegeti diferenta intre minunile de la vrajmasul si cele de la Dumnezeu trebuie sa cititi vietile sfintilor si patericul.
Ceea ce am scris eu e ca toate minunile ortodoxe (deci de dupa Schisma) sunt la fel cu cele din primul mileniu. In schimb minunile catolice sunt diferite si asemanatoare celor din alte religii sau exemplelor de inselare de la vrajmasul din pateric sau vietile sfintilor. E simplu pentru oricine vrea sa afle adevarul. Cu-i nu-i place adevarul normal ca nu-i plac aceste afirmatii.
Reply With Quote
Vechi 14.12.2010, 22:20:36
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Ah, cât de ușor e să sucești cuvintele, ca să iasă ce-ți convine ție.

Dumneavoastră spuneți că toate minunile ortodoxe sunt la fel cu cele din primul mileniu, dar omiteti un cuvintel esential - toate minunile ortodoxe sunt la fel cu cele rasaritene din primul mileniu.

În ceea ce privește împrejurarea că unele miracole se aseamnănă în conținut cu varii practici necreștine, aici începeți să argumentați aidoma cu martorii lui Iehova, care îți arată o sculptură sumeriană cu un individ cu o cruce la gât și trag concluzia: Crucea e simbol păgân.

Dacă un șaman vindecă, foarte bine. Până una alta, nu aveți dovada că o face natural sau cu ajutorul spiritelor rele.

În al doilea rând, chiar dacă mi-ați face proba că undeva, cândva, un xsulescu a vindecat cu ajutorul vrăjitoriei, asta nu invalidează miracolele de la Lourdes mai puțin decât invalidează orice vindecare minunată a unui ortodox care s-a rugat la Maica Domnului.

Miracolul se definește ca fiind intervenția lui Dumnezeu în creație. Eu am impresia sinceră că sunteți gelos pe miracolele, sfinții și harul mântuitor al Bisericii Catolice, dar să știți că nu-i creștinește. Vedeți bine, Dumnezeu nu v-a uitat nici pe voi, ortodocșii, în ciuda schismei. Aveți har, aveți preoți, aveți taine, aveți sfinți și minuni.

De ce vreți, atunci, să-L puneți la încercare pe Dumnezeu făcând clasamente ale minunilor ?
Reply With Quote
Vechi 14.12.2010, 22:41:12
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Harul nu se află într-o Biserică. Harul este stare a sufletului. Există două stări ale sufletului: starea căzută și starea de har. De aceea, afirmații ca "harul este în BO" sau "harul nu este în BC" nu sunt nici adevărate, nici false, ci sunt absurde. Harul (sfințitor) este un dar gratuit oferit de Dumnezeu oamenilor ca să se mântuiască. Poate fi primit sau poate să nu fie primit de suflete. Calea pe care vine harul este dată de Sf Taine (Sacramente), deci depinde de validitatea lor. Numai în acest sens harul are o legătură cu Biserica, fiindcă Biserica este administratoare a Tainelor. Dar nu vin de la Biserică, ci de la Dumnezeu, prin Taine.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 15.12.2010, 21:20:20
Senior Member

Implicit

Citat:
Dumneavoastră spuneți că toate minunile ortodoxe sunt la fel cu cele din primul mileniu, dar omiteti un cuvintel esential - toate minunile ortodoxe sunt la fel cu cele rasaritene din primul mileniu.
Nu exista minuni rasaritene si minuni apusene. Toate care sunt de la Dumnezeu sunt la fel. Probabil catolicii nu stiu prea multe despre sfintii din primul mileniu, de altfel in calendar majoritatea sfintilor sarbatoriti sunt de dupa Schisma. Nu stiu daca BC incearca sa faca ceva intentinat, dar are tot interesul ca sa nu se cunoasca prea mult din minunile din primul mileniu, altfel s-ar vedea diferenta intre cele de atunci si cele catolice de dupa Schisma.
Citat:
Dacă un șaman vindecă, foarte bine. Până una alta, nu aveți dovada că o face natural sau cu ajutorul spiritelor rele.
În al doilea rând, chiar dacă mi-ați face proba că undeva, cândva, un xsulescu a vindecat cu ajutorul vrăjitoriei, asta nu invalidează miracolele de la Lourdes mai puțin decât invalidează orice vindecare minunată a unui ortodox care s-a rugat la Maica Domnului.
Sa ne intelegem, nu am zis ca nu exista vindecari de la Dumnezeu, am spus doar ca exista vindecari si de la vrajmasul. Binainteles, nu ca sa faca un bine, ci cu scopul de a amagi. Si poate vindeca doar bolil facute de el, asa cum arata si in povestea samanului convertit la crestinism. De asemenea, calugarii tibetani pot face multe minuni, inclusiv vindecari. In ciuda a ceea ce se cunoaste, religia tibetana nu e doar budista, e un amestec intre budism si practicile samanice precedente patrunderii budismului in Tibet.
Asadar, exista minuni doar de la Dumnezeu (pe care nu le poate face vrajmasul, ca de exemplu sfintele moaste). Apoi exista minuni doar de la vrajmasul (care nu pot apare si in crestinism, ca de exemplu bilocatia) si exista minuni care par asemanatoare, desi se pot deosebi la o cercetare mai atenta ( acestea pot fi facute si de vrajmas si de sfinti, de exemplu vindecarile, levitatia, etc.).
Citat:
Miracolul se definește ca fiind intervenția lui Dumnezeu în creație. Eu am impresia sinceră că sunteți gelos pe miracolele, sfinții și harul mântuitor al Bisericii Catolice, dar să știți că nu-i creștinește. Vedeți bine, Dumnezeu nu v-a uitat nici pe voi, ortodocșii, în ciuda schismei. Aveți har, aveți preoți, aveți taine, aveți sfinți și minuni.
Iar eu spun ca nu exista miracole, sfinti si har in BC de dupa Schisma. Si v-am dat doar cateva exemple, daca vreti le puteti cerceta pe toate si tot aceeasi cocluzie iese. Eu nu prea inteleg de ce exista o inversunare, ca ortodocsii sa recunoasca harul din BC, altfel ii jigneste pe catolici. daca nu e nu e, nu putem minti doar de dragul cuiva. Religia este o optiune, nu e ceva ce te nasti cu ea, cum ar fi faptul ca te nasti barbat sau femeie.
Desi in trecut acesta optiune era limitata de Inchizitie in BC, azi nu mai este nimeni obligat si fortat sa ramana in BC daca nu doreste. Iar de optiunile pe care le facem depinde mantuirea noastra. Fiecare cum doreste.
Reply With Quote
Vechi 15.12.2010, 21:32:01
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Harul nu se află într-o Biserică. Harul este stare a sufletului. Există două stări ale sufletului: starea căzută și starea de har. De aceea, afirmații ca "harul este în BO" sau "harul nu este în BC" nu sunt nici adevărate, nici false, ci sunt absurde. Harul (sfințitor) este un dar gratuit oferit de Dumnezeu oamenilor ca să se mântuiască. Poate fi primit sau poate să nu fie primit de suflete. Calea pe care vine harul este dată de Sf Taine (Sacramente), deci depinde de validitatea lor. Numai în acest sens harul are o legătură cu Biserica, fiindcă Biserica este administratoare a Tainelor. Dar nu vin de la Biserică, ci de la Dumnezeu, prin Taine.
Bineinteles ca harul nu se afla intr-o Biserica, pentru ca harul izvoraste din Dumnezeu (nu are rost sa lungim discutia despre harul creat sau necreat, nu era importanta aici).
Dar harul lucreaza in Biserica, prin el se valideaza Sfintele Taine, se fac minuni, sfintii primesc diferite daruri, etc. De aceea a venit Mantuitorul, pentru ca noi sa primim harul Duhului Sfant, pentru ca si inainte oamenii aveau credinta si fapte si nu se puteau mantui.
Lipsa harului intr-o Biserica (iar sfintii spun ca Schisma si erezia duc la pierderea harului) face ca sa nu mai existe Taine, sa nu mai fie minuni. Fara Sfintele Taine oamenii nu se mai pot mantui.

Acum, daca e sa dam crezare sfintilor (am dat si 1-2 citate, cred ca din Sf. Ioan Hrisostom sau Sf. Vasile), in urma Schismei harul este prezent ori in BO ori in BC. La noi e evident ca exista har, datorita sfintelor moaste, minunilor (lumina de la Ierusalim, intoarcerea Iordanului, norul de pe Muntele taborului, ca sa le enumar doar pe cele mai cunoscute). Deci nu se pune problema ca in BO nu ar exista har, si asta vad ca nu o contesta nici catolicii.
Teoria ramificarii harului nici macar nu e catolica sau ortodoxa, e (neo) protestanta. Sfintii nostrii comuni spun ca harul nu se ramifica, schisma duce la pierderea harului. Cred cam mai degraba dam crezare sfintilor decat ceea ce zic unii protestanti.
Reply With Quote
Vechi 15.12.2010, 23:14:35
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Acum, daca e sa dam crezare sfintilor (am dat si 1-2 citate, cred ca din Sf. Ioan Hrisostom sau Sf. Vasile), in urma Schismei harul este prezent ori in BO ori in BC. La noi e evident ca exista har, datorita sfintelor moaste, minunilor (lumina de la Ierusalim, intoarcerea Iordanului, norul de pe Muntele taborului, ca sa le enumar doar pe cele mai cunoscute). Deci nu se pune problema ca in BO nu ar exista har, si asta vad ca nu o contesta nici catolicii.
Teoria ramificarii harului nici macar nu e catolica sau ortodoxa, e (neo) protestanta. Sfintii nostrii comuni spun ca harul nu se ramifica, schisma duce la pierderea harului. Cred cam mai degraba dam crezare sfintilor decat ceea ce zic unii protestanti.
Susțineți același aiureli ca și pe forumul catolic. Bunăoară, care ar fi "sfinții noștri comuni" care afirmă că dacă cineva care este în schismă oficiază Sf Taine, acestea nu mai sunt purtătoare de har ? Dați măcar un singur exemplu!

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 16.12.2010, 09:26:19
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Susțineți același aiureli ca și pe forumul catolic. Bunăoară, care ar fi "sfinții noștri comuni" care afirmă că dacă cineva care este în schismă oficiază Sf Taine, acestea nu mai sunt purtătoare de har ? Dați măcar un singur exemplu!
Bineinteles ca sustin aceleasi adevaruri, doar n-o sa ma apuc sa mint acum. Imi aduc aminte ca inainte sa fiti banat pe acel forum, in ultimele 3-4 mesaje adresate mie imi tot cautati nod in papura, dar de fiecare data v-am raspuns cu calm si v-am arata ca eu am dreptate. Eu nu am profitat de faptul ca suntem acum pe un forum ortodox si m-am comportat la fel cu dvs.
Legat de ceea ce m-ati intrebat, sper ca v-ati obisnuit ca nu spun lucruri la intamplare (cel putin in mare parte). Citatul l-am dat aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...2&postcount=20
Iata-l: " Sfântul Vasile cel Mare (+380), în Epistola I Canonică, spune:
Începutul separării a fost schisma, iar prin această despărțire ei (schismaticii, ereticii, n.n.)nu mai au harul Sfântului Duh care nu li se mai dă din momentul despărțirii lor."
Si am gasit si continuarea citatului, ca sa fie mai exact:
"La inceputuri, inainte de despartire, acestia aveau harul preotiei si prin punerea mainilor transmiteau acest har, sfintilor, iar dupa schisma au devenit laici incat nu mai aveau puterea harului nici pentru a boteza, nici pentru a hirotoni: cei rupti de Biserica au devenit astfel incapabili de a transmite si altora harul Sfantului Duh. De aceea cei botezati de catre ei sunt socotiti ca si botezati de catre laici, iar daca revin la Biserica mama trebuie primiti prin rebotezare."
Desigur ca exista mai multe citate, toti sfintii considerau acest lucru adevarat, nu cred ca veti itnalni la cineva din ei sa spuna ca har au toti cei despartiti de Biserica.
Sper ca v-am fost de folos.
Reply With Quote
Vechi 16.12.2010, 11:11:34
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Bineinteles ca sustin aceleasi adevaruri, doar n-o sa ma apuc sa mint acum. Imi aduc aminte ca inainte sa fiti banat pe acel forum, in ultimele 3-4 mesaje adresate mie imi tot cautati nod in papura, dar de fiecare data v-am raspuns cu calm si v-am arata ca eu am dreptate. Eu nu am profitat de faptul ca suntem acum pe un forum ortodox si m-am comportat la fel cu dvs.
Legat de ceea ce m-ati intrebat, sper ca v-ati obisnuit ca nu spun lucruri la intamplare (cel putin in mare parte). Citatul l-am dat aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...2&postcount=20
Iata-l: " Sfântul Vasile cel Mare (+380), în Epistola I Canonică, spune:
Începutul separării a fost schisma, iar prin această despărțire ei (schismaticii, ereticii, n.n.)nu mai au harul Sfântului Duh care nu li se mai dă din momentul despărțirii lor."
Si am gasit si continuarea citatului, ca sa fie mai exact:
"La inceputuri, inainte de despartire, acestia aveau harul preotiei si prin punerea mainilor transmiteau acest har, sfintilor, iar dupa schisma au devenit laici incat nu mai aveau puterea harului nici pentru a boteza, nici pentru a hirotoni: cei rupti de Biserica au devenit astfel incapabili de a transmite si altora harul Sfantului Duh. De aceea cei botezati de catre ei sunt socotiti ca si botezati de catre laici, iar daca revin la Biserica mama trebuie primiti prin rebotezare."
Desigur ca exista mai multe citate, toti sfintii considerau acest lucru adevarat, nu cred ca veti itnalni la cineva din ei sa spuna ca har au toti cei despartiti de Biserica.
Sper ca v-am fost de folos.
OK, deci ne-ati dat o buna demonstratie ca Biserica Ortodoza nu mai are har deoarece e schismatica. Multumesc pentru demonstratie. Inainte credeam ca nu trebuie sa-mi conving rudele ortodoxe sa treaca la dreapta credinta-cea catolica. Acum ca m-ati convins voi face putina munca de apostolat; voi incerca sa-i conving sa treaca la catolici, deoarece sint schismatici, iar in ei nu actioneaza Duhul Sfint, conform demonstratiei dumneavoastra.
Reply With Quote
Vechi 16.12.2010, 11:22:36
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

În pasajul citat, acest mare sfânt catolic afirmă că preoții aflați în schismă (care s-au rupt de Biserica Catolică) sunt ei înșiși căzuți din har. Asta e evident: ca să fii în stare de har trebuie să nu ai păcate grele. Or, schisma este păcat greu. Deci, dacă cineva este în schismă, nu este în stare de har, tot așa după cum dacă cineva a furat ori a jurat strâmb, nu este în stare de har.
Ceea ce nu afirmă este că lucrarea Tainelor nu are loc. Știm de la controversa donatistă că lucrarea Sf Taine este independentă de starea sufletului celui care le săvârșește. Un preot care a furat ori a jurat strâmb, deși este în stare căzută, dacă ar fi să săvârșească Sf Liturghie (ceea ce nu ar trebui să facă), ar fi totuși o Liturghie validă. Astfel se explică de ce preoții ortodocși, care se află în schismă față de Biserică, săvârșesc Euharistie validă: sfânta prefacere are loc independent de starea căzută a sufletului lor, cum spunem noi "ex opere operandi".
Nu altfel consideră Biserica Ortodoxă, din punctul ei de vedere. După cum probabil că vă este cunoscut, poziția actuală a Bisericii Ortodoxe Române este aceea că tainele catolice sunt valide, deși, din punctul ei de vedere, preoții catolici sunt în stare de schismă. Mi se pare foarte logic.

www.catehism.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 16.12.2010 at 11:27:13.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Episcopii catolici Mihnea Dragomir Biserica Romano-Catolica 145 16.11.2016 08:14:07
Pentru catolici Hartford Intrebari utilizatori 17 08.05.2012 19:43:13
"sfinti catolici" umilinta Biserica Romano-Catolica 7 04.04.2008 10:31:14
Ortodoxi-Catolici daniel7 Stiri, actualitati, anunturi 1 03.12.2007 18:39:42
Portrete de sfinti/Sfinti si sfintenie alecsandru Biserica Romano-Catolica 18 20.04.2007 19:46:05