Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sectiune dedicata profesorilor de religie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.12.2010, 13:01:44
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Ce sursă, domnule ? Ideea că o afirmație mai trebuie să aibă și susținere științifică le scapă ateiștilor. Ca să ajungi să declari că 90 % din leagănul calvinismului nu crede în niciun Dumnezeu trebuie să nu ai organ pentru a vedea realitatea. Adică, să fii ateu îndoctrinat.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 23.12.2010, 13:09:18
Scotsman
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Ce sursă, domnule ? Ideea că o afirmație mai trebuie să aibă și susținere științifică le scapă ateiștilor. Ca să ajungi să declari că 90 % din leagănul calvinismului nu crede în niciun Dumnezeu trebuie să nu ai organ pentru a vedea realitatea. Adică, să fii ateu îndoctrinat.
Trebuie sa recunosc ca situatia s-a cam schimbat dpdv al orientarii religioase.,,Leaganul" da semne de schimbare a viziunii.

,,With over three million adherents, the Roman Catholic Church is the majority in Switzerland and is obviously extremely well-represented throughout the country. It is the dominant religion in the rural cantons and the cities that experienced a wave of immigration from Southern Europe in the 1970s.Today, Roman Catholicism has regained its predominant position. Three million Catholics, i.e. 46% of the population, are present in all the cantons. The Catholic Church benefited from a strong immigration wave from Southern Europe in the seventies. In 1970, 50% of the population was Catholic. This figure has lowered by reason of the new religious streams in Switzerland (Muslim, Orthodox, etc.). In 1990, 736,000 Roman Catholics were of foreign nationality, or, one out of four Catholics. This rate is significantly higher than what can be observed for the Protestant group (only 140,000 are of foreign nationality, i.e. 3.2% of Protestants). Parallel to this, it is observed that there are many more Catholics in the under 40-age range. The stronger presence of foreigners among Catholics clearly influences these differences. Catholics are the majority in the rural cantons and in cities that experienced a high level of immigration from Southern

The Protestant Church is the second largest in the country, grouping over 2.7 million people. Switzerland plays a central part in the history of Protestantism, with Zwingli and Calvin contributing largely to the international cultural influence of their homeland.Bern is the only canton that has retained a strong Protestant majority (72.2%). Then follow the cantons of Glarus, Thurgau, Vaud, Neuchâtel, Zurich, Basle-Country, Schaffhouse and Appenzell Outer-Rhodes, where the Protestant majority stands at round about 50%, while the Catholics represent only about a third of the population. The cantons of St Gallen, Graubünden, Geneva, Aargau and Solothurn reveal a dual denomination tendency with a relative majority of Roman Catholics. Finally, Basle-City represents an atypical case, since no one religion groups together over a third of the population.

For almost two centuries now, Switzerland - and particularly the Lake Geneva area - has welcomed many Orthodox Christians, mainly Russians. The number of adherents has more than tripled in the last 20 years, totaling 1% of the present-day Swiss population.The number of Orthodox Christians and Eastern Christians has significantly increased over the last 30 years, with over 70,000 followers, or 1% of the Swiss population (three times as many as 20 years ago). This growth is clearly the result of immigration. The majority (78.7%) of foreign adherents to the Orthodox and Eastern Christian Churches in Switzerland are from Eastern Europe.

A number of important Jews live in Switzerland, in the German- and French-speaking regions alike. Most of the big cities have a Jewish community that is organized in institutions and has a well-developed infrastructure.

Over 150,000 people belong to a Swiss Muslim community. Switzerland, and Geneva in particular, is often associated with emirs and other sheiks who enjoy sumptuous palaces, stroll along the harbor in the shade of the fountain and buy out the luxury shops."

Sa asteptam totusi cifrele pe care se bazeaza aceea argumentatie.PS:sunt fan al Swiss Guards.I-am vazut live.

Last edited by Scotsman; 23.12.2010 at 13:15:37.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2010, 14:33:18
disbel disbel is offline
Banned

Data înregistrării: 05.12.2010
Locație: Timișoara
Implicit

Am încurcat Elveția cu Suedia, dar nu are importanță.

Poftim citat să te convingi:

In Europe, the estimated percentage of atheists, agnostics and other nonbelievers in a personal god ranges as low as single digits in Poland, Romania, Cyprus, and some other countries, and up to 85% in Sweden (where 17% identify themselves as atheists), 80% in Denmark, 72% in Norway, and 60% in Finland.

Poftim și link la informație: http://en.wikipedia.org/wiki/Atheism
Reply With Quote
Vechi 23.12.2010, 14:54:16
Scotsman
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de disbel Vezi mesajul

Poftim citat să te convingi:

In Europe, the estimated percentage of atheists, agnostics and other nonbelievers in a personal god ranges as low as single digits in Poland, Romania, Cyprus, and some other countries, and up to 85% in Sweden (where 17% identify themselves as atheists), 80% in Denmark, 72% in Norway, and 60% in Finland.

Poftim și link la informație: http://en.wikipedia.org/wiki/Atheism
No prob,toti gresim.Eu stiam ca Cehia se situeaza pe primul loc,chiar peste Norway si Sweden.Situatia de care stiam arata asa,pe esantion suedez:

,,In the Eurostat survey, 23% of Swedish citizens responded that "they believe there is a God", whereas 53% answered that "they believe there is some sort of spirit or life force" and 23% that "they do not believe there is any sort of spirit, God, or life force". This, according to the survey, would make Swedes the third least religious people in the 27-member EU, after Estonia and the Czech Republic."

Anyway,in Scotia,in cadrul Festivalului de Arte Culturale de la Edinburgh,au fost ample dezbateri pe tema ,,Poate ateismul sa salveze Europa?".Pentru cauza(impropriu spus) ateista a pledat: Cristopher Hitches (political observer, journalist, and literary critic. Educated at Oxford and Cambridge) iar impotriva lui a pledat:

John Lennox(Professor in Mathematics at the University of Oxford and Fellow in Mathematics and Philosophy of Science at Green Templeton College, University of Oxford. He holds doctorates from Oxford (D.Phil.), Cambridge (Ph.D.), and the University of Wales (D.Sc.) and an MA in Bioethics from the University of Surrey.)

Intro discutiilor aici .S-au laut in considerare inclusiv studii de tipul celor ale lui Michael Martin,au fost si pareri extrem de critice la adresa ateismului,precum acesta ,,Ipocrizia moralei ateiste"insa nu ar trebui sa va mire pentru ca inclusiv in USA,tara tuturor posibilitatilor,in mediul academic(University of Minnesota-Penny Edgell, associate professor of sociology),cu privire la ateism,s-au ajuns la concluzii surprinzatoare precum ,,Atheists identified as America's most distrusted minority"

My point is:situatia implica mai multe aspecte.Ideea de baza si decenta ar fi(nu ma refer la dvs)sa nu critici ceva pina nu incerci macar sa studiezi ceea ce contesti.Fundamentalismul nu este obligatoriu o componenta a indivizilor care au convingeri religioase.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2010, 15:02:42
disbel disbel is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotsman Vezi mesajul
My point is:situatia implica mai multe aspecte.Ideea de baza si decenta ar fi(nu ma refer la dvs)sa nu critici ceva pina nu incerci macar sa studiezi ceea ce contesti.Fundamentalismul nu este obligatoriu o componenta a indivizilor care au convingeri religioase.
Eu ca ateu am citit biblia de 2 ori și intenționez să o mai citesc odată. Nu pot spune același lucru pentru majoritatea credincioșilor. De fiecare dată când aud/citesc versete din documente religioase sunt tot mai ferms convins că tot ce scrie e pur ficțiune și sentimentul de repulsie este tot mai mare pentru ca absolut totul se bate cap în cap. Probabil dacă nu citeam biblia eram încă creștin.

Niciodată nu am criticat ceva fară să mă informez mai întai despre ce este vorba.

Last edited by disbel; 23.12.2010 at 15:06:32.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2010, 15:11:31
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
OK, admitem că ați confundat Elveția cu Suedia. Se întâmplă. Nu asta este reaua credință.

Dar să punem alături ceea ce afirmați dv, și anume că:
"Uitați-vă la elvețieni. O țară seculară unde peste 90% din populție nu crede în nici un dumnezeu(atei)."

cu ceea ce afirmă sursa dv, anume că:

"In Europe, the estimated percentage of atheists, agnostics and other nonbelievers in a personal god ranges as low as single digits in Poland, Romania, Cyprus, and some other countries, and up to 85% in Sweden (where 17% identify themselves as atheists), 80% in Denmark, 72% in Norway, and 60% in Finland."

Lăsând la o parte faptul că într-o discuție serioasă wikipedia nu e argument, observați că "până la 85 %" din sursă devine "peste 90 %" la dv ? Mai observați că "nonbelievers in a personal god" devine "nu cred în nici un dumnezeu" ? Sunt reguli ale onestității intelectuale, domnule. Pasiunea polemică și dorința de a demonstra că noi avem dreptate și celălalt greșește nu trebuie să ne facă să ne identificăm cu ideile noastre, nici să ne facă să încălcăm buna credință.

Ceea ce vedem în Europa și în lume este o majoritate de oameni care cred într-un dumnezeu, dar care se poartă ca și când Dumnezeu nu ar exista. Ateismul e în expansiune, e foarte adevărat asta, dar numărul celor care nu cred în niciun dumnezeu e departe de "break-even point" cu numărul celor care cred într-unul (sau în mai mulți). Dacă îmi îngăduiți o profeție, nici nu se va ajunge vreodată la această paritate. Ceea ce este foarte probabil să se întâmple este ca tot mai mulți oameni să cinstească falși dumnezei și falși profeți. Ateismul nu poate fi decât o soluție tranzitorie, dar nu ceva cu adevărat mulțumitor pentru dușmanul lui Dumnezeu și al oamenilor: el își dorește cult direct, vrea să fie venerat ca un adevărat dumnezeu. Azi încă ne bucurăm că suntem cea mai mare Biserică de pe pământ, dar vin vremuri grele, în care s-ar putea să rămânem mult mai puțini și pentru o asemenea eventualitate ne pregătim copiii încă de pe acum. Până când toate acestea se vor întâmpla, eu vă doresc acum un "Merry No-mass !"

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 23.12.2010, 15:14:23
Scotsman
Guest

Implicit

Citat:
Eu ca ateu am citit biblia de 2 ori și intenționez să o mai citesc odată. Nu pot spune același lucru pentru majoritatea credincioșilor. De fiecare dată când aud/citesc versete din documente religioase sunt tot mai ferms convins că tot ce scrie e pur ficțiune și sentimentul de repulsie este tot mai mare pentru ca absolut totul se bate cap în cap. Probabil dacă nu citeam biblia eram încă creștin.

Niciodată nu am criticat ceva fară să mă informez mai întai despre ce este vorba.
Daca doriti sa contestati crestinismul doar pe baza Bibliei,atunci eventual o sa aveti discutii in contradictoriu cu cei ca mine,adica cu protestantii sau cu neoprotestantii(care sunt mult mai radicali).Daca doriti sa contestati crestinismul ca doctrina/dogma la modul general atunci trebuie sa luati in considerare si argumentele ortodoxe si catolice referitoare la Traditie,ritualuri si alte aspecte.

Aveti o arie extrem de mare de verificat si inteles.Sa citesti Biblia nu este suficient.Oricine poate asta.Problema este ce intelegi din ea,cum o aplici in practica si din ce perspectiva o abordezi.Sunt mii(sau mai mult) de studii pe acesta tema,inclusiv realizate de laici.Dupa cum vedeti problema se ramifica in mai multe directii.Exista si o istorie a celor care au contestat Biblia sau crestinismul.Daca veti cauta veti gasi argumente pro si contra.Asta va va scuti de efortul de a invoca argumente deja lamurite,intr-un fel sau altul.

Daca ar fi sa va recomand un studiu mai degraba universitar(ma refer la profesori de teologie) decat pur religios ar fi Biblia comentata la Oxford.Este o lucrare de dimensiuni epice,extrem de ampla,studii,bibliografie,trimiteri,etc.Daca doriti sa contestati punctual strict Biblia,dupa Craciun,in limita timpului,va stau la dispozitie,in limita priceperii mele.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2010, 15:32:08
disbel disbel is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
OK, admitem că ați confundat Elveția cu Suedia. Se întâmplă. Nu asta este reaua credință.

Dar să punem alături ceea ce afirmați dv, și anume că:
"Uitați-vă la elvețieni. O țară seculară unde peste 90% din populție nu crede în nici un dumnezeu(atei)."

cu ceea ce afirmă sursa dv, anume că:

"In Europe, the estimated percentage of atheists, agnostics and other nonbelievers in a personal god ranges as low as single digits in Poland, Romania, Cyprus, and some other countries, and up to 85% in Sweden (where 17% identify themselves as atheists), 80% in Denmark, 72% in Norway, and 60% in Finland."

Lăsând la o parte faptul că într-o discuție serioasă wikipedia nu e argument, observați că "până la 85 %" din sursă devine "peste 90 %" la dv ? Mai observați că "nonbelievers in a personal god" devine "nu cred în nici un dumnezeu" ? Sunt reguli ale onestității intelectuale, domnule. Pasiunea polemică și dorința de a demonstra că noi avem dreptate și celălalt greșește nu trebuie să ne facă să ne identificăm cu ideile noastre, nici să ne facă să încălcăm buna credință.

Ceea ce vedem în Europa și în lume este o majoritate de oameni care cred într-un dumnezeu, dar care se poartă ca și când Dumnezeu nu ar exista. Ateismul e în expansiune, e foarte adevărat asta, dar numărul celor care nu cred în niciun dumnezeu e departe de "break-even point" cu numărul celor care cred într-unul (sau în mai mulți). Dacă îmi îngăduiți o profeție, nici nu se va ajunge vreodată la această paritate. Ceea ce este foarte probabil să se întâmple este ca tot mai mulți oameni să cinstească falși dumnezei și falși profeți. Ateismul nu poate fi decât o soluție tranzitorie, dar nu ceva cu adevărat mulțumitor pentru dușmanul lui Dumnezeu și al oamenilor: el își dorește cult direct, vrea să fie venerat ca un adevărat dumnezeu. Azi încă ne bucurăm că suntem cea mai mare Biserică de pe pământ, dar vin vremuri grele, în care s-ar putea să rămânem mult mai puțini și pentru o asemenea eventualitate ne pregătim copiii încă de pe acum. Până când toate acestea se vor întâmpla, eu vă doresc acum un "Merry No-mass !"
Cred că trebuie să îți cumperi un dicționar englez-român. Nonbelievers e sinonim cu a nu crede în nici un dumnezeu. Oau am greșit de la 85% la 90% ce păcat am comis, sunteți comici.
Zici că wikipedia nu este o sursă pentru argumente seriose? Bună asta. Dar orice document religios inclusiv biblia este?

Merry No-mass, bună asta. Crăciunul nu are nimic de aface cu creștinismul.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2010, 16:01:19
Scotsman
Guest

Implicit

Citat:
Zici că wikipedia nu este o sursă pentru argumente seriose? Bună asta
Wikipedia este o sursa interesanta dar pentru un anumit nivel.La nivel academic,de exemplu,este lejer depasita.La nivel ,,quick basic overview "este utila.Pina si Jimmy Wales a admis asta:

,,Wikipedia,an online encyclopedia compiled by a distributed network of volunteers, has often come under attack by academics as being shoddy and full of inaccuracies. Even Wikipedia’s founder, Jimmy Wales, says he wants to get the message out to college students that they shouldn’t use it for class projects or serious research."(sursa aici )

Depinde la ce nivel doriti sa va pozitionati argumentatia.

Last edited by Scotsman; 23.12.2010 at 16:04:00.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2010, 16:27:25
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Cred că trebuie să îți cumperi un dicționar englez-român. Nonbelievers e sinonim cu a nu crede în nici un dumnezeu. Oau am greșit de la 85% la 90% ce păcat am comis, sunteți comici.
Zici că wikipedia nu este o sursă pentru argumente seriose? Bună asta. Dar orice document religios inclusiv biblia este?

Merry No-mass, bună asta. Crăciunul nu are nimic de aface cu creștinismul.
Disbel, foloseste exemplul Romaniei care-i cel mai "apropiat" unde pe hirtie 87% se declara ortodocsi, insa practicanti sunt doar intre 5-10%( din numaratoarea celor care frecventeaza biserica duminica) ceea ce inseamna ca dintr-o data 90%!!! sunt de fapt CE?
Din aceia care cred in ..ceva acolo departe? sau nonbelievers?
Acest lucru ne-ar plasa imediat intr-o categorie apropiata cui?, Cehiei? Frantei care-i secularizata pina-n maduva oaselor, asa cum am vazut cu ochii mei!...minastiri goale(muzee)
Credinta insa exista dar sub alta forma!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Scoaterea Episclezei adelin Biserica Ortodoxa Romana 40 14.02.2011 12:50:25
Patriarhia Bulgariei -cere reintroducerea RELIGIEI in scoli cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 0 10.10.2010 19:56:58
Predarea religiei in scoli Mirean Biserica Ortodoxa Romana 229 05.10.2010 21:46:18
Pastrarea religiei in scoli laurschepsis Generalitati 15 22.11.2009 23:26:44