Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.01.2011, 16:18:11
Pippo_'s Avatar
Pippo_ Pippo_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.01.2011
Locație: Cu capul in nori si picioarele pe pamant.
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Duhul Sfant este a treia persoana din Dumnezeu, duhul nostru nu este identic cu aceasta persoana. Daca ar fi identic, ar insemna ca ori de cate ori cad sau ma inalt, cade si se inalta insusi Duhul Sfant. Ori asta e curata erezie. Asa ca nu trebuie sa-L confundam pe Duhul sfant cu duhul nostru.
Nu poti face aceste afirmatii/comparatii cat timp nu intelegi nici tu ce este "duhul tau". Cum ai putea compara "Duhul Sfant" cu "duhul tau" cat timp nu ai clar in minte ce este "duhul tau"?!...
Vechi 28.01.2011, 16:29:11
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pippo_ Vezi mesajul
Nu poti face aceste afirmatii/comparatii cat timp nu intelegi nici tu ce este "duhul tau". Cum ai putea compara "Duhul Sfant" cu "duhul tau" cat timp nu ai clar in minte ce este "duhul tau"?!...
Indiferent cat de mult te-ai cunoaste, iti spun un lucru care nu mai trebuie verficat: nu esti identic cu Dumnezeu. Asa ca pastreaza distinctia intre creat si necreat.
Reply With Quote
Vechi 28.01.2011, 16:33:27
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Indiferent cat de mult te-ai cunoaste, iti spun un lucru care nu mai trebuie verficat: nu esti identic cu Dumnezeu. Asa ca pastreaza distinctia intre creat si necreat.
Pipoo, NECREAT-UL este fantezie sau imaginatie?
Creatul stim ce este, si este verificat si ras-verificat, ceea ce nu se poate spune despre NEcreat
Reply With Quote
Vechi 28.01.2011, 16:45:33
Pippo_'s Avatar
Pippo_ Pippo_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Pipoo, NECREAT-UL este fantezie sau imaginatie?
Creatul stim ce este, si este verificat si ras-verificat, ceea ce nu se poate spune despre NEcreat
Eu privesc dintr-o perspectiva putin diferita fatza de Fr.Guillaume de Ruszka, incercand sa ajung spre fundamental dinspre exterior, si nu invers. Deci practic, unele lucruri fundamentale ma depasesc, nu le pot imagina corect, complet. Si deci tinand totusi cont de idei, deoarece ar fi nebunie sa le negam, incerc sa patrund pas cu pas dinspre usor inspre greu cu imaginatia, astfel incat sa nu pierd pe drum aspectele cate-mi lipsesc pentru a completa intreg tabloul.

Am reflectat un timp asupra unor definitii fundamentale, dar am ajuns la concluzia ca nu reusesc sa le inteleg profunzimea decat mergand de la banal, de la ceea ce am in fatza ochilor, la indemana, spre fundamental, pas cu pas. (lucru pe care de altfel Biblia ne sfatuieste sa il facem, spunand ceva de genul "lasa deoaparte ce este prea greu pentru tine si intelege in primul rand ce ai mai la indemana")

Adica, pot exista niste concluzii logice simple, precum "existenta lui Dumnezeu nu poate fi nici negata si afirmata". In schimb daca ne limitam la simpla intelegere a acestei evidente logice fara sa cautam alte detalii, batem pasul pe loc. Iar daca pe de alta parte negam concluzia logica alegand sa spunem "Dumnezeu exista" sau "Dumnezeu nu exista", ne lasam prada propriei ignorante, cum fac atat ateii cat si credinciosii habotnici, cazand intr-o eroare aberanta la insasi baza ratiunii.
Vechi 28.01.2011, 16:34:51
Pippo_'s Avatar
Pippo_ Pippo_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Cu alte cuvinte, imi recomanzi "fi prost ca asta este natura ta" - facandu-l implicit "prost" pe Dumnezeu. Nu, Multumesc. :)
Vechi 28.01.2011, 16:39:31
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Religia: Ortodox
Implicit Pipoo, mai departe cu explicatia RATIONALA

Asa, mai departe ca mai intrebai tu mai sus ce vreau sa spun prin intrebarea pusa)
Explica te rog:
Sodoma si Ghomora
Potopul
Invierea lui Lazar ( care a inceput sa putrezeasca, i s-a inchegat singele in vene, creierul a intrat in putrefactie si putea) cum explici rational reinvierea celulelor putrezite?
Mersul pe apa
Transformarea apei in vin
Inmultirea pestilor si apiinilor
Vindecarea leprosilor
Reply With Quote
Vechi 28.01.2011, 16:45:00
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Cu alte cuvinte, imi recomanzi "fi prost ca asta este natura ta" - facandu-l implicit "prost" pe Dumnezeu. Nu, Multumesc. :)
Eu nu iti recomand prostia. Daca ai privi cum trebuie natura umana, ai vedea ca si ea iti graieste ceea ce eu ti-am spus - ex: trupul imbatraneste si moare, in vreme ce Dumnezeu nu. Sper sa vina o zi in care sa intelegi ca nu existi din vesnicie, pe cand Dumnezeu exista.
Reply With Quote
Vechi 28.01.2011, 16:48:27
Pippo_'s Avatar
Pippo_ Pippo_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Eu nu iti recomand prostia.
Atunci, evident, nici tu nu intelegi ce spui. Cum ai vrea sa inteleaga altii?!
Vechi 28.01.2011, 16:55:45
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Atunci, evident, nici tu nu intelegi ce spui. Cum ai vrea sa inteleaga altii?!
Daca dupa tot ce ti-am scris tu asta imi spui, marturisesc ca esti in ceata si iti place ceata. Eu voi ignora postarile tale. Bucurie in toate.
Reply With Quote
Vechi 28.01.2011, 17:19:46
Pippo_'s Avatar
Pippo_ Pippo_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Daca dupa tot ce ti-am scris tu asta imi spui, marturisesc ca esti in ceata si iti place ceata. Eu voi ignora postarile tale. Bucurie in toate.
Nu-mi face placere sa te dezamagesc, dar poate este spre binele tau daca intr-adevar pui la suflet; nici eu nu stiu exact cum e mai bine sa procedez. Diferenta dintre povestea lui Harap-Alb si povestea lui Dumnezeu din Biblie, este in conceptia ta doar o diferenta de alegere oarba, irationala. Tu ai ales sa CREZI povestea lui Dumnezeu din Biblie ca fiind reala. Dar cat timp nu-ti dai silinta sa intelegi DE CE si CUM este povestea Biblica REALA, va ramane pentru tine doar o poveste, precum povestea lui Harap-Alb.

Povestea lui Harap-Alb poti afla usor de ce NU ESTE REALA, deoarece te poti interesa cine, de ce, cu ce scop a scris-o, ce se potriveste cu realitatea (observand o discordanta totala); in schimb povestea lui Dumnezeu este mult mai greu de investigat. Si tu neinvestigand, necercetand, ramai la stadiul de POVESTI. Povestea lui Harap-Alb si povestea lui Dumnezeu, tu stii din auzite, de la altii ca una este IREALA si una este REALA. Deci REALITATEA TA SE BAZEAZA PE CONCLUZIILE ALTORA, NU CUNOSTI DIRECT REALITATEA SI NICI TU TE INTERESEAZA SA O CUNOSTI SI VEI TRAI INTR-O FANTEZIE CAT TIMP TE LIMITEZI LA CREDINTA DIN AUZITE FARA SA CAUTI EXPERIENTA DIRECTA.

Last edited by Pippo_; 28.01.2011 at 17:24:26.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
A filosofa sau a crede? Seraphim7 Generalitati 38 18.07.2024 00:01:30
"Crede si nu cerceta!" ??? moro.d Despre Biserica Ortodoxa in general 20 03.09.2013 12:29:18
cauta cu inima si cu tot ce stii, nu cerceta cu ochii Man Teo Generalitati 15 15.08.2011 19:17:52
Cine nu crede in Dumnezeu ladyanda Generalitati 235 14.08.2011 14:08:26
Nevoia de a crede dorinastoica14 Pocainta 15 21.07.2009 12:41:01