Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.02.2011, 01:38:23
Lucemferre Lucemferre is offline
Banned

Data înregistrării: 04.01.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Deci singura cale spre cunoașterea lui Dumnezeu este isihasmul. Dumnezeu nu poate fi cunoscut din cărți sau de la alți oameni, e ceva ce trebuie să experiem direct prin viață de contemplație, teoriile nu au nici o valoare, nici credința. Listele de virtuți și alte scrieri sunt simple teorii care nu ne ajută prea mult. Teama de Dumnezeu e singura care ne ajută să ne apropiem de Dumnezeu. Iar petrecerea isihastă, prin faptul că suntem permanent conștienți de Dumnezeu, ne adâncește progresiv teama de Dumnezeu, ne face să ajungem să ne controlăm cele mai mici manifestări, cele mai mici gesturi și gânduri, pentru a nu face nimic prin care am putea să-L supărăm. Și prin asta ne împăcăm cu Dumnezeu, devenim pregătiți de momentul morții și totodată ne modificăm structura psihoemoțională, despătimindu-ne și eliminând pericolul unor căderi în neascultare în veșnicie.
Tradiție, Dumnezeu e dragoste. Dragostea nu e o calitate a lui Dumnezeu, ci starea Sa de existență. De ce crezi că Mântuitorul pune atâta accent pe iubire? Pentru că aceasta e singura cale de cunoaștere a lui Dumnezeu. Isihasmul e doar o apropiere, deci e totuși o diferență.
Iar, îmi e dificil să înțeleg de ce un creștin, un ortodox, pune accent mai mult pe teamă decât pe dragoste. E adevărat că frica de Dumnezeu e începutul înțelepciunii, dar e doar începutul. O dată cu jertfa lui Hristos, cu dovada supremă de dragoste a lui Dumnezeu față de om, cel din urmă este invitat la mai mult de a-i fi teamă... este invitat la iubire. În plus, e absurd să-ți fie teamă de propriul tată, nu? Între rușine și teamă, din nou, e foarte mare diferență.
Nu am cum să nu remarc cu aceeași dezamăgire atitudinea negativă pe care foarte mulți ortodocși o adoptă în ceea ce privește comportamentul lor și raportarea acestuia la Creator. Spui că trebuie să "să ajungem să ne controlăm cele mai mici manifestări, cele mai mici gesturi și gânduri, pentru a nu face nimic prin care am putea să-L supărăm.". Știi câți oameni cu FRICĂ (în adevăratul sens al cuvântului) de Dumnezeu, cu teama de a nu-I greși cu nimic (din cauza imaginii de Dumnezeu pedepsitor pe care au avut mulți grijă s-o cultive de-a lungul timpului) și, ce-i drept, mai sensibili au fost nevoiți să facă niște vizite pe la psihiatrie? Cele mai frecvente afecțiuni declanșate de o astfel de atitudine sunt, în primul rând, depresia și, imediat după, delirul mistic. De ce să am grijă nu păcătuiesc, în loc să am grijă să fac bine? Diferența, deși aparent e doar de nuanță, e ca de la cer la pământ. Degeaba stai să-ți faci grijă cu păcatul, că tot îl săvârșești într-o formă sau alta. În loc de ofensivă, mai bine treci la atac. Nu văd rostul unei cenzuri atât de exagerate, încât să ajungi să-ți controlezi orice gest. E calea sigură către dezumanizare și un bilet, adesea doar dus, către sanatoriu.

Last edited by Lucemferre; 01.02.2011 at 01:57:36.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ignoranta magnusfelyx Generalitati 0 28.12.2008 14:36:20
Rugaciune si cunoastere georgeval Generalitati 0 29.09.2008 19:59:16
IGNORANTA cristiboss56 Biserica Ortodoxa si Massmedia 24 30.08.2008 11:46:19
Nevoia de discernamant si de cunoastere! alecsandru Vrajitoria 2 24.03.2007 23:54:40