Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.02.2010, 19:01:27
apex-criss apex-criss is offline
Junior Member

Data înregistrării: 05.02.2010
Locație: Pitesti
Religia: Ortodox
Implicit coment

...mantuirea numai la ortodoxi ?!

este bine ca avem aceste semne la sfarsit " ?!"....poate lasa loc de reflectare ....

in fata Lui Dzeu eu cred ca toti suntem egali ....sau cel putin moartea ne egaleaza pe toti

Toti trecem prin acest proces al mortii .....

A muri este o "arta"?

adica sa stii sa treci prin ea....

Ma uitam zilele trecute pe youtube ...la un clip despre penticostali ....care plangeau in biserica ....mai, dar plangeau cu totii cu lacrimi zdravene si nu vreau sa iau in ras sau bascalie asa ceva ....
Dar eu nu am vazut asa ceva intr-o biserica ortodoxa de cand ma stiu .....

Asa ca, poate sunt si altii inaintea noastra .....

Desigur ....nu mai stiu ce sfant spunea ca lacrimile sunt de peste 50 de feluri ....
Totusi ....plangeau de la primul pana la ultimul ....si nu pot sa cred ca atat lume adunata acolo avea scopul de distractie....si mai ales copiii ....

....cred ca ar trebui sa fim mai modesti.....

Apare o problema ....

intre oameni ...fiecare isi promoveaza credinta lui si spune ca cei din credinta lui se vor mantui....si fiecare isi sustine credinta lui ca fiind cea mai buna si cea care-i va conferi cel mai aproape loc de Dzeu ....

In felul acesta se incearca o perfectibilizare a credintei lui ....ma refer la om in general...
Daca nu ai crede ca , credinta ta este cea mai buna atunci ti s-ar parea ca nu te poti apropia de perfectiune....adica de mantuire.
Dar asta se intampla in raport cu oamenii

Ideea asta cu a fi departe sau aproape de Dzeu ....mi se pare cam ciudata ...

Probabil ca exista o ierarhie si in cer .....

Dar Dzeu ....are perceptii de "aproape" si "departe "????
...deci poate fi aprope
..deci poate fi departe
..deci poate fi si aprope si departe
..deci poate fi fara aproape sau departe
...deci poate fi dincolo de capacitatea mea de intelegere depasind logica ...

...dar chiar trebuie sa stiu ?

Aici o sa mai reflectez....
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 15:42:40
Melissa
Guest

Implicit Imi place explicatia arhim.Teofil Paraian referitoare la mantuire

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Parintele Staniloaie a fost intrebat, la finalul unui interviu, daca Raiul este numai pentru ortodocsi sau si pentru catolici. A raspuns ca si catolicii ajung in Rai, dar vor sta un pic mai departe de slava lui Dumnezeu. La care reporterul a continuat sa intrebe acelasi lucru si despre (neo)protestanti. Bineinteles ca Parintele a raspuns in acelasi fel: se vor mantui, insa vor sta mai departe de lumina lui Dumnezeu decat catolicii.

Dupa cum spunea si alt parinte ortodox serios, s-ar putea sa avem surprize la usa Raiului...

Deci, nu va pripiti sa ingustati prea mult calea, ca nu stiti judecatile Domnului.

Parerea mea de ortodox convins.
"In general,Biserica considera ca membrii ei se mantuiesc.Nu se ocupa de ceilalti,pentru ca adevarul este unul.Dumnezeu stie pe cine va mantui si cati va mantui,insa noi,ingeneral,credem ca in primul rand se mantuiesc cei din Biserica.Biserica Ortodoxa exprima credinta in adevarul deplin- e o biserica deplina.PArintele Staniloaie, in Dogmatica, are niste consideratii in care vorbeste despre Biserica deplina si biserici nedepline.Nu stiu daca s-ar putea duce pana la extrem gandul ca numai membrii Bisericii Ortodoxe se mantuiesc, pentru ca sfinti sunt si in Biserica Catolica si poate sunt si in Bisericile evanghelica, insa ei nu au ,in general,preocuparea de a-i scoate in evidenta pe sfinti.Important este sa ne tinem de credinta noastra,iar in ceea ce-i priveste pe ceilalti,sa nadajduim ca Dumnezeu ii va ajuta si pe ei,pt ca e mai mult sa fii credincios crestin in orice grupare religioasa decat sa fii necredincios.Si atunci, nu se poate ca Dumnezeu sa fie indiferent la intentiile bune ale cuiva.Totusi, noi credem ca BO detine adevarul deplin,prin aceea ca are in vedere nu numai raportarea la Dumnezeu,la Domnul nostru Iisus Hristos, ci si la cei care sunt in legatura cu Dumnezeu-la Maica Domnului, la Sfinti;BO are Liturghie,are realitatea impartasirii cu Trupul si Sangele Domnului nostru Iisus Hristos-pentru noi nu este un simbol, ci o realitate si de aceea noi credem ca in Biserica Ortodoxa este mantuirea mai sigura decat in alta parte, unde nu exista acestea si mai ales raportarile acestea."- Extras din cartea "Duhovnici romani in dialog cu tinerii"

Last edited by Melissa; 03.02.2011 at 15:57:36.
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 16:02:56
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Eu nu as putea sa fiu ortodox daca biserica mea ar avea pretentii ca numai si numai credinciosii ortodocsi se pot mantui.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 16:07:35
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Eu nu as putea sa fiu ortodox daca biserica mea ar avea pretentii ca numai si numai credinciosii ortodocsi se pot mantui.
Sa fii ortodox nu e un drept, ci un privilegiu. Nu este o obligatie, ci o necesitate. Doar interesul tau e sa te mantuiesti, nu al Bisericii ortodoxe.
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 16:13:53
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Melissa Vezi mesajul
Nu stiu daca s-ar putea duce pana la extrem gandul ca numai membrii Bisericii Ortodoxe se mantuiesc, pentru ca sfinti sunt si in Biserica Catolica si poate sunt si in Bisericile evanghelica, insa ei nu au ,in general,preocuparea de a-i scoate in evidenta pe sfinti.
Probabil e un citat din pr. Paraianu. Din moment ce e cam singurul duhovnic ce avea aceste conceptii (ceilalti avandu-le opuse) nu putem sa le luam decat ca niste opinii particulare. Au fost si sfinti care au avut invataturi gresite, dar majoritatea niciodata. Si dovada e ca in calendarul ortodox nu e niciun sfant catolic sau evanghelist, deci BO nu are aceeasi conceptie. Mai avem printre ierarhi pe IPS Corneanu, si el tot un caz cam singular.
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 16:19:01
Melissa
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Probabil e un citat din pr. Paraianu. Din moment ce e cam singurul duhovnic ce avea aceste conceptii (ceilalti avandu-le opuse) nu putem sa le luam decat ca niste opinii particulare. Au fost si sfinti care au avut invataturi gresite, dar majoritatea niciodata. Si dovada e ca in calendarul ortodox nu e niciun sfant catolic sau evanghelist, deci BO nu are aceeasi conceptie. Mai avem printre ierarhi pe IPS Corneanu, si el tot un caz cam singular.
Am scris in titlu ca e vorba de parintele Teofil.Dar de crezi tu ca daca "e cam singurul" cu aceste conceptii, sunt gresite????Sa nu uitam de parintele Arsenie Boca care l-a pictat pe Sf Francisc de Assisi in altar, deci e clar ca l-a recunoscut de Sfant!
Sau crezi ca esti tu mai induhovnicit decat a fost parintele Teofil ca sa faci astfel de clasificatii?

Last edited by Melissa; 03.02.2011 at 16:23:17.
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 16:23:08
Iosif77 Iosif77 is offline
Banned

Data înregistrării: 10.01.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Probabil e un citat din pr. Paraianu. Din moment ce e cam singurul duhovnic ce avea aceste conceptii ...
Mai avem printre ierarhi pe IPS Corneanu, si el tot un caz cam singular.
Doua cazuri singulare recunoscute de dumneavoastra.
Cate (multe) cazuri singulare credeti ca exista in realitate?

Daca e sa luam in considerare faptul ca in Sfantul Sinod un singur episcop a votat impotriva lui Nicolae Corneanu, cate cazuri singulare s-ar mai adauga?

Last edited by Iosif77; 03.02.2011 at 16:25:15.
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 16:30:37
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Implicit

va rog cititi aici, ca va lamureste: http://www.mirem.ro/pdfuri/ignatie.pdf
Vechi 03.02.2011, 16:41:01
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iosif77 Vezi mesajul
Doua cazuri singulare recunoscute de dumneavoastra.
Cate (multe) cazuri singulare credeti ca exista in realitate?

Daca e sa luam in considerare faptul ca in Sfantul Sinod un singur episcop a votat impotriva lui Nicolae Corneanu, cate cazuri singulare s-ar mai adauga?
M-am referit la duhovnici si ierarhi. Or mai fi vreo 2-3 ierarhi din cei cateva mii din toata ortodoxia, nu zic nu.
Iar in cazul IPS Corneanu, chiar asta e dovada, a fost cercetat pentru lucrul asta. Daca asa credeau toti ce rost mai aveau sa-l cerceteze?

In cazul votului probabil ati inteles gresit. Doar vrednicul IPS Bartolomeu a votat pentru caterisire. ceilalti nu au votat ca e bien ce a facut, ci l-au iertat de scoaterea de la Mitropolie. In prealabil IPS Corneanu si-a cerut iertare si a spus ca regereta si se caieste. Ca nu a fost sincer e doar problema domniei sale.
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 16:52:05
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Melissa Vezi mesajul
Am scris in titlu ca e vorba de parintele Teofil.Dar de crezi tu ca daca "e cam singurul" cu aceste conceptii, sunt gresite????Sa nu uitam de parintele Arsenie Boca care l-a pictat pe Sf Francisc de Assisi in altar, deci e clar ca l-a recunoscut de Sfant!
Sau crezi ca esti tu mai induhovnicit decat a fost parintele Teofil ca sa faci astfel de clasificatii?
Scuze ca, la fel ca toti sfintii si aproape toata BO nu sunt si eu de aceeasi parere. Citeste te rog ce am scris eu in ultimele mesaje legate de catolici si vei vedea ca nu doar afirm unele lucruri, ci le si argumentez. Adica nu scriu ce m-am gandit eu ca as vrea sa fie. Si daca observi nici nu ii cert pe cei care nu au acelasi conceptii ca si mine.
Fiecare ortodox se crede mai intelept decat Fer. Augustin care a sustinut Filioque. Fiecare catolic si ortodox se crede mai intelept decat fer. Augustin in privinta predestinarii. Fiecare crestin se vrede mai intelept decat Sf. Grigorie de Nazians care sustinea un fel de apocatastaza. Iar acestia erau sfinti.
Am dreptul sa aleg in privinta asta ce spun ceilalti duhovnici si toti sfintii, sunt sigur ca nu s-au inselat toti si doar parintele Paraianu a avut dreptate.
Legat de Sf. Francisc citeste te rog ce am scris despre stigmate si bilocatie.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta Ioana-Andreea Secte si culte 77 16.11.2013 22:42:56
Mantuirea Tartaruga Dogmatica 413 11.09.2012 03:18:26
Mantuirea danyel Despre Biserica Ortodoxa in general 1 24.12.2006 22:39:15