![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Din cate spuneati undeva mai sus, Biserica Catolica are o dogma ca numai cei botezati se pot mantui. Deci ceilalti care nu au fost botezati mai au vreo sansa sa scape de Iad? Caci Purgatoriul se pare ca nu rezolva problema lor, din cate am inteles din acest topic. Este un subiect care ma intereseaza foarte mult, de asta insist sa-l discut cu oricine poate sa-mi ofere niste raspunsuri credibile.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
-cei nebotezați care au murit înainte de începutul misiunii publice a Bisericii, adică înainte de ziua Cincizecimii vor fi judecați numai în baza faptelor lor și a legii morale naturale, care este sădită de Dumnezeu în inima omului. Dacă au fost drepți, în perioada petrecută între momentul judecății lor (care are loc imediat după moarte) și momentul Înălțării Domnului nostru Isus au stat într-un loc (sau stare) numită Limbul Patriarhilor în care, deși au fost lipsiți de vederea lui Dumnezeu, nu au fost lipsiți de fericirea naturală. După Înălțare, sufletele lor au ajuns la Cer, unde s-au bucurat, se bucură și se vor bucura mereu de Lumina cea Neînserată. În aceeași categorie intră și cei nebotezați, care au murit ulterior Cincizecimii, dar la care nu au ajuns cuvintele Evangheliei, cu singura deosebire că, în cazul lor, nu mai vorbim de Limbul Părinților, ci de Rai, Purgatoriu sau Iad. Astăzi, cred că puțini nebotezați din această categorie mai sunt. situație. -ceilalți nebotezați nu se mântuiesc, adică nu se bucură de fericirea supranaturală a vederii lui Dumnezeu. O credință larg împărtășită, fără a fi de nivel dogmatic, susține că toți copiii care mor în stare nebotezată și fără păcate personale ajung într-un loc (sau stare) numită Limbul Copiilor, unde este posibilă fericirea naturală, care este posibilă și pe pământ.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 04.02.2011 at 12:02:18. |
|
||||
|
||||
![]()
Evident ca nu m-am referit la cei dinainte de intemeierea Bisericii.
Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Eu cred ca s-ar putea sa ne frigem la "degete" daca ne jucam cu SCEPTRUL lui Dumnezeu. Asta nu dovedeste smerenie, ci altceva. Iata ca omul vrea sa fie ca Dumnezeu, dar nu prin jertfa si smerenia sa ci stabilind el cine se mantuieste si cine nu.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cel care judecă este Dumnezeu, asistat de asesorii Săi. Pe de altă parte, Dumnezeu ne-a transmis criteriile după care El judecă, iar judecata Sa este obiectivă și perfectă. Aceste condiții necesare mântuirii sunt următoarele: botezul, credința (inclusiv faptele de credință), respectarea poruncilor. Conform punctului dv de vedere, dacă cineva difuzează Codul Penal înseamnă că se substituie judecătorilor sau că atentează la sceptrul legislatorului. Evident, fals.
|
||||
|
||||
![]()
În prealabil postat de Florin-Ionut
Deci, in conceptia dumneavoastra, mantuirea este numai atunci cand Il vedem pe Dumnezeu față către Față. Daca cei nebotezati nu ajung sa-L vada pe Dumnezeu, atunci merg automat in Iad (nu vorbesc despre copii aici, ci la modul general despre toti oamenii nebotezati care au trait dupa Cinzecime). Am inteles bine? Citat:
Eu pot sa cred ca numai cei botezati au sansa sa-L vada pe Dumnezeu in Imparatia Cerurilor, insa ceilalti nu sunt automat condamnati pentru vesnicie pentru o vina care nu este a lor. Eu stiu ca Dumnezeu este bun, iubitor si drept, iar aceste calitati nu pot da pur si simplu la gunoi miliarde de suflete pentru ca oamenii concep dogme. Intrebare: cum de s-a mantuit talharul de-a dreapta, din moment ce nu era botezat? Stim bine ce inseamna a fi talhar, adica un hot deosebit de violent care jefuieste uneori omorand in bataie oamenii in case sau la drumul mare. Iata ca unul din acestia a ajuns in Rai si nu putem accepta ca ar fi fost botezat mai inainte, din moment ce a fost condamnat la moarte ca urmare a unor fapte abominabile.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Har, smerenie si jertfa de sine.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by Mihailc; 04.02.2011 at 17:39:11. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 77 | 16.11.2013 22:42:56 |
Mantuirea | Tartaruga | Dogmatica | 413 | 11.09.2012 03:18:26 |
Mantuirea | danyel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 1 | 24.12.2006 22:39:15 |
|