Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.02.2011, 19:32:37
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de camy_d Vezi mesajul
BO afirmă că Iisus a înălțat-o cu trupul la cer, nu s-a ridicat singură.
Ce bine ar fi dacă ați adera măcar la obiceiul catolic al informării de la sursă și nu după ce auziți de la Avva Varzuvie. În acest caz, hotărârea dogmatică aceasta e:

După ce am înălțat rugăciuni de cerere iarăși și iarăși lui Dumnezeu și am chemat lumina Spiritului Adevărului, pentru gloria Atotputernicului Dumnezeu care a arătat afecțiunea Sa specială pentru Fecioara Maria, pentru a-L onora pe Fiul ei, nemuritorul Rege al Vremurilor și Biruitor asupra păcatului și morții, pentru a crește gloria aceleiași auguste Maici și pentru bucuria și exultarea întregii Biserici; cu autoritatea Domnului nostru Isus Cristos, a Fericiților Apostoli Petru și Paul și cu autoritatea noastră proprie, pronunțăm, declarăm și definim că este o dogmă divin revelată: aceea că Neprihănita Maică a lui Dumnezeu, pururea Fecioară Maria, sfârșind cursul vieții ei pe pământ, a fost luată cu trupul și cu sufletul în gloria cerească.

Deci, dogma catolică nu spune că s-a ridicat singură, ci afirmă exact contrariul.
Documentul relevant aici: http://www.papalencyclicals.net/Pius12/P12MUNIF.HTM

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 14:09:50
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Daca va veti intreba duhovnicul sau preotul veti avea surpriza sa constatati ca si Biserica Ortodoxa considera ca sfinta Fecioara s-a inaltat cu trupul si sufletul la cer. V-as da si link-uri catre site-uri ortodoxe, insa nu stiu cum se face.
Deci, in acest caz, ironia si lipsa dumneavoastra de respect se indreapta chiar asupra Bisericii Ortodoxe.
Nu sunt sigur, dar daca nu ma insel (am cautat vreo ora pe net) ortodocsii spun ca Fecioarei Maria i s-a luat trupul doar si aceasta a fost dus la cer unde s-a reunit cu sufletul. In timp ce catolicii spun ca Fecioara a inviat si apoi a fost ridicata la cer.
Si am gasit chiar intr-o sursa catolica asta (desi eu cautam o sursa ortodoxa). Pentru ca nu stiam de ce ortodocsii resping dogma din 1950. Iata chiar articolul unui preot catolic (sau greco-catolic): http://www.desteptarea.ro/inaltarea-...are-maria.html
"Stramutarea ei la cer este atestata inca din secolul al II-lea de un ucenic al apostolului Ioan, Leuciu. Studiile recente despre scrierile apocrife, ca si sapaturile arheologice din Palestina au confirmat scrierea lui Leuciu, Transitus Mariae, un panegiric iudeo crestin care se citea la mormantul Sfintei Fecioare Maria din Ghetsemani, cu ocazia sarbatorii inaltarii sale la cer. In acest document iudeo-crestin din primele secole ale erei crestine, se spune ca Sfanta Fecioara a murit la Ierusalim la cativa ani dupa moartea lui Isus ca Isus a venit cu un alai de ingeri si a luat sufletul Mariei, ducandu-l la Arborele Vietii ca apostolii au ingropat-o pe Maria la Ghetsemani, infruntand cu acea ocazie o prigoana a iudeilor ca dupa patru zile Isus a aparut din nou Mamei sale si a poruncit arhanghelului Mihai sa poarte la cer si trupul Mariei pentru a-l reuni cu sufletul sau."

Din ce vad si greco-catolicii au aceeasi dogma ca si noi, nu ca si romano-catolicii: http://www.parohiasfantulgheorghe.ro...aicii-domnului
Iar romano-catolicii spun, (desi am vazut ca traditia e alta din scrierea acelui ucenic) in noua dogma ca Fecioara a murit, apoi a inviat si a fost ridicata cu trupul si sufletul la cer: http://www.predici.cnet.ro/arhive/1474/

Oricum, are mai mica importanta inca o dogma, din moment ce, asa cum am aratat si niciun teolog catolic nu ar putea sa argumenteze, Dogma Neprihanitei zamisliri este imposibila, o erare si un neadevar. O mai face si pe Maica Domnului fara niciun merit, neavand vreo vointa (chiar si cel mai pacatos are vointa, doar animalele nu au).
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 14:23:29
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Diferenta este ca la Lourdes, Fatima sau alte apartitii mariane aprobate de Biserica nu s-a intamplat acest lucru. Numeni nu contesta ca exista aparitii falsa sau inselari ale diavolului; dar cele aprobate au fost verificate si au trecut testele Bisericii, inclusiv apa sfintita.
Biserica n-a aprobat niciodata vreo aparitie catolica, nici nu ar avea cum in veci, pentru ca duhul de acolo nu spunea adevarul, la Lourdes a spus de dogma eronata a Neprihanitei Zamisliri, iar la Fatima de alta dogma inventata, Purgatoriul.
Biserica este Biserica ortodoxa, cred ca va referiti doar la cultul catolic, dar acela este mai mult o ierarhie lumeasca, neavand har. Cum au aprobat bilocatia si stigmatele sau alte minuni catolice, e normal sa si aprobe din cand in cand cate ceva, altfel s-ar spune ca nu exista minuni in BC.
Pe langa faptul ca am argumentat de ce dogma Neprihanitei Zamisliri e o eroare dogmatica (si nu a raspuns cineva, pentru ca nu exista contraargumente), am mai explicat si de ce aparitiile de la Fatima sau Lourdes nu seaman deloc cu cele divine: aerul rece dinaintea aparitiilor (nu stiu daca la ambele aparitii) si mai ales minunea cu halucinatia colectiva a miscarii soarelui de la Fatima.
Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Pe de o parte, aduceti ca argument imbatabil o relatare despre cum apa sfintita catolica l-a demascat pe diavol, iar pe de alta parte negati existenta harului in Biserica Catolica (si deci, implicit, si puterea apei sfintite).
Asa au spus acele calugarite, nu stiu daca apa l-a demascat pe demon. Pe de alta parte in experimetele facute in Rusia asupra apei sfintite nu doar preotul schimba structura apei, ci si un credncios obisnuit, dar intr-o proportie mai mica. Acum, nici catolicii nu sunt pagani, mai ales credinciosii obisnuiti.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 14:27:07
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Dogma Neprihanitei zamisliri este imposibila, o erare si un neadevar. O mai face si pe Maica Domnului fara niciun merit, neavand vreo vointa (chiar si cel mai pacatos are vointa, doar animalele nu au).
1. Ceea ce la Catalin 2 e imposibil, la Dumnezeu e cu putiinta.
2. Si Isus Cristos s-a nascut fara pacat; asta nu inseamna ca nu a avut nici un merit si a fost fara vointa.
3. Ati putea aprecia ca prin aceasta dogma catolicii o cinstesc mai mult pe sfinta Feciora. Nu mai mult decit ortodocsii, ci mai mult fata de cum o faceau inainte; iar acest lucru nu poate fi decit bun
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 14:54:11
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Implicit

Citat:
1. Ceea ce la Catalin 2 e imposibil, la Dumnezeu e cu putiinta.
Am vazut ca ai imbratisat puternic fraza "cele ce sunt cu neputinta la oameni sunt cu putinta la Dumnezeu", dar pierzi din vedere contextul in care a fost folosita.

Citat:
2. Si Isus Cristos s-a nascut fara pacat; asta nu inseamna ca nu a avut nici un merit si a fost fara vointa.
Cum poti compara Creatorul cu creatia. Iisus Hristos - Omul nu poate fi separat de Iisus Hristos - Unul din Sfanta Treime. Rastignirea si nasterea nu i-au afectat dumnezeirea. Totul este creat si cu un inceput, mai putin Sfanta Treime. Fecioara Maria si-a castigat acest statut, a fost smerita si credincioasa, nu a fost creata fara pacat.
Dumnezeu nu poate pacatui, omul da, deci doar cel dintai e fara de pacat.

Citat:
3. Ati putea aprecia ca prin aceasta dogma catolicii o cinstesc mai mult pe sfinta Feciora. Nu mai mult decit ortodocsii, ci mai mult fata de cum o faceau inainte; iar acest lucru nu poate fi decit bun
Prin aceasta supravenerare nu faceti decat sa-i dimunuati meritul. Sa o considerati o completare a Lui Dumnezeu. Intrucat Dumnezeu nu are pacat, nici ea. Nu o faceti decat sa para o persoana fara vointa, care a fost astfel creata, fara sa aiba vreun merit sa se numeasca NASCATOARE DE DUMNEZEU.

.
Vechi 04.02.2011, 15:18:14
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nu sunt sigur, dar daca nu ma insel (am cautat vreo ora pe net) ortodocsii spun ca Fecioarei Maria i s-a luat trupul doar si aceasta a fost dus la cer unde s-a reunit cu sufletul. In timp ce catolicii spun ca Fecioara a inviat si apoi a fost ridicata la cer.
Eu v-am reprodus pasajul edificator din însăși dogma catolică, iar apoi v-am dat o legătură către întregul document original. Și atunci, cum îndrăzniți să afirmați "catolicii spun ca Fecioara a inviat si apoi a fost ridicata la cer" ? Sau poate că nu ați înțeles că noi nu punem preț pe ce spune câte un călugăr bărbos "Arsenie" sau "Varzuvie", ci numai pe ce spun cei care au primit în mod deplin misiunea de a învăța în Biserică, iar aceștia sunt numai Papa și episcopii în comuniune cu el ? Iar ceea ce a spus Papa, în termeni de infailibilitate, v-am arătat. Scrie acolo că Sf Fecioară a înviat mai întâi și a fost ridicată la cer mai apoi ? Nu scrie ? Înseamnă că iarăși colportați aceleași calomnii înveninate la adresa Bisericii Catolice, care pare principala dv activitate pe acest forum.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 15:23:03
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Sau poate că nu ați înțeles că noi nu punem preț pe ce spune câte un călugăr bărbos "Arsenie" sau "Varzuvie", ci numai pe ce spun cei care au primit în mod deplin misiunea de a învăța în Biserică, iar aceștia sunt numai Papa și episcopii în comuniune cu el ?
Pe mine personal ma deranjeaza expresiile "calugar barbos". Ati auzit pe careva zicand de papa ca e un "chelios".
Nici un ortodox nu pune pret pe ce zice papa, ci pe ceea ce zice Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti.
Altfel spus, daca nu puteti sa dati un raspuns mai putin jignitor mai bine ar fi sa va abtineti.
Vechi 04.02.2011, 15:33:28
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Ar fi fost ridicol sa se sutina ca Fecioara Maria nu a fost inaltata cu trupul la cer, de vreme ce se sustine ca a fost lipsita de pacatul stramosesc.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 16:07:01
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
Am vazut ca ai imbratisat puternic fraza "cele ce sunt cu neputinta la oameni sunt cu putinta la Dumnezeu", dar pierzi din vedere contextul in care a fost folosita.
.
1. Acest argument este adus in discutie cind unele persoane au pretentia absurda sa creada ca pot intelege sau explica caile Domnului.
Citat:
Cum poti compara Creatorul cu creatia. Iisus Hristos - Omul nu poate fi separat de Iisus Hristos - Unul din Sfanta Treime. Rastignirea si nasterea nu i-au afectat dumnezeirea. Totul este creat si cu un inceput, mai putin Sfanta Treime. Fecioara Maria si-a castigat acest statut, a fost smerita si credincioasa, nu a fost creata fara pacat.
Dumnezeu nu poate pacatui, omul da, deci doar cel dintai e fara de pacat.
.
Nu compar nimic. Faptul ca sfinta Fecioara s-a nascut fara pacat nu ii diminueaza meritele. Din contra; inclusiv teologii ortodocsi sustin ca cu cit este mai curat un om, cu atit ispitele sint mai mari.
Citat:
Prin aceasta supravenerare nu faceti decat sa-i dimunuati meritul. Sa o considerati o completare a Lui Dumnezeu. Intrucat Dumnezeu nu are pacat, nici ea. Nu o faceti decat sa para o persoana fara vointa, care a fost astfel creata, fara sa aiba vreun merit sa se numeasca NASCATOARE DE DUMNEZEU.
.
Asta va imaginati dumneavoastra ,ca am supravenera-o. Oare cine e in stare sa-i aduca sfitei Fecioare Maria recunostinta intreaga pentru ca a spus simplu: "Fie mie dupa cuvintul tau", iar prin aceasta noi am primit demnitatea de a ne numi fii ai Lui Dumnezeu?
Citat:
Pe mine personal ma deranjeaza expresiile "calugar barbos". Ati auzit pe careva zicand de papa ca e un "chelios".
Nici un ortodox nu pune pret pe ce zice papa, ci pe ceea ce zice Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti.
Altfel spus, daca nu puteti sa dati un raspuns mai putin jignitor mai bine ar fi sa va abtineti.
.
Expresia "calugar barbos" se refera la faptul ca nu e suficient sa ai barba, ca sa fii si teolog sau invatat. Cind vreti sa dati contraargumente, nu ar fi rau sa nu ne spuneti despre cu stiu ce preot sau calugar despre care nu a auzit nimeni.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 16:07:42
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Ar fi fost ridicol sa se sutina ca Fecioara Maria nu a fost inaltata cu trupul la cer, de vreme ce se sustine ca a fost lipsita de pacatul stramosesc.
Observatie logica.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Slujba de Adormirea Maicii Domnului intrerupta de DNA Laura19 Stiri, actualitati, anunturi 51 21.08.2012 16:03:50
Adormirea Maicii Domnului dan73 Generalitati 3 05.07.2012 16:22:32
Adormirea Maicii Domnului partenie Diverse Sarbatori 20 15.08.2009 21:19:08
Adormirea Maicii Domnului Laurentiu Diverse Sarbatori 1 15.08.2008 20:25:15
adormirea maicii domnului Pupi Generalitati 1 12.08.2008 13:13:16