Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.02.2011, 14:27:07
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Dogma Neprihanitei zamisliri este imposibila, o erare si un neadevar. O mai face si pe Maica Domnului fara niciun merit, neavand vreo vointa (chiar si cel mai pacatos are vointa, doar animalele nu au).
1. Ceea ce la Catalin 2 e imposibil, la Dumnezeu e cu putiinta.
2. Si Isus Cristos s-a nascut fara pacat; asta nu inseamna ca nu a avut nici un merit si a fost fara vointa.
3. Ati putea aprecia ca prin aceasta dogma catolicii o cinstesc mai mult pe sfinta Feciora. Nu mai mult decit ortodocsii, ci mai mult fata de cum o faceau inainte; iar acest lucru nu poate fi decit bun
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 14:54:11
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Am vazut ca ai imbratisat puternic fraza "cele ce sunt cu neputinta la oameni sunt cu putinta la Dumnezeu", dar pierzi din vedere contextul in care a fost folosita.

Citat:
2. Si Isus Cristos s-a nascut fara pacat; asta nu inseamna ca nu a avut nici un merit si a fost fara vointa.
Cum poti compara Creatorul cu creatia. Iisus Hristos - Omul nu poate fi separat de Iisus Hristos - Unul din Sfanta Treime. Rastignirea si nasterea nu i-au afectat dumnezeirea. Totul este creat si cu un inceput, mai putin Sfanta Treime. Fecioara Maria si-a castigat acest statut, a fost smerita si credincioasa, nu a fost creata fara pacat.
Dumnezeu nu poate pacatui, omul da, deci doar cel dintai e fara de pacat.

Citat:
3. Ati putea aprecia ca prin aceasta dogma catolicii o cinstesc mai mult pe sfinta Feciora. Nu mai mult decit ortodocsii, ci mai mult fata de cum o faceau inainte; iar acest lucru nu poate fi decit bun
Prin aceasta supravenerare nu faceti decat sa-i dimunuati meritul. Sa o considerati o completare a Lui Dumnezeu. Intrucat Dumnezeu nu are pacat, nici ea. Nu o faceti decat sa para o persoana fara vointa, care a fost astfel creata, fara sa aiba vreun merit sa se numeasca NASCATOARE DE DUMNEZEU.

.
Vechi 04.02.2011, 16:07:01
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
Am vazut ca ai imbratisat puternic fraza "cele ce sunt cu neputinta la oameni sunt cu putinta la Dumnezeu", dar pierzi din vedere contextul in care a fost folosita.
.
1. Acest argument este adus in discutie cind unele persoane au pretentia absurda sa creada ca pot intelege sau explica caile Domnului.
Citat:
Cum poti compara Creatorul cu creatia. Iisus Hristos - Omul nu poate fi separat de Iisus Hristos - Unul din Sfanta Treime. Rastignirea si nasterea nu i-au afectat dumnezeirea. Totul este creat si cu un inceput, mai putin Sfanta Treime. Fecioara Maria si-a castigat acest statut, a fost smerita si credincioasa, nu a fost creata fara pacat.
Dumnezeu nu poate pacatui, omul da, deci doar cel dintai e fara de pacat.
.
Nu compar nimic. Faptul ca sfinta Fecioara s-a nascut fara pacat nu ii diminueaza meritele. Din contra; inclusiv teologii ortodocsi sustin ca cu cit este mai curat un om, cu atit ispitele sint mai mari.
Citat:
Prin aceasta supravenerare nu faceti decat sa-i dimunuati meritul. Sa o considerati o completare a Lui Dumnezeu. Intrucat Dumnezeu nu are pacat, nici ea. Nu o faceti decat sa para o persoana fara vointa, care a fost astfel creata, fara sa aiba vreun merit sa se numeasca NASCATOARE DE DUMNEZEU.
.
Asta va imaginati dumneavoastra ,ca am supravenera-o. Oare cine e in stare sa-i aduca sfitei Fecioare Maria recunostinta intreaga pentru ca a spus simplu: "Fie mie dupa cuvintul tau", iar prin aceasta noi am primit demnitatea de a ne numi fii ai Lui Dumnezeu?
Citat:
Pe mine personal ma deranjeaza expresiile "calugar barbos". Ati auzit pe careva zicand de papa ca e un "chelios".
Nici un ortodox nu pune pret pe ce zice papa, ci pe ceea ce zice Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti.
Altfel spus, daca nu puteti sa dati un raspuns mai putin jignitor mai bine ar fi sa va abtineti.
.
Expresia "calugar barbos" se refera la faptul ca nu e suficient sa ai barba, ca sa fii si teolog sau invatat. Cind vreti sa dati contraargumente, nu ar fi rau sa nu ne spuneti despre cu stiu ce preot sau calugar despre care nu a auzit nimeni.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 16:25:33
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
1. Acest argument este adus in discutie cind unele persoane au pretentia absurda sa creada ca pot intelege sau explica caile Domnului.
Pacat ca il folosesti ca un argument cand nu poti da un raspuns corect. Iei in brate aceasta fraza si gata, s-a terminat cu raspunsul.

Citat:
Nu compar nimic. Faptul ca sfinta Fecioara s-a nascut fara pacat nu ii diminueaza meritele. Din contra; inclusiv teologii ortodocsi sustin ca cu cit este mai curat un om, cu atit ispitele sint mai mari.
Cum nu ii diminueaza meritele. Odata ce a fost nascuta fara pacat, nu este supusa pacatului. Viata Fecioarei Maria a fost schimbata odata cu Bunavestire, pana atunci ducea o viata normala.
Da, bine zic "cu cat este mai curat", nu fara de pacat. Doar Iisus Hristos -Omul e fara de pacat, fara pacat originar, ca nu avea cum sa mosteneasca acest pacat de la creatie.
"Nu te teme Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu", de ce ar mai fi zis aceste cuvinte Arhanghelul Gavriil daca ea era deja fara pacat??? Care har, care mila?

Citat:
Asta va imaginati dumneavoastra ,ca am supravenera-o. Oare cine e in stare sa-i aduca sfitei Fecioare Maria recunostinta intreaga pentru ca a spus simplu: "Fie mie dupa cuvintul tau", iar prin aceasta noi am primit demnitatea de a ne numi fii ai Lui Dumnezeu?
"Iata roaba Domnului, fie mie dupa cuvantul tau!" arata smerenia, s-a supus voii lui Dumnezeu, a primit cuvantul.
Nu e o imaginatie, ce e asa greu de inteles, din moment ce se naste fara pacat, nu poate pacatui, ca si cum ar fi genetic programata. Daca ea a fost ferita de pacatul stramosesc, inseamna ca nu exista o vointa a ei, intrucat Dumnezeu o obliga astfel sa devina partasa la mantuirea noastra.
Dupa cum Eva a luat parte la caderea si moartea lui Adam, tot asa Fecioara Maria a participat la intoarcerea lui la starea cea dintai. Si dupa acest har mai este numita Fiica lui Adam.

Citat:
Expresia "calugar barbos" se refera la faptul ca nu e suficient sa ai barba, ca sa fii si teolog sau invatat. Cind vreti sa dati contraargumente, nu ar fi rau sa nu ne spuneti despre cu stiu ce preot sau calugar despre care nu a auzit nimeni.
Si daca am auzit de papa, asta ce inseamna? Ca are vreun efect asupra credintei?
Daca nu ati auzit voi, nu inseamna ca nu a auzit nimeni.
Dar sa jignesti e usor...
Vechi 04.02.2011, 16:39:37
Senior Member

Implicit

Citat:
Dar sa jignesti e usor...
N-am avut nici o intentie. Imi cer scuze.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 16:45:57
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
N-am avut nici o intentie. Imi cer scuze.
Nu e cazul de scuze.
Nu stiu daca ma crezi, dar cand am citit cele scrise , m-a luat instantaneu o durere de cap de amaraciune.
Pentru ca nu s-a referit la cineva anume, i-a jignit pe toti. Acesti duhovnici au avut roluri importante in trezirea multora la realitate, la credinta.
Vechi 04.02.2011, 22:12:37
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
1. Nu e mai usor sa spunem ca BC a gresit decat sa spunem ca girafa are doua picioare si soarele e patrat?
2. Iisus S-a intrupat de la Duhul Sfant, de aceea S-a nascut fara pacatul adamic, nu fara posibilitatea de a pacatui.
3. Chiar am spus ca prin aceasta catolicii o desconsidera pe Maica Domnului, care nu a avut vreun merit: a fost predestinata de la nastere, i s-a sters si pacatul original si i s-a luat si liberul arbitru (posibilitatea de a pacatui, pentru ca catolicii spun ca prin har nu avea posibilitatea de a gresi).
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 22:20:36
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

ca sa ajungem undeva pe subiectul, discutie se incepe de aici "Ce este pacatul stramosesc"? iar apoi "cum se mosteneste pacatul stramosesc" ... orice alt fel de discutii sunt derizorii.. eu zic asa... aialaltii zic invers.. in felul asta topicul poate ajunge si la 100 de pagini... de dovedit am sa va dovedesc eu..

Deci pentru catolici :

1.Ce este pacatul stramosesc?
2.Cum se mosteneste pacatul stramosesc?

Datii bataie!
Reply With Quote
Vechi 05.02.2011, 08:56:33
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
1. Nu e mai usor sa spunem ca BC a gresit decat sa spunem ca girafa are doua picioare si soarele e patrat?
2. Iisus S-a intrupat de la Duhul Sfant, de aceea S-a nascut fara pacatul adamic, nu fara posibilitatea de a pacatui.
3. Chiar am spus ca prin aceasta catolicii o desconsidera pe Maica Domnului, care nu a avut vreun merit: a fost predestinata de la nastere, i s-a sters si pacatul original si i s-a luat si liberul arbitru (posibilitatea de a pacatui, pentru ca catolicii spun ca prin har nu avea posibilitatea de a gresi).
1. Vom spune ca Biserica Catolica a gresit, asa cum de altfel a si facut Papa Ioan Paul al II-lea, atunci cind va fi cazul. Insa, atunci cind cineva, cu inteligenta si logica primite de la Dumnezeu, nu isi poate explica un lucru, putem spune ca la Dumnezeu sint cu putiinta toate, chiar daca mintea noastra nu poate intelege.
2. Acest argument a fost adus tocmai pentru ca ati spus ca prin aceasta dogma ii diminuam meritele sfintei Fecioare, ea nemaiputind pacatui. Ati dedus singur ca nu diminuam nimic.
3.Verificati ce ati scris la puctul 2. Deci daca Isus s-a nascut fara pacatul stramosesc, insa i-a ramas posibilitatea de a pacatui, acelasi lucru s-a intimplat si cu sfinta Fecioara. Luarea liberului arbitru e o inventie recenta; acum , la dumneavoastra o citesc prima data. A avut posibilitatea de a pacatui, insa nu a facut-o si din acest motiv a ramas imaculata.

Last edited by nutucutu; 05.02.2011 at 09:08:09.
Reply With Quote
Vechi 05.02.2011, 10:12:42
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Impecabilitatea Apărătoarei Doamne nu trebuie înțeleasă ca lipsă a posibilității de a păcătui. A avut-o, exact așa cum Eva a avut-o. Dar, de aici, apar deosebirile. Că Trandafirul Mistic putea păcătui, deducem din întrebarea adresată de Dumnezeu prin mesagerul Său, la care Neprihănita răspunde: "Fie mie". Ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi spus "nu" este subiect (frecvent și gras) de speculație între teologi. Din fericire, a răspuns afirmativ. Acționând în baza preștiinței Sale, Dumnezeu a curățit-o pe ea încă de la zămislirea ei, a "răscumpărat-o cu anticipație" dacă vreți. Aceasta este toată credința catolică în materie.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Slujba de Adormirea Maicii Domnului intrerupta de DNA Laura19 Stiri, actualitati, anunturi 51 21.08.2012 16:03:50
Adormirea Maicii Domnului dan73 Generalitati 3 05.07.2012 16:22:32
Adormirea Maicii Domnului partenie Diverse Sarbatori 20 15.08.2009 21:19:08
Adormirea Maicii Domnului Laurentiu Diverse Sarbatori 1 15.08.2008 20:25:15
adormirea maicii domnului Pupi Generalitati 1 12.08.2008 13:13:16