Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.02.2011, 17:07:03
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Imi cer iertare ca intervin. Poate sa ma lamureasca cineva cu o problema? Acum am aflat si eu ca la romani ziua intai era Luni si ziua a saptea Dumineca sau ziua Soarelui. Eu banuiesc ca saptamana incepea odata si in Israel si la Roma in Imperiul Roman, nu cred ca erau decalate cu o zi. Sau gresesc? Daca e asa, si nu exista decalaj de o zi, atunci Sabatul din calendarul evreiesc pica tocmai Duminica in calendarul Roman. Deci intrebare pentru cunoscatori: In ce zi, dupa calendarul Roman, serbau Sabatul evreii rezidenti la Roma sau in alt oras din Imperiu? Inca o data precizez: dupa calendarul Roman, nu dupa cel evreiesc.
Multumesc anticipat.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Dupa cum rezulta din juxtapunerea saptamanii de tip roman cu cea de tip ebraic, sabatul evreiesc era in ziua lui Saturn, a sasea din saptamana romana.

Referitor la saptamana din Israel si cea de la Roma: fiecare popor avea temeiurile lui cronologice.
Nu e vorba e un decalaj, ci de sistemul de referinta.
Sistemul de referinta roman nu tinea seama de sistemul de referinta israelian, si nici invers.

Corelatia dintre cele doua sisteme se face suprapunand o diagrama cronologica peste cealalta si vazand care puncte dintr-una corespund unor puncte din cealalta.

La Roma , zilele erau dedicate zeitatilor si purtau numele acestora.
In Israel, zilele aveau doar numere.
Ziua nr. 7 a evreilor era de odihna = Sabat. Acest verb pana la urma s-a substantivizat si a dat substantivul "sambata", care nu a existat in imperiul roman inainte de crestinarea acestuia, (pe vremea cand imperiul lupta impotriva religiei crestine), ci s-a incetatenit in momentul in care crestinismul a devenit religia imperiului.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Saptamana Patimilor admin Sfintele Pasti - Invierea Domnului 71 04.05.2013 16:00:01
Prima Duminica dupa Pasti? georgeval Diverse Sarbatori 4 09.05.2011 16:24:33
Saptamana branzei florinrusu Nunta 5 20.02.2009 09:14:12
Prima ninsoare!... silverstar Generalitati 9 24.11.2008 17:49:12
Saptamana Patimilor iosif Din Noul Testament 21 23.04.2008 12:56:11