Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.02.2011, 22:59:19
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
E mai incurajator asa, sa crezi ca este Purgatoriu nu. Poti sa pacatuiesti cu mai multa lejeritate.
Ba din contra! Ca in purgatoriu ajungi numai daca te-ai pocait deplin de pacatele de moarte. Iar daca ajungi in iadul catolic, nimeni nu te mai scoate, cum zicea Mihnea-Dragomir, daca se roaga cineva pentru cineva din iad rugaciunea ori nu are sens, ori este transferata la alt fericit din purgatoriu.
Insa daca esti in iadul ortodox, unde poti ajunge prin pacate de moarte peste pacate, tot mai ai o sansa sa iesi.
:-))
Hai, sa nu ducem chiar la absurd ce spune fiecare. Mai sus Erethron spunea la fel despre conceptia ortodoxa despre iadul provizoriu pana la Judecata de Apoi..
Vechi 04.02.2011, 23:01:24
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Deci noi nu credem în purgatoriu, ci în posibilitatea de a se trece de la iad la rai.
Domnul Hristos a spus în pilda cu saracul Lazar si cu bogatul nemilostiv: "Si a murit saracul si a fost dus de catre ingeri in sanul lui Avraam. A murit si bogatul si a fost inmormantat. / Si in iad, ridicandu-si ochii, fiind in chinuri, el a vazut de departe pe Avraam si pe Lazar in sanul lu. / Si el strigand a zis: Parinte Avraame, fie-ti mila de mine si trimite pe Lazar sa-si ude varful degetelor in apa si sa-mi racoreasca limba, caci ma chinuiesc in aceasta vapaie. / Dar Avraam a zis: Fiule adu-ti aminte ca ai primit cele bune ale tale in viata ta, si Lazar, asemenea, pe cele rele, iar acum aici el se mangaie, iar tu te chinuiesti. / Si peste toate acestea, intre noi si voi s-a intarit prapastie mare, ca cei care voiesc sa treaca de aici la voi sa nu poata, nici cei de acolo sa treaca la noi" (Luca 16:26).

Daca ar fi existat o cale de mijloc, aici era indicat sa apara.

Diana, am mai scris mai sus de cateva ori: nu se ia ad literam aceasta parabola; trebuie citita in context, si pusa alaturi de alte afirmatii despre viata de apoi.
Daca ortodocsii ar citi-o ad literam, nu ar mai crede ca poate cineva sa mai scape din iad prin rugaciunile Bisericii, nu??
Vechi 04.02.2011, 23:03:00
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Am gasit o completare, m-am desteptat intre timp. Domnul Hristos a spus în pilda cu saracul Lazar si cu bogatul nemilostiv: " Si in iad, ridicandu-si ochii, fiind in chinuri, el a vazut de departe pe Avraam si pe Lazar in sanul lu. / Si el strigand a zis: Parinte Avraame, fie-ti mila de mine si trimite pe Lazar sa-si ude varful degetelor in apa si sa-mi racoreasca limba, caci ma chinuiesc in aceasta vapaie."
Aceaste chinuri, aceasta vapaie care usuca gura, este doar un foc la figurat?
Da, bineinteles ca e la figurat! Doar nu crezi ca sufletele au nevoie de apa ca sa se racoreasca? Focul si apa sunt aici imagini, simboluri, pentru o stare a sufletului.
Vechi 04.02.2011, 23:05:01
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Imi cer scuze nu am observat prima parte.. Asta e pozitia oficiala ortodoxa?
Da, pozitia oficiala ortodoxa este ca pana la Judecata de Apoi, la Inviere, iadul nu este definitoiv; se mai poate iesi din el.
Vechi 04.02.2011, 23:09:54
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Da, bineinteles ca e la figurat! Doar nu crezi ca sufletele au nevoie de apa ca sa se racoreasca? Focul si apa sunt aici imagini, simboluri, pentru o stare a sufletului.
Va rog, un citat autorizat din care reise ca este la figurat si nu parere proprie, asa pentru linistea mea sufleteasca.
Vechi 04.02.2011, 23:13:08
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Ba din contra! Ca in purgatoriu ajungi numai daca te-ai pocait deplin de pacatele de moarte. Iar daca ajungi in iadul catolic, nimeni nu te mai scoate, cum zicea Mihnea-Dragomir, daca se roaga cineva pentru cineva din iad rugaciunea ori nu are sens, ori este transferata la alt fericit din purgatoriu.
Insa daca esti in iadul ortodox, unde poti ajunge prin pacate de moarte peste pacate, tot mai ai o sansa sa iesi.
:-))
Hai, sa nu ducem chiar la absurd ce spune fiecare. Mai sus Erethron spunea la fel despre conceptia ortodoxa despre iadul provizoriu pana la Judecata de Apoi..
Ce constructii "iadul ortodox", "iadul catolic"!
Pai mai intai, va punctez faptul ca nu oricine ajunge in iad, are sanse de a mai iesi. Doar cei cu pacate mai usoare, nu cei cu pacate de moarte.
"iadul provizoiriu"? Poate se referea la faptul ca exista aceasta sansa de care am zis.
Vechi 04.02.2011, 23:13:22
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Va rog, un citat autorizat din care reise ca este la figurat si nu parere proprie, asa pentru linistea mea sufleteasca.
Marea mea slabiciune: am integrat unele lucruri (asta ar fi partea pozitiva), dar nu mi-e usor sa regasesc sursele.
A mai fost o discutie la un moment dat pe forum daca focul iadului este material sau nu, si acolo s-au dat multe citate..
Daca gasesc ceva, postez.
Vechi 04.02.2011, 23:16:03
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Ce constructii "iadul ortodox", "iadul catolic"!
Ei, constuctii, am incercat sa glumesc.
Hai sa nu fim chiar numai seriosi, diavolul este mai degraba solemn.
:-)

Citat:
Pai mai intai, va punctez faptul ca nu oricine ajunge in iad, are sanse de a mai iesi. Doar cei cu pacate mai usoare, nu cei cu pacate de moarte.
"iadul provizoiriu"? Poate se referea la faptul ca exista aceasta sansa de care am zis.
Nu, credinta ortodoxa nu zice asa ceva. Altfel chiar nu ar exista mare diferenta intre ceea ce spunem noi si credinta in purgatoriu (ba da, ar mai fi aspectul juridico-mercantil). Credinta ortodoxa spune ca nu stim noi mila lui Dumnezeu, nu putem niciodata fi siguri ca cineva nu mai poate fi mantuit.
Cum spunea MD mai sus, niciodata nu putem spera prea mult.
Vechi 04.02.2011, 23:16:12
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Marea mea slabiciune: am integrat unele lucruri (asta ar fi partea pozitiva), dar nu mi-e usor sa regasesc sursele.
A mai fost o discutie la un moment dat pe forum daca focul iadului este material sau nu, si acolo s-au dat multe citate..
Daca gasesc ceva, postez.
Am rabdare. Eu am citit carti despre ce se intampla cu sufletul dupa moarte, tiparite cu aprobarea BO, care nu prezenta iadul ca o stare doar de deznadejde, ci ca o suferinta atat trupeasca, cat si sufleteasca.
Vechi 04.02.2011, 23:17:22
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu, credinta ortodoxa nu zice asa ceva.
Atunci rugaciunile pentru cei morti de ce se mai fac? Din plictiseala? Sau pomana pentru sufletul celui mort?

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Exista o rugaciune care o putem zice inainte de a citi din Sfanta Scriptura? mela me Rugaciuni 6 10.04.2014 20:28:30
Sfanta Scriptura EDI Despre Sfanta Scriptura 0 09.06.2008 14:19:49
Sfanta Scriptura danyel Despre Sfanta Scriptura 22 12.11.2007 23:39:18
Sfanta Scriptura Dodi Despre Sfanta Scriptura 6 24.03.2007 03:27:38