Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.02.2011, 23:25:46
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Am observat ca Noessia sustine toate dogmele catolice diferite de ale noastre, respingandu-le astfel pe cele ortodoxe (cele referitoare la purgatoriu, zamislire, etc.). Dar chiar si asa daca ramane ortodoxa se poate spune de nestiinta. Si fiind in Biserica beneficiaza de Sfintele Taine, pentru ca acestea asigura mantuirea. Important e ca o biserica sa nu accepte erezii pentru ca pierde harul. Un credincios poate fi scuzabil.
Pai eu nu cred ca doamna Noessia cand s-a spovedit i-a zis preotului ca crede in purgatoriu si in imaculata conceptie si a fost impartasita (o invit pe dumneaei sa ma contrazica). Oricum nu as vrea sa o introduc in discutie atat timp cat nu este prezenta.
Vechi 04.02.2011, 23:26:36
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Sa reluam adevaratele argumente, care bineinteles ca nu sunt ale mele personale.
Desi pare o mica invatura gresita de fapt schimba si neaga toata invatatura crestina, atat ortodoxa dar si catolica.
Catolicii, ca si ortodocsii, spun ca inainte de jertfa Mantuitorului nimeni nu se putea mantui din cauza caderii lui Adam si a transmiterii acestui pacat. De aceea Enoh si Sf. lie au fost rapiti la cer, pentru ca nu exista alte posibilitate ca ei sa nu ajunga in iad.

Dogma ca Fecioara Maria s-a nascut fara pacat contrazice nu numai invatatura ortodoxa, dar si pe cea catolica. Practic face inutila jertfa Mantuitorului, din moment ce se putea sterge si altfel pacatul stramosesc.
1.Mantuitorul a venit si S-a jertfit pentru ca nimeni nu putea ajunge in Rai din cauza pacatului stramosesc. Dogma catolica spune ca Fecioara Maria, inainte de venirea Mantuitorului, nu mai avea pacatul stramosesc. Deci oamenii se puteau mantui si asa, pentru ca fapte si credinta aveau unii, doar acest pacat ii impiedica sa ajunga in rai.

2.De asemenea, e in stransa legatura si cu eroarea Fer. Augustin, predestinarea. Pe o persoana Fecioara Maria, Dumnezeu a ales-o sa-i stearga pacatul stramosesc, iar altii nu au aceasta posibilitate din nastere.
3.De asemnea, catolicii mai spus ca Fecioara Maria nici nu a putut face pacate, fiind ocrotita de Dumnezeu prin har. Daca bunul Dumnezeu poate sterge unui om de la nastere pacatul adamic si toate pacatele inseamna ca ar putea face asta fiecarui om, sa-l mantuiasca fara sa mai conteze alegerea personala sau faptele. De aceea are liberul arbitru, altfel ar fi un fel de robot.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 23:29:48
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Desigur, este nu un "simplu" sfânt, ci, dacă memoria nu mă înșeală, doctor al Bisericii, adică scrierile lui, fără a fi, totuși, magisteriale, sunt de referință.
Pai voiam sa stiu acest lucru, pentru ca fiind un Sfant, prin credinta si smerenia sa, prin meritul sau a devenit astfel, un mare teolog, desi, asemeni celorlalti muritori, a fost zamislit ca urmare a impreunarii unei femei cu un barbat, deci s-a nascut cu acest pacat originar, nu? Acest pacat stramosesc ii stirbeste in vreun fel sfintenia? (pacat inlaturat prin Sfantul Botez, ca asta e rolul botezului si in parerea dvs nu?)
Vechi 04.02.2011, 23:34:37
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
Pai voiam sa stiu acest lucru, pentru ca fiind un Sfant, prin credinta si smerenia sa, prin meritul sau a devenit astfel, un mare teolog, desi, asemeni celorlalti muritori, a fost zamislit ca urmare a impreunarii unei femei cu un barbat, deci s-a nascut cu acest pacat originar, nu? Acest pacat stramosesc ii stirbeste in vreun fel sfintenia? (pacat inlaturat prin Sfantul Botez, ca asta e rolul botezului si in parerea dvs nu?)
V-ați dat singură răspunsul: Sf Vasile cel Mare s-a născut cu păcatul originar, șters prin botez, și știm în mod sigur că se află împreună cu Cristos în Cer, de unde sper să îl asiste și pe nevredicul său enoriaș de la Parohia Română Unită Sf Vasile cel Mare.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 23:38:35
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
V-ați dat singură răspunsul: Sf Vasile cel Mare s-a născut cu păcatul originar, șters prin botez, și știm în mod sigur că se află împreună cu Cristos în Cer, de unde sper să îl asiste și pe nevredicul său enoriaș de la Parohia Română Unită Sf Vasile cel Mare.
Dar Fecioara Maria de ce nu s-a nascut cu acest pacat originar, ca aici voiam sa ajung? I-ar stirbi cumva sfintenia? Sau insistati sa o asemanati Creatorului in continuare, singur nascut fara pacat originar, ca nu a fost conceput cu parte barbateasca, botezul in cazul Lui fiind simbolic.
Vechi 05.02.2011, 00:03:11
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Dar Fecioara Maria de ce nu s-a nascut cu acest pacat originar, ca aici voiam sa ajung? I-ar stirbi cumva sfintenia?
Doar bunul Dumnezeu știe de ce i-a bineplăcut să Se întrupeze în vas fără prihană și nu în femeie întinată de păcat.

În ceea ce privește sfințenia, deși atât Sf Vasile cel Mare, cât și Sf Fecioară Maria sunt deopotrivă sfinți, între ei este o diferență ierarhică: numai pe Neprihănita o cinstim cu un grad de cinstire nemaiacordat niciunei alte ființe pur umane. Este hyperdoulia, sau supravenerarea.

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 05.02.2011, 00:12:27
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Doar bunul Dumnezeu știe de ce i-a bineplăcut să Se întrupeze în vas fără prihană și nu în femeie întinată de păcat.
Din punctul BC de vedere, fara nici o dovada in acest sens.
Tocmai am citit Acatistul intrarii in biserica a Maicii Domnului si in Icosul al 3-lea se zice "Ana cea neprihanita s-a bucurat ca implinind fagaduinta sa, aduce pe ceea ce s-a nascut din fagaduinta lui Dumnezeu, ca dar de mare pret...."
Aceasta formulare ii anuleaza Sfintei Ana, pacatul stramosesc?
Am uitat sa precizez, ca "femeie intinata in pacat" suna drastic si nerealist. Doar cu pacatul stramosesc, ulterior indepartat.

Last edited by dianagroza; 05.02.2011 at 00:21:18.
Reply With Quote
Vechi 05.02.2011, 00:23:16
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Din punctul BC de vedere, fara nici o dovada in acest sens.
Probabil că ați vrut să spuneți "din punctul BO de vedere"

Citat:
Tocmai am citit Acatistul intrarii in biserica a Maicii Domnului si in Icosul al 3-lea se zice "Ana cea neprihanita s-a bucurat ca implinind fagaduinta sa, aduce pe ceea ce s-a nascut din fagaduinta lui Dumnezeu, ca dar de mare pret...."
Aceasta formulare ii anuleaza Sfintei Ana, pacatul stramosesc?
Probabil că, prin această formulare liturgică, se exprimă o idee pe care am întâlnit-o la Sf Grigore Palama, care merge mai departe decât învățătura Neprihănitei Zămisliri, afirmând că ascendenții Sf Fecioare s-au purificat în mod progresiv de păcatul originar. Mi s-a părut curioasă această învățătură, dar, iată, ceea ce ați găsit dv o susține. Sau ar putea fi invers, cunoscând acest imn, sfântul să-și fi elaborat teoria plecând de la el. Aici ar fi bun ajutorul unui liturgist, care să ne spună dacă în vremea vieții în trup a Sf Grigore Palama exista acest icos.

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 05.02.2011, 00:23:36
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Domnule Mihnea, eu v-am dat sansa si am asteptat sa va recunoasteti greseala. Insa avand in vede ca ultimul dvs. mesaj adresat mie a fost tot o serie de acuzatii penibile, ma face sa cred ca dvs. considerati ca ati fost corect si in viitor veti proceda in acelasi mod. De altfel cum s-a mai intamplat de cateva ori. Pentru ca nu sunt dator sa va suport rabufnirile si atacurile o sa il rog pe admin sa cerceteze mesajele dvs.
Dar ca sa nu spuneti ca sunt rau intentionat sau ca am ceva cu dvs. o sa il rog pe admin sa nu ia nicio masura, si doar la a treia atentionare sa actioneze cum va dori.
Reply With Quote
Vechi 05.02.2011, 00:28:08
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Dar ca sa nu spuneti ca sunt rau intentionat sau ca am ceva cu dvs. o sa il rog pe admin sa nu ia nicio masura, si doar la a treia atentionare sa actioneze cum va dori.
Dar de ce ca să nu spun că sunteți rău intenționat ? Eu deja am spus-o, mai exact la postarea nr 96. Este convingerea mea, indusă de mesajele dv și, din câte văd, nu am niciun motiv să o schimb.

www.catehism.com
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Slujba de Adormirea Maicii Domnului intrerupta de DNA Laura19 Stiri, actualitati, anunturi 51 21.08.2012 16:03:50
Adormirea Maicii Domnului dan73 Generalitati 3 05.07.2012 16:22:32
Adormirea Maicii Domnului partenie Diverse Sarbatori 20 15.08.2009 21:19:08
Adormirea Maicii Domnului Laurentiu Diverse Sarbatori 1 15.08.2008 20:25:15
adormirea maicii domnului Pupi Generalitati 1 12.08.2008 13:13:16