Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.02.2011, 20:00:23
calator prin ploaie calator prin ploaie is offline
Banned

Data înregistrării: 13.01.2011
Locație: intre rai si iad
Religia: Ortodox
Smile

Da...asta e o chestie...draga mea draga !
Reply With Quote
Vechi 05.02.2011, 20:07:39
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Singura diferenta in Crez este filioque, care apare doar in varianta latina in crezul niceo-constantinopolitan.

Dar la inceputul rozariului se spune de regula Crezul apostolic, care este absolut identic intre cele doua Biserici.

Iar crezul niceo-constantinopolitan se poate spune si este perfect valid si fara filioque (verificati linkul pe care l-am dat eu).

Eu nu vorbesc prostii. Nimic din Rozariu nu contrazice dogma ortodoxa.

Pe de alta parte, este o forma de rugaciune specific apuseana. Tot asa, nici statuile sfintilor nu contrazic dogma ortodoxa, dar nu prea sunt la locul lor in biserici de rit rasaritean.

Ritul rasaritean isi are propriile forme specifice de rugaciune, cum ar fi rugaciunea inimii.
Reply With Quote
Vechi 05.02.2011, 20:10:54
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citind acest topic, sunt hotărât să nu mai aprind lumânări. Asta înseamnă că mă dau cu ovreii și Îl reneg pe Cristos. Nici nu mai suport tămâia. Să tămâieze la ei, la templu. Psalmii ? Să-i citească sâmbăta, la sinagogile lor. Prea multe obiceiuri iudaice au corupt bisericile catolice.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 05.02.2011, 21:12:41
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Citind acest topic, sunt hotărât să nu mai aprind lumânări. Asta înseamnă că mă dau cu ovreii și Îl reneg pe Cristos. Nici nu mai suport tămâia. Să tămâieze la ei, la templu. Psalmii ? Să-i citească sâmbăta, la sinagogile lor. Prea multe obiceiuri iudaice au corupt bisericile catolice.
Vorba e, ca lumanarile nu le aprindeti in menorah. Nu ca ar fi un pacat sa o faceti, dar pastrati traditia Bisericii din care faceti parte.

Eu in acest sens am spus ca Rozariul se potriveste mai mult credinciosului de rit apusean, iar Rugaciunea Inimii celui de rit rasaritean.

Daca as auzi un ortodox (sau un catolic de rit rasaritean) ca a renuntat la Rugaciunea Inimii ca sa se apuce de Rozariu, l-as sfatui sa se mai gandeasca, in afara cazului in care vrea sa-si schimbe ritul.
Reply With Quote
Vechi 05.02.2011, 22:21:36
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Rugaciunea Inimii
Despre care Rugăciune a Inimii vorbiți ?

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 05.02.2011, 22:32:10
Banned

Implicit

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ai milă de mine păcătosul.

Din câte am înțeles, este specifică pentru spiritualitatea răsăriteană și are aproximativ aceeași importanță precum Rozariul pentru latini.
Reply With Quote
Vechi 05.02.2011, 22:35:19
cristinadaciana
Guest

Implicit

Citat:
Despre care Rugăciune a Inimii vorbiți ?
"Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ai mila de mine, pacatosul."

Acum am aflat si eu cum se numeste..dand un "search" pe google
Reply With Quote
Vechi 05.02.2011, 22:44:18
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ai milă de mine păcătosul.

Din câte am înțeles, este specifică pentru spiritualitatea răsăriteană și are aproximativ aceeași importanță precum Rozariul pentru latini.
Dar nu este câtuși de puțin un echivalent răsăritean al Rozariului. Mai întâi, Rozariul este închinat Sfintei Fecioare, este devoțiune mariană prin excelență. Pe urmă, Rozariul este devoțiune și nu rugăciune. În sfârșit, Rugăciunea Inimii, răspândită mai ales în lumea monahilor și îndeosebi în lumea isihastă, cere o anumită deprindere mistică.

Dacă ar fi să căutăm un echivalent apusean al acesteia, ar fi Rugăciunea Inimii lui Isus ("Isuse cu inima blândă și smerită, fă inima noastră asemenea inimii Tale").

Și invers, dacă ar fi să căutăm un echivalent răsăritean al Rozariului, acesta nu ar putea fi altul decât Acatistul Maicii Domnului.

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 06.02.2011, 00:13:42
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristinadaciana Vezi mesajul
"Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ai mila de mine, pacatosul."

Acum am aflat si eu cum se numeste..dand un "search" pe google
Hmm... se mai numeste rugaciunea inimii sau rugaciunea mintii.
Forma cunoscuta mie este "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatoasa!"
"miluieste" are un sens mai larg.
Vechi 06.02.2011, 00:18:07
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Implicit

Citat:
Dar nu este câtuși de puțin un echivalent răsăritean al Rozariului. Mai întâi, Rozariul este închinat Sfintei Fecioare, este devoțiune mariană prin excelență. Pe urmă, Rozariul este devoțiune și nu rugăciune. În sfârșit, Rugăciunea Inimii, răspândită mai ales în lumea monahilor și îndeosebi în lumea isihastă, cere o anumită deprindere mistică.

Dacă ar fi să căutăm un echivalent apusean al acesteia, ar fi Rugăciunea Inimii lui Isus ("Isuse cu inima blândă și smerită, fă inima noastră asemenea inimii Tale").

Și invers, dacă ar fi să căutăm un echivalent răsăritean al Rozariului, acesta nu ar putea fi altul decât Acatistul Maicii Domnului.
Pai, ca sa te deprinzi cu aceasta rugaciune, ziceau calugarii ca trebuie repetata de cel putin 20.000 ori in fiecare zi. Dupa timp de exercitiu, ajungi sa o ai in minte si sa o repeti continuu, chiar involuntar, precum respiratia.
Dadusem un exemplu, cu un preot care era deprins cu aceasta rugaciune a inimii, iar in urma unei operatii la inima (transplant parca), nu a mai avut aceasta capacitate de a o mai zice, aratand ca exista o legatura intre rugaciunea inimii si organul propriu-zis.
Cred ca este corecta aceasta precizare a dvs.
Biserica Catolica nu are acatiste si paraclise?

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Rozariul. GeorgianaButan Generalitati 34 18.06.2010 18:05:10
Legionarii si ortodoxismul Radu32 Despre Biserica Ortodoxa in general 19 20.03.2010 09:20:12
Ati mai vazut asa ceva? dan_ion Rugaciuni 26 15.02.2010 00:02:51
rozariul monica.miholca Rugaciuni 4 11.09.2009 11:41:40