Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Nu a fost prieten al lui Dumnezeu, ci a fost numit "prieten" (cum ați formulat dvs.).
Bine, cazul lui Iuda a fost unul clar. Vă întreb: aveți în Biserică vreo icoană a lui Avraam la care să vă închinați? Căci Avraam a fost numit "prietenul lui Dumnezeu", și pe bună dreptate (Isaia 41,8; Iacov 2,23)!
|
"Sfintii sunt numiti in Sfanta Scriptura "prieteni" ai lui Dumnezeu." Iuda nu are nici in clin si nici in maneca cu sfintenia.
Nu vad formularea "toti apostolii". Dar asa e cand vrei sa gasesti nod in papura... Cautati motiv unde nu este...
Deci sa facem o deosebire intre sfintii din Vechiul Testament si cei din Noul Testament. Crestinismul se bazeaza pe cel din urma, completat de Sfanta Traditie. Totusi nu am cunostinte de o astfel de icoana, probabil exista, nu pot vorbi in necunostinta de cauza. Cunosc doar diferite imagini, sub forma unor picturi, care prezinta de exemplu sacrificarea lui Isaac.
Cu toate astea, exista la noi crestinii ortodocsi in ziua Cincizecimii obieceiul de a impodobi biserica cu ramuri ce reprezinta Stejarul Mamvri si asezata in mijloc icoana cu Sfanta Treime, in fata careia are loc o cinstire, precum a facut Avraam.
Il cinstim pe Avraam in sensul ca "urmasul sau" este Iisus. Deci prin faptul ca suntem ai lui Hristos suntem si urmasii lui Avraam, mostenitori dupa fagaduinta (Galateni 3: 29).