Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.02.2011, 12:21:58
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Am mai discutat cu cativa adventisti.
Și se pare că n-ați înțeles nimic din ce v-au explicat (vezi mai jos).

Citat:
Mai ilar e ca pe glob sunt diferente orare, iar adventistii dintr-o parte a globului serbeaza cand e duminica la adventistii din celalata parte a globului.
Oricât ar părea de "ilar" pământul e rotund, în consecință există fusuri orare corespunzătoare meridianului pe care se află respectivii adventiști. Soarele apune deodată peste tot doar în cazul unui pământ plat. Ori în cazul unei gândiri plate - adaug eu.

Citat:
Deci nu e o zi universala, este mai mult o inchinare la soare
Nu știu de unde ați dedus "închinarea la soare" a adventiștilor. Poate ar fi trebuit să vă gândiți de două ori înainte de a scrie fraza de mai sus... Să vă gândiți de exemplu care este ziua închinată Soarelui (AKA Sunday), ori de ce altarele BO sunt orientat doar spre Răsărit...

Citat:
Mai e o situatie: daca un adventist trebuie sa calatoreasca cu avionul dintr-o parte in alta a globului chiar sambata. La el acasa e sambata, zi obligatorie din porunca, iar unde ajunge e duminica. Ce face? :))
Și care e problema (făcând abstracție de faptul că adventiștii nu fac călătorii de afaceri sâmbăta)?

Citat:
Adventistii cred ca ziua de sambata e chiar ziua din Biblie in care se scrie ca Dumnezeu s-a odihnit. Dar calendarul nu a fost la fel dintotdeauna, nu se stie daca e chiar acea zi. Unde mai pui ca s-a facut si indreptarea calendarului.
Oricâte reforme ale calendarului s-au făcut, în urma niciunei reforme după vineri nu a urmat duminică
Reply With Quote
Vechi 09.02.2011, 12:28:29
Geony's Avatar
Geony Geony is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.02.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
! Cât privește pe sabatarieni, aceștia au existat (într-o formațiune ori biserică) totdeauna în decursul secolelor.
Da, numai ca au vietuit in munti....si azi, au iesit la lumina ca ursul din barlog.
Trice, ceva mai plauzibil nu ai?
"Fiți treji, privegheați. Potrivnicul vostru, diavolul, umblă, răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită. Căruia stați împotrivă, tari în credință, știind că aceleași suferințe îndură și frații voștri în lume." I Petru 5, 8.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2011, 13:23:09
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Geony Vezi mesajul
Da, numai ca au vietuit in munti....si azi, au iesit la lumina ca ursul din barlog.
Trice, ceva mai plauzibil nu ai?
Dacă te referi la valdenzi, într-adevăr au viețuit în munți. Coborau în vale doar ca să răspândească Scriptura și să fie... arși pe ruguri de creștinii universali.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2011, 13:43:09
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Oricât ar părea de "ilar" pământul e rotund, în consecință există fusuri orare corespunzătoare meridianului pe care se află respectivii adventiști. Soarele apune deodată peste tot doar în cazul unui pământ plat. Ori în cazul unei gândiri plate - adaug eu.
Eu am disctuat cu cineva care era un fel de teolog adventist, nu stiu ce stii tu. Adventistii spun ca ziua de sambata e chiar ziua in care Dumnezeu S-a odihnit. Dar zilele creatiei din Biblie nu par a tine seama de fusele orare. Pentru ca nu se putea ca intr-o parte a globului sa fie ziua a sasea si in cealalta alta zi. In plus nu stim ce a facut Adam dupa ce a iesit, daca a tinut socoteala.

Iata si un alt exemplu de gandire plata, daca tot ai pomenit: unul plecat cu sorcova din secolul XIX in America spune ca peste cativa ani va veni sfarsitul lumii si venirea lui Iisus. Intemeiaza o secta si la data respectiva sfarsitul lumii nu a venit. Desi ala n-a mai zis nimic si s-a retras, adeptii lui au continuat si asa s-a infiintat cultul adventist.
Mai mult decat atat, unii romani, avand dreapta credinta, se leapada de ea si si cred ca urmasii aluia din America au aflat adevarul. Ca sa fie complet, apoi unii din astia vin si invata pe ortodocsi aberatiile venite de la acei urmasi ai omului aceluia. Unde gaseti tu ceva normal aici?
Citat:
Și care e problema (făcând abstracție de faptul că adventiștii nu fac călătorii de afaceri sâmbăta)?
Sa zicem ca il prinde sambata intr-un loc. Probabil ca sarbatoreste ca si cum ar fi sambata, pentru ca trebuie sa respecte ziua sambetei. Se duce acasa, cand se scoala iar e sambata. Ce face, nu mai sarbatoreste, nu mai cinsteste ziua de sambata? Sau o ia de la capat si atunci nu mai are doar o zi de sabat ci o zi jumatate. Vroiam sa arat ca adventistii spun ca daca nu respecti ziua sabatului incalci porunca.
De asta spuneam, adventistii se inchina calendarului, miscarii soarelui si pamantului.
Citat:
Oricâte reforme ale calendarului s-au făcut, în urma niciunei reforme după vineri nu a urmat duminică
Citim in Biblie ca la rugaciunea lui Iosua soarele s-a oprit pe cer pana au invins toti vrajmasii. Atunci unde e ziua aia din Facere? Nu s-a schimbat?
Pe langa asta, daca citesti despre istoria sapatamanii o sa vezi ca popoarele nu aveau notiunea de saptamana si nici evreii pana la Moise.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2011, 13:59:04
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Ca sa completez mesajul precedent, de la Moise incepanad au fost perioade in care evreii su uitat de cee ace le spusese Dumnezeu, la un moment dat scrie ca au gasit in templu scrierile si regele a pus sa fie respectate. Deci probabil uitasera si de Sabat, mai ales ca preluasera din obiceiurile altor popoare, care nu aveau saptamana.
Noi spunem ca e prima zi a saptamanii cum era acum 2000 de ani, cand Iisus a inviat duminica, in prima zi a saptamanii la evrei.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2011, 14:06:34
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
1.Chiar dacă exprimată prin alte cuvinte, viziunea este aceeași. Citiți mai cu atenție.
2.Nu știu dacă în Biserica Catolică se frânge pâinea zilnic, însă știu cu siguranță că ziua sâmbetei nu este considerată sfințită și binecuvântată, așa cum a lăsat-o Dumnezeu.
3.Nu înțeleg de ce vă e frică de originale? Prin aceasta demonstrați deja anumite complexe, știind că veți descoperi unele schimbări forțate de sens ale traducerilor confesionale.
1. Asa e, viziunea e aceiasi, am inteles-o eu gresit.
2. In Biserica Catolica se fringe piinea zilnic (inca un argument ca noi respectam Sfinta Scriptura). In viziunea mea, a unui credincios catolic obisnuit, orice zi lasata de la Dumnezeu este o zi binecuvintata, pentru ca ne mai da inca o data posibilitatea sa devenim sfinti.
3.Nu mi-e frica de nici un original insa nu trebuie sa CUNOSC, sau sa am o EXPLICATIE LOGICA ca sa cred. Nu stiu sa explic fenomenul de electroliza,insa vad rezultatele. Nu-mi explic ce este energia elecrica, insa vad ca funcioneaza.Nu stiu sa demonstrez teoria gravitatiei, insa ii vad efectele. Prin extrapolare, nu voi reusi niciodata sa inteleg in totalitate Sfinta Scriptura (mai ales ca sint putin grea de cap), dar ma ghidez dupa cei care au adus roade.

PS Unde a binecuvintat Dumnezeu simbata?
Reply With Quote
Vechi 09.02.2011, 16:09:15
Banned

Implicit

Citat:
Eu am disctuat cu cineva care era un fel de teolog adventist, nu stiu ce stii tu. Adventistii spun ca ziua de sambata e chiar ziua in care Dumnezeu S-a odihnit.
Nu era necesar să discuți cu un teolog adventist să afli lucrul acesta, era suficient să citești capitolul 2 din prima carte a propriei tale Biblii.

Citat:
Dar zilele creatiei din Biblie nu par a tine seama de fusele orare. Pentru ca nu se putea ca intr-o parte a globului sa fie ziua a sasea si in cealalta alta zi.
Nici nu era nevoie. Săptămâna inițială a avut 6 zile + a 7-a zi de odihnă. Iar oamenii (cum citești în Scriptură, dacă citești), la început nu erau împrăștiați pe toată fața pământului, pe toate fusele orare (Facerea 11,8).

Citat:
In plus nu stim ce a facut Adam dupa ce a iesit, daca a tinut socoteala.
Adam nu era nici amnezic, nici necredincios după ce "a ieșit" (de unde să iasă, din găoace?). Sute de ani după ce Adam "a ieșit", Noe încă cunoștea "ținerea socotelii" perioadelor de câte 7 zile; iar câteva mii de ani mai încolo, Dumnezeu confirmă la Sinai că ziua a șaptea (sabatul) e aceeași cu ziua a șaptea de la Creație. Iar mai încolo de momentul Sinai... evreii nu pot fi acuzați că nu știu să "țină socoteala". O țin până la ultima centimă!

Citat:
Iata si un alt exemplu de gandire plata, daca tot ai pomenit: unul plecat cu sorcova din secolul XIX in America spune ca peste cativa ani va veni sfarsitul lumii si venirea lui Iisus. Intemeiaza o secta si la data respectiva sfarsitul lumii nu a venit.
Dacă te referi la Miller, el nu a întemeiat nicio sectă, a inițiat doar o mișcare. Din care făceau parte și neoprotestanți și protestanți și catolici (printre sutele de mii de aderenți la acea mișcare nu se poate să nu fi fost și câte un ortodox "sectant").

Citat:
Desi ala n-a mai zis nimic si s-a retras, adeptii lui au continuat si asa s-a infiintat cultul adventist.
După ce Miller "s-a retras" [în pământ], nu toți adepții lui au înființat Biserica AZȘ. Unii au continuat să rămână în bisericile lor, iar alții chiar au devenit atei.

Citat:
Sa zicem ca il prinde sambata intr-un loc. Probabil ca sarbatoreste ca si cum ar fi sambata, pentru ca trebuie sa respecte ziua sambetei. Se duce acasa, cand se scoala iar e sambata. Ce face, nu mai sarbatoreste, nu mai cinsteste ziua de sambata? Sau o ia de la capat si atunci nu mai are doar o zi de sabat ci o zi jumatate.
Precum știi, pământul nici nu stă pe loc, nici nu se învârte în jurul axei cu viteza căruței (din care poți sări și urca din nou cum vrei). Există în realitate asemenea cazuri?

Citat:
Vroiam sa arat ca adventistii spun ca daca nu respecti ziua sabatului incalci porunca.
De asta spuneam, adventistii se inchina calendarului, miscarii soarelui si pamantului.
Adventiștii se închină lui Dumnezeu, nu orologiului de la Vatican, ori calendarului de la București - care iată, se modifică după cum bate vântul.

Citat:
Citim in Biblie ca la rugaciunea lui Iosua soarele s-a oprit pe cer pana au invins toti vrajmasii. Atunci unde e ziua aia din Facere? Nu s-a schimbat?
Și care e problema? Credincioșii de atunci nu socoteau apusul soarelui după ceasul electronic, ci chiar după... apusul soarelui.

Citat:
Pe langa asta, daca citesti despre istoria sapatamanii o sa vezi ca popoarele nu aveau notiunea de saptamana si nici evreii pana la Moise.
Serios?

"La asiro-babilonieni, a șaptea zi era zi de odihnă" (Civilizația Asiro-Babiloniană de Constantin Daniel, București 1981, pag.309)

"Ziua a șaptea a făcut-o El zi sfântă, și a poruncit să înceteze orice muncă. Atunci s-a ridicat la orizont soarele întru slavă" (Document accadian - "Istoria Biblică, Vechiul Testament de Prof. A.P. Lopuhin, traducere de patriarhul Nicodim, vol.I, București 1944, pag.108)

Poftim de-i contrazice pe cei doi! Din câte știu eu, nici prof. Constantin Daniel, nici patriarhul Nicodim nu erau adventiști.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2011, 16:15:41
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
In viziunea mea, a unui credincios catolic obisnuit, orice zi lasata de la Dumnezeu este o zi binecuvintata, pentru ca ne mai da inca o data posibilitatea sa devenim sfinti.
E adevărat, însă nu orice zi a fost în același timp binecuvântată, sfințită (pusă deoparte, consacrată) și odihnită prin exemplu personal de către Dumnezeu.

Citat:
3.Nu mi-e frica de nici un original insa nu trebuie sa CUNOSC, sau sa am o EXPLICATIE LOGICA ca sa cred. Nu stiu sa explic fenomenul de electroliza,insa vad rezultatele. Nu-mi explic ce este energia elecrica, insa vad ca funcioneaza.Nu stiu sa demonstrez teoria gravitatiei, insa ii vad efectele. Prin extrapolare, nu voi reusi niciodata sa inteleg in totalitate Sfinta Scriptura (mai ales ca sint putin grea de cap), dar ma ghidez dupa cei care au adus roade.
"Roadele" fiind neascultarea de Dumnezeu? Dacă vrem să ne ghidăm după cineva, să ne ghidăm după Dumnezeu, nu după oameni! Ori în cazul în speță, Dumnezeu a respectat sâmbăta când a creat-o.

Citat:
PS Unde a binecuvintat Dumnezeu simbata?
Facerea 2,3, și (atenție!):

"Adu-ți aminte de ziua Sâmbetei să o sfințești pre ea. Șase zile lucrează și fă toate lucrurile tale. Iar ziua a șaptea este sâmbăta Domnului Dumnezeului tău, să nu faci într-aceea nici un lucru, nici tu și feciorul tău și fata ta, sluga ta și slujnica ta, boul tău, înjugătorul tău și tot dobitocul tău, și streinul cel ce lăcuiește cu tine. Că în șase zile au făcut Dumnezeu cerul și pământul și marea și toate câte sunt întrânsele, și în ziua a șaptea au odihnit; pentru aceea au binecuvântat Dumnezeu ziua a șaptea și au sfințit-o pre ea." (Ieșirea 20,8-11 versiunea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române 1914)
Reply With Quote
Vechi 09.02.2011, 17:24:52
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
"Roadele" fiind neascultarea de Dumnezeu? Dacă vrem să ne ghidăm după cineva, să ne ghidăm după Dumnezeu, nu după oameni! Ori în cazul în speță, Dumnezeu a respectat sâmbăta când a creat-o.
Asa cum spuneam inainte, consider ca nu sint capabila sa inteleg in intregime Sfinta Scriptura, prin capacitatea mea proprie. Ea, fiind inspirata de Duhul Sfint, poate fi inteleasa de cei care poseda acel Duh Sfint. Si cum pot eu sa-mi dau seama daca un om Il poseda pe DUhul Sfint? Analizindu-i roadele. Ascultind de acel om, care este slujitorul Lui Dumnezeu, eu ascult de Dumnezeu. In cazul in speta, voi cerceta traducerea despre care mi-ati vorbit. Chiar daca e corecta, eu consider ca nu gresesc odihnindu-ma duminica.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2011, 17:41:14
Banned

Implicit

Citat:
In cazul in speta, voi cerceta traducerea despre care mi-ati vorbit.
Vă felicit pentru atitudinea dvs.! Puteți liniștită s-o cercetați căci nu este o "Biblie sectantă", ci are aprobarea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Citat:
Chiar daca e corecta, eu consider ca nu gresesc odihnindu-ma duminica.
Nu greșiți nici dacă vă odihniți noaptea, ori joia. Greșeala noastră este atunci când întoarcem spatele poruncii lui Dumnezeu alegând să socotim o zi sfințită și binecuvântată, în detrimentul adevăratei zile sfințite și binecuvântate de Dumnezeu.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Saptamana Patimilor admin Sfintele Pasti - Invierea Domnului 71 04.05.2013 16:00:01
Prima Duminica dupa Pasti? georgeval Diverse Sarbatori 4 09.05.2011 16:24:33
Saptamana branzei florinrusu Nunta 5 20.02.2009 09:14:12
Prima ninsoare!... silverstar Generalitati 9 24.11.2008 17:49:12
Saptamana Patimilor iosif Din Noul Testament 21 23.04.2008 12:56:11