Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.02.2011, 11:59:24
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
OK, vă propun o formulă de compromis: "sabatul zilei a șaptea". Aceasta o diferențiază și de sabatele ceremoniale (cele 7 sărbători ale anului iudaic, ce nu cădeau neapărat în zile de sâmbătă) și de "ziua lui Saturn".
Daca numim sabat ziua de odihna este un pleonasm, "ziua de odihna a zilei a saptea". Daca numim sabat odihna atunci ar merge dar suna cam ciudat. De ce sa nu numim Sabat, adica ziua de odihna?
Citat:
Cu o săptămână înainte de a primi porunca Sabatului la Sinai, Moise le zice legat de mană că "mâine este Sabatul" Ieșirea 16,25. La care evreii ar fi trebuit să întrebe "dar ce este ăla Sabat?" (și încă "Sabatul în cinstea Domnului" - nu în cinstea Exodului).
Ai taiat din pasaj, luand din context. El suna asa, de fapt la 16, 23, nu la 16, 25: "Și Moise le-a zis: "Domnul a poruncit așa. Mâine este ziua de odihnă, Sabatul închinat Domnului."
Iar la 16, 25 avem: "
Moise a zis: "Mâncați-o azi, căci este ziua Sabatului; azi nu veți găsi mană pe câmp." Caci venise a doua zi.
Deci evreii nu aveau cum sa intrebe ce e ala Sabat, din moment ce Moise le spusese cu o zi inainte ce a spus Domnul.
Iar Domnul le spusese chiar cu o zi inainte sa cada mana, la 16,5:
"În ziua a șasea, când vor pregăti ce au adus acasă, vor avea de două ori mai mult decât vor strânge în fiecare zi."
Ca sa nu cumva sa spui ca ce e cu ziua sase, dau si pasajul 16,4:
"Domnul a zis lui Moise: "Iată că voi face să vă ploaie pâine din ceruri. Poporul va ieși afară, și va strânge, cât îi trebuie pentru fiecare zi, ca să-l pun la încercare, și să văd dacă va umbla sau nu după legea Mea."
Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 12:00:58
Senior Member

Implicit

Si cu asta am cam terminat cu cultul adventist.
Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 12:06:59
Senior Member

Implicit

Citat:
Domnule, eu te consider om cu judecată integră, nu "spălat la creier". Nu mai repeta prostia asta spusă de nu știu cine... Sunt suficiente dovezi că era aceeași zi, o confirmă:
- Dumnezeu Însuși când o leagă la Sinai de sabatul Creației
- Hristos când se autodenumește ca "Domn al Sabatului"
- apostolul Pavel când reamintește de sabatul Creației
- poporul evreu care cu o minuțiozitate fanatică a ținut socoteala 4.000 de ani
- Creștinismul însuși care confirmă prin duminica Paștelor că ziua dinainte e Sabatul Domnului.
Ce dovezi ai mai putea solicita? Eventual un marțian care să vină să confirme acest adevăr...
"Domn al Sabatului", tot ne facem ca nu intelegem ce e aceea 'Sabbath" si il traducem cum vrem, ba sambata, ba ziua de odihna, etc. sabbath insemna in evreieste "odihna". Ziua de sabat este numita exact ziua de odihna. Dupa Moise evreii i-au pus numele zilei de sarbatoare Sabbath, adica ziua se numeste "Odihna".
Domn al sabatului inseamna Domn al odihnei (care aici nu insemna zi).
Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 14:56:41
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Domnule, eu te consider om cu judecată integră, nu "spălat la creier". Nu mai repeta prostia asta spusă de nu știu cine... Sunt suficiente dovezi că era aceeași zi, o confirmă:
- Dumnezeu Însuși când o leagă la Sinai de sabatul Creației
- Hristos când se autodenumește ca "Domn al Sabatului"
- apostolul Pavel când reamintește de sabatul Creației
- poporul evreu care cu o minuțiozitate fanatică a ținut socoteala 4.000 de ani
- Creștinismul însuși care confirmă prin duminica Paștelor că ziua dinainte e Sabatul Domnului.
Ce dovezi ai mai putea solicita? Eventual un marțian care să vină să confirme acest adevăr...
Noi nu vrem nici o dovada. Ne este suficienta dovada ca Isus este Domnul Simbetei si atunci il urmam pe El, care a sfintit duminica, prin aceasta inviere. De ce insistati atit sa ne convingeti? Lasati martienii, or avea treburi mai importante. Decit sa ne certam atita care zi e mai sfintita, cred ca ar fi mai important sa vorbim despre cum respectam noi porunca lui Dumnezeu:"adu-ti aminte sa sfintesti ziua Domnului" . O porunca simpla. Cum sfintiti dumneavoastra, neoprotestantii, ziua Domnului?

PS Avem un colaborator, care cred ca face parte din Martorii lui Iehova. Vineri de pe la doua nu prea mai are treaba cu munca, ca incepe sabatul, simbata evident ca nu lucreaza, duminica nu lucram noi. Si-a lasat niste angajamente neonorate. L-am rugat sa vina duminca sa si le indeplineasca. Ia ghiciti: n-a vrut. Sper ca Sabatul nu e pentru dumneavoastra un pretext pentru a avea un sfirsit de saptamina prelungit...

Last edited by nutucutu; 11.02.2011 at 15:00:34.
Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 17:03:22
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Geony Vezi mesajul
Tu raspunzi printr-o alta intrebare?
Cred ca eu am intrebat primul, cand a dat Hristos circulara ca toti crestinii sa respecte sambata asa cum a respectat-o poporul ales?
Istoria dovedește cum a fost "respectată" sâmbăta de poporul ales, de aceea a și suferit atâtea invazii străine, iar după lepădarea de Hristos n-a mai fost nici măcar "popor ales". Astăzi, creștinătatea este popor ales, iar cuvintele lui Dumnezeu rămân valabile peste timp:

"Vorbește copiilor lui Israel, și spune-le: ,Să nu care cumva să nu țineți sabatele Mele, căci acesta va fi între Mine și voi, și urmașii voștri, un semn după care se va cunoaște că Eu sînt Domnul, care vă sfințesc." (Exod 31,13)

"urmașii voștri" se referă [și] la actualul popor ales, Israelul după spirit nu după trup (Rom.2,28) care e avertizat "Să nu care cumva să nu țineți sâmbetele Mele". Nerespectarea acestei porunci atrage după sine aceleași nenorociri pe care le-a suportat vechiul popor ales. Invaziile străine le-am experimentat deja, ce să mai așteptăm? Un nou Holocaust? Acesta va veni negreșit, nu de la Berlin, ci din Cer!

În consecință, ai "semnul" acesta de apartenență la poporul ales al Domnului? Sau ai aruncal la gunoi "circulara", n-o bagi în seamă...
Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 17:10:51
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz Vezi mesajul
Si oricum ar fi scris, problema ramane : "sfarsitul legii (sau Legii) este Hristos".
Dacă ați fi corect, căci grec și tehnocrat sunteți, ați recunoaște că termenul τέλος are multe sensuri, dintre care l-ați ales fix pe cel mai nepotrivit concepției hristice:

"Să nu socotiți că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc." (Mat.5,17)

Citat:
Apropos, Mishna a fost redactata prin anul 200 DUPA Hristos, asa ca Hristos nu a dezlegat sambata de legatura Mishnei, asa cum ati afirmat acum cateva zile... (va servesc si eu cu aceeasi logica si cu aceeasi invarteala a frazelor cu care procedati si dvs., ca sa intelegeti diferenta dintre "a analiza" si "a bulversa").
Învârteală, învârteală, dar să corespundă și adevărului, vă rog frumos!

Citat:
Ironia dvs. ieftina si din ce in ce mai agresiva denota ca de fapt nu mai aveti argumente pertinente pentru doctrina pe care o sustineti si recurgeti la ce v-a mai ramas: aruncatul cu rosii stricate. Rodite de ogorul teologiei adventiste.
Ironia mea e ieftină că în mediul rural nu-ți permiți lucruri scumpe, în schimb ai roșii sănătoase și proaspete. Ce să vă fac dacă le-ați storcit (τέλος)?
Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 17:16:20
Banned

Implicit

Citat:
La Sinai , in porunca a 4-a sta scris:
Iesire 20, 8-10. Adu-ți aminte de ziua odihnei, ca să o sfințești. Lucrează șase zile și-ți fă în acelea toate treburile tale, Iar ziua a șaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine, ....ceea ce sta scris in aceasta porunca au implinit evreii ; Hristos insa a veni si ''si-a facut de cap''
Dragule, Hristos nu Și-a făcut de cap în legătură cu sabatul căci El chiar n-a făcut niciun lucru (masă, scaun, dulap), a făcut în schimb lucrare [de mântuire].

Și a mai făcut o lucrare în ziua sabatului: te-a scos pe tine oaie rea și neascultătoare din groapa în care ai căzut! Matei 12,11.

Citat:
Inceputul serbarii Duminicii in locul Sambetei , il vei gasi la Biserica Primara
Altceva am întrebat. Reformulez: Dacă promulgarea poruncii sabatului (din Decalog) s-a făcut cu tunete, fulgere și cutremur, cum s-a manifestat "promulgarea" poruncii duminicii?
Nu te mai obosi să răspunzi, că oricum văd că nu ai un răspuns. E și normal, mai întâi pentru că porunca sabatului nu a fost abrogată, apoi pentru că "porunca duminicii" nu a fost dată. Tunetele, fulgerele și cutremurul au fost manifestate doar în cabinetul unui cezar roman. Ăla de avea agățat mare pe perete discul rânjind al lui Sol Invictus.
Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 17:25:15
Banned

Implicit

Citat:
Dar de ce nu zice Biblia "Hristos este Domnul sambetei", ci zice "ca Domn este SI al sambetei Fiul Omului" ??( Matei 12, 8).
In KJV apare cuvantul "even": "For the Son of man is Lord even of the sabbath day."
"Even" inseamna "chiar si", "chiar daca" _ in functie de context. Contesta cineva ?

In originalul Koine: κύριος γάρ ἐστιν ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου καὶ τοῦ σαββάτου.

Tradus cuvant cu cuvant: Domn in consecinta este Fiul Omului si al sambetei.

unde καὶ = SI,

iar γάρ are roul de a arata o implicatie, o consecinta; cand e primul cuvant din propozitie, se traduce prin "deci" , si se poate pune si aici : Domn deci este Fiul Omului si al sambetei,

insa deoarece se afla dupa substantivul κύριος se poate traduce plenar "in consecinta".

Acuma, dupa logica sucita a unora, poate unii ar zice ca din fraza reiese ca ca cel care este Domn este atat Fiul Omului, cat si fiul sambetei. Caci orice se poate rasuci, nu ?
Adevărat, căci iată ați sucit-o deja! Ca să vă răspund totuși dilemei dumneavoastră, aflați că e o "trilemă": nici una, nici alta!

Întregul șir al raționamentului lui Hristos expus înaintea fariseilor batjocoritori este prezentat mai clar în raportul dat de Ev. Matei, decât la Luca 2,28, după cum urmează:

1) nevoia omenească este de mai mare importanță decât cerințele rituale sau tradițiile omenești (vezi Matei 12,3.4)
2) munca depusă în legătură cu serviciul la Templu este în conformitate cu cerințele zilei de Sabat (vezi v. 5)
3) Hristos este mai mare decât Templul (vezi v. 6) sau decât ziua de Sabat (vezi v. 8).

De acea Hristos este Domn [CHIAR] ȘI al Sabatului.
Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 18:47:33
crocomau crocomau is offline
Banned

Data înregistrării: 08.02.2011
Implicit

Citat:
Care porunci sa le tinem pastore?
In NT gasim referire doar la 9 porunci:
Porunca 1 o gasim la Matei 12, 31-32; Mc. 3, 29
Porunca 2 : I Cor.10,14; I Ioan 5, 21
Porunca 3: Iacob 4, 12; 5, 12;
Porunca 5: Mt. 15, 4; 19, 19; Mc. 7,10; Efes. 6, 1-3;
Porunca 6: Mt 19, 18, Mc. 10, 19;
Porunca 7: Mt 19, 18, Mc. 10, 19;Rom 13, 9;
Porunca 8: Mt 19, 18, Mc. 10, 19;Rom 13, 9;
Porunca 9: Mt 19, 18, Mc. 10, 19;Rom 13, 9;
Porunca 10: Rom. 13, 9.

Unde este porunca 4? - o papat-o martianu?
Porunca a patra este cea mai dezbatuta, de catre Domnul sambetei. Mantuitorul nu a fost nevoit sa porunceasca pazirea zilei a saptea, pentru ca evreii o pazeau. A fost nevoit sa ne arate cum trebuie pazita (dezlegando de regulile traditiei fariseice, absurde, lipsite de dragoste pentru om). De aceea, in cele patru Evanghelii gasim peste 40 de referiri la sabat (sambata).
Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 18:58:00
crocomau crocomau is offline
Banned

Data înregistrării: 08.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul

"În ziua a zecea a acestei luni, fiecare om să ia un miel .."
"Să-l păstrați până în ziua a patrusprezecea a lunii acesteia.."

Cum bine ai vazut evreii nu cunosteau saptamana si ziua Sabatului nu are nicio legatura cu ziua creatiei, e o zi stabilita dupa luna. Luna se calcula dupa satelitul Pamantului, Luna.
In ziua a paisprezecea a primei luni a fost instituit Pastele (sarbatoare care nu are nici o legatura cu saptamana).

Sabatul zilei a saptea este legat de saptamana. Un lucru interesant este ca alte perioade de timp aveau legatura cu astrele (ziua - cu miscarea de rotatie a pamantului; luna - cu miscarea lunii in jurul pamantului; anul - cu miscarea de revolutie a pamantului in jurul soarelui). Toate aceste perioade (ziua, luna, anul) au suferit modificari, dupa diferite calendare (nu mai stii exact in ce zi esti sau in ce an sau in ce luna - calendarele difera).

Sapamana (care nu depinde de miscarea niciunui corp ceresc, ci doar de grija lui Dumnezeu) s-a pastrat neschimbata de la facerea lumii, pana astazi. Asta, pentru ca tot pamanteanu sa stie cand este ziua a saptea. Ma bucur ca, de curand, si ortodoxul a aflat care este ziua a saptea (cel care nu stia si fusese amagit sau ignorant).
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Saptamana Patimilor admin Sfintele Pasti - Invierea Domnului 71 04.05.2013 16:00:01
Prima Duminica dupa Pasti? georgeval Diverse Sarbatori 4 09.05.2011 16:24:33
Saptamana branzei florinrusu Nunta 5 20.02.2009 09:14:12
Prima ninsoare!... silverstar Generalitati 9 24.11.2008 17:49:12
Saptamana Patimilor iosif Din Noul Testament 21 23.04.2008 12:56:11