![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Dar greu, căci incoerența dumneavoastră e tot mai evidentă. Și nu o spun doar eu.
Citat:
V-am dat texte care susțin cele contestate de dvs. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Astept un raspuns la fel de simplu. Citat:
“Aduti aminte de ziua sambetei, sa o sfintesti pre ea. Sase zile sa lucrezi si vei face toate lucrurile tale, iara a saptea zi, sambata Domnului Dumnezaului tau, sa nu faci ….. Pentru ca in sase zile au facut Dumnezeu ceriul si pamantul si marea si toate cate sunt in ele si odihni in ziua a saptea. Pentru aceea blagoslovi Dumnezeu ziua a saptea si o sfinti pre dansa.” (traducere ortodoxa) """"286. Pentru ce serbam Duminica? Serbam Duminica, pentru ca: a) E ziua cea dintai a creatiunii; """"" (Catehismul ortodox cap. "Despre sarbatori") Verificati aici: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ori-80571.html Daca duminica este considerata, de ortodoxie, ca fiind prima zi a creatiunii, inseamna ca ziua a saptea de la creatiune (in care S-a odihnit Dumnezeu si pe care a binecuvantato si sfintito) este sambata. De altfel, cred ca ordinea zilelor este foarte limpede pentru toti crestinii. Mai putin pentru dvs. care sunteti in stare (daca vreti) sa demonstrati ca ziua a saptea din Scriptura este marti. Asta nu inseamna ca poate pricepe cineva demonstratia dvs. ( cum nici pe celelalte cred ca nu le-a priceput nimeni). Last edited by crocomau; 13.02.2011 at 14:31:09. |
|
|||
|
|||
![]()
Ei bine, chestiunea aceasta trebuie s-o rezolvați singur cu Sf. Sinod al BOR. Și după ce i-ați lămurit, puteți să luați la rând și celelalte biserici ortodoxe surori.
Citat:
![]() Bine frate, scrie doar în română, dar să vedem cum te vei descurca cu celelalte sinonime, căci שַבָת (Shabbath) mai înseamnă și sâmbătă și săptămână... Vei traduce peste tot cu "odihnă"? Last edited by tricesimusquintus; 13.02.2011 at 14:44:32. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si pana acum, unele Biblii Ortodoxe (cum ar fi cea Sinodala) specificau faptul ca ziua intaia a saptamanii este duminica. Ex: Dupã ce a trecut sâmbãta, când se lumina de ziua întâi a sãptãmânii (Duminicã).... _Matei 28:1. Acum, s-a facut vazut acest lucru si in calendar. Unde este ratacirea? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Faceti referire la o impartirea adminstrativa a zilelor sapatamanii. Dar, din punct de vedere crestin (conform cu Sfanta Scriptura), prima zi a saptamanii este duminica. Dupa Scriptura, duminica este prima zi a saptamanii. Ziua a saptea este sambata. Daca sunteti ortodoxa trebuie sa cunoasteti si sa recunoasteti acest lucru. Citat:
Citez (de aici http://www.crestinortodox.ro/carti-o...i-80571.html): "286. Pentru ce serbam Duminica? Serbam Duminica, pentru ca: a) E ziua cea dintai a creatiunii;" (Catehismul ortodox; cap. "Despre sarbatori"). Deci, duminica este ziua intaia a creatiei, in care Dumnezeu a lucrat. Cred ca ar trebui sa-L copiem noi pe Dumnezeu, nu Dumnezeu pe noi. Citat:
Citez din invataturi ortodoxe. Le gasiti aici: http://www.resurse-ortodoxe.ro/carti.../despre-sabat/ Ziua a saptea a fost numita sabat (= sambata). Cuvantul “sabat” inseamna odihna, caci in ea “s-a odihnit Dumnezeu de toate lucrurile Lui”( Facerea II, 2.), dupa cum spune dumnezeiasca Scriptura. Banuiesc ca nu mai exista nici un dubiu in identificarea zilelor sapatamanii, conform invataturii crestine. Este limpede care este ziua intaia (duminica) si este limpede care este ziua a saptea (sambata). Last edited by crocomau; 13.02.2011 at 20:51:50. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu ma prididesc citindu-le. Unde sunt? In afara de referirea la Noe nu am vazut altceva. Dar la Noe nu se mentioneaza nimic de vreo zi de odihna, ci doat de sapte zile. Asa cum se mentioneaza si in alte parti de alt numar de zile. De exemplu dupa iesirea din Egipt sarbatoarea Pastilor s-a spus sa tina sapte zile, dar nu are legatura cu saptamana. Eu v-am aratat ca in ziua care ar fi fost a odihnei Dumnezeu le-a spus sa muncesca (cu o zi inainte de caderea manei si instituirea zilei de odihna). |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
O fac special pentru dvs. Rog să nu fiu blamat că mă repet: "El, Hristos a fost numit Domn al Sâmbetei pentru ca El a susținut sâmbăta ca pe ceva al Său. Hristos n-a desființat sâmbăta pe care El o ținea". (Tertulian - Contra lui Marcion, cartea a IV-a, cap.XII) "Sâmbăta este odihna Domnului... ziua a șaptea este sâmbătă" (Chiril al Alexandriei - Scrieri; Închinarea și slujirea în duh și adevăr, traducere de Pr.Prof.Dr. Dumitru Stăniloae, Ed. IBM al BOR, București 1991, pag.236) "La asiro-babilonieni, a șaptea zi era zi de odihnă" (Civilizația Asiro-Babiloniană de Constantin Daniel, București 1981, pag.309) "Ziua a șaptea a făcut-o El zi sfântă, și a poruncit să înceteze orice muncă. Atunci s-a ridicat la orizont soarele întru slavă" (Document accadian - "Istoria Biblică, Vechiul Testament de Prof. A.P.Lopuhin, traducere de patriarhul Nicodim, vol.I, București 1944, pag.108) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
De asemenea, nu intram in speculatii, pentru ca nu stim sigur ca evreii au pastrat exact ziua data lui Moise timp de 1500 de ani. In timpul lui Moise s-a dat pentru prima data ziua de odihna, Sabatul. Asta v-am aratat-o in celalalt mesaj. Citat:
Citat:
Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Saptamana Patimilor | admin | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 71 | 04.05.2013 16:00:01 |
Prima Duminica dupa Pasti? | georgeval | Diverse Sarbatori | 4 | 09.05.2011 16:24:33 |
Saptamana branzei | florinrusu | Nunta | 5 | 20.02.2009 09:14:12 |
Prima ninsoare!... | silverstar | Generalitati | 9 | 24.11.2008 17:49:12 |
Saptamana Patimilor | iosif | Din Noul Testament | 21 | 23.04.2008 12:56:11 |
|