Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Reguli in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.02.2011, 02:04:44
Insane Insane is offline
Junior Member

Data înregistrării: 23.05.2010
Implicit

Pai de exemplu la bebelusi e necesara multa atentie,plus ca e si babetica aia(imi cer iertare dar nu stiu cum se spune)cu care mama sterge copilasul dupa impartasanie.
Vechi 22.02.2011, 03:09:01
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Religia: Ortodox
Implicit

Cica e mare pacat sa te duci la impartasanie fara batic pe cap. Eu nu folosesc batic. M-am impartasit intr-un an in Canada si acolo patru babe au alergat la mine cu batic sa imi acopere capul. Am intrebat multi preoti care e adevarul cu batic sau fara. Toti mi-au zis cum simti. Voi va acoperiti capul?
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
Vechi 22.02.2011, 08:05:26
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Hartford Vezi mesajul
Cica e mare pacat sa te duci la impartasanie fara batic pe cap. Eu nu folosesc batic. M-am impartasit intr-un an in Canada si acolo patru babe au alergat la mine cu batic sa imi acopere capul. Am intrebat multi preoti care e adevarul cu batic sau fara. Toti mi-au zis cum simti. Voi va acoperiti capul?
În mod normal, în tot timpul cât stau în biserică și mai ales în prezența substanțială a lui Cristos, bărbații trebuie să aibă capul descoperit, iar femeile capul acoperit. Dar nu aș spune că nerespectarea acestei reguli rituale este "mare păcat". Ce-i drept, poate arăta fie ignoranță (cel mai adesea), fie mentalitate anti-tradițională și egalitaristă.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 22.02.2011, 11:19:30
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
În mod normal, în tot timpul cât stau în biserică și mai ales în prezența substanțială a lui Cristos, bărbații trebuie să aibă capul descoperit, iar femeile capul acoperit. Dar nu aș spune că nerespectarea acestei reguli rituale este "mare păcat". Ce-i drept, poate arăta fie ignoranță (cel mai adesea), fie mentalitate anti-tradițională și egalitaristă.
Faptul ca aceasta regula nu trebuie luata neaparat in sens strict acum se vede din purtarea calugarilor: ei au capul acoperit la slujba.
O sa-mi pun batic atunci cand si ei osa respecte ce scrie df. Pavel despre parul lung si acoperamant.
Vechi 22.02.2011, 11:22:59
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu.
Eu nu cred ca trebuie luate cuvintele sfantului Pavel ad literam. Este vorba si de simbolistica.
Intre timp, portul femeilor s-a schimbat. Daca nu este dezonorant si indecent sa umbli fara batic pe strada sau sa ai parul scurt (cum spune el), nu este nici in Biserica.
De altfel, ma deranjeaza si ma impiedica sa ma concentrez.
Vechi 24.02.2011, 01:45:08
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Nu.
Eu nu cred ca trebuie luate cuvintele sfantului Pavel ad litteram. Este vorba si de simbolistica.
Intre timp, portul femeilor s-a schimbat. Daca nu este dezonorant si indecent sa umbli fara batic pe strada sau sa ai parul scurt (cum spune el), nu este nici in Biserica.
De altfel, ma deranjeaza si ma impiedica sa ma concentrez.
Cum ideea aceasta este frecvent imbratisata de unii dintre noi, precum ca Sf. Apostol Pavel vine cu pareri proprii, care nu ne obliga la nimic, fiind idei proprii si nimic altceva, voi da glas unei pareri autorizate, si anume Sf. Ioan Gura de Aur, care are ceva de spus in privinta modului in care se exprima Sf. Apostol Pavel:

"Va dau un sfat ca unul care am fost miluit de Domnul ca sa fiu credincios". (I Cor. 7.25)
Cu prilejul rostirii acestor cuvinte merita sa admiram dibacia si intelepciunea fericitului Pavel. Se gasea intre doua situatii constrangatoare si contrarii: una, de a se da pe el insusi ca exemplu, pentru ca sfatul sau sa fie bine primit de credinciosii din Corint, iar alta, de a nu se lauda pe sine pentru ca sa nu piarda meritul virtutii practicate de el. Prin cateva cuvinte bine alese, a iesit din aceasta incurcatura. Prin cuvintele "ca unul care am fost miluit", se da oarecum pilda pe sine insusi, dar in acelasi timp se si smereste si se injoseste, caci nu da sfatul invocand in sprijinul sau meritele lui de apostol.

Pavel nu a spus:
"Dau sfatul acesta ca unul caruia mi s-a incredintat propovaduirea Evangheliei, ca unul care am fost invrednicit a fi predicatorul neamurilor, ca unul caruia mi s-a inmanat puterea de a va conduce si a va apara, ca unul ce sunt dascalul si invatatorul vostru".
- Dar ce a spus Pavel?
- Iata ce spune el:
"Ca unul ce am fost miluit".

Prin aceste cuvinte, pune inaintea credinciosilor sai cel mai mic merit al sau, deoarece ca simplu credincios este mai putin decat a fi dascalul credinciosilor.
Dar Pavel scoate la iveala si in alt chip smerenia sa:
- Cum?
- N-a spus: "Dau sfat ca un om care este credincios", ci: "ca unul ce am fost miluit sa fiu credincios".

Pavel spune: "Sa nu socotiti ca este un dar al lui Dumnezeu numai apostolia sau numai predicarea cuvantului sau numai invatatura. Nu! Insasi credinta mea este un dar al milei lui Dumnezeu revarsate asupra mea. Am fost invrednicit cu credinta, nu pentru ca am fost vrednic, ci numai pentru ca am fost miluit de Dumnezeu. Iar mila este o urmare a harului, si nu a meritului. Prin urmare, daca Dumnezeu n-ar fi fost milostiv fata de mine, n-as fi putut ajunge niciodata nu numai apostol, dar nici credincios.".

Ai vazut cat de recunoscator este slujitorul lui Dumnezeu, Pavel? Ai vazut ce inima zdrobita are? Nu-si atribuie nici un merit mai mare decat al celorlalti credinciosi. Dimpotriva, chiar ceea ce le era comun si lui, si ucenicilor sai, credinta, spune ca nu o are datorita unor merite personale, ci datorita milei si harului lui Dumnezeu.

Acest lucru il scoate la iveala prin cuvintele sale, ca si cand ar spune: "nu ma socotiti nevrednic de a primi de la mine un sfat, caci nici Dumnezeu nu m-a socotit nevrednic de mila Lui."

Si in continuare ne spune Sf. Ioan Gura de Aur, ca intentionat ne vorbeste astfel Sf. Apostol Pavel, nu pentru ca ar avea vreo indoiala cu privire la sfaturile pe care le da, ci ca noi sa alegem in deplina libertate; ca hotararea in urma sfatului sa fie luata de cei care au auzit sfatul. (Sf. Ioan Gura de Aur "Despre feciorie", pg. 74-76)

Sa luam deci aminte, atunci cand suntem inclinati a nesocoti sfatul apostolesc, considerandu-l simpla parere, ce poate fi neglijata.

Last edited by Miha-anca; 24.02.2011 at 01:49:38.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2011, 10:47:06
Melissa
Guest

Implicit Ce ti-e si cu oamenii...

Daca iti spune cineva sa imbratisezi un copac, sa saluti soarele, sa trimiti iubire semenilor prin ganduri, sa tii in casa un ametist sau sa gandesti pozitiv, zice ca esti new age....dar toate tampeniile astea ale babelor, le practica multi ortodocsi! Foarte interesant..
Reply With Quote
Vechi 25.02.2011, 09:46:24
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Melissa Vezi mesajul
Daca iti spune cineva sa imbratisezi un copac, sa saluti soarele, sa trimiti iubire semenilor prin ganduri, sa tii in casa un ametist sau sa gandesti pozitiv, zice ca esti new age....dar toate tampeniile astea ale babelor, le practica multi ortodocsi! Foarte interesant..
Aaaa, nu stiam ca se zice ca sa gandesti pozitiv este new age.
Banuiesc ca este ortodox sa gandesti negativ :-)))
Vechi 26.02.2011, 15:38:06
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

O chestie amuzanta pe care am auzit-o in biserica, spusa cu multa ingenuitate, pe cand cadeau pe jos firimituri de paine, stropi de vin, lumea se imbulzea la pomana: "Ia uite ce flamanzi sunt mortii astia! N-au mai mancat de mult..."
Vechi 22.02.2011, 11:39:11
Melissa
Guest

Implicit

Citat:
Nu, nici eu nu folosesc batic.Si sa stii ca unde merg eu, doar babele au batic pe cap,pentru ca il poarta tot timpul.Si nu am vazut sa faca preotii nici o grimasa ca nu suntem acoperite pe cap.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
tratamente babesti padrevicentiu Generalitati 44 07.12.2012 12:51:24
Dogme in diferite biserici Tartaruga Dogmatica 140 06.09.2012 16:39:29
Superstitii babesti si obiceiuri gresite tigerAvalo9 Generalitati 22 02.04.2012 23:37:38
Inventii preotesti sau babesti... Va_iubesc Reguli in Biserica 51 26.07.2010 18:18:53
Credinta fara dogme? georgeval Generalitati 29 08.07.2010 00:46:11