![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Fraza 2: Hermeneutica ta, sau a grupului unde te manifești religios, este (nu te supăra pe mine) morală de grădiniță! Mai citește odată pilda și vezi care e finalul. Și mai observă că metanoia fiului risipitor nu vine din autosugestie (trebuie să fiu smerit că așa scrie în Biblie) ci e rezultatul eșecului trăit "la sânge", existențial, și nu la nivel conceptual, că trebuie să ne conformăm unei rețete primite "de-a gata", textual. Fiul risipitor ajunge să se confrunte cu consecințele unei vieți fără rost, fără direcție, și experiența directă, suferința, îl smerește, nu citirea Vechiului Testament. El ajunge la Tatăl convins până în străfundurile ființei sale de consecințele păcatului, că "și-a trăit traiul și și-a mâncat mălaiul" în fața părintelui său. Faptul că îi este redată demnitatea de fiu nu este o rezultatul necesar al metanoiei sale, ci e o dovadă de dragoste mai presus de fire a Tatălui. După intrepretarea ta, urmează că fiul ar fi trebuit să-i spună tatălui "nu mersi, eu vreau să fiu argat, n-am nevoie de dragostea ta ci numai să mă scoți din belea, să nu mai fac foamea printre străini". Cu alte cuvinte, hai la Domnul să scăpăm de pedeapsa veșnică nu ca să punem început unei relații de iubire incredibilă pentru mintea umană, inacceptabilă pentru moraliștii legaliști care vor tranzacții, schimburi, nu daruri. Nici nu mă mir că propovăduirea curentelor postcreștine seamănă mai mult cu niște agenții de imigrări în rai, și că de fapt toată treaba cu mântuirea e de fapt foarte capitalistă. Primești mântuirea dacă îndeplinești următoarele condiții: asta , asta și asta (grilă standard). Dacă nu vă conformați, criteriile de selecție nu sunt îndeplinite, prin urmare nu sunteți eligibili pentru Împărăție. Curată birocrație UE!
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
De ce crezi că Hristos n-a procedat ca la Creație, să spună doar un cuvânt și omul să fie mântuit? Nu avea suficientă autoritate, ori nu era suficient de Atotputernic? Nu cumva din cauză că Legea e sfântă, dreaptă și bună (cum și El este) și nu Se putea dezice de Legea pe care tot El a dat-o? Citat:
Citat:
|
|
||||||
|
||||||
![]() Citat:
1. nu e normă, nu e abatere de la normă. Romanii aveau legea lor, perșii legea lor etc. Nu toate aveau statutul pe care-l avea Legea lui Moise. 2. Hristos a murit pentru toți oamenii, de acord, dar nu pentru că toți oamenii n-au respectat Legea lui Moise ci ca să restaureze umanitatea ontologic, asumând condiția păcătoasă a omului și transfigurând-o prin Înviere, fapt care nu a avut efecte "juridice" ci a transformat radical ființa omului. Citat:
Păi legea scrisă inițial pe tablele mele inimii mele de daco-roman nu sunt aceleași cu ale unui evreu vetero-testamentar. Mi-e teamă că textul din care ai extras d-ta versetul nu te prea susține în teoriile tale. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Ce ai enumerat tu greșit ca grile standard sunt efecte secundare ale Credinței. Niciodată n-au fost condiție pentru nimic, cu atât mai mult pentru mântuire. Parastasele sunt expresii ale iubirii care trec dincolo de moarte. Nevoința e un act voluntar, nu ți-l impune nimeni. Canoanele au apărut odată cu seria de năzbâtii teologice pe care Biserica le-a respins ca străine de Trupul său, adică de Hristos. Din care face parte și adventismul la capatul unei agravări a rătăcirii uluitoare. Toate enumerate de tine sunt fapte libere, nu condiții de mântuire. De atâta timp ești cu noi și nu ne-ai cunoscur!?!
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
![]() Ceea ce e mai grav, e faptul că lucrurile menționate de mine le găsești în dogmă, iar în oameni... (vezi mai jos) Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Îmi spui de niște fundături în care cică aș fi intrat. Care? Unde? Că vreau să-o dreg... să dreg ce? Ideile strâmbe din mintea ta? Nu reușim, se pare că sunt legiune .... ideile strâmbe. Să te fac să recunoști că te-ai împotmolit. Nu am energie și timp pentru asta. Și nici locul nu e potrivit. Ultimele propoziții nu le-aș mai comenta. Doar te întreb: spune-mi și mie unde găsesc dogma pelerinajului sau a lumânărilor, sau a parastasului? Dar și unde-i dogma nevoințelor? Sau ce înțelegi tu prin dogmă? Sau ce înțelegi tu prin "efecte secundare"? Cât despre "milioanele de victime colaterale", slavă Domnului că nu vor încăpea pe mâna voastră!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() Poate ar fi fost mai bine, totuși refuz să cred că suntem mai vicleni decât diavolul... |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins | flying | Teologie si Stiinta | 88 | 23.09.2011 18:24:40 |
Minciuna si viclenia | maria40 | Generalitati | 68 | 22.06.2011 22:13:56 |
Nu mai raspunde-ti sectantilor | ionut stefan | Secte si culte | 146 | 15.03.2011 09:23:38 |
|