![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ca argument în favoarea scrierii cu un singur "î" sunt multe cuvinte, dintre care acum mi-l amintesc pe "mormânt". În interior apare "â". Dacă trecem la plural dispare "â-ul" și devine "i"-> "morminte". Deci e clar că î-ul provine din i, nu din a și, deci, e absurda scrierea acestui cuvânt. Edit: un alt cuvânt din aceeași categorie e chiar "cuvânt" cu "cuvinte" etc. Last edited by Lucemferre; 10.04.2011 at 12:14:53. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
si "constinta" care musai ca se scria cu un singur "i"... dar deh' ! au aparut altii inteligenti care sa schimbe limba... In fine! De la o tara de manelisti si otv-isti ce poti astepta? Last edited by cristinadaciana; 10.04.2011 at 12:19:26. |
|
|||
|
|||
![]()
"aviz amatorilor" nu era pentru tine, ci pentru cei care in mod firesc scriu asa cu dezinvoltura de rigoare....
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu inteleg eu bine? Nu se scrie corect constiinta ? Deoarece in Dex asa apare...constiinta....
|
|
|||
|
|||
![]()
"constiinta" este corect , cu doi "i" si asa a fost intotdeauna ...
"con-" ( prefix ) + (radacina) "-sti-" + (sufixul) "-inta" = a te cunoaste pe tine, a vedea clar in interiorul mintii tale cata stiinta ai |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Una e CUNOȘTINȚA și alta e CONȘTIINȚA - cred ca asta e piatra de poticnire. CUNOȘTÍNȚĂ, cunoștințe, s. f. 1. Cunoaștere (2). ♦ Expr. A avea (sau a lua) cunoștință de ceva = a ști, a fi informat. A aduce (ceva) la cunoștința cuiva = a informa pe cineva (despre ceva). A aduce la cunoștința publică = a da de știre tuturor. În cunoștință de cauză = cunoscând bine ceva. A-și pierde cunoștința = a nu mai ști de sine, a leșina. ♦ (Rar) A-și veni în cunoștință = a se trezi din leșin. ♦ (Rar) Minte, rațiune. 2. (La pl.) Totalitatea noțiunilor, ideilor, informațiilor pe care le are cineva într-un domeniu oarecare. 3. Persoană pe care vorbitorul o cunoaște. ♦ Expr. A face cunoștință cu cineva = a lega relații sociale cu o persoană. (Fam.) A face cuiva cunoștință cu cineva = a prezenta pe cineva cuiva. 4. (Înv.) Mulțumire, recunoștință. – Cunoaște + suf. -ință (cu sensul 3 după fr. connaissance). CONȘTIÍNȚĂ, (rar) conștiințe, s. f. 1. (Fil.) Sentiment, intuiție pe care ființa umană o are despre propria existență; p. ext. cunoaștere intuitivă sau reflexivă pe care o are fiecare despre propria existență și despre lucrurile din jurul său. 2. Faptul de a-și da seama; înțelegere. ◊ Conștiință socială = ansamblu de reprezentări, idei, concepții, cunoștințe, mentalități ale unei colectivități umane, care reflectă condițiile de existență ale acesteia, precum și psihologia socială a oamenilor. Conștiință de clasă = parte a conștiinței sociale care reflectă existența socială a unei clase determinate. 3. (În opoziție cu existența, materia) Gândire, spirit. 4. Sentiment al responsabilității morale față de propria sa conduită. ◊ Caz (sau proces) de conștiință = dificultatea de a hotărî într-o problemă morală greu de rezolvat. Mustrare de conștiință = remușcare, regret. ◊ Expr. A fi cu conștiința împăcată sau a nu avea nimic pe conștiință = a fi convins că nu a săvârșit nimic împotriva legilor moralei sau a legilor statului. A fi fără conștiință = a fi lipsit de scrupule. Cu mâna pe conștiință = cu toată sinceritatea. 5. (În sintagma) Libertate de conștiință = dreptul recunoscut cetățenilor de a avea orice concepție religioasă, filozofică etc. [Pr.: -ști-in-] – Din fr. conscience, lat. conscientia (după ști). P.S. Ca sa mai glumim un pic, vezi ca acum apare vreu manelist sau otv-ist suparat si se da jignit si cere banarea ta de pe forum, ca asta e boala care bantuie pe aici...
|
||||
|
||||
![]() Citat:
În schimb, la plural se scrie și se pronunță ORTODOCȘI Așadar, "ortodoxi" ar fi o formă incorectă, atât din p.d.v. fonetic cât și ortografic. |
|
|||
|
|||
![]()
Mi-am amintit acum ( mea culpa) era vorba de "cunostinta".
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu "..ar fi.." ci "...este..." .
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
2. Îmi permit o recomandare: a nu se crede cumva că DEX-ul ar fi literă de evanghelie, mai ales în privința etimologiei unor/multor cuvinte. Iată câteva trimiteri la acest subiect mult dicutat: http://help.berberber.com/forum150/1...tml#post171177 http://help.berberber.com/forum155/1...comand-ri.html http://help.berberber.com/forum155/1...tml#post317783 |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cum scriu corect? Cum se scrie corect ...? | antiecumenism | Generalitati | 41 | 20.09.2017 12:11:14 |
Si noi putem sa scriem istoria | dobrin7m | Istoria bisericii | 10 | 18.03.2014 12:15:53 |
Cum sa fac corect? | Dreamm | Generalitati | 7 | 05.10.2011 21:25:22 |
Cum este corect? | cristiboss56 | Rugaciuni | 46 | 23.06.2011 10:41:40 |
Este corect? | alinn | Eutanasia | 14 | 22.02.2007 18:47:20 |
|