Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.04.2011, 15:29:21
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Eu cred ca trebuie sa vedem intai diferentele intre anumite notiuni.

a. a prezice ceva - prcem ghicesc unii in cafea, carti sau alte cele. Este ceva la intamplare, poate sa se intample sau nu.
Aici se poate incadra si prognoza de orice fel (meteo, sau economica, etc.).

b. a presmiti, prevedea ceva - unii oameni presimt evenimente din viata lor (moarte, boala, etc.), sau chiar au vise premonitorii. Si astea se intampla de obicei exact.

c. proorocire - este ceva biblic. Exact nu cunosc explicatia. Sunt puteri date tot de Dumnezeu, de a spune ce se va intampla, din planul Sau.

d. predestinare - ceva prevazut sa se intample, printr-un plan. Ceva existent intr-un plan.

Acum va las pe voi sa spuneti unde se incadreaza toata povestea lui Iisus, Iuda, Maria etc.

A presimtit Iisus? Eu stiu ca El mereu spunea ceva de implinirea Voii Tatalui si "Savarsitu-sa". Chiar lui Iuda, ii spunea "fa ceea ce ai de facut". Apostolilor le-a spus pas cu pas ce avea sa se intample, mereu le povestea (am auzit de la Sf. Envanghelie), le-a spus si cine anume il va vinde.
Aici este deruta: a stiut, sau a presimtit?

Si ca sa raspund la o intrebare a lui Mihnea si a altora.
Si in cazul nostru exista niste diferente. Eu asa simt si pricep. Mie mi se intampla multe, daca nu chiar totul, de la El, pas cu pas. E gresit sa simt asa?
Pacatele noastre? Poate ca alea nu sunt prevazute, nu sunt de la Dumnezeu.
Dar de multe ori nici nu stim cand le facem si ca ceea ce facem la un moment dat este pacat.
Nu putem discerne asa fin si corect.
Putem alege? In a face ceva bun sau rau poate, dar asta este altceva.
Eu ma refer la cursul vietii noastre.
Dar daca ar fi libertate toatal, cum spuneti voi, atunci ar trebui sa nu fim nici pedepsiti pentru o anumita alegere. Si sa existe mai multe variante intre care sa putem alege.
Ori la noi, conform credintei exista numai bine si rau.
Si atunci trebui sa alegem binele, ca altfel o incasam. Ori pentru mine asta nu este libera alegere.
Prin comparatie putem teoretic sa alegem o anume profesie dintre 100, meserie, o anume persoana pentru casatorie tot dintre 100. Spun teoretic, pentru ca de multe ori nu ramanem cu ceea ce alegem. Ni se da altceva/altcineva, oricat am vrea noi alegerea noastra.

La fel si cu copii: unul vrea si face totul, dar nu capata, altul dimpotriva nu vrea si capata si chiar multi. Unde este in acest caz alegerea noastra.
Tot voi spuneati mereu asa: roaga-te si iti va das Dumnezeu. Deci El da.

Revenind la subiect - Omul a fost creat cu un scop, si intr-un anume fel si nu altul, Fiul a venit pe pamant prin Maria si nu prin Elena, Irina, Sofia, Margareta. S-a dus Gabriil si i-a anuntat dorinta Lui Dumnezeu si Ea a spus: "Fie mie, dupa Voia sa".
Fiul nu a facut decat voia Tatalui. Putea sa faca si altfel, putea sa se salveze, etc.
Da, este adevaratpe de alta parte, ca de fapt Tatal si Fiul sunt aceeasi persoana, deci normal ca stia Fiul voia Tatalui. Derutant totul pentru noi oamenii.
Si la urma urmei acum serbam Invierea Lui si e bine.
Iar pe Iuda nu noi trebuie sa-l judecam.
Vechi 26.04.2011, 09:12:03
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
c. proorocire - este ceva biblic. Exact nu cunosc explicatia.
In limbaj teologic (crestin ortodox) prooroc este o persoana care:
1. interpreteaza corect Sfanta Scriptura.
2. este mesagerul lui Dumnezeu pentru oameni.
3. vesteste viitorul pe care il vede intru Duhul Sfant.

Har si pace. Hristos a inviat!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
E normal ca o tara sa vanda "Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice"? hydro314 Generalitati 61 26.08.2012 09:55:28
Hristos a fost întâmpinat cu răutate și ispite NECTARIE Generalitati 0 29.12.2010 14:40:21
Evanghelia lui Iuda ben_gal Iudaismul 7 15.04.2010 17:43:32
A fost Iisus Hristos Dumnezeu? TheBigSmoker Generalitati 20 03.01.2010 13:42:52