Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.05.2011, 21:24:00
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
E clar că părerile sunt împărțite între marii duhovnici și teologi ai noștri. Unii ne spun aceasta, părintele Stăniloae, a cărui competență e dincolo de orice discuție, după părerea mea, ne spune că se vor mântui.

Ce ne facem? Cum înțelegem. Cred că e clar că va înțelege fiecare după învățătorii pe care a ales să-i urmeze. Însă e bine ca, dincolo de acest aspect, care probabil ne depășește înțelegerea, să rămânem frați și să nu ne excludem unii pe alții. Cred că am putea să ne înțelegem dacă am admite cu toții că mântuirea este peste puterile noastre de înțelegere. Să o lăsăm în seama lui Dumnezeu, iar noi să ne vedem mai departe de credința noastră creștină drept-măritoare, pe care să o iubim. Iar dacă o vom iubi cu adevărat, alții vor putea vedea la noi această dragoste și poate se vor îndrăgosti și ei.
Iacata un raspuns impaciuitor si nu mai putin ortodox.
Vechi 07.05.2011, 21:26:36
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Conceptia despre viata ortodoxa !

" Ortodoxia noastra este o mica insula in mijlocul unei lumi care opereaza cu principii total diferite si in fiecare zi aceste principii se schimba cu altele mai rele , instrainandu-ne tot mai mult de dreapta credinta "- Un semnal de alarma , un trist adevar , pe care vrem ( o parte din noi ) sa-l aratam pe acest forum ORTODOX , si de asta data si printr un thread adresat ortodocsilor si celor ce iubesc cu adevarat Ortodoxia ! Iata un link interesant despre conceptia in viata ortodoxa a Parintelui Serafim Rose :http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...oxa-68422.html
Vechi 07.05.2011, 21:28:57
luciand luciand is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.04.2008
Implicit

În primul rând eu nu am numerotat nimic! Numerotarea nu numai că nu-mi aparține, dar nu are nimic de-a face cu mesajul meu. Drept pentru care o denunț!
Eu am scris asta:

Citat:
În prealabil postat de luciand Vezi mesajul
Eu văd o mare confuzie, atât în mintea ta cât și a celorlalți "rupți" de Biserică!
Vezi, tu, spre deosebire de voi care sunteți "predestinați" să dansați pe sârmă cum vă cântă "infailibilul", noi avem liber arbitru! Adică, mai pe înțelesul tuturor, putem să facem tot ceea ce vrem! Absolut tot ceea ce vrem și este, binențeles, cu putință.
Dar noi nu vrem să facem tot ceea ce avem voie! De exemplu, nu vrem să ne rupem de Hristos și de Biserica Sa și nu vrem să aruncăm la gunoi Tradiția lăsată de Sfinții Părinți ai celor 7 Sinoade Ecumenice. Nu vrem să schimbăm nimic din Simbolul Credinței cel lăsat nouă spre neschimbare la Niceea în 325 și la Constantinopol în 381, nici să omitem, dar nici să adăugăm!
Noi nu vrem Să-l părăsim pe Hristos și Biserica Lui, pentru că nici El nu ne părăsește pe noi. Și poate că la "ultima înfățișare" nu-i va fi rușine de noi, dacă nici nouă nu ne-a fost rușine cu El!
Dar se pare că asta nu vă place vouă... Probabil că, de fapt nu-i place celui care manevrează "sforile" marionetelor care sunteți (oare cine-o fi acela?).
Dar chiar, tot voiam să întreb? Dacă la voi totu-i știut dinainte, totul e "scris", de ce vă mai bateți capul? Și-așa nu puteți schimba nimic! Păi lăsați-o-ncolo de treabă; beți, mâncați și vă veseliți, că "infailibilul" veghează! Nu vi se poate întâmpla nimic rău! Iubiți-vă necondiționat, relativist sau cum oți vrea, totul e rezolvat dinainte!
Lăsați-ne pe noi să ne chinuim cu toate "prostiile" ăstea: Dreaptă Credință, dogme, post, rugăciune, energii necreate, mântuire...
P.S.
Vezi că nu materia spurcă, ci gândurile necurate!
Și cel mai grav este întoarcerea cu spatele la Adevăr!
Iar tu ai spus asta:
Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
1.Cind veti scoate ironia din discurs, voi raspunde la problemela care va framinta
2.Ne mina acelasi gind: nici noi nu vrem sa-L parasim pe Cristos si nici biserica Lui; iar mie acest lucru imi convine, pentru ca astfel sintem impreuna lucratori si slujitori ai aceluiasi Domn: Isus Cristos; iar daca imparatia Lui va fi mai mare, vom avea mai multi sansa la mintuire, si poate si eu
3.De unde ati scos teoria asta?
4. Nu raspund pentru ca sinteti ironic
5.Pe astea de unde le-ati mai scos?
6. Chiar va las. Intrebarea mea era simpla, si nu am primit raspuns: in viziunea dumneavoasta, aveti sau nu voie sa aveti prieteni catolici (ca in prima postare era scris ca ar trebui sa ma blestemati; si chiar ma intrebam daca asta e pozitia oficiala a bisericii dumneavoastra)
PS Foarte adevarat. Un om insa, de orice confesiune ar fi, nu este gind
În al doilea rând, pe mine nu mă frământă nici una din problemele pe care le-ai enunțat!? Eu am "tradus" pentru ortodocși "frământarile" papistașilor și a altor "rupți" de Biserică! Ironia nu poate fi scoasă din discurs, cel puțin în acest caz, pentru că ironia, bat-o vina, este singura armă ... în acest caz!
În al treilea rând, voi l-ați părăsit pe Hristos în momentul în care ați modificat Crezul! Deci, ceea ce, poate, pentru ortodocșii mai slabi de înger ar putea fi un viitor virtual, puțin probabil și nedorit, pentru voi este deja trecut! Hristos, însă, vă așteaptă și noi împreună cu el. Dar fără "zestre"!
În al patrulea rând, am mai spus-o, dar pot să o repet. Noi avem liber arbitru, ceea ce înseamnă că putem face ce vrem. Chiar și să avem prieteni papistași, protestanți, neoprotestanți, musulmani sau mozaici. Dar nu ne împărtășim din același Potir cu ei, pentru că asta nu vrem să avem voie!
În al cincilea și ultimul rând, era vorba de nu știu ce pantof al cărui nu știu care portughez!
Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
...am inteles ca este foarte periculos sa va cumparati o pereche de incaltaminte facuta in Portugalia, ca e facuta de eretici si v-ati putea infesta
Încălțămintea era omul?... sau gândul?... sau, de fapt, ce era?... Că eu nu mai știu...
Vechi 07.05.2011, 21:33:57
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
@ Doriana.. nu vreau sa par aroganta, dar ce intrebari sunt astea.. "cine crezi tu ca se mantuieste"?
In orimul rand, eu iti spun doar perspectiva ortodoxa asupra mantuirii, pe care tu nu o accepti (caci nu mai esti ortodoxa).. deci la ce mai intrebi?
Atat timp cat tu accepti credinta ortodoxa inseamna ca ea devine credinta ta; deci vei credea ce iti spune BO sa crezi. Asa ca nu e gresit sa te intrebe cineva ce crezi. Desigur, raspunsul va fi : "Eu cred ce scrie in catehism la pagina X...", dar ceva crezi. Pe forum discutam cu persoane particulare, nu cu religii, zic eu.

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
In al doilea rand, exista cel putin doua catehisme pe acest site plus alte zeci de materiale care trateaza problema mantuirii la modul general. Pentru cei interesati.

Parerea mea personala nu conteaza, decat asa.. ca samanta de cearta aici.
Posibil, mi se mai intampla sa iasa si cu cearta, dar e mai interesant sa vorbesti cu oameni decat sa citesti catehisme. O credinta personalizata poate fi un lucru deosebit de frumos uneori. Si un om care gandeste cum ar gandi Dumnezeu in locul lui e chiar o minune. Mai trist e cand gasesti unii care nu gandesc pentru ca au gandit altii in locul lor. Chiar foarte trist...

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Una e perspectiva ortodoxa asupra mantuirii - despre care e vorba pe acest topic - si alta e ce cred unii si altii.
Ceea ce crezi tu e diferit de perspectiva ortodoxa? Sau ai pareri personale contrare invataturii pe care ai primit-o si ti-e teama sa le enunti ca sa nu cazi in erezie? Cred ca ai vrut sa spui altceva...

N. Priceputu, ai scris frumos...
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 07.05.2011, 21:37:46
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul

Ceea ce crezi tu e diferit de perspectiva ortodoxa?

...
Aici nu era vorba de ea , ci de cei rupti de Biserica Ortodoxa ! Era foarte clar , dar . . . !
Vechi 07.05.2011, 21:56:20
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristinadaciana Vezi mesajul
O intorci ca la Ploiesti ..."cand nu-ti vine la socoteala"..cum bine zicea Caragiale.

Pacat de bunicii tai saracii
Nu te supara, dar anna21 ti-a explicat f. bine cum sau lucrurile.
Da, este o intorsatura fata de directia spre care vroiai sa manipulezi emotional discutia, dar este intorsatura corecta si justificata.

Daca nu poti argumenta, mai bine las-o moarta, comentariile suplimentare ca cele de mai sus, nu fac decat sa dezvaluie si mai mult goliciunea..
Vechi 07.05.2011, 22:02:58
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul

Ceea ce crezi tu e diferit de perspectiva ortodoxa? Sau ai pareri personale contrare invataturii pe care ai primit-o si ti-e teama sa le enunti ca sa nu cazi in erezie? Cred ca ai vrut sa spui altceva...

N. Priceputu, ai scris frumos...
Apai daca sunt ortodoxa, inseamna ca gandesc in conformitate cu credinta mea ortodoxa si ca in aceasta sta mantuirea. Daca aveam pareri contrare, nu mai eram ortodoxa. Niciodata nu voi spune ca te poti mantui oricum, fara harul lui Dumnezeu, fara Sfintele Taine (mai ales Botez, Spovedanie si Impartasanie) sau fara mijlocirea sfintilor.

Singura mea teama - mai bine zis retinere - este de a nu cadea in pacatul judecatii, pentru ca eu nu am toate datele problemei si nu stiu ce este si ce va fi in sufletul cutarui om, candidat la mantuire. Asta numai Dumnezeu stie. In rest, fiecare om are sansa lui la mantuire, dar multi chemati (adica toti), putini alesi!
Vechi 07.05.2011, 22:04:06
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
E clar că părerile sunt împărțite între marii duhovnici și teologi ai noștri. Unii ne spun aceasta, părintele Stăniloae, a cărui competență e dincolo de orice discuție, după părerea mea, ne spune că se vor mântui.

Ce ne facem? Cum înțelegem? Cred că e clar că va înțelege fiecare după învățătorii pe care a ales să-i urmeze. Dacă cei mai mari curați dintre creștini nu au căzut de acord cu privire la acest aspect, deduc că acest răspuns nu este ușor de dat. E mai bine să rămână incert, așa cum incertă este mântuirea fiecăruia dintre noi. Putem spune că ortodocșii au la dispoziție toate mijloacele pentru a primi mântuirea.
Ca de obicei in discutii de genul asta, se rateaza esenta.
Nu e vorba de cine se mantuieste si de cine nu, este vorba de dreapta credinta, adica calea lasata de Dumnezeu pentru mantuire.

Mantuirea propriuzisa este intr-adevar judecata lui Dumnezeu, si daca Dumnezeu va mantui si budhisti, yoghini, samani, canibali, protestanti, neoprotestanti, romano-catolici, etc. (ceea ce nu este imposibil) asta nu inseamna ca tot ceea ce ei practica si cred ei este "credinta adevarata" sau Dumnezeu este de acord cu ceea ce fac ei.

Acum este clar?

Si la fel, daca esti ortodox nu inseamna automat ca ai mantuirea garantata (cum cred unii neoprotestanti) iar daca nu te mantuiesti si multi ortodocsi vor ajunge in Iad, de la vladica la opinca, nu inseamna ca ortodoxia (credinta ortodoxa) nu este calea lasata de Dumnezeu pentru mantuire.

Citat:
A avea deosebiri în felul în care înțelegem lucrurile este normal, întrucât în cunoașterea adevărului înaintăm mereu, nu ne oprim niciodată. Să rămânem, însă, frați și să nu ne excludem unii pe alții. Cred că am putea să ne înțelegem dacă am admite cu toții că această problemă este peste puterile noastre de înțelegere. Să o lăsăm în seama lui Dumnezeu, iar noi să ne vedem mai departe de credințna noastră creștină drept-măritoare, pe care să o iubim. Iar dacă o vom iubi cu adevărat, alții vor putea vedea la noi această dragoste și poate se vor îndrăgosti și ei.
Depinde, aceasta credinta se poate manifesta in asa fel incat poate dezaproba credinte care altora li se pare drepte si bune, adevarata, date de Dumnezeu, etc. cand de fapt sunt doar ispite ale vrajmasului.
Dezaproband ideile acestor oameni este putin probabil ca ei sa vada in tine dragostea de care vorbesti mai sus.

Last edited by AlinB; 07.05.2011 at 22:06:14.
Vechi 07.05.2011, 22:04:19
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Apai daca sunt ortodoxa, inseamna ca gandesc in conformitate cu credinta mea ortodoxa si ca in aceasta sta mantuirea. Daca aveam pareri contrare, nu mai eram ortodoxa. Niciodata nu voi spune ca te poti mantui oricum, fara harul lui Dumnezeu, fara Sfintele Taine (mai ales Botez, Spovedanie si Impartasanie) sau fara mijlocirea sfintilor.

Singura mea teama - mai bine zis retinere - este de a nu cadea in pacatul judecatii, pentru ca eu nu am toate datele problemei si nu stiu ce este si ce va fi in sufletul cutarui om, candidat la mantuire. Asta numai Dumnezeu stie. In rest, fiecare om are sansa lui la mantuire, dar multi chemati (adica toti), putini alesi!
OK, multumesc pentru sinceritate. :)
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 07.05.2011, 22:07:56
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristinadaciana Vezi mesajul
O intorci ca la Ploiesti ..."cand nu-ti vine la socoteala"..cum bine zicea Caragiale.

Pacat de bunicii tai saracii
Mie mi se pare ca a argumentat bine si la obiect.

De ce pacat de ei? Fiecare e responsabil de mantuirea personala si fiecare isi duce viata asa cum crede de cuviinta, pentru a obtine mantuirea.

A, ca in ortodoxie, spre deosebire de alte culte, ne putem ruga pentru cei adormiti, mijlocind cumva pentru ei, asta e altceva. Cred ca e foarte trist si frustrant sa nu iti poti pune bunicii la slujbele ortodoxe, pentru ca ei, in viata, au marturisit alt adevar.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Marea inselaciune a sectei adventiste: "moartea pune capat constientei" doctor_faustus Secte si culte 330 03.07.2013 18:09:58
Puterea de a o lua de la capat Alexa12 Generalitati 4 17.12.2012 16:48:18
"Nu ramanem decat cu ceea ce daruim" silverstar Generalitati 10 15.02.2012 12:12:40
Traian Băsescu: Nu rămânem fără electricitate ( Pana cand?) hydro314 Generalitati 0 13.02.2012 20:40:11