Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.05.2011, 12:01:57
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Imi permit sa va contrazic. Pentru a te putea impartasi trebuie sa apartii Bisericii Catolice. Orice heterodox (si orice om in general) este binevenit sa participe la Liturghie, sa se roage, sa participe la devotiuni, la Adoratrie etc., dar Sfanta Euharistie este rezervata celor care fac parte din Biserica Catolica si se afla in stare de Har Sfintitor, adica fara pacate capitale neimpartasite.
Si eu imi permit sa va contrazic pentru ca vorbesc din experienta proprie. Nu numai ca mi s-a permis sa ma Impartasesc cu catolicii, dar mi s-a permis ori de cate ori am dorit, si de orice preot catolic am intalnit, atat in tara cat si in Franta, atat la greco-catolici cat si la romano-catolici. Si in ciuda faptului ca ma Impartasisem la catolici, mi s-a permis apoi sa ma Impartasesc la ortodocsi fara vreo alta formalitate.
Vechi 19.05.2011, 11:24:01
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Catalin,

Cat o sa mai continui cu acuzatiile mincinoase? Niciodata nu am afirmat despre vreun ortodox ca ar fi limitat, ba dimpotriva, am afirmat ca Domnul Iisus a multumit Tatalui ca tocmai celor mici le va dezvalui cele ascunse ale Sale, asa ca nu mi-as permite niciodata sa fac pe careva limitat! Si o tot dai inainte cu convertirea si cu Filioque de parca eu as fi adepta acestei teorii! Ia mai citeste tu o data ceea ce am scris despre mine si o sa vezi ca scrie negru pe alb ca nu sustin teoria Filioque pe motivul ca nici Iisus nu a sustinut-o. Asa ca de ce o dai inainte cu convertirea? Nu ai altceva mai bun de facut decat sa arunci acuzatii mincinoase?
Daca Sfantul Augustin a ajuns sfant sustinand teoria Filioque iar altii au ajuns sfinti sustinand contrariu, inseamna ca nu numai ca nu este un pacat impotriva Duhului Sfant, ba chiar este total neesentiala pentru mantuire si sfintenie, si cei care isi pierd timpul cu asa ceva problema lor!
Tu degeaba te informezi pentru ca nu dai dovada sa si intelegi ceea ce citesti, ca dovada ca scoti din buzunar tot felul de acuzatii mincinoase la adresa celor care iti vorbesc tie in mod direct. Un sfant nu sta sa iti explice de o mie de ori ce a vrut el sa zica si tu crezi ca daca ai citit, esti informat! Pai esti sigur ca si intelegi? Dupa acuzatiile mincinoase pe care le-ai adus pana acum la adresa mea eu m-am convins de contrariu, tu citesti una si intelegi exact invers de ceea ce scrie. Asa ca mai are rost sa mai vorbesc cu tine? Din punctul meu de vedere nu numai ca este pierdere de vreme dar este si daunator pentru ca risti sa iti faci multime de pacate cu judecatile strambe pe care le emiti la adresa celor care iti vorbesc.
Adriana, eu ti-am mai spus ca e bine sa te si informezi, nu doar sa crezi ca tot ce gandesti tu e adevarat. Nu spuneai tu ca din cauza fanaticilor ortodocsi care spun ca doar invatatura ortodoxa e adevarata tu ai vrea sa treci la anglicani? Ai vazut tu pe forum ca un ortodox sa-ti dea dreptate si sa spune ce spui si tu? Uite catehismul ortodox, care spune ca adevarul e doar in BO si doar prin BO ne putem mantui, deci asta e fundamentalismul:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=1007
Citeste te rog si mesajul dinainte pe acel topic, unde scrie ca fara har nu se poate mantui nimeni.

Apoi ma certi ca de ce spun ca tu accepti Filioque, cand nu esti de acord. Am inteles, dar cand devii anglicana accepti automat si Filioque si toata invatatura anglicana. Nu cred ca ai inteles ca, la fel ca ortodocsii toti au invataturi obligatorii pentru membrii lor. De exemplu catolicii spun atuncic and au adoptat cate o dogma ca nimeni nu se poatae mantui daca nu accepta acea dogma. La fel spun si in cazul Filioque, nimeni nu se poate mantui daca nu accepta Filioque.
Tot tu spui apoi ca Fer. Augustin a spus Filioque si a fost declarat sfant. Dar atunci nu se discutase despre dogma si nu era data anatema. Am scris un subiect despre sinoadele ecumenice: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12777
Cel putin din punct de vedere ortodox Filioque este o erezie, si cine crede in ea este anatemizat.
Eu ti-am mai scris de denumiri, dar se pare ca nu poti si nu vrei sa intelegi. BO a Greciei se numeste tot catolica, te poti duce in BO a Greciei daca doar asta conteaza pentru tine. Nici BC nu recunoaste biserica anglicana, de fapt e o biserica pe cale de disparitie, multi englezi au devenit atei, si multi anglicani (preoti si ierarhi) se convertesc la catolicism. Dar nu conteaza adevarul, ci doar sa corespunda cu ceea ce ai dori tu. Daca cineva vrea ca divinitatea sa fie asa cum isi imagineaza el atunci isi face un nou cult sau cauta unul in care divinitatea e asa cum vrea el. Nu conteaza daca e si adevarat.
Cum catolicii au o medicina stiintifica? Dar medicina e doar la catolici? Japonezii nu au medici? Si noi avem medici.
Rusii au demonstrat ca in urma sfintirii apei se produc modificari ale apei, indiferent daca se uita un ortodox sau un ateu. Bineinteles ca n-au arata ca acea apa e sfintita, ca nu exista sa se poata arata asa ceva, ci doar ce se poate vedea din punct de vedere stiintific.
Dar hai sa nu vorbim de ce se intampla la catolici, pentru ca tu anglicana vrei sa devii, nu catolica. Minunile anglicane sunt extraordinare, dar ca lipsesc, stralucesc prin lipsa. Daca vecinul tau spune ca la el e adevarul si, ca sa iti placa si tie spune ca toate cultele sunt bune, face si femei preoti, tot ce doresti tu. ba isi pune si denumirea la cult biserica catolica de pretutindeni (ca sa nu semene exact cu BC), tu te duci la el, in cultul lui, pentru ca spune exact ce crezi si tu? Nu are minuni, dar pe tine nu te intereseaza asta, doar cei putin credinciosi au nevoie de minuni.
Minunile arata ca Dumnezeu este in acea Biserica.
Numai bine.
Vechi 19.05.2011, 12:09:35
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Adriana, eu ti-am mai spus ca e bine sa te si informezi, nu doar sa crezi ca tot ce gandesti tu e adevarat. Nu spuneai tu ca din cauza fanaticilor ortodocsi care spun ca doar invatatura ortodoxa e adevarata tu ai vrea sa treci la anglicani? Ai vazut tu pe forum ca un ortodox sa-ti dea dreptate si sa spune ce spui si tu? Uite catehismul ortodox, care spune ca adevarul e doar in BO si doar prin BO ne putem mantui, deci asta e fundamentalismul:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=1007
Citeste te rog si mesajul dinainte pe acel topic, unde scrie ca fara har nu se poate mantui nimeni.

Apoi ma certi ca de ce spun ca tu accepti Filioque, cand nu esti de acord. Am inteles, dar cand devii anglicana accepti automat si Filioque si toata invatatura anglicana. Nu cred ca ai inteles ca, la fel ca ortodocsii toti au invataturi obligatorii pentru membrii lor. De exemplu catolicii spun atuncic and au adoptat cate o dogma ca nimeni nu se poatae mantui daca nu accepta acea dogma. La fel spun si in cazul Filioque, nimeni nu se poate mantui daca nu accepta Filioque.
Tot tu spui apoi ca Fer. Augustin a spus Filioque si a fost declarat sfant. Dar atunci nu se discutase despre dogma si nu era data anatema. Am scris un subiect despre sinoadele ecumenice: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12777
Cel putin din punct de vedere ortodox Filioque este o erezie, si cine crede in ea este anatemizat.
Eu ti-am mai scris de denumiri, dar se pare ca nu poti si nu vrei sa intelegi. BO a Greciei se numeste tot catolica, te poti duce in BO a Greciei daca doar asta conteaza pentru tine. Nici BC nu recunoaste biserica anglicana, de fapt e o biserica pe cale de disparitie, multi englezi au devenit atei, si multi anglicani (preoti si ierarhi) se convertesc la catolicism. Dar nu conteaza adevarul, ci doar sa corespunda cu ceea ce ai dori tu. Daca cineva vrea ca divinitatea sa fie asa cum isi imagineaza el atunci isi face un nou cult sau cauta unul in care divinitatea e asa cum vrea el. Nu conteaza daca e si adevarat.
Cum catolicii au o medicina stiintifica? Dar medicina e doar la catolici? Japonezii nu au medici? Si noi avem medici.
Rusii au demonstrat ca in urma sfintirii apei se produc modificari ale apei, indiferent daca se uita un ortodox sau un ateu. Bineinteles ca n-au arata ca acea apa e sfintita, ca nu exista sa se poata arata asa ceva, ci doar ce se poate vedea din punct de vedere stiintific.
Dar hai sa nu vorbim de ce se intampla la catolici, pentru ca tu anglicana vrei sa devii, nu catolica. Minunile anglicane sunt extraordinare, dar ca lipsesc, stralucesc prin lipsa. Daca vecinul tau spune ca la el e adevarul si, ca sa iti placa si tie spune ca toate cultele sunt bune, face si femei preoti, tot ce doresti tu. ba isi pune si denumirea la cult biserica catolica de pretutindeni (ca sa nu semene exact cu BC), tu te duci la el, in cultul lui, pentru ca spune exact ce crezi si tu? Nu are minuni, dar pe tine nu te intereseaza asta, doar cei putin credinciosi au nevoie de minuni.
Minunile arata ca Dumnezeu este in acea Biserica.
Numai bine.
Catalin,

Tu faci confuzie de termeni. A fi fundamentalist nu inseamna a fi fanatic, este o mare diferenta intre cei doi termeni asa ca pe viitor te rog sa nu folosesti cuvinte pe care eu nu le-am spus doar pentru ca la tine in minte ar fi sinonime pentru ca nu sunt.

Harul exista in toate Bisericile Domnului chiar daca tu nu vrei sa accepti asta. Si se mantuiesc oricum si cei care nu sunt crestini, deci care nu au Har. Se mantuiesc pe alta cale care este scrisa in Biblie. Asa ca, daca chiar vrei sa inveti despre cine se poate mantui, te invit sa citesti intai Biblia, sa il citesti pe Ap. Pavel din cap in coada si sa vezi in ce conditii se mantuiesc paganii, si apoi sa citesti Apocalipsa unde este foarte bine explicat ca sunt doua invieri. Tu vorbesti mereu doar despre prima, rezervata sfintilor. Uiti insa ca exista si o a doua.
Deci, despre mantuire, nimeni nu se poate mantui decat prin Hristos, aici nu exista urma de indoiala. El si-a dat sangele pentru noi, deci doar prin El ne putem mantui. Ceea ce nu vrei tu sa pricepi este ca exista doua invieri. Prima este rezervata sfintilor, adica aceia care il cunosc in viata lor pamanteasca pe Iisus si se hotarasc sa ii urmeze. Acestia trec de la moarte direct la viata fara sa mai fie Judecati. Toti ceilalti insa vor astepta Judecata finala a Domnului, moment in care va fi a doua inviere, cand toti oamenii vor primi un trup, si vor fi judecati de Iisus, ca atare atat crestinii care nu au ales sa il urmeze pe Iisus prin faptele lor ci au fost crestini doar cu numele, dar si paganii, il vor vedea pe Iisus asa cum l-au vazut si sfintii inaintea lor, si in functie de faptele lor, unii vor fi mantuiti si altii nu, indiferent daca in viata pamanteasca au fost crestini sau nu.

Uite aici paragrafele:

Sfintii :

"Adevarat, adevarat zic voua: Cel ce asculta cuvantul Meu si crede in Cel ce M-a trimis are viata vesnica si la judecata nu va veni , ci s-a mutat de la moarte la viata."
(Ioan 5:24)

Paganii

"Caci, cand paganii care nu au lege, din fire fac ale legii, acestia, neavand lege, isi sunt lorusi lege,
Ceea ce arata fapta legii scrisa in inimile lor prin marturia constiintei lor si prin judecatile lor , care ii invinovatesc sau ii si apara ,
In ziua in care Dumnezeu va judeca, prin Iisus Hristos, dupa Evanghelia mea , cele ascunse ale oamenilor."

(Romani 2:14-16)

Cum se va desfasura Judecata Domnului

"Cand va veni Fiul Omului intru slava Sa, si toti sfintii ingeri cu El, atunci va sedea pe tronul slavei Sale.
Si se vor aduna inaintea Lui toate neamurile si-i va desparti pe unii de altii, precum desparte pastorul oile de capre.
Si va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stanga.
Atunci va zice Imparatul celor de-a dreapta Lui: Veniti, binecuvantatii Tatalui Meu, mosteniti imparatia cea pregatita voua de la intemeierea lumii.
Caci flamand am fost si Mi-ati dat sa mananc; insetat am fost si Mi-ati dat sa beau; strain am fost si M-ati primit;
Gol am fost si M-ati imbracat; bolnav am fost si M-ati cercetat; in temnita am fost si ati venit la Mine.
Atunci dreptii Ii vor raspunde, zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand si Te-am hranit? Sau insetat si Ti-am dat sa bei?
Sau cand Te-am vazut strain si Te-am primit, sau gol si Te-am imbracat?
Sau cand Te-am vazut bolnav sau in temnita si am venit la Tine?
Iar Imparatul, raspunzand, va zice catre ei: Adevarat zic voua, intrucat ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei, prea mici, Mie Mi-ati facut.
Atunci va zice si celor de-a stanga: Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic, care este gatit diavolului si ingerilor lui.
Caci flamand am fost si nu Mi-ati dat sa mananc; insetat am fost si nu Mi-ati dat sa beau;
Strain am fost si nu M-ati primit; gol, si nu M-ati imbracat; bolnav si in temnita, si nu M-ati cercetat.
Atunci vor raspunde si ei, zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand, sau insetat, sau strain, sau gol, sau bolnav, sau in temnita si nu Ti-am slujit?
El insa le va raspunde, zicand: Adevarat zic voua: Intrucat nu ati facut unuia dintre acesti prea mici, nici Mie nu Mi-ati facut.
Si vor merge acestia la osanda vesnica, iar dreptii la viata vesnica."
(Matei, 25:31-46)
Vechi 19.05.2011, 12:10:36
Banned

Implicit pentru Catalin - continuare

Dupa cum vezi, nici o intrebare dogmatica la Judecata , ci dimpotriva, Iisus arata ca orice om il ajuta pe El atunci cand aproapele are nevoie de ajutor , deci in mod practic in aproapele se afla chiar Hristos si indiferent ca esti crestin sau pagan, ai ocazia sa il vezi in aproapele pe Domnul toata viata ta, chiar daca nu toti constientizeaza lucrul acesta. De aceea oamenii care nu il cunosc pe Domnul in viata lor pamanteasca, vor fi surprinsi la Judecata sa auda ca L-au ajutat sau dimpotriva, au refuzat sa il ajute. Iisus este iubire si a venit ca sa ne dea o singura lege, legea iubirii. Ba chiar a scris aceasta Lege a iubirii in inimile tuturor oamenilor ca sa nu mai aiba nevoie sa ii invete nimeni ce este iubirea. Aceasta iubire este Noul Legamant al lui Dumnezeu cu omul, legea care este scrisa si in inimile paganilor. Si iata acum cele doua invieri descrise cel mai pe larg in Apocalipsa, cap 20:

"Si am vazut un inger, pogorandu-se din cer, avand cheia adancului si un lant mare in mana lui.
Si a prins pe balaur, sarpele cel vechi, care este diavolul si satana, si l-a legat pe mii de ani,
Si l-a aruncat in adanc si l-a inchis si a pecetluit deasupra lui, ca sa nu mai amageasca neamurile , pana ce se vor sfarsi miile de ani. Dupa aceea, trebuie sa fie dezlegat catava vreme.
Si am vazut tronuri si celor ce sedeau pe ele li s-a dat sa faca judecata. Si am vazut sufletele celor taiati pentru marturia lui Iisus si pentru cuvantul lui Dumnezeu , care nu s-au inchinat fiarei, nici chipului ei, si nu au primit semnul ei pe fruntea si pe mana lor. Si ei au inviat si au imparatit cu Hristos mii de ani.
Iar ceilalti morti nu inviaza pana ce nu se vor sfarsi miile de ani.
Aceasta este invierea cea dintai.
Fericit si sfant este cel ce are parte de invierea cea dintai . Peste acestia moartea cea de a doua nu are putere, ci vor fi preoti ai lui Dumnezeu si ai lui Hristos si vor imparati cu El mii de ani.

Si catre sfarsitul miilor de ani, satana va fi dezlegat din inchisoarea lui,
Si va iesi sa amageasca neamurile , care sunt in cele patru unghiuri ale pamantului, pe Gog si pe Magog, si sa le adune la razboi
; iar numarul lor este ca nisipul marii.
Si s-au suit pe fata pamantului, si au inconjurat tabara sfintilor si cetatea cea iubita. Dar s-a pogorat foc din cer si i-a mistuit.
Si diavolul, care-i amagise, a fost aruncat in iezerul de foc si de pucioasa, unde este si fiara si proorocul mincinos, si vor fi chinuiti acolo, zi si noapte, in vecii vecilor.
Si am vazut, iar, un tron mare alb si pe Cel ce sedea pe el, iar dinaintea fetei Lui pamantul si cerul au fugit si loc nu s-a mai gasit pentru ele.
Si am vazut pe morti, pe cei mari si pe cei mici , stand inaintea tronului si cartile au fost deschise; si o alta carte a fost deschisa, care este cartea vietii; si mortii au fost judecati din cele scrise in carti, potrivit cu faptele lor.
Si marea a dat pe mortii cei din ea si moartea si iadul au dat pe mortii lor, si judecati au fost, fiecare dupa faptele sale .
Si moartea si iadul au fost aruncate in raul de foc. Aceasta e moartea cea de a doua : iezerul cel de foc.
Iar cine n-a fost aflat scris in cartea vietii, a fost aruncat in iezerul de foc."

Dupa cum vezi sunt doua invieri. Prima inviere este rezervata Sfintilor, sfinti care Imparatesc deja impreuna cu Iisus ca si preoti ai Sai, sunt cei care L-au cunoscut pe Iisus in viata lor pamanteasca si au facut dupa cuvantul Lui, neacceptand sa se inchine idolilor, trecand astfel de la moarte direct la viata, dupa promisiunea Domnului, deeci inviind in Hristos imediat dupa moarte. Faimosul semn de pe mana si frunte nu este deloc cipul asa cum delireaza unii, ci este semnul inchinarii la idoli in locul lui Dumnezeu, acesta este semnul Satanei. Inca din VT, Dumnezeu le-a dat evreilor sa pazeasca cele 10 porunci si le-a cerut sa le puna ca semn vizibil pe mana si pe frunte ca sa nu le uite niciodata. Este originea semnului pe mana si pe frunte, care arata inchinarea la Dumnezeu. Ca atare, toti cei care cred in Dumnezeu si pazesc poruncile Lui sunt insemnati cu pecetea lui Dumnezeu in timp ce, cei care se inchina idolilor in locul lui Dumnezeu, sunt insemnati cu semnul Satanei. Nu este vorba de nici un cip, ci dimpotriva, inca de la primii crestini exista aceasta insemnare si de aceea, care nu au acceptat semnul Satanei, adica inchinarea la idoli, au devenit sfintii lui Dumnezeu, incepand cu martirii omorati pentru credinta lor. Acestia sunt alaturi de Domnul, deci sufletul lor cunoaste deja viata vesnica, adica invierea, si acestia Imparatesc deja cu Iisus ca si preoti ai Sai. Asta apropos si de ce inseamna cu adevarat preot. Despre aceasta inviere au vorbit toti sfintii atunci cand au zis ca este rezervata celor care sunt plini de Har datorita dreptei lor credinte si faptelor lor.

Dupa care, la sfarsitul acestei lumi, cand va reveni Iisus, pamantul si cerul nu vor mai fi asa cum le cunoastem noi, iar mortii toti vor fi inviati in trup pentru judecata, si cei mari si cei mici, inclusiv cei care dupa moarte au mers in Iad. Toti acestia vor fi inviati pentru Judecata si vezi ca vor fi judecati dupa faptele lor. Iar faptele necesare mantuirii pe care le-a facut fiecare in viata lui sunt scrise in cartea vietii, ca atare cei care vor fi gasiti scrisi in aceasta carte vor merge la viata prin Hristos, ceilalti insa vor cunoaste cea de a doua moarte, moartea sufletului, adica focul cel vesnic. In apocalipsa nu scrie detaliat despre ce fapte este vorba la aceasta a doua inviere, insa avand in vedere ca nu sunt judecati sfintii ci exact ceilalti oameni, nu poate fi vorba despre dogme pentru ca cei cu dogmele bune si cu fapte sunt sfintii. Faptele de la aceasta Judecata dupa a doua inviere, cea in trup, nu sunt altele decat faptele de iubire a semenului asa cum arata Iisus insusi la capitolul 25 de la Matei citat mai sus.

Ca atare, tot discursul sfintilor despre mantuirea doar a crestinilor se refera strict la prima inviere, a Sfintilor. Sfintii care se afla deja langa Domnul sunt doar cei care au crezut in Iisus, fie dreptii din randul evreilor care il asteptau pe Mesia dar nu au apucat sa il vada cand inca mai erau in viata, fie crestinii care l-au recunoscut pe Iisus ca Fiu al lui Dumnezeu si au facut cele cerute de El. Aceasta insa nu este singura inviere, ci exista si invierea a doua cand toti oamenii vor lua un trup, si vor fi Judecati dupa fapte de data asta, tocmai pentru ca nu l-au cunoscut pe Iisus, sau l-au cunoscut dar nu au vreut sa creada in El si sa il urmeze. Toti acestia vor fi judecati strict dupa faptele lor de iubire, adica legea scrisa in inima si constiinta lor, dupa cum o arata si Ap. Pavel.

Numai bine!

Last edited by Adriana3; 19.05.2011 at 14:46:54.
Vechi 17.05.2011, 23:07:26
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Conceptia mea nu este Filioque, draga Catalin, ci conceptia mea este faptul ca tot ceea ce scrie in Evanghelie este adevarat. In Evanghelie scrie ca Duhul Sfant purcede de la Tatal si ca Duhul Sfant este trimis noua si de Tatal si de Fiul. Asta scrie si eu nu afirm altceva. Biserica Ortodoxa insa nu este Sola Scriptura asa ca nu isi poate permite sa foloseasca argumentul: "Nu scrie in Evanghelie deci nu exista", pentru ca ea are si tot felul de invataturi considerate revelatie prin Traditie. O astfel de invatatura este si Filioque, idee pornita si de la obsesia egalitatii celor trei persoane: Tatal, Fiul si Duhul Sfant, egalitate sustinuta dealtfel si de ortodocsi. Iata insa ce scrie in Evanghelie
Crede-ma pe cuvant ca stiu destul de multe despre Filioque. Asata desi inainte sa intru pe forumul catolic nu stiam nimic, dar m-am informat, ca sa nu spun prostii si neadevaruri.
Nu e mai simplu sa ne informam decat sa luam decizii pe baza de pareri? Tu spui de ortodocsi ca sustin egalitatea Personelor, dar asta sustin si catolicii, ba chiar si majoritatea neoprotestantilor. Tatal are un atu pentru ca e pricipiul si pentru Fiul si pentru Duhul Sfant, dar Persoanele sunt egale.
Asadar Iisus a spus ca Duhul de la Tatal purcede, cum spun ortodocsii, tu vrei sa te duci intr-un cult unde se spune ca nu acesta e adevarul. Adica asta nu inseamna ca il contrzice pe Dumneze, pe Iisus? Si nu e pacat impotriva Duhului Sfant?
Citat:
Si latinii pot face conferinte si pot unii sa comenteze conferintele si tot nu va demonstra nimic pentru ca la capitolul Filioque ortodocsii sunt Sola Scriptura iar latinii sunt revelatie. Asa ca din start sunt ca discutille bine-cunoscute Traditie versus Sola Scriptura
Nu ai inteles, Filioque nu e revelatie pentru latini. Probabil nu stii prea multe despre acest subiect si eu nu am timp sa repet, citeste conferinta despre Filioque. Filioque vine din parerea unui sfant, fer. Augustin, care are o interpretare gresita fata de ceilalti sfinti.
Din cauza ca stii prea putine despre ortodoxie crezi tot ce auzi la altii. catolici nu pot sustine cu nimic dogma, au doar cateva citate scoase din context din sfinti.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre vorbirea cu mortii strajeru Secte si culte 2 09.04.2018 23:32:16
Care este adevarul despre vorbirea in limbi ? petrut-angel Secte si culte 1534 12.03.2018 23:00:37
Vorbirea in limbi - ajutor Archangel Reguli generale de utilizare a forumului 37 03.01.2013 13:16:48
Dilema unui ortodox privind darul vorbirii in limbi la penticostali gpalama Secte si culte 4 29.05.2010 22:11:29
DESPRE VORBIREA IN LIMBI Ioan_Ciobota Generalitati 4 24.03.2010 18:09:10