Citat:
În prealabil postat de catalin2
Acolo pe wikipedia arata ce scrie enciclopedia catolica. Tot acolo scrie: "The schism began to develop when all the other Eastern patriarchs supported Caerularius." Asadar nu spune ca n-a avut loc Schisma, ci ca ea a devenit efectiva cand si ceilalti patriarhi s-au alatura Constantinopolului.
|
Nimeni nu a zis ca nu a avut loc schisma, dimpotriva, se cheama chiar marea schisma. A fost pentru prima data cand Biserica s-a rupt in doua pentru ca pana atunci si de atunci incolo, schismele erau grupuri mici care se desprindeau din Biserica mama. Dupa cearta de la 1054 insa, Biserica mama a inceput sa se rupa tot mai mult in doua pentru ca ierarhii celor doua parti vest si est nu reuseau nicicum sa se impace. Abia in secolu XX in sfarsit a putut incepe impacarea.
Citat:
|
Lipsa minunilor divine zici? Pai tu ai facut pana acum vreo minune divina? Daca nu, inseamna ca nu ai Har? Si daca nu ai Har, mai are rost sa citesc ceea ce scrii? Exista minuni divine si la catolici dar tu nu prea stii sa le vezi asa ca nu are sens sa reluam subiectul. Am aruncat totusi un ochi ca sa vad daca tot pe aceleasi le-ai scris, si primul lucru care mi-a atras atentia a fost treaba cu apa sfintita. Citisem povestea in cartea cu "Noul catehismul catolic contra credintei Sfintilor Parinti", si dupa ce am citit povestioara cu apa sfintita, i-am spus-o unei prietene catolice ca sa vad daca a auzit vreodata de asa ceva si sa vad ce crede despre asfel de povestioare. A ras cu mare pofta la auzul povestii, de parca i-as fi spus cea mai tare gluma. Bisericile catolice au apa sfintita la intrare, sa isi faca oamenii semnul crucii cu ea si nu se strica niciodata. Povesti poate inventa oricine.
Citat:
Logica a la Adriana. Daca un trib din Africa isi pune denumirea Biserica Catolica atunci la el trebuie sa fie biserica de la sinoade.
Exista Biserica catolica, Biserica Ortodoxa si Biserica Anglicana (sa le spunem pe cele trei). Daca intrebam un copil de la scoala cate biserici am enumerat o sa ne spuna ca trei. Cele trei nu sunt in comunine deci sunt exact trei. daca la tine sunt e numai parerea ta.
|
Daca tu vrei sa vorbesti cu copiii, banuiesc ca o sa le spui ca tu apartii de BO. Iar cand o sa le mai spui ca tu crezi intr-o Biserica Unica, Catolica si Apostolica pentru ca asa marturisesc sinoadele, copilul iti va spune ca in cazul asta esti in afara Bisericii din moment ce Biserica este una singura care se cheama catolica, in timp ce tu te aflii de fapt intr-alta numita BO, si care pe deasupra nu-i nici una singura.
Acum, daca accepti sa redevii adult, sa revenim la Comuniunea Bisericilor. In cine se face comuniunea Bisericilor? Nu cumva in Iisus Hristos? Iar Iisus Hristos nu este cumva unul singur? Iata ca, cele trei Biserici sunt in comuniune prin intermediul lui Iisus Hristos. Doar in teorie se declara ca nu ar fi in comuniune, in practica insa sunt toate in comuniune prin Hristos. El este capul tuturor acestor Biserici, si prin El Biserica este una singura asa cum si noi, desi suntem milioane de persoane fiecare cu trupul propriu, in Hristos formam toti un singur trup, cel al lui Iisus. Unii vad unitatea, altii insa se opresc la fiinta lor marunta si ca atare nu vad cat de uniti sunt in realitate si cu toti ceilalti. Chiar si tu cu mine, avand in vedere ca ambii am luat Impartasania Ortodoxa
Citat:
La Sfata Liturghie nu se trece pe pomelnic orice persoana, pentru ca e ca un fel de Impartasanie, si nu toti se impartasesc (de exemplu la Impartasanie se spovedeste). Asa ca acele persoane se trec la maslu si la alte slujbe ale bisericii. Asadar nu sunt fundamnetalisti, ci e doar Adriana care crede ca stie totul dar nu stie si nu vrea sa se informeze.
Ai observat ca te iau cateodata peste picior, poate te trezesti. :) Cu vorba frumoasa am observat ca nu exista nicio sansa.
Numai bine.
|
Catalin, acum eu cunosc toate
teoriile pe care le zici tu, dar tu nu vezi ca in practica nu se face dupa teorie ci se face dupa cata iubire are fiecare. Teoria zice cum ai scris tu, ca se poate pune pe pomelnic doar cei care se pot Impartasi pentru ca se pun de o parte particele pentru ei. In practica insa, pentru a se Impartasi cineva este cum ai scris, trebuie sa se Spovedeasca mai intai (la ortodocsi). Deci daca ar fi sa punem pe pomelnic doar cei care se pot Impartasi, pai inseamna ca nu ii putem pune decat pe cei spovediti! Inlaturarea de pe pomelnic pe cei considerati cu pacate grave arata ca practica Impartasaniei ar fi cea de la catolici unde doar cei cu pacate grave nu se pot Impartasi fara Spovedanie, in timp ce toti ceilalti da. Inclusiv ortodocsii. Si dealtfel aceasta practica catolica, de a se Impartasi omul fara Spovedanie daca nu are pacate grave a intrat deja si in unele biserici ortodoxe. La anglicani in schimb Spovedania este obligatorie inainte de Impartasanie si cum Impartasania se da la toti oamenii botezati, indiferent de Biserica in care sunt botezati, se face Spovedania la fiecare slujba pentru ca se face direct lui Dumnezeu dupa care preotul da dezlegarea si toti se pot astfel Impartasi. Super!
Revenind, mama l-a trecut pe profesorul catolic pe pomelnic, asta inseamna ca s-a Impartasit catolicul la ortodocsi? In cazul asta super! Eu am trecut ruda alcoolica, care in plus era si atee, asta inseamna ca si ea s-a Impartasit? Pai super in cazul asta! Cu cat mai multe persoane Impartasite, cu atat mai bine. Dar oare chiar se pot Impartasi oamenii fara sa stie? Dar eu, daca pun pomelnice cu numele meu inseamna ca ma Impartasesc la fiecare Slujba? Vezi cum teoria este una, practica insa este cu totul alta...
Numai bine si tie, Catalin!