![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
||||
|
||||
|
In rugaciunea asta sta esenta invataturii ortodoxe.
|
|||
|
|||
|
"Cuvine-se cu adevarat" nu e rugaciune, ci este un imn de lauda care contine teologie hristologica in forma poetica. A aparut in secolul 5, in urma luptelor dintre ortodoxie si ereziile hristologice: dioprosopismul si monofizitismul.
Dumnzeu-Cuvantul este Dumnezeu-Fiul. "La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul. Acesta era intru inceput la Dumnezeu. Toate prin El s-au facut; si fara El nimic nu s-a facut din ce s-a facut. Intru El era viata si viata era lumina oamenilor. [...] Si Cuvantul S-a facut trup si S-a salasluit intre noi si am vazut slava Lui, slava ca a Unuia-Nascut din Tatal, plin de har si de adevar." (Evanghelia dupa Ioan) "Cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu" _ Iisus Hristos este Dumnezeu adevarat si om adevarat, simultan. El este o singura persoana ("prosopon") in care se afla ambele firi, divina si umana, unite ipostatic, in mod neschimbat si neconfundat, nedespartit si nealterat. In consecinta, Fecioara Maria L-a nascut pe Dumnezeu-Fiul dupa trup, dupa firea Sa umana, iar nu dupa cea divina (dupa firea divina, e nascut din Tatal) si este Nascatoare de Dumnezeu, fiindca in acel trup era Dumnezeu. Argumente pentru "mai cinstita decat heruvimii si serafimii" _ adica decat ingerii care stau cel mai aproape de Dumnezeu. Sf. Apostol Pavel spune in Epistola catre evrei , despre Dumnezeu-Fiul: "Caci, intr-adevar, nu a luat firea ingerilor, ci samanta lui Avraam a luat." Iar aceasta samanta a lui Avraam, adica trupul omenesc si firea umana _ a luat-o din trupul Fecioarei Maria. De aceea, ea este cinstita de insusi Dumnezeu mai mult decat ingerii _ fiindca nu S-a facut Dumnezeu inger, ci om, si S-a facut asa prin Fecioara Maria. Ceea ce o situeaza, ca cinstire, deasupra ingerilor. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Multumesc Mihnea Dragomir si AdrianAamz pentru raspunsuri. (si mihaila_alin, nu am inteles nimic din ce ai scris prima oara, invata sa te exprimi corect)
Aveam nevoie sa stiu concret la ce se refera acele cuvinte deoarece voi fi pus in ipostaza de a le explica. Last edited by Ludescu; 22.05.2011 at 20:22:53. |
|
|
|||
|
|||
|
vrei sa ma scoti pe mine vinovat pt.faptul ca nu ai spus din ce biserica faci parte, cind ai inceput cu intrebarea despre rugaciune, scrind biserica ortodoxa ulterior.bine eu iti multumesc frumos pt.ca ai scris de cine apartii pina la urma,si iti suport vina cu toata dragostea.
|
|
|
||||
|
||||
|
As aminti si faptul ca in cadrul Sfintei Liturghii la inceput se folosea doar partea a doua, cea care incepe de la "Ceea ce esti mai cinstita…". Autorul acestei parti este imnograf Cosma de Maiuma, traitor in secolul al VIII-lea. Din cate stiu, incepand cu secolul al X lea a aparut si prima parte a axionului. Traditia ne spune ca el a fost dat de catre un inger unui calugar de la Sfantul Munte Ahos (a se vedea Mineiul lunii iunie, ziua a 11 a).
|
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| "Marea Schisma" (1054) s-a intamplat cu adevarat? | AlinB | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 30 | 23.01.2017 13:34:40 |
| Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman | Ciprian Mustiata | Teologie si Stiinta | 8 | 19.12.2012 17:12:08 |
| Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! | valentinalogo | Preotul | 28 | 06.06.2010 08:26:42 |
| Comentariu la articolul "limba de lemn" | MihaiFloarea | Generalitati | 31 | 30.06.2009 15:18:06 |
|
|