Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.05.2011, 15:21:13
mihaila_alin
Guest

Talking

Citat:
În prealabil postat de Ludescu Vezi mesajul
Buna,

As avea nevoie de un comentariu, sa spun asa, la rugaciunea "Cuvine-se cu adevărat".

As vrea sa stiu la ce se refera:

- "Dumnezeu-Cuvantul"
- "cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu"
- "Cea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii" (argumente pentru care ar fi mai cinstita decat Heruvimii, Serafimii)
mai intii sa ne spui ce credinta ai sa stim si noi ce vrei: sa tulburi apa si sa pleci sau chear te intereseaza.ma da ce ti rusine?sa scri ce fel de confesiune esti pai de ti-e rusine atunci nu esti de nici un fel.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2011, 15:55:18
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

In rugaciunea asta sta esenta invataturii ortodoxe.
Vechi 22.05.2011, 17:04:22
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Implicit

"Cuvine-se cu adevarat" nu e rugaciune, ci este un imn de lauda care contine teologie hristologica in forma poetica. A aparut in secolul 5, in urma luptelor dintre ortodoxie si ereziile hristologice: dioprosopismul si monofizitismul.

Dumnzeu-Cuvantul este Dumnezeu-Fiul.

"La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul. Acesta era intru inceput la Dumnezeu. Toate prin El s-au facut; si fara El nimic nu s-a facut din ce s-a facut. Intru El era viata si viata era lumina oamenilor. [...]
Si Cuvantul S-a facut trup si S-a salasluit intre noi si am vazut slava Lui, slava ca a Unuia-Nascut din Tatal, plin de har si de adevar." (Evanghelia dupa Ioan)

"Cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu" _ Iisus Hristos este Dumnezeu adevarat si om adevarat, simultan. El este o singura persoana ("prosopon") in care se afla ambele firi, divina si umana, unite ipostatic, in mod neschimbat si neconfundat, nedespartit si nealterat.
In consecinta, Fecioara Maria L-a nascut pe Dumnezeu-Fiul dupa trup, dupa firea Sa umana, iar nu dupa cea divina (dupa firea divina, e nascut din Tatal) si este Nascatoare de Dumnezeu, fiindca in acel trup era Dumnezeu.

Argumente pentru "mai cinstita decat heruvimii si serafimii" _ adica decat ingerii care stau cel mai aproape de Dumnezeu.

Sf. Apostol Pavel spune in Epistola catre evrei , despre Dumnezeu-Fiul: "Caci, intr-adevar, nu a luat firea ingerilor, ci samanta lui Avraam a luat."
Iar aceasta samanta a lui Avraam, adica trupul omenesc si firea umana _ a luat-o din trupul Fecioarei Maria. De aceea, ea este cinstita de insusi Dumnezeu mai mult decat ingerii _ fiindca nu S-a facut Dumnezeu inger, ci om, si S-a facut asa prin Fecioara Maria. Ceea ce o situeaza, ca cinstire, deasupra ingerilor.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2011, 18:28:14
mihaila_alin
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz Vezi mesajul
"Cuvine-se cu adevarat" nu e rugaciune, ci este un imn de lauda care contine teologie hristologica in forma poetica. A aparut in secolul 5, in urma luptelor dintre ortodoxie si ereziile hristologice: dioprosopismul si monofizitismul.

Dumnzeu-Cuvantul este Dumnezeu-Fiul.

"La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul. Acesta era intru inceput la Dumnezeu. Toate prin El s-au facut; si fara El nimic nu s-a facut din ce s-a facut. Intru El era viata si viata era lumina oamenilor. [...]
Si Cuvantul S-a facut trup si S-a salasluit intre noi si am vazut slava Lui, slava ca a Unuia-Nascut din Tatal, plin de har si de adevar." (Evanghelia dupa Ioan)

"Cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu" _ Iisus Hristos este Dumnezeu adevarat si om adevarat, simultan. El este o singura persoana ("prosopon") in care se afla ambele firi, divina si umana, unite ipostatic, in mod neschimbat si neconfundat, nedespartit si nealterat.
In consecinta, Fecioara Maria L-a nascut pe Dumnezeu-Fiul dupa trup, dupa firea Sa umana, iar nu dupa cea divina (dupa firea divina, e nascut din Tatal) si este Nascatoare de Dumnezeu, fiindca in acel trup era Dumnezeu.

Argumente pentru "mai cinstita decat heruvimii si serafimii" _ adica decat ingerii care stau cel mai aproape de Dumnezeu.

Sf. Apostol Pavel spune in Epistola catre evrei , despre Dumnezeu-Fiul: "Caci, intr-adevar, nu a luat firea ingerilor, ci samanta lui Avraam a luat."
Iar aceasta samanta a lui Avraam, adica trupul omenesc si firea umana _ a luat-o din trupul Fecioarei Maria. De aceea, ea este cinstita de insusi Dumnezeu mai mult decat ingerii _ fiindca nu S-a facut Dumnezeu inger, ci om, si S-a facut asa prin Fecioara Maria. Ceea ce o situeaza, ca cinstire, deasupra ingerilor.
ma bucura raspunsul tau competent si esential.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2011, 20:18:40
Ludescu Ludescu is offline
Junior Member

Data înregistrării: 23.01.2011
Locație: Focsani
Implicit

Multumesc Mihnea Dragomir si AdrianAamz pentru raspunsuri. (si mihaila_alin, nu am inteles nimic din ce ai scris prima oara, invata sa te exprimi corect)
Aveam nevoie sa stiu concret la ce se refera acele cuvinte deoarece voi fi pus in ipostaza de a le explica.

Last edited by Ludescu; 22.05.2011 at 20:22:53.
Reply With Quote
Vechi 23.05.2011, 11:24:26
mihaila_alin
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ludescu Vezi mesajul
Multumesc Mihnea Dragomir si AdrianAamz pentru raspunsuri. (si mihaila_alin, nu am inteles nimic din ce ai scris prima oara, invata sa te exprimi corect)
Aveam nevoie sa stiu concret la ce se refera acele cuvinte deoarece voi fi pus in ipostaza de a le explica.
vrei sa ma scoti pe mine vinovat pt.faptul ca nu ai spus din ce biserica faci parte, cind ai inceput cu intrebarea despre rugaciune, scrind biserica ortodoxa ulterior.bine eu iti multumesc frumos pt.ca ai scris de cine apartii pina la urma,si iti suport vina cu toata dragostea.
Reply With Quote
Vechi 23.05.2011, 12:48:24
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.09.2006
Implicit

As aminti si faptul ca in cadrul Sfintei Liturghii la inceput se folosea doar partea a doua, cea care incepe de la "Ceea ce esti mai cinstita…". Autorul acestei parti este imnograf Cosma de Maiuma, traitor in secolul al VIII-lea. Din cate stiu, incepand cu secolul al X lea a aparut si prima parte a axionului. Traditia ne spune ca el a fost dat de catre un inger unui calugar de la Sfantul Munte Ahos (a se vedea Mineiul lunii iunie, ziua a 11 a).
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
"Marea Schisma" (1054) s-a intamplat cu adevarat? AlinB Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 30 23.01.2017 13:34:40
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 17:12:08
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 08:26:42
Comentariu la articolul "limba de lemn" MihaiFloarea Generalitati 31 30.06.2009 15:18:06