Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.06.2011, 10:56:23
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Asta este parerea ta personala.

Iata un extras din cursul de VT de la facultate in care se spune clar ca Sfanta Scriptura nu trebuie interpretata ad litteram pentru ca nu este un tratat de stiinta.
Asta nu are nicio legatura cu subiectul. Normal ca e asa, de aceea am dat citatele acelea din catehism. Eu insumi le-am dat.

"Sfanta Scriptura, in multe parti ale ei, nu se poate intelege usor. Sfantul Apostol Petru spune despre Epistolele Sfantului Apostol Pavel: "In ele sunt unele lucruri cu anevoie de inteles, pe care cei neinvatati si neintariti le rastalmacesc, ca si pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare" (2 Petru 3, 16). "

"Numai Biserica poate sa talcuiasca fara greseala Sfanta Scriptura, pentru ca numai Biserica este pazitoarea, talcuitoarea si propovaduitoarea fara gres a Descoperirii dumnezeiesti."
"Asadar numai aceia care au primit putere, incuviintare si insarcinare de la Biserica si numai in numele Bisericii pot si au dreptul sa talcuiasca izvoarele Descoperirii dumnezeiesti, adica Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie."

"Oricine poate sa citeasca Sfanta Scriptura, insa nu si s-o talcuiasca (s-o explice) si nici sa invete pe altii. Caci zice insusi cuvantul Scripturii: "Aceasta trebuie s-o stiti mai intai de toate, ca nici o proorocie (invatatura) a Scripturii nu se talcuieste dupa bunul plac al fiecaruia" (2 Petru 1, 20); "Oare toti sunt Apostoli? Sau toti prooroci? Sau toti invatatori?"

Asadar noi incercam sa dam ceea ce spun sfintii, nu sa o talcuim noi. Si multi sfinti au scris despre Facere, am dat o lista bogata in alt mesaj.
Vechi 01.06.2011, 10:59:34
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Dumnezeu e Atotputernic, nu are nevoie de mii de ani, ci doar de o clipa.
La Dumnezeu nu exista timp. El nu are nevoie de nimic. EL a creat totul din nimic.

Se pare ca nu intelegi notiunea de timp si cea de durata temporala. Pentru a putea vorbi de o durata temporala trebuie neaparat precizat un sitem de referinta.

Spre exeplu pentru a pozitiona in timp un eveniment de pe pamant folosim calendarul. Sunt ami multe calendare. Chinezii il au pe al lor spre exemplu. Evreii il au calendarul lor. Ei sunt acum prin anul 6 mii si ceva.

Citat:
Cand mai vad ca se sutiine si ca apar specii noi, cand si ateii spun ca specii noi nu au mai aparut de cand cunoastem noi, pentru ca e nevoie de milioane de ani (explicatia lor).
Bineinteles ca specii apar si dispar in timp. Insa durata temporala este foarte mare.
Omul este cununa creatiei.

Citat:
Se pare ca trebuie sa postez toata cartea aceea despre genetica.
Se pare ca trebuie sa studiezi corespunzator atat stiinta cat si teologia ortodoxa.

Doamne ajuta.
Vechi 01.06.2011, 11:03:21
Senior Member

Implicit

Citat:
Teoria evolutionista ofera suficiente detalii pentru a justifica extrem de solid următoarele idei:

1. Descendența comună e un fapt stabilit științific: toate formele de viață (biologica) de pe Terra sunt înrudite prin intermediul unor origini comune.
2. Apar modificări în cadrul aceleiași specii: așa-numita microevoluție.
3. Speciile însele apar și dispar: așa-numita macroevoluție.
4. Mecanismul principal al evoluției constă în: moștenirea genetică cu variații și selecția naturală.
Toti ateii cu care am discutat au recunoscut ca nu apar specii noi, cel putin de cand poate observa omul. In schimb tu ai vazut aparand specii noi.
Eugen, te-am tot intrebat, de ce nu citesti si carti ortodoxe sau creationiste stiintifice despre asta? Evolutia e o imposibilitate si din punct de vedere stiintific. Trebuie sa astepti sa se descopere ceva care sa o sustina, pana atunci e doar imaginatie.
Din punct de vedere stiintific e arata ca nu se poate face o mutatie la speciile mai evoluate dincolo de o limita. Toate mutatiile sunt mici, trecand o limita individul moare. Deci deocamdata stiinta infirma evolutionismul. Poate peste o mie de ani unii spera ca o sa gaseasca ceva, dar hai sa asteptam o mie de ani sa vedem ce se intampla.
Vechi 01.06.2011, 11:08:26
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Dar pentru orice om care stie sa citeasca scrie clar acolo ca a fost seara si dimineata, ca sa se arata ca e vorba de o zi. Intr-o era nu avem seara si dimineata.
Interpertare ad litteram dupa model protestant si neoprotestant!

Zi se refera la durata temporala. In primele 3 zile cand nu era soarele cine determina durata temporala a zilei de 24 de ore? Cine determina seara si dimineata? Intrebarile sunt retorice deoarece Sfantul Ioan Damaschin spune clar ca inainte de facerea soarelui durata temporala (veacul) nu se poate "masura".

Citat:
Deci ori Facerea e gresita ori teoria asta cu erele e gresita.
Rationament gresit!
Facerea este corecta iar teoria Big bang o confirma.
Vechi 01.06.2011, 11:11:02
Senior Member

Implicit

Citat:
La Dumnezeu nu exista timp. El nu are nevoie de nimic. EL a creat totul din nimic.

Se pare ca nu intelegi notiunea de timp si cea de durata temporala. Pentru a putea vorbi de o durata temporala trebuie neaparat precizat un sitem de referinta.

Spre exeplu pentru a pozitiona in timp un eveniment de pe pamant folosim calendarul. Sunt ami multe calendare. Chinezii il au pe al lor spre exemplu. Evreii il au calendarul lor. Ei sunt acum prin anul 6 mii si ceva.

Bineinteles ca specii apar si dispar in timp. Insa durata temporala este foarte mare.
Omul este cununa creatiei.

Se pare ca trebuie sa studiezi corespunzator atat stiinta cat si teologia ortodoxa.

Doamne ajuta.
La Dumnezeu nu exista timp, dar la noi exista. De dimineata pana seara e o zi, doar religiile orientale spun ca ceea ce vedem e o iluzie. In universul creat exista materie. Durata unei zile pe pamant e calculata chiar cu mare precizie. In creatie se vorbeste despre creatia pe pamant, (ca sa nu gasim acum motive ca in galaxia nu stiu care e alt timp).
Ca apar specii noi dar ca durata e foarte mare si noi nu le-am putut observa de cand oamenii au devenit constienti e altceva. Dar e doar imaginatie, nu exista o dovada. Putem spune ca in Suedia sunt doua orase ascunse sub pamant care au locuitori extraterestrii. Nu se poate demonstra, e fabulatie.
Pana acum am intelnit un singur credincios (catolic) care sustinea evolutionismul teist. dar acesta mai avea si alte conceptii ce tineau si de new-age, paranormal.
Vechi 01.06.2011, 11:19:48
Senior Member

Implicit

Citat:
Interpertare ad litteram dupa model protestant si neoprotestant!

Zi se refera la durata temporala. In primele 3 zile cand nu era soarele cine determina durata temporala a zilei de 24 de ore? Cine determina seara si dimineata? Intrebarile sunt retorice deoarece Sfantul Ioan Damaschin spune clar ca inainte de facerea soarelui durata temporala (veacul) nu se poate "masura".

Rationament gresit!
Facerea este corecta iar teoria Big bang o confirma.
De aceea am completat si cu ce spune sf. Vasile si alti sfinti despre durata acelor zile.
Raspunsul il gasesti la sfintii pe care ti i-am dat in alt mesaj. Sfantul Damaschin nu spune nimic de genul asta. Am citit acele citate, el spune ca unii spun ca cerul e nu stiu cum. Apoi ca altii spun ca cerul e nu stiu cum. La sfarsit spune ca nu stim cum e si da alte detalii (cand te-ai referit la cum e cerul). Iar la acest pasaj am mai raspuns, din ce imi aduc am scris ca la veac se refera la veacurile de timp, nu la creatie. Un veac pana la venirea Mantuitorului, un veac al carui durata nu o stim pana la venirea a doua, etc. Astea sunt veacurile. Nu spunem si in crez de veacul ce va sa vie?
Daca tu alegi sa-i crezi pe oamenii de stiinta (marea majoritate atei, am citit o statistica legata de oamenii de stiinta din SUA si Anglia si religia lor) si nu doresti sa citesti si carti de stiinta ortodoxe sau creationiste e alegerea ta. Dar spune ca e doar parerea ta, nu cea ortodoxa. Pentru ca toti sfintii spun altceva.
Vechi 01.06.2011, 11:30:00
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Daca tu alegi sa-i crezi pe oamenii de stiinta (marea majoritate atei, am citit o statistica legata de oamenii de stiinta din SUA si Anglia si religia lor) si nu doresti sa citesti si carti de stiinta ortodoxe sau creationiste e alegerea ta. Dar spune ca e doar parerea ta, nu cea ortodoxa. Pentru ca toti sfintii spun altceva.
Eu am ales sa studiez corespunzator la nivel universitar si post universitar atat teologia ortodoxa cat si stiinta.

La facultatea de teologie ortodoxa se studiaza corepsunzator nu trebuie sa iti faci tu probleme. Sunt profestori foarte buni care au calificarile si comptentele necesare pentru a explica si preda corespunzator teologia ortodoxa.
Un mare profesor a fost Parintele Dumitru Staniloae. Teologia sa este foarte profunda.

"Inainte de intemeierea lumii, cand nu era soare care sa desparta ziua de noapte, nu era un veac care sa se poata masura." Sfantul Ioan Damaschin Dogmatica.
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...eac-80040.html

Daca iti place sa te hazardezi in intrepretari ad litteram asa cum fac protestantii si neoptrotestantii este alegerea ta.
Daca iti place sa consideri ca ziua ar fi ceva (mai mult decat este) iarasi este decizia ta. Doresc totusi sa iti spun ca Hristos Iisus este totul si fara EL nu putem face nimic. EL conteaza, Sfanta Sa Biserica si Sfintele Sale Taine... si nu Pamantul ca planeta sau ziua!

Doamne ajuta.
Vechi 01.06.2011, 12:35:48
Senior Member

Implicit

Citat:
Eu am ales sa studiez corespunzator la nivel universitar si post universitar atat teologia ortodoxa cat si stiinta.

La facultatea de teologie ortodoxa se studiaza corepsunzator nu trebuie sa iti faci tu probleme. Sunt profestori foarte buni care au calificarile si comptentele necesare pentru a explica si preda corespunzator teologia ortodoxa.
Un mare profesor a fost Parintele Dumitru Staniloae. Teologia sa este foarte profunda.

"Inainte de intemeierea lumii, cand nu era soare care sa desparta ziua de noapte, nu era un veac care sa se poata masura." Sfantul Ioan Damaschin Dogmatica.
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...eac-80040.html

Daca iti place sa te hazardezi in intrepretari ad litteram asa cum fac protestantii si neoptrotestantii este alegerea ta.
Daca iti place sa consideri ca ziua ar fi ceva (mai mult decat este) iarasi este decizia ta. Doresc totusi sa iti spun ca Hristos Iisus este totul si fara EL nu putem face nimic. EL conteaza, Sfanta Sa Biserica si Sfintele Sale Taine... si nu Pamantul ca planeta sau ziua!

Doamne ajuta.
Interesant ca dintre toti sfintii care au scris despre facere exact cum am spus eu tu il alegi doar pe Sf. Damaschin spunand ca ar sustine asa ceva. Dar cred ca nu ai inteles, sfantul Ioan Damaschin nu sustine deloc ceea ce spui, ci exact invers. Sfantul sustine ceea ce sustin si ceilalti sfinti.
Ma indoiesc ca vreun profesor de la teologie ar putea preda asemenea erezii chiar la facultatea de teologie, desi in scoli s-a scos evolutionismul din programa. S-ar putea ca tu sa fi inteles ceea ce se potrivea cu evolutionismul teist, desi profesorul nu a spus asa ceva.
De exemplu la Sfantul Ioan Damaschin.
Sfantul spune clar ca:
"Se numeste iarasi veac, nu timpul, nici o parte din timp, care se masoara cu miscarea si drumul soarelui, adica cel format din zile si nopti, ci un fel de miscare si un interval de timp care merg impreuna cu cele vesnice."
"Trebuie sa se stie ca numele de veac are multe sensuri, caci inseamna multe lucruri. Veac se numeste si viata fiecarui om. Veac se numeste iarasi si timpul de o mie de ani. Iarasi se numeste veac toata viata prezenta. Veac se numeste si veacul ce va sa fie, cel fara de sfarsit dupa inviere."
Observi ca asta spuneam si eu.

"Inainte de intemeierea lumii, cand nu era soare care sa desparta ziua de noapte, nu era un veac care sa se poata masura, ci un fel de miscare si interval de timp care mergea impreuna cu cele vesnice. Si potrivit acestei conceptii este un singur veac."
Aici ai interpreatat gresit, spune clar ca inainte de intemeierea lumii, deci inainte de creatie. Tu presupui in mod gresit ca e vorba de cele trei zile pana la crearea soarelui. Dar atunci va trebui sa nu observi pasajul cu "a fost seara si a fost dimineata" si ce faci cu el? Spui ca e o eroare?
In plus tot nu confirma deloc evolutionismul, pentru ca dupa ziua a patra, cand a fost facut soarele si deci si zilele, scire ca au fost facute vietuitoarele. Ba mai scris ca in aceeasi zi si animalele cele mari. Nu iese nicicum.
Mai trebuie sa presupui ca toti au tradus gresit Biblia, spunand acolo zi, in loc de veac.
Si sper ca nu spui ca prin cele sapte veacuri Sf. Damaschin spune de cele sapte zile, cand explica acolo altceva. "Se vorbeste si de veacurile veacurilor, pentru ca cele sapte veacuri ale lumii prezente cuprind multe veacuri, adica vietile oamenilor."
Vechi 01.06.2011, 14:07:07
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
S-ar putea ca tu sa fi inteles ceea ce se potrivea cu evolutionismul teist, desi profesorul nu a spus asa ceva.
Sunt nevoit sa repet: NU sunt de acord intru totul cu evolutionismul teist.
Pentru ca:
1. Omul (trup si suflet) este singura creatura directa a lui Dumnezeu pe Pamant! .
2. Sufletul omului este rational si nemuritor.
3. Omul este cununa creatiei. Hristos Iisus este scopul universului caci "intru El si pentru EL au fost facute toate".

Sunt importiva intelligent design, teorie care se vrea a fi creationista stiintific; dar care este de fapt pseudo-stiinta.

Daca tu sustii inteligent design este treaba ta. Teologia ortodoxa crestina nu sustine asemenea elucubratii.
Susținătorii de bază ai conceptului, cred că realizatorul designului inteligent, așa numitul designer inteligent, este Dumnezeu, așa cum este cunoscut în creștinism. Avocații designului inteligent susțin că aceasta este o teorie științifică, căutând, în același timp, redefinirea științei pentru a accepta explicații supranaturale ale tuturor fenomenelor.

Comunitatea științifică este categorică în a categorisi designul inteligent ca pseudoștiință.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Design_inteligent
http://en.wikipedia.org/wiki/Intelligent_design

Last edited by Eugen7; 01.06.2011 at 14:16:27.
Vechi 01.06.2011, 19:36:24
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Implicit

Daca poate sa ma lamureasca si pe mine cineva, cum a reusit tata Noe sa stranga perechi din toate speciile de animale, mai ales cele care se gasesc numai pe alte continente decat cel unde avea el domiciliul, si cele de la polul Nord sau Sud, sau cele specifice din insule izolate ale oceanelor lumii, si cum le-a transportat pe continentul si in tara sa, ca curierat rapid nu prea cred sa fi fost pe vremea aia? Trebuia sa faca singur mii de curse private pe oceanele lumii, or arca sa stim ca nu se miscase pana la potop, dar chiar daca tot nu avea motor la ea si trebuia sa se bazeze doar pe vant. Nici continentele nu se descoperisera inca, nici stiinta navigatiei pe oceane. Cum le-a hranit pe cele pe care le stransese deja, pana sa apuce sa le stranga pe toate celelalte? Cum le-a tratat daca s-au imbolnavit, ca banuiesc ca schimband mediul or fi avut si ele, saracele, oarece probleme de adaptare? Apoi daca totusi i-o fi scapat vreo una, doua sau 70 de specii, ca si daca mobiliza jumatate din populatia de atunci a pamantului la munca patriotica in vederea salvarii faunei si tot n-ar fi avut timpul necesar sa stranga toate speciile pamantului? Pierdea potopul tot cautand speciile pamantului sau l-ar fi prins prin Australia ori Groenlanda si cu specii lipsa la apel. Atunci cum au aparut aceste specii lipsa dupa potop?
Sa ma iertati daca am suparat pe cineva cu intrebarile mele.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Teologia ortodoxa (patristica, academica) si stiinta (paradigma stiintifica actuala) Eugen7 Dogmatica 199 19.02.2013 19:40:14
Teologia de eliberare ignatiu Biserica Romano-Catolica 1 16.09.2012 22:31:47
Se foloseste religia ortodoxa de stiinta pentru promovarea binelui? AndyTh Teologie si Stiinta 9 26.03.2012 13:28:55
Pseudo-gene care nu sunt deloc pseudo flying Teologie si Stiinta 0 17.07.2010 08:09:32
intrebari despre teologia ortodoxa nell Despre Biserica Ortodoxa in general 14 09.09.2009 20:33:48