Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Sfanta Liturghie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.06.2011, 19:22:04
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Multumesc pentru raspuns.
Totusi nu m-am lamurit cu imnul (Cati in Hristos). Nu se canta nici la sarbatori mari dintre cele de pe lista pusa mai sus. La Pasti se canta, la Inaltare nu.
Ce sa inteleg atunci?
Am sa mai caut informatii.
Vechi 20.04.2012, 14:24:39
Calin21's Avatar
Calin21 Calin21 is offline
Member

Data înregistrării: 13.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Sarbatorile la care se canta la liturghie "cati in Hristo v-ati botezat" sunt Pastile, Rusalile, Boboteaza, Sambata lui Lazar din Postul Mare si nu sunt sigru daca se canta si la Nastea Domnului.
Vechi 20.04.2012, 17:51:14
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Multumesc pentru raspuns.
Totusi nu m-am lamurit cu imnul (Cati in Hristos). Nu se canta nici la sarbatori mari dintre cele de pe lista pusa mai sus. La Pasti se canta, la Inaltare nu.
Ce sa inteleg atunci?
Am sa mai caut informatii.
Nu-mi dau seama cât de tardiv e acest răspuns, dar mă gândesc că-i potrivit să nu lăsăm prea multe nedumeriri în aer chiar dacă răspunsurile nu acoperă în întregime toată informația solicitată de întrebare.
Imnul ”Câți în Hristos v-ați botezat” înlocuind Trisaghionul la marile praznice e o reminescență liturgică a vremurilor când în Biserică avea loc botezul catehumenilor. El a rămas în uz, întrucât i s-a dat un sens anagogic (interpretare duhovnicească), la modul că fiecare credincios își poate spăla haina cea albă a botezului, prin metanoia (pocăință și înnoirea vieții). De aceea, înainte de parznicele mari, creștinul trece prin baia spovedaniei care reactualizează harul Botezului și pregătește primirea cu folos a Euharistiei. Această împrospătare a conștiinței faptului că la botez noi ne unim ființial cu Hristos, nu doar simbolic, trezește în credincioși dorința și voința de a nu mai rupe această legătură prin păcat și nesimțire duhovnicească.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Care sunt conditiile pt a te calugari? Ioanna Generalitati 135 23.10.2017 22:35:07
Care sunt principiile fundamentale ? Eutifiev_EMI Despre Sfanta Scriptura 33 08.11.2009 23:44:00