Citat:
În prealabil postat de Adriana3
In parabola, nu este pomenit nici cuvantul suflet si nici trup. Dumneavoastra spuneti ca se pomeneste despre parti trupesti pentru ca nu stiti cum arata sufletul.
|
Nu conteaza ce spun eu. Chiar se pomeneste despre parti trupesti. Se vorbeste despre degete sau limba.
Cat priveste intelegerea a ceea ce inseamna "suflet": eu inteleg foarte bine ce inseamna sufletul in acceptiunea biblica. Am studiat destul de mult acest subiect.
P.S. Dvs. faceti confuzie intre suflet si ceea ce se intoarce la Dumnezeu cand omul moare (adica suflarea de viata, duhul de viata - "ruach", in ebraica VT sau "peuma", in greaca VT).
Citat:
Domnul Iisus insa, fiind Dumnezeu, stia foarte bine cum arata partea duhovniceasca a omului si stia unde se va duce aceasta parte dupa moarte, si de asta a spus parabola, ca sa ne invete si pe noi.
|
Nu-i frumos sa-L folositi pe Domnul Iisus ca paravan pentru doctrina filozofica (nu biblica) despre "suflete nemuritoare". Domnul Iisus vorbea despre parti trupesti, in toata legea. Nu era vorba despre degete duhovnicesti, limba duhovniceasca sau suferinte trupesti duhovnicesti.
Pana la urma ce trebuie sa inteleg? Ca "sufletul mortului" are simtaminte trupesti? Simte arsuri care pot fi lecuite prin stropirea cu apa de catre un alt "suflet de mort"?
Citat:
Si acum inteleg mai bine de ce un mort, chiar si de ar invia, nu ar convinge un necredincios, pai necredinciosul i-ar replica ca de fapt el nu este mort din moment ce nu este ca un abur/fantoma si ca atare bate campii.
|
Faceti o mare confuzie (sper ca este nerautacioasa). Este o diferenta ca de la cer la pamant intre a crede in fantome si a crede in INVIERE. Cand Domnul Iisus l-a inviat pe prietenul sau Lazar (din Betania), acesta era un om cu trup si viata.
Adventistii cred in INVIEREA celor morti (asa cum a fagaduit Mantuitorul). Nu cred in nemurirea mortului.
Citat:
Prin sanul lui Avraam inteleg un loc lipsit de suferinta, unde se afla si Avraam,
|
Sa inteleg ca Avraam se afla in sanul lui Avraam? Poate ma ajutati sa pricep mai bine.
Citat:
Si era sa uit de sufletul nemuritor, ati dorit un verset:
"Fericiti cei ce spala vesmintele lor ca sa aiba stapanire peste pomul vietii si prin porti sa intre in cetate!
Afara cainii si vrajitorii si desfranatii si ucigasii si inchinatorii de idoli si toti cei ce lucreaza si iubesc minciuna!"
Aceste versete intaresc ceea ce spusese Domnul:
"Si zic voua ca multi de la rasarit si de la apus vor veni si vor sta la masa cu Avraam, cu Isaac si cu Iacov in imparatia cerurilor.
Iar fiii imparatiei vor fi aruncati in intunericul cel mai din afara; acolo va fi plangerea si scrasnirea dintilor."
Si ca sa nu va indoiti ca cei care plang si scrasnesc din dinti sunt morti pentru o eternitate, iata pasajul care confirma moartea acestora:
"Si marea a dat pe mortii cei din ea si moartea si iadul au dat pe mortii lor, si judecati au fost, fiecare dupa faptele sale.
Si moartea si iadul au fost aruncate in raul de foc. Aceasta e moartea cea de a doua: iezerul cel de foc.
Iar cine n-a fost aflat scris in cartea vietii, a fost aruncat in iezerul de foc."
|
Nu am vazut, in postarea dvs., nici un verset care sa cuprinda expresia "suflet nemuritor". Eu asta v-am rugat sa-mi dati.
P.S. In plus, versetele postate de dvs. se refera la judecata finala. Discutam si despre asta, daca vreti, dar sa nu amestecam subiectele. Sa ramanem la fagaduintele Mantuitorului (ca se va intoarce sa invie pe cei morti in credinta si sa-i ia cu EL pe ai Sai) sau la ceea ce combate aceste fagaduinte (doctrina "sufletului nemuritor al mortului" care merge la Domnul Iisus, din proprie initiativa, in mod constient si plin de simtiri).